registrul comertului

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
fgh771

registrul comertului

Post by fgh771 » 23 Aug 2005, 08:27

care este actul normativ care reglementeaza procedurile, respectiv tarifele practicate la ORC ?

ma intereseaza procedura de reactivare a unui srl, cum se poate muta sediul unui srl dintr-un judet in altul, si cum se deschide un punct de lucru in alt judet decat cel in care este sediul social.

multumesc.

dinubocos

Post by dinubocos » 23 Aug 2005, 09:06

Legea 31/1990
Legea 359/2004
Legea 26/1990
Si e o hotarare cu tarifele ORC. Nu stiu exact numarul.

Si dupa ce citesti cele de mai sus si nu te lamuresti intreaba exact ce vrei sa afli!

lauraC

Post by lauraC » 23 Aug 2005, 12:38

Nu stiu cum e cu reactivarea unui S.R.L. dar stiu ca pentru deschiderea unui punct de lucru in alt judet iti trebuie aceleasi acte ca pentru deschiderea unui punct de lucru in localitatea in care se afla sediul social: hotararea adunarii generale a asociatilor si dovada spatiului. Deschiderea o declari la ORC din judetul in care se afla sediul social. Autorizatiile de functionare le obtii la ghiseul unic din localitatea unde urmeaza sa functioneze punctul de lucru. Sper ca raspunsul nu e prea lung.

fgh771

Post by fgh771 » 23 Aug 2005, 12:41

daca un srl cu activitate suspendata, nu a reinceput activitatea timp de 3 ani, a fost dizolvat din oficiu, sau exista posibilitatea sa mai existe?

ca sa reactivezi o societate, faci o cerere la orc in acest sens... dureaza mult pana primesti raspunsul?

ca sa muti un srl dintr-un judet in altul, depui hotararea aga sau a asociatului unic la orc judetului unde este inregistrat srl-ul, apoi la orc-ul unde vrei sa-l muti, sau este alta procedura?

ca sa deschizi un punct de lucru ( = sediu secundar, sau nu?) in alt judet decat cel al sediului social, faci cerere insotita de actul spatiului la orc unde este sediul social... corect?

ce este mai rentabil (bani si timp) ?, sa muti societatea, sau sa deschizi punct lucru in alt judet?

dinubocos

Post by dinubocos » 23 Aug 2005, 16:51

Nu, nu este dizolvat. El exista.

In mod normal prin actul cu care ai suspendat activitatea ai aratat durata. Ar trebui ca dupa asta sa se reactiveze de drept. Dar in practica trebuie sa faci un alt act aditional prin care sa reactivezi firma.

Pentru a schimba sediul in alt judet depui un act in acest sens la ORC unde ai sediul. Vei avea nevoie de o hartie de la fisc ca nu ai datorii. Dupa ce se opereaza mentiunea ta te duci si la ORC unde iti muti sediul.

Pentru a deschide un punct de lucru in alt judet depui doar actul aditional cu dovada spatiului la ORC de la sediu. In localitatea unde iti deschizi punctul de lucru anunti primaria si fiscul.

Ce-i mai rentabil? Nu se poate generaliza. Tu trebuie sa faci o proiectie si sa decizi.

4wings

salut

Post by 4wings » 24 Aug 2005, 07:59

actele normative care reglementeaza regimul taxelor si tarifelor practicate de Oficiiile Registrelor Comertului sunt:
- HOTARAREA Nr. 913/10.06.2004, privind aprobarea taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale
- HOTARAREA Nr. 1346/27.11.2002, privind serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului de
pe langa tribunale pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor
o firma cu activitatea suspendata la Registrul Comertului, pe o perioada de cel mult 3 ani de la declararea suspendarii, va depune din 6 in 6 luni declaratii de inactivitate la Finante. daca Finantele si Registrul Comertului nu au luat cunostinta oficial de suspendare, ea nu produce efecte juridice. mai sunt comercianti care cred ca o firma se dizolva din oficiu daca el nu a mai facut incasari de ani de zile. total gresit. firma exista, e luata in vizor de Registru si nu se poate dizolva decat in cazurile prevazute de Legea 31/1990 si Legea 359/2004. asupra deciziei de dizolvare ca efect al nepreschimbarii certificatului de inmatriculare nu se poate reveni decat cu recurs, dar in Iasi cel putin nu au avut castig de cauza aceste recursuri. cazuri de dizolvare potrivit art. 237 din Legea 31/1990:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni; b) societatea nu a depus in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la ORC; c) societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social necunoscut sau nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social, asociatii au disparut ori nu au domiciliul/resedinta cunoscute; d) societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.
alte situatii de dizolvare a societatior comerciale:
a) trecerea timpului stabilit pentru durata societatii; b) necompletarea numarului actionarilor; c) nepreschimbarea certificatului de inmatriculare
am mai citit formulari de genul "pentru efectuarea unei mentiuni unui SRL trebuie intocmita hotarare AGA...". mai bine...nu. asta e la societatile pe actiuni. la SRL-uri practica ORC Iasi a statuat ca se prezinta actul aditional, semnat de toti asociatii, fiindca hotararile ce privesc modificarea actului constitutiv se iau cu unanimitate de voturi.
hai sa ne lamurim, ca e o varza nasoala aici. pentru schimbarea sediului social in alt judet, precum si pentru deschiderea unui punct de lucru (totuna cu sediu secundar) in alt judet, se intocmeste obligatoriu un act aditional la statut sau actul constitutiv al societatii. punctul de lucru se deschide de regula pentru prestarea unor activitati (servicii, productie, comert, constructii), concomitent cu aceasta mentiune pe actul aditional solicitandu-se si autorizarea acestor activitati, pe o declaratie pe propria raspundere. certificatele constatatoare obtinute de la Registru nu echivaleaza cu o autorizatie decat completate cu avizele/autorizatiile institutiilor publice implicate (DSP, DSV, ITM, PSI, mediu - NUMAI DACA obiectivele au impact asupra uneia sau mai multora dintre aceste institutii). nu mai exista Biroul Unic de anul trecut, autorizarile se fac aleatoriu si la mica intelegere cu comerciantii, neexistand intervale in care autoritatile fac verificarile pe teren. ei pot veni dupa 5 zile sau dupa 3 luni. Registrul Comertului NU se mai implica in autorizarea activitatilor, el emite o hartie ce confirma ca X s-a jurat pe ce-are el mai sfant ca totul e in regula la punctul lui de lucru. Registrul nu te apara daca Garda de Mediu sau Sanepidul de exemplu gasesc dezastru la acel punct de lucru. cel tepuit este ala de-a facut declaratia. cu hartia de la Registru nu poate sa mai faca nimic in acel moment critic.
acuma sa facem diferenta intre sediu social cu activitate si punct de lucru. in general, sediile sociale se deschid in apartamentele solicitantilor, drept "birouri societate" si nu au acces public, deci nu putem autoriza acolo decat o consultanta si ceva intermedieri. daca sediul social are si activitate, el are regimul juridic al unui punct de lucru, deci este amenajat pentru activitati specifice. punctul de lucru propriu-zis este un "fond de comert" si functioneaza in baza unui contract de inchiriere, subanchiriere, vanzare-cumparare. de acest act e nevoie cand se deschide punctul de lucru in alt judet, nu de actele sediului social al firmei, ca judecatorul delegat n-are ce face cu actele sediului social decat la infiintare. de mentionat ca Registrul Comertului din judetul unde se muta sediul sau se deschide punctul de lucru NU se implica in efectuarea mentiunilor, ci doar Registrul Comertului de pe langa tribunalul din raza sediului social al societatii.
toate mentiunile astea de care e interesat colegul ce-a lansat discutia se pot face pe acelasi act aditional. SRL-urile, neavand Adunari Generale Extraordinare, hotararile asociatilor se iau prin act aditional, mai ales ca nu semneaza o majoritate calificata, ci absolut toti asociatii.

dinubocos

Re: salut

Post by dinubocos » 24 Aug 2005, 12:34

[quote="4wings"]am mai citit formulari de genul "pentru efectuarea unei mentiuni unui SRL trebuie intocmita hotarare AGA...". mai bine...nu. asta e la societatile pe actiuni.
hai sa ne lamurim, ca e o varza nasoala aici. pentru schimbarea sediului social in alt judet, precum si pentru deschiderea unui punct de lucru (totuna cu sediu secundar) in alt judet, se intocmeste obligatoriu un act aditional la statut sau actul constitutiv al societatii. punctul de lucru se deschide de regula pentru prestarea unor activitati (servicii, productie, comert, constructii), concomitent cu aceasta mentiune pe actul aditional solicitandu-se si autorizarea acestor activitati, pe o declaratie pe propria raspundere. certificatele constatatoare obtinute de la Registru nu echivaleaza cu o autorizatie decat completate cu avizele/autorizatiile institutiilor publice implicate (DSP, DSV, ITM, PSI, mediu) - numai in cazul obiectivelor cu impact asupra uneia sau mai multora dintre aceste institutii. nu mai exista Biroul Unic de anul trecut oameni buni, autorizarile se fac aleatoriu si la mica intelegere cu comerciantii. Registrul Comertului NU se mai implica in autorizarea activitatilor, el emite o hartie ce confirma ca X s-a jurat pe ce-are el mai sfant ca totul e in regula la punctul lui de lucru.
[/quote]


Pai hai sa ne lamurim:
L 31/1990
Art. 204. - (1) Actul constitutiv poate fi modificat prin hotararea adunarii generale adoptata in conditiile legii sau printr-un act aditional la actul constitutiv sau prin hotararea instantei judecatoresti, in conditiile art. 223 alin. (3) si art. 226 alin. (2).
l359/2004
Art. 17. - (1) Procedura de autorizare a functionarii pe baza declaratiei-tip pe propria raspundere se desfasoara prin intermediul biroului unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, la care solicitantul are obligatia inregistrarii sediului social sau secundar.


Certificatul constatator de la biroul unic de pe langa ORC permite inceperea activitatii. Pentru anumite activitati stabilite prin hotarare de guvern trebuie si autorizatia de mediu. Atat. Faptul ca dupa aceea comerciantii trebuie sa respecte prevederile legale in domeniile sanitar, sanitar veterinar etc nu schimba nimic.

4wings

Post by 4wings » 25 Aug 2005, 08:04

fgh771 se interesa de "reactivarea" unui SRL si intreba de procedura deschiderii unui punct de lucru in alt judet sau de schimbarea sediului in alt judet. am intuit ca tot de SRL era vorba. la acest tip de societati nu se intocmesc hotarari AGA. fara act aditional nu ai cum sa faci mentiunile la Registrul Comertului, deci el trebuie OBLIGATORIU intocmit, caci face parte integranta din actul constitutiv. teoretic Biroul Unic exista, doar pe hartie. acesta s-a desfintat in octombrie anul trecut, iar modaitatile de autorizare sunt asemanatoare cu cele de dinaintea aparitiei OUG 75/2001, inlocuita ulterior de Legea 359/2004, in sensul ca NU MAI EXISTA reprezentantii autoritatilor publice implicate la Oficiile Registrelor Comertului, activitatea lor acolo rezumandu-se doar la colectarea unor declaratii pe propria raspundere pe care le duc la unitati in scopul demararii procedurilor de verificare a conformitatii cu cele declarate. taxele de autorizare NU SE MAI PLATESC la Birourile Unice, ci la sediile autoritatilor. prin urmare, procedurile s-au ingreunat, insa omului ii este data falsa impresie ca totul se rezolva in 5 zile. caci o societate se infiinteaza in maxim 5 zile acum, fata de 10-30 de zile cat scrie in lege (articolele 18-24, abrogate, din Legea 359/2004, singurul suport legal care nu a functionat niciodata), dar acest termen de 5 zile nu se regaseste NICAIERI in legislatie (pardon, in art. 10 alin. 3 din Legea 359/2004 se prevede unul de 3-5 zile). dar acest termen nu e respectat, fiindca in marea majoritate a cazurilor apar probleme prin dosare, neasteptate. aceeasi cauza se rejudeca de catre acelasi judecator, dupa amanarea dosarului, si in cazul asta se ajunge de la 3 zile la 3 saptamani, fiindca judecatorii vin prin rotatie, saptamanal. mereu apar probleme. infatuatii care mint clientii ca le fac firma in 3 zile n-au nici o farama de demnitate. de asta spuneam, nu o data, ca ordonanta de modificare a Legii 359/2004 nu a adus nimic nou, ba din contra, a fost emisa DEGEABA. in loc sa raspundem la intrebare ne place sa pozam in docti. eu unul nu mi-am propus sa devin consacrat pe balasturi.

maxxim

Post by maxxim » 25 Aug 2005, 08:09

Dragule, sa-ti trimit Legea nr. 31/1990 republicata? Altfel nu-mi explic...

croc

Post by croc » 25 Aug 2005, 08:18

eu nu am inteles nimic din ce ai spus;

stiu numai ca am deschis punct de lucru atat in Buc. cat si in alt judet, si nu am avut act aditional, ci numai hot aga.

dinubocos

Post by dinubocos » 25 Aug 2005, 08:55

[quote]caci o societate se infiinteaza in maxim 5 zile acum, fata de 21 de zile cat scrie in lege, dar acest termen de 5 zile nu se regaseste NICAIERI in legislatie[/quote]

Ori esti din alta tara ori esti de pe luna. Sau poate ai uitat sa mai citesti ce e nou prin legislatie.

Legea 359/2004
art.6 ,2) Solicitarea efectuarii inregistrarii in registrul comertului se face la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal de catre fondatori, administratori sau de reprezentantii acestora, precum si de orice persoana interesata, in conditiile legii, prin intocmirea cererii de inregistrare.
art.8, (3) Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare si, dupa caz, a certificatului de inscriere de mentiuni este de 3 zile, respectiv 5 zile, calculat de la data inregistrarii cererii potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila, daca judecatorul-delegat nu dispune altfel.


Acum ai si tu dreptate la un lucru. E o falsa impresie ca infiintarea unei firme se rezolva in 5 zile. ASA E. [u][b]SE REZOLVA IN TREI ZILE[/b][/u].

Si mai ia un articol. Poate te luminezi:Art. 17. - (1) Procedura de autorizare a functionarii pe baza declaratiei-tip pe propria raspundere se desfasoara prin intermediul biroului unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, la care solicitantul are obligatia inregistrarii sediului social sau secundar.

4wings

Post by 4wings » 25 Aug 2005, 12:33

cu asta ma ocup si sunt la curent cu legislatia in domeniul societatilor comerciale. altfel mi-as trimite clientii la avocat (doar e cea mai buna alegere). articolele 18-24 din Legea 359/2004 sunt abrogate prin OUG 75/2004. acele articole interesau in mod direct pe cel care a deschis subiectul fiindca acolo se regasea raspunsul. n-aveti rabdare sa cititi ce scriu. daca ai un SRL cu asociat unic, care e si administrator, nu exista consiliu de administratie si Adunare Generala (indiferent cati asociati ar fi), ce depui tu la Registru? hotararea AGA? nu mai are sens sa mai citesc ce-i raspundeti bietului om.

dinubocos

Post by dinubocos » 25 Aug 2005, 14:37

Daca societatea comerciala are un singur asociat acesta va prelua toate atributiile prevazute de lege pentru adunarea generala.

Nu stiu cine a vorbit de art.18-24.
Am citat trei articole care contrazic clar afirmatiile tale.
Tu ai spus de termene de 20 de zile. Tu ai zis ca legea nu prevede termenul de 5 zile. Eu am aratat ca este prevazut expres. Si de trei si de cinci. Spre deosebire de cel de 20 care [b]nu mai exista[/b].

Si nu am raspuns bietului om. Am raspuns unor afirmatii incorecte spuse de tine.

Si inca ceva: nu esti singurul care se ocupa de asa ceva.
Doar ca altii chiar citesc legislatia.

nicuvar

Post by nicuvar » 25 Aug 2005, 15:00

Eu stiam ca daca un SRL isi schimba sediul dintr-un judet in altul, trebuie sa se radieze de la ORC din primul judet si sa se inmatriculeze in celalalt. Poate sa apara si problema numelui. In celalat judet sa existe o alta societate cu acelasi nume, necazuri in plus.
La un SRL cu asociat unic nu poate fi vorba de Adunarea Generala a Asociatilor (nici nu exista contract de asociere = nu sunt mai multi asociati). Pentru orice modificare se intocmeste un document: Hotararea Asociatului Unic care sta la baza inregistrarilor ulterioare.

4wings

salut

Post by 4wings » 26 Aug 2005, 08:57

fiecare oficiu al registrului comertului aplica legile in mod diferit. nu exista observ situatii similare in toate judetele tarii. practica rescrie de fapt legea.
nicuvar a lansat niste chestiuni pertinente si care trebuiau discutate de la inceput.
raspunsul la o parte a problemei il gasim in art. 60 din Normele Metodologice nr. 773 din 21 aprilie 1998, privind modul de tinere a registrelor comertului si de efectuare a inregistrarilor publicata in M. Of. nr. 176 din 11 mai 1998.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests