incredintare copil din afara casatoriei

Familiei
Post Reply
alexv

incredintare copil din afara casatoriei

Post by alexv » 18 Jan 2005, 11:38

lamuriti-ma si pe mine intr-o problema, va rog.
am cazul unui copil din afara casatoriei, recunoscut de ambii parinti; tatal solicita program de vizitare; nu exista o hotarare de incredintare a copilului la unul dintre parinti; in cadrul acestei cereri facuta de tata, pentru vizitare, instanta e obligata sa se pronunte din oficiu asupra incredintarii copilului la unul din parinti? poate ati avut un caz asemenator, astept raspuns urgent, va rog.

Gabi

incredintare copil din afara casatoriei

Post by Gabi » 18 Jan 2005, 16:02

Nu, instanta nu se pronunta din oficiu cu privire la incredintarea minorului din moment ce exista intre cei 2 parinti o intelegere in acest sens.Pt. ca, banuiesc eu, parintii copilului au stabilit de comun acord ca minorul sa locuiasca la unul dintre ei?
Tatalui(din cate am inteles)ii ramane sa faca o actiune prin care sa ceara dreptul de a avea legaturi personale cu minorul.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 19 Jan 2005, 13:31

Parerea mea este ca,trebuiau partile sa ceara incredintarea copilului minor unuia dintre ei spre crestere si educare, instanta neputandu-se pronunta asupra programului de vizitare cata vreme nu se stie exact unde este copilul.
In situatia data apreciez ca instanta va lua act de faptul; ca minorul se afla in cresterea si educarea mamei si abia apoi va incuviinta programul de vizitare.

Gabi

incredintare copil din afara casatoriei

Post by Gabi » 20 Jan 2005, 19:45

Pt.atto.....Instanta se poate pronunta cu privire la incuviintarea legaturilor parintesti cu minorul si, pt. aceasta, nu era nevoie ca, in prealabil, cei doi parinti sa fi cerut incredintarea minorului unuia dintre ei.
Aici este vorba despre minor din afara casatoriei care a dobandit situatia de minor din casatorie prin recunoasterea de catre tata(si nu despre minor din casatorie-in sensul art.42 C.Fam).
Da, instanta va lua act de faptul ca minorul se afla la mama si, pentru a asigura realizarea legaturilor personale dintre parinte si copil, va alege si stabili modalitatea cea mai oportuna pt. buna dezvoltare psiho-sociala si emotionala a minorului in acest context.
Textul de lege care vine sa confirme cele de mai sus este art.100 C.fam care spune:"copilul minor isi are domiciliul la acela dintre parinti la care locuieste de fapt.Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor decide, de comun acord, la care dintre ei va locui copilul".
Art. 42. -" Instanta judecatoreasca va hotari, o data cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori(...).Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor (...)va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca."

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Jan 2005, 13:28

merci

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests