Cumpararea acoperisului blocului

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
nony

Cumpararea acoperisului blocului

Post by nony » 06 Dec 2008, 12:27

As vrea sa stiu cum sa trebui procedat pentru cumpararea acoperisului unui bloc.

kontrast

Post by kontrast » 06 Dec 2008, 15:17

Acoperisul unui bloc este parte (proprietate) comuna - se poate instraina doar cu acordul a 100% din proprietari, in baza hotararii adunarii generale a asociatiei. Daca imi dati mai multe detalii (eventual scopul cumpararii) o sa va precizez etapele de parcurs.

kontrast

Post by kontrast » 07 Dec 2008, 13:04

Situatia pe care incercati s-o lamuriti dvs. am intalnit-o in practica sub forma intentiei de cumparare a unor uscatorii sau a unor parti comune din subsol (pentru delimitarea unor boxe).
Procedurile de atunci se aplica si in cazul dvs.:
1. Se intocmeste documentatie cadastrala pentru toate partile comune ale imobilului (pe nivele) si se intabuleaza. Spre deosebire de documentatiile pentru apartamente, in acest caz geodezul autorizat care intocmeste lucrarea va trebui sa faca si ridicare topo a intregului imobil.
2. Se dezmembreaza proprietatea comuna (respectiv incaperea, nivelul sau suprafata de x mp dintr-un nivel care urmeaza sa se vanda = 1 dosar; restul partii comune = al doilea dosar).
3. Se intruneste Adunarea Generala Extraordinara a Asociatiei Proprietarilor din imobil si se decide vanzarea. Procesul verbal trebuie sa contina acordul scris al tuturor proprietarilor din imobil si sa-l delege pe presedintele asociatiei sa faca demersurile necesare vanzarii (respectiv autentificarea Actului de dezmembrare, intabularea lui si inscrierea pe rol fiscal). In unele cazuri s-a cerut autentificarea procesului verbal al adunarii.
4. Se semneaza vanzarea la notar.
Pe tema propusa de dvs. mai sunt multe de discutat, pentru ca fata de cele scrise de mine in linii mari, in realitate se intalnesc extrem de multe piedici, variate de la caz la caz.

ovi_dragomir

Post by ovi_dragomir » 08 Dec 2008, 12:40

...acoperisul blocului este parte comuna indiviza fortata si perpetua...nu se poate valorifica decit impreuna cu apartamentele ce compun blocul...nu poate fi scos din partile comune indivize...

kontrast

Post by kontrast » 08 Dec 2008, 15:35

Ma asteptam la opinia asta - valabila in teorie, contrazisa insa in practica de "mansardari" (sau supraetajari). Initial si eu am fost tentat sa gandesc la fel si sa spun ca acoperisul nu se poate vinde / cumpara.

Melinda

Post by Melinda » 11 Dec 2008, 22:54

Contradictia apare pt. ca NU acoperisul se vinde, ci se dacorda dreptul de a se construi pe acest acoperis.

ignite

Post by ignite » 12 Dec 2008, 23:00

1. asociatia de proprietari are ca obiect de activitate administrare si conservare parti comune. orice act care contravine acestui obiect de activitate al asociatiei de proprietari care este o persoana juridica este lovit de NULITATE ABSOLUTA pentru ca SE INCALCA PRINCIPIUL SPECIALITATII CAPACITATII DE FOLOSINTA.

2. A CONSTRUI PE ACOPERIS ESTE ACT DE DISPOZITIE CARE ESTE INTERZIS DE LEGE CUM AM ARATAT LA PCT. 1

3. INTR ADEVAR, PARTEA COMUNA ESTE FORTATA SI PERPETUA SI POATE FI INSTRAINATA DOAR ODATA CU BUNUL PRINCIPAL CARE E APARTAMENTUL, PRACTIC FACE PARTE DIN BUNUL PRINCIPAL. NUMAI ASA SE POATE INSTRAINA. ACEST ARTICOL DE LEGE OFERA RATIUNEA LEGII SI PRIN URMARE TOT CE SCRIE IN LEGE SE INTERPRETEAZA IN ACEST SENS. PROPRIETATEA PRIVATA E ABSOLUTA, INVIOLABILA...

4. CHIAR DACA SE TRANSMITE ASA ZISA "FOLOSINTA" ASUPRA ACOPERISULUI, PRIN ACT LA NOTAR ASTA NU INSEAMNA CA ESTE VALABILA. CHIAR DACA NU O ATACA NIMENI ACEASTA TRANSIMISIUNE MOMENTAN, NU INSEAMNA CA ESTE LEGAL.

5. FOLOSINTA NU POATE FI TRANSMISA FARA DURATA. NU POATE FI PERPETUA. SUB SANCTIUNEA NULITATII. IN CONTRACTELE PRIN CARE SE TRANSMITE IN PRACTICA FOLOSINTA ACOPERISULUI PENTRU MANSARDARE NU SE PREVEDE DURATA...REZULTA CA SUNT NULE ABSOLUT...LA CERERE BINEINTELES.

CHIAR DACA ADMITEM CA SE TRANSMITE PE BUNE DOAR FOLOSINTA, A CONSTRUI UN ETAJ PE BLOC SUB DENUMIREA DE MANSARDA NU ESTE ACT DE ADMINISTRARE SAU DE CONSERVARE. DE ASEMENEA ESTE ACT DE DISPOZITIE TRANSMITEREA FOLOSINTEI PE O DURATA MAI MARE DE 5 ANI.


CONCLUZIE: ORICUM AM DA O ... TOTUL E LOVIT DE NULITATE ABSOLUTA...MANSARDAREA IN SCOPUL LOCUIRII ACESTEIA ESTE UN ABUZ DIN PARTEA ASOCIATIEI.

NICI CU ACORDUL TUTUROR PROPRIETARILOR NU SE POATE REALIZA LEGAL. DECAT APARENT LEGAL...ADICA PE NASPA SE POATE FACE.

SI PESTE ZECE ANI, SE POATE CERE NULITATEA ABSOLUTA DE CATRE VREUNUL CARE SE MUTA IN BLOC.

NU DISCUT PE ALTE OPINII...AM CITIT DE MI A VENIT ACRU PE GAT.

AM DISCUTAT CU PROFESORI UNIVERSITARI CU JUDECATORI SUPER CUNOSCUTI SI ASTA ESTE SI PAREREA LOR.

INTABULAREA MANSARDELOR SE FACE DE ASEMENEA PE NASPA.

CINE CUMPARA ASA CEVA ESTE PROST FACUT GRAMADA. RISCA SA RAMANA PE DINAFARA.

FIRMA CARE LE CONSTRUIESTE IN CEVA TIMP VA DA FALIMENT, ISI VA MUTA BANII DINTR UN BUZUNAR IN ALTUL SI NU VA OFERI NICI O GARANTIE NIMENI NU ISI VA MAI RECUPERA BANII. MA REFER LA PROPRIETARII DE APARTAMENTE SI LA CEI CARE CUMPARA MANSARDE

NU VA MAI PROSTITI ... CA E NUL ABSOLUT.

SA NU MAI VORBIM DE CUM SE IA HOTARAREA ASOCIATIEI...ILEGAL...

Nestiutoru

Post by Nestiutoru » 16 Jan 2009, 22:26

Daca imi permiteti, imbratisez ambele opinii postate aici.
Partile comune ale unui condominium (a se citi bloc) sunt in proprietatea fortata si perpetua a tuturor proprietarilor de apartamente din acel bloc. Aceste parti comune sunt: casa scarilor, peretii exteriori, coloanele de tevi, subsolul, acoperisul. Exista o ratiune pentru care aceste parti nu pot fi vandute separat: daca o persoana sau un grup de persoane ar detine exclusiv o astfel de parte comuna (sa zicem casa scarilor), ceilalti proprietari nu ar mai putea exercita dreptul de proprietate. Dar, acele incaperi (uscatoare, bai comune sau poduri), pot fi detinute (sau folosite) in mod exclusiv de o pers sau grup, cu acordul celorlalti, pentru ca nu limiteaza utilizarea obisnuita, fireasca si completa a accesoriilor condominiului. Astfel, PRIN SCHIMBAREA DESTINATIEI acestor spatii (incaperi), cu acordul tuturor, se pot da in folosinta sau chiar proprietate (prin vanzare, pentru a se valorifica prin bani) aceste incaperi. Procedura este foarte greoaie, deoarece este necesar acordul scris in forma autentica (in fata notarului) al tuturor proprietarilor (chiar si aia plecati din tara sau pe mare). Daca treceti de pasul asta, tot nu e simplu: copii ale actelor de proprietate ale celor din bloc, documentatie cadastrala pentru spatiul in cauza, calcul de suprafata indiviza de la societatea specializata, intabularea spatiului, inscrierea pe rolul fiscal, schimbarea destinatiei si apoi... vanzarea la notar (cu toate aceste acte enumerate). Daca reusiti intr-un an, sunteti norocos!
Varianta 2: inchiriere pe 20 ani. (simplu si rapid - fara notar, fara financiar, fara cadastru, fara intabulare, fara un an...)
Spor!

ignite

Post by ignite » 17 Jan 2009, 12:55

ovi_dragomir wrote:...acoperisul blocului este parte comuna indiviza fortata si perpetua...nu se poate valorifica decit impreuna cu apartamentele ce compun blocul...nu poate fi scos din partile comune indivize...
acesata este un mesaj corect...orice alt punct de vedere ...nu exista din punct de vedere legal...

in plus, asociatia de proprietari este o persoana juridica cu obiect de activitate impus de lege si anume administrare si conservare parti comune.

or, a instraina o proprietate comuna excede acest obiect de activitate, insemnand incalcarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta, incalcare sanctionata cu nulitatea absoluta...

ca in practica...exista multe tampeniii sau ca ... lumea e proasta si nu stie sa se apere...sau pur si simplu nu au bani, pregatirea necesara...asta nu inseamna ce este si legal...

ignite

Post by ignite » 17 Jan 2009, 13:02

la fel ... cu mansardarea...acolo se vinde practic plafonul blocului...nu se transmite folosinta ... nu suntem tinuti de calificarea pe care o dau cei interesati, cu interese proprii...calificarea se face in functie de ce se intampla practic....

oricum, transmiterea folosintei pe o perioada de 5 ani...e act de dispozitie...

oricum...schimbarea destinatiei...inteleasa astfel, intr un asemenea hal...e act de dispozitie si reprezinta de fapt, o instrainare voalata...imbracata in altceva...ceea ce poate fi demonstrat usor...daca ai de a face cu un judecator destept...dar ...sunt multi facuti gramada...ca si avocatii...in problema asta cel putin...mai ales in provincie...fara suparare...am vazut cu ochii mei...

in plus...noi ca sa stam sa spunem...la et. 1 al unui bloc...trebuie sa fim proprietari pe terenul de sub bloc...nu? aia de la mansarda...pe ce teren sunt proprietari? in nici un caz...nu exista pentru ei un drept de superficie...folosinta unui acoperis si proprietatea asupra apartamentului de la mansarda nu da un drept de superficie care presupune prin ipoteza drept de folosinta ASUPRA UNUI TEREN....asa ca...lasati o moarta!

sa nu mai spun ... ca se umbla la cota de proprietate comuna a fiecarui coproprietar...se maresc suprafetele comune...prin construirea a inca unui etaj, acoperis cu o suprafata mult mai mare...si tot asa...nu?

deci...totul este o tampenie...care este speculata de smecherii din administratia oraselor...de catre smecherii din asociatiile de proprietari...cu permisiunea juristilor prosti facuti gramada si a oamenilor fara atitudine corecta.

peste ani...poate o sa intelegeti in ce consta aceasta tema juridica...am constat ca sunt putini cei care pricep lucrurile acestea foarte simple...mintea lor se impleticeste usor... de ce? pentru ca au baut multa cerneala...

oricum....transmiterea folosintei nu permite construirea pe un bloc care are 24 de apartamente...a inca 15 apartamente...mai mari decat cele initiale...asta, in nici un caz, nu este act de administrare sau de gestionare...pana la urma, la ce folos toata chestia asta? aaa...stiu...pretextul este ca ploua in apartamentele de la ultimul etaj...dar este un simplu pretext si pentru situatia cand ploua in mod real...si pentru cand nu ploua...pentru ca alta este solutia care se circumscrie unui act de administrare si numai cine face pe prostul sau cine chiar este prost nu o vede.

ovi_dragomir

Post by ovi_dragomir » 17 Jan 2009, 14:29

...pentru cei care considera ca edificarea pe planseu e act de administrare cu toate consecintele acestei calificari le dau un exemplu...daca un singur piron e batut in planseu, ca sa nu mai vorbesc de decupare a acestuia pentru a crea acces la mansarda avem administrare cum adinistrz eu cu acelasi piron planseul bmwului jmecherului care vrea sa faca mansarda...

ignite

Post by ignite » 17 Jan 2009, 15:16

exact...numai ca daca le faci tu asta lor la bmw lor de doi bani...statul se ia de tine...dar nu si invers...

ASTA INSEAMNA, CA PENTRU PROSTII DE RAND, PENTRU OAMENII DE RAND SOCIETATEA ESTE UNA CAPITALISTA, FIIND TINUTI SA RESPECTE PROPRIETATEA PRIVATA CA ELEMENT FUNDAMENTAL AL ACESTEI ORANDUIRI ECONOMICE SI POLITICE,

IAR PENTRU ALTII, MAI SMECHERI...SI CORUPTI, IREMEDIABIL...SOCIETATEA ESTE UNA SOCIALISTA...EI PUTAND FACE CE VOR...CHIAR SI SA INCALCE PROPRIETATEA PRIVATA...CA E "COMUNA"...PRIN ASTA EI INTELEGAND, CA PE VREMURI...COLECTIVA.

DAR...BINE CA MAI SUNT PROSTI CA NOI (PROSTI, IN SENSUL VECHI, INITIAL, IN SENSUL DE PULIME) CARE AU UN ALT ALUAT...EVOLUAT.



mie unul imi este scarba si de prostii cu carte care sunt mai periculosi decat prostii simpli, fara carte...ei fac posibile aceste interpretari aberante...ei sunt bufonii. nu ma refer la forumisti...ci asa...in general.

Pretor

Post by Pretor » 20 Jan 2009, 01:16

Pt. ovi_dragomir
(dar şi pentru ignite, dacă nu ia foc :grin:)

Boroi, P. generală, pag. 144:

"...trebuie făcută distincţia ... între actul de administrare a unui bun singular şi actul de administrare a unui patrimoniu... Cel de-al doilea include însă şi acte care, raportate la un anumit bun, reprezintă acte de înstrăinare, dar, raportate la un patrimoniu, reprezintă măsuri de normală folosire, exploatare, valorificare a patrimoniului respectiv."

În opinia mea, eroarea majoră care se face în chestiunea înstrăinării podurilor blocurilor este că acest act este considerat ca un act de dispoziţie şi nu ca unul de administrare.
Argumentele mele sunt următoarele (luăm ipoteza înstrăinării urmate de mutarea a 1-2-3-x familii, în funcţie de numărul scărilor şi de suprafeţele podurilor).
0. Spaţiul respectiv nu părăseşte nici blocul, şi nici asociaţia de locatari. Asociaţia de locatari câştigă următoarele lucruri:
1. 1-2-3-x noi membri
2. noi contributori la cheltuielile comune
3. cheltuielile comune per capita scad
4. spaţiul respectiv devine salubru. Din abandonat, el devine îngrijit.
5. în ipoteza în care nu există acoperiş şi se doreşte construirea unuia (lucru care s-a întâmplat la multe dintre blocurile comuniste), asociaţia de locatari şi membrii ei iniţiali sunt scutiţi de orice cheltuială, pentru simplul motiv că aceasta cade în sarcina viitorilor proprietari ai mansardelor.

Evident, nu se poate gândi problema mansardării decât în termeni de vânzare-cumpărare: locatarii să fie de acord să îşi înstrăineze contra cost cotele din pod/planşeu. Orice altă variantă în afara dobândirii spaţiului în deplină proprietate este, după mine, o improvizaţie nefericită.

Aştept contraargumente.
Relaxate. :twisted:

pt. nestiutoru

Nu există închirieri "pe 20 de ani".

ovi_dragomir

Post by ovi_dragomir » 20 Jan 2009, 10:29

ccc contraargumente relaxate numa la o bere...

Nelu

Re: Cumpararea acoperisului blocului

Post by Nelu » 26 Mar 2018, 09:14

Un proprietar poate fi obligat prin instantă să-şi dea acordul pentru înstrăinarea terasei blocului în vederea construcţiei unei mansarde pe tarasa blocului

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests