legalizare acte

Discutii privind profesia de Avocat. Organizare. Fiscalitate.
Post Reply
Diia

legalizare acte

Post by Diia » 07 Jul 2004, 09:35

Poate un avocat sa legalizeze o copie de pe un pasaport in vederea deschiderii unui cont bancar?
"3. - (1) Activitatea avocatului se realizeaza prin:
..........................................................................................................
c) redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare;"Lg.225/2004

anamariaav

Post by anamariaav » 08 Jul 2004, 07:51

da...de vreo 5 zile incerc sa aflu si eu acelasi lucru, adica , cam ce atributii au preluat avocatii dupa noua lege. cred ca nu avem dreptul de a autentifica acte.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 09 Jul 2004, 11:21

Copiile de pe pasaport, ca si cele de pe buletin NU SE LEGALIZEAZA nici macar de notari caci acestea sunt acte de identitate si nus e pot legaliza decat actele de stare civila nu si cele de identitate.
Asa ca daca ti mortis scrie pe ea conform cu originalul si pune stampila, asta ar trebui sa-i fie bancii de ajuns.

AVOCATII NU LEGALIZEAZA ACTE si din cate am putut eu sa-mi formez o parere citind minunata lege nu am prea preluat nici un fel de atributii de la notari

Diia

legalizare acte

Post by Diia » 09 Jul 2004, 20:36

Imi pare rau sa te contrazic insa pana si copiile de pe actele de identitate se legalizeaza la notar altfel nu-ti primeste dosarul nici la banca si nici la o alta institutie precum primarie..daca esti cetatean strain!Intr-un dosar pe lg 10/2001, deoarece cel care solicita retrocedarea era deja cetatean canadian cu pasaport canadian(deci roman emigrat), nu ne-au primit dosarul pana nu am depus si o legalizare notariala cu privire la copia de pe pasaportul omului.

anamariaav

Post by anamariaav » 11 Jul 2004, 15:57

ok, avocatii nu legalizeaza acte. te rog, interpreteaza-mi si mie art. 3, alin.1, lit c din lege. cum e cu autentificarea? pana acum, nu era asa. vreau sa inteleg si eu, avand in vedere care este intelesul exact al notiunii de autentificare.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 12 Jul 2004, 10:25

parerea mea e ca poti lua semnaturile partilor fara sa-i mai cari la notar, atesti ce ai de atestat si te duci tu cu actul la notar sa-ti dea incheierea de legalizare.
nu ca ar fi cine stie ce minune dan alta interpretare nu pot sa am xca textul oricum e cam tampit formulat.
sigur, poate fi si o greseala de tipar si au scris atutentificare in loc de atestare

juristu

Post by juristu » 14 Jul 2004, 11:28

Deocamdata, desi tragic si legiuitorul negandindu-se la consecinte, NIMENI nu poate spune sau interpreta ce consecinte juridice va avea acest prapadit de articol.

Asteptam cu interes noul Statut care va trebui adoptat in 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii poate se va lamuri problema.

b_42_jim

Post by b_42_jim » 25 Mar 2005, 00:07

attorneyatlaw wrote:Copiile de pe pasaport, ca si cele de pe buletin NU SE LEGALIZEAZA nici macar de notari caci acestea sunt acte de identitate si nus e pot legaliza decat actele de stare civila nu si cele de identitate.
Asa ca daca ti mortis scrie pe ea conform cu originalul si pune stampila, asta ar trebui sa-i fie bancii de ajuns.

AVOCATII NU LEGALIZEAZA ACTE si din cate am putut eu sa-mi formez o parere citind minunata lege nu am prea preluat nici un fel de atributii de la notari
Ca fost "activist" de notariat, am intalnit si eu opinia asta in multe locuri. Unii notari legalizeaza acte de identitate, altii se abtin fara prea multe explicatii.

Problema vine din cauza ruperii Codului civil de realitate. Copia legalizata este un atavism de pe vremea lui Cuza cand nu existau mijloace de fotocopiere si era necesar un functionar care sa reproduca continutul actului original si sa ateste conformitatea lui. In Mileniul 3, cand exista mijloace de reproducere exacta, singurul lucru pe care-l legalizeaza in realitate notarii este ca "prezenta copie a fost realizata cu fotocopiatorul nostru de la birou"; nu mai sta nimeni sa citeasca actul cuvant cu cuvant.

Disputa legalizarii actelor de identitate nu mai poate fi solutionata de Codul civil. In viziunea acestui dinozaur legislativ, nu exista decat acte autentice si sub semnatura privata. Insa actele de identitate sunt... "catarul".

Art. 1173: Actul autentic are deplina credinta in privirea oricarei persoane despre dispozitiile si conventiile ce constata.
Constata actele de identitate vreo dispozitie sau vreo conventie? Atunci care este continutul actului pe care il legalizezi in copie? Acesta ar fi motivul pentru care, daca am fi rigurosi, nu am admite copii legalizate ale actelor de identitate. Ele nu contin drepturi si nici obligatii.

Totusi, conf. art. 8 lit. d) din L. 36/1995, in cadrul procedurii de certificare a unor fapte, notarii sunt abilitati sa ateste faptul ca persoana din fotografie este aceeasi cu persoana care cere certificarea (art. 91 lit. c). Prin urmare, aplicand principiul "qui potest plus potest minus", titularul ar putea fi indreptatit sa obtina o FOTOCOPIE legalizata a actului sau de identitate.

La aceeasi concluzie ma conduce si principiul "ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus". Nu sunt operate restrictii in legea actelor de identitate cu privire la copii legalizate, deci nici noi nu trebuie sa instituim astfel de restrictii.

Adi S.

PS: oricum, copii legalizate ale actelor de identitate reprezinta o mica gluma in raport de gogomania promovata de inspectorii fiscali: pentru a inscrie in lista de mijloace fixe unele bunuri proprietate personala, e nevoie de contract de comodat intre avocatul proprietar si cabinetul individual reprezentat de acelasi avocat. Sau, mai rau, vinzi bunul sotiei iar aceasta ti-l revinde cabinetului !!! 8O Eheee... cate mai avem de invatat!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests