consiliul local asociat in S.C.

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
Alessia

consiliul local asociat in S.C.

Post by Alessia » 24 Nov 2005, 10:09

situatia este urmatoarea - consiliul local vrea sa se asocieze intr-o societate comerciala aducand ca aport un bun care face parte din domeniul privat. credeti ca este vreo problema? sau ca este necesara indeplinirea anumitor conditii? ma puteti lamuri? in ce act normativ as putea gasi mai multe informatii? am citit in legea 215/2001 ca se poate acest lucru, in conditiile legii... care ar fi acelea?
multumesc mult pentru raspuns!

excalibur

Post by excalibur » 24 Nov 2005, 11:28

Consiliul local nu are patrimoniu ci administreaza patrimoniul unitatii administrativ teritoriale.

daniel_2006

Post by daniel_2006 » 16 Jan 2006, 20:45

consiliul local se poate asocia in vederea constituirii de societati comerciale, nu neaparat srl-uri.
lLegea aplicabila este legea societatilor comerciale
domeniul privat al consiliului local exista si se bucura de acelasi regim juridic ca si al oricarui alt proprietar.
nu trebuie confundat consiliul local ca si persoana juridica(institutie publica), cu consilierii locali, care, este adevarat ca administreaza patrimoniul consiliului local, in baza mandatului pe care l-au primit de la alegatori

murik

Post by murik » 16 Jan 2006, 21:13

Este cumva vorba despre un parteneriat public-privat?

ATX2003

Post by ATX2003 » 16 Jan 2006, 21:27

[quote="daniel_2006"]
nu trebuie confundat consiliul local ca si persoana juridica(institutie publica), cu consilierii locali, care, este adevarat ca administreaza patrimoniul consiliului local, in baza mandatului pe care l-au primit de la alegatori[/quote]

Consiliul local nu exista ca si persoana juridica si nu are personalitate juridica. Persoana juridica este unitatea administrativ teritoriala, comuna, orasul, municipiul, iar bunurile se afla in domeniul public sau privat a acestora. art.19 din L.215/2001
Da, este posibila asocierea unitatii administrativ teritoriale(comuna,oras, municipiu) intr-o societate comerciala, cu bunurile din domeniul privat al acesteia,dar aceasta asociere trebuie aprobata mai intai printr-o hotarare a consiliului local, (art.15 din L.215/2001)hotarare prin care se va imputernici si persoana care va semna actul constitutiv al societatii in numele unitatii administrativ teritoriale.

daniel_2006

Post by daniel_2006 » 20 Jan 2006, 23:02

Este interesanta ideea ca nu ar avea Consiliul local personalitate juridica
Atunci cum se explica ca acesta are calitate procesuala pasiva in cadrul proceselor in care se dezbat probleme legate de activitatea administrativa locala
Este inca nelamurita situatia calitatii procesuale pasive sau active in procesele in care este implicata unitatea administrativ teritoriala.
Intr-un proces legat de acordarea drepturilor privind venitul minim garantat, au fost citati, pe rand, atat primarul(ca institutie) cat si primaria si consiliul local.

fuji

Post by fuji » 21 Jan 2006, 08:52

Extras din L 215/2001
Art. 19. - Comunele, orasele si judetele sunt persoane juridice de drept public. Acestea au patrimoniu propriu si capacitate juridica deplina.

Art. 38. - (1) Consiliul local are initiativa si hotaraste, in conditiile legii, in toate problemele de interes local, cu exceptia celor care sunt date prin lege in competenta altor autoritati publice, locale sau centrale.

Art. 52. - (1) In exercitarea mandatului consilierii sunt in serviciul colectivitatii locale.

Art. 53. - (1) Consilierii raspund solidar pentru activitatea consiliului local din care fac parte sau, dupa caz, in nume propriu, pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului, precum si pentru hotararile pe care le-au votat.


Art. 67. - (1) Primarul reprezinta comuna sau orasul in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane sau straine, precum si in justitie.

Art. 91. - Primarul, viceprimarul, respectiv viceprimarii, secretarul comunei, al orasului sau al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, impreuna cu aparatul propriu de specialitate al consiliului local, constituie o structura functionala cu activitate permanenta, denumita primaria comunei sau orasului, care aduce la indeplinire hotararile consiliului local si dispozitiile primarului, solutionand problemele curente ale colectivitatii locale.

Deci, Consiliul local nu are personalitate jr.El este doar un organ deliberativ.
Orasul si comuna au personalitate juridica, fiind reprezentate in rel. cu tertii si in instanta, de catre Primar.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests