asociatie.ro

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
flaviusnet

asociatie.ro

Post by flaviusnet » 20 Sep 2005, 11:26

sal,oameni buni.am o intrebare itrebatoare:
o asociatie poate sa aiba in cadrul denumirii componenta "romania"?
daca aveti solutii,negative sau pozitive,dati-mi si o incadrare legala.
multumesc mult.nevoie urgenta

sofia

Post by sofia » 20 Sep 2005, 12:10

Uite ce spune Legea nr. 26/1990:

ART. 39
(1) Oficiul registrului comertului va refuza inscrierea unei firme care, neintroducand elemente deosebite in raport cu firme deja inregistrate, poate produce confuzie cu acestea.
(2) Se interzice inscrierea unei firme care contine cuvintele: stiintific, academie, academic, universitate, universitar, scoala, scolar sau derivatele acestora.
(3) Inscrierea unei firme care contine cuvintele: national, roman, institut sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului
(4) Inscrierea unei firme care contine cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice locale se realizeaza numai cu acordul prefectului judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in circumscriptia teritoriala in care solicitantul si-a stabilit sediul social.
(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4) autoritatea competenta refuza eliberarea acordului daca firma in cauza este de natura sa creeze confuzie cu denumirea unei institutii publice ori de interes public.
(6) Acordul pentru folosirea denumirii, prevazut la alin. (3) si (4), ori, dupa caz, refuzul eliberarii acordului se comunica in termen de 10 zile de la data solicitarii.
(7) Refuzul acordului prevazut la alin. (3) si (4) conduce la respingerea cererii de inmatriculare a persoanei juridice.
8 Verificarea disponibilitatii firmei si a emblemei se face de catre oficiul registrului comertului inainte de intocmirea actelor constitutive sau, dupa caz, de modificare a firmei sau a emblemei.
(9) Firmele si emblemele radiate din registrul comertului sunt indisponibile pentru o perioada de 2 ani de la data radierii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 41.

aho

Post by aho » 20 Sep 2005, 12:21

Este asociatie, nu s.c., si functioneaza in baza ordonantei 26 nu in baza L 31/90 si nu se inreg. la ORC.
Rez. denumire se face la Bucuresti La M.J., (si o taxa tb. )daca suni iti intra robotul si iti da toata procedura. Am un nr. telef. notat pe undeva, daca insista cineva il caut.

michell

Post by michell » 20 Sep 2005, 12:37

Asociatiile si fundatiile se inregistreaza pe baza hotararii judecatoresti pronuntata de catre judecatoria in a carei raza teritoriala asociatia sau fundatia va avea sediul.
Ordonanta nr 26/2000 a fost mocdificata si completata prin Legea nr 246/2005.

sofia

Post by sofia » 20 Sep 2005, 12:44

AHO wrote:Este asociatie, nu s.c., si functioneaza in baza ordonantei 26 nu in baza L 31/90 si nu se inreg. la ORC.
Rez. denumire se face la Bucuresti La M.J., (si o taxa tb. )daca suni iti intra robotul si iti da toata procedura. Am un nr. telef. notat pe undeva, daca insista cineva il caut.
Am observat asta dupa ce ai scris tu.
In cazul acesta singura prevedere este cea din art. 7 alin. 3 din OG nr. 26/2000 "Este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a denumirilor specifice autoritatilor si institutiilor publice."

flaviusnet

Post by flaviusnet » 20 Sep 2005, 14:59

Sofia wrote:
AHO wrote:Este asociatie, nu s.c., si functioneaza in baza ordonantei 26 nu in baza L 31/90 si nu se inreg. la ORC.
Rez. denumire se face la Bucuresti La M.J., (si o taxa tb. )daca suni iti intra robotul si iti da toata procedura. Am un nr. telef. notat pe undeva, daca insista cineva il caut.
Am observat asta dupa ce ai scris tu.
In cazul acesta singura prevedere este cea din art. 7 alin. 3 din OG nr. 26/2000 "Este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a denumirilor specifice autoritatilor si institutiilor publice."
asa este.pai sa inteleg ca "romania"poate fi considerata o institutie publica sau o autoritate?
eu am impresia ca nu,pe urmatoarea motivatie:

og 36/2002 spune urmatoarele:"institutie publica-denumire generica ce cuprinde Parlamentul, Administratia Prezidentiala, Guvernele, ministerele, celelalte organe ale administratiei publice, alte autoritati publice, precum si institutii din subordinea acestora".

croc

Post by croc » 20 Sep 2005, 15:15

NORME METODOLOGICE din 13 august 2004 privind conditiile si procedura de eliberare a acordului scris pentru folosirea denumirii, prevazut la art. 39 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
CAPITOLUL I: Criterii pentru eliberarea acordului pentru folosirea denumirii
Art. 1
La eliberarea acordului pentru folosirea in cuprinsul firmei a cuvantului "national" si a derivatelor acestuia se are in vedere indeplinirea uneia dintre urmatoarele conditii:
a)firma solicitantului a fost atribuita prin actul normativ sau administrativ de infiintare a persoanei juridice;
b)participarea la capitalul social al persoanei juridice solicitante apartine in majoritate statului.
Art. 2
Acordul pentru folosirea in cuprinsul firmei a cuvantului "roman" si a derivatelor acestuia se elibereaza in urmatoarele cazuri:
a)in totalul cifrei de afaceri din ultimul an a persoanei juridice solicitante, veniturile din exportul de produse si/sau servicii reprezinta cel putin 50%;
b)in cuprinsul firmei unei persoane juridice romane la care unic actionar sau actionar majoritar este o persoana juridica straina, cuvantul "roman" sau derivatele acestuia servesc la diferentierea din punct de vedere geografic a persoanei juridice romane fata de persoana juridica straina;
c)cuvantul "roman" sau derivatele acestuia servesc la identificarea din punct de vedere geografic a reprezentantei sau altui dezmembramant fara personalitate juridica al unei persoane juridice straine in Romania.
Art. 3
Acordul pentru folosirea in cuprinsul firmei a cuvantului "institut" si a derivatelor acestuia se elibereaza daca firma solicitantului a fost atribuita prin actul normativ sau administrativ de infiintare a persoanei juridice respective.
Art. 4
La eliberarea acordului pentru folosirea in cuprinsul firmei a unor cuvinte sau sintagme prevazute la art. 39 alin. (3) si (4) din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia cuvintelor sau sintagmelor "academic-stiintific", "academie", "universitate", "universitar", "scoala", "scolar" si/sau a derivatelor acestora, se are in vedere activitatea principala a persoanei juridice, care poate fi definita prin cuvantul sau sintagma la care legea face referire.
Art. 5
Conditiile legale pentru eliberarea acordului se considera indeplinite si in urmatoarele cazuri:
a)firma solicitantului a fost atribuita prin actul normativ sau administrativ de infiintare a persoanei juridice;
b)firma solicitantului coincide cu componenta verbala a marcii acestuia, inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci pana la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice;
c)firma apartine unei institutii de credit autorizate potrivit legii, unei persoane juridice autorizate potrivit legii sa exercite activitati de asigurare si reasigurare sau unei persoane juridice autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, potrivit competentelor legaie, sa isi desfasoare activitatea;
d)in cazul firmelor unei societati in nume colectiv ori unei societati in comandita simpla, in care cuvantul sau sintagma dintre cele prevazute la art. 39 alin. (2) si (3) din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta numele persoanei fizice asociate ori se datoreaza aplicarii dispozitiilor art. 41 din aceeasi lege.
Art. 6
(1)In cazurile prevazute la art. 1-4, autoritatea competenta refuza eliberarea acordului daca firma in cauza este de natura sa creeze confuzie cu denumirea unei institutii publice ori de interes public, national sau local.
(2)Prin institutie publica nationala ori de interes public national, in sensul prezentelor norme metodologice, se intelege: Parlamentul, Administratia Prezidentiala, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, alte autoritati publice, autoritatile administrative autonome, precum si institutiile aflate in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea acestora.
(3)Prin institutie publica locala ori de interes public local, in sensul prezentelor norme metodologice, se intelege: institutia prefectului, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale, autoritatile administratiei publice locale, precum si institutiile aflate in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea acestora.
CAPITOLUL II: Procedura eliberarii acordului pentru folosirea denumirii
Art. 7
In vederea obtinerii acordului pentru folosirea denumirii prevazut de Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare acord, persoanele juridice inmatriculate pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 183/2004 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2003 pentru completarea Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului se adreseaza biroului unic din cadrul oficiului registrului comertului in a carui raza teritoriala isi au sediul, iar persoanele juridice in curs de constituire se adreseaza biroului unic din cadrul oficiului registrului comertului in a carui raza teritoriala isi stabilesc sediul potrivit legii.
Art. 8
In cazul solicitarii de rezervare a firmei, formulata in vederea constituirii sau a schimbarii denumirii, oficiul registrului comertului elibereaza dovada rezervarii firmei, daca sunt indeplinite celelalte conditii legale, sub rezerva obtinerii acordului.
Art. 9
(1)O data cu depunerea cererii prin care se solicita eliberarea acordului, persoanele juridice solicitante depun si documentele care fac dovada indeplinirii criteriilor prevazute in prezentele norme metodologice:
a)certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului competent, pentru persoanele juridice inmatriculate;
b)declaratie pe propria raspundere semnata de reprezentantul legal al persoanei juridice privind indeplinirea criteriului prevazut la art. 2 lit. a);
c)alte documente considerate relevante de catre solicitant pentru sustinerea cererii de eliberare a acordului.
(2)In situatiile prevazute la art. 5 se depun in copie si urmatoarele documente care fac dovada indeplinirii conditiilor legale, dupa caz:
a)actul normativ sau actul administrativ de infiintare a persoanei juridice;
b)certificatul de inregistrare a marcii care corespunde cu denumirea, emis de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci;
c)autorizatia de functionare emisa de Banca Nationala a Romaniei;
d)autorizatia de functionare emisa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
e)orice alte autorizatii de functionare sau avize cerute de lege.
Art. 10
Cererile pentru obtinerea acordului prevazut de art. 39 alin. (3) si (4) din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, insotite de documentele doveditoare si de certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului competent, se transmit Secretariatului General al Guvernului de catre Oficiul National al Registrului Comertului, respectiv prefectului de catre oficiul registrului comertului competent, in termen de 24 de ore de la momentul inregistrarii.
Art. 11
Acordul scris eliberat de Secretariatul General al Guvernului, respectiv de prefect, sau, dupa caz, instiintarea in scris despre refuzul eliberarii acordului se transmite, in termenul prevazut la art. 39 alin. (6) din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Oficiului National al Registrului Comertului, respectiv oficiului registrului comertului, care va incunostinta persoana juridica solicitanta.
Art. 12
Valabilitatea acordului scris eliberat de Secretariatul General al Guvernului sau, dupa caz, de prefect, potrivit legii, este conditionata de valabilitatea rezervarii disponibilitatii firmei.
Art. 13
(1)Serviciile de verificare a indeplinirii criteriilor legale si cele de eliberare a acordului prevazut de lege se presteaza de Secretariatul General al Guvernului sau, dupa caz, de prefectura competenta, cu titlu gratuit.
(2)Serviciile de transmitere a cererii pentru obtinerea acordului prevazut la art. 39 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a documentelor insotitoare sunt prestate de catre oficiile registrului comertului competente, cu titlu gratuit.
(3)Pentru comunicarea acordului sau a refuzului privind eliberarea acestuia, oficiile registrului comertului de pe langa tribunale vor incasa tariful pentru transmiterea documentelor prin posta, in cuantum de 35.000 lei/plic.
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 809 din data de 2 septembrie 2004

croc

Post by croc » 20 Sep 2005, 15:18

am vazut ca este asociatie;
dupa ce am postat evident;

maxxim

Post by maxxim » 20 Sep 2005, 15:38

Din experienta, dar momentan fara explicatie legislativa, poti folosi " ...din Romania".


:floare: :floare: :floare: pentru domnite.

kko

Post by kko » 20 Sep 2005, 15:51

maxxim wrote:Din experienta, dar momentan fara explicatie legislativa, poti folosi " ...din Romania".


:floare: :floare: :floare: pentru domnite.
:-D :-D :-D :-D

:cafea: :cafea: :cafea: pentru domnisori

flaviusnet

Post by flaviusnet » 22 Sep 2005, 20:15

croc wrote:am vazut ca este asociatie;
dupa ce am postat evident;
asa este..eu ma refeream la asociatii,dar raspunsul tau este interesant si merita studiata norma respectiva

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests