bilet la ordin refuzat la plata

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
tantza

bilet la ordin refuzat la plata

Post by tantza » 05 Jul 2005, 15:02

am un bilet la ordin refuzat la plata pentru lipsa totala de disponibil
ce cale sa aleg? executare silita sau plangere penala pentru infractiunea de inselaciune sau amandoua?exista un anumit termen pentru investirea cu titlu executoriu a biletului?

wittmann

Post by wittmann » 05 Jul 2005, 19:16

Investeste biletul cu formula executorie si mergi pe executare silita direct. Si nu confunda emiterea de cecuri fara acoperire cu emiterea de bilete la ordin; prima e infractiune, a doua ar putea fi, dar in anumite circumstante.

lilix2

investire cu formula executorie

Post by lilix2 » 05 Jul 2005, 21:30

Are dreptate Wittman! Nu stiu sa se fi dat curs unei plangeri penale pentru refuz la plata a unui BO. S-au respins in serie toate plangerile. Pierzi vremea Tantza daca nu te grabesti sa executi BO. Ai grija insa de somatia cambiala care trebuie sa o faci inainte de executarea silita! Intrebarea e cine -ti face somatia cambiala si in ce bani???

aho

Re: investire cu formula executorie

Post by aho » 10 Aug 2005, 18:27

lilix2 wrote:. Ai grija insa de somatia cambiala care trebuie sa o faci inainte de executarea silita! Intrebarea e cine -ti face somatia cambiala si in ce bani???
Cine ma lamureste si pe mine cu " somatia cambiala" ? :oops:

kko

Post by kko » 10 Aug 2005, 20:51

Somatia despre care vorbeste Lilix2 este o somatie speciala care trebuie sa cuprinda transcrierea exacta a cambiei. Neindeplinirea comunicarii somatiei conf. normelor cambiale atrage nulitatea acesteia inclusiv nulitatea formelor de executare. Pe de alta parte , doar in termenul de 5 zile de la primirea ei se poate face opozitie la executare- procedura speciala cambiala care poate tinde la nulitatea BO ori se pot opune anumite exceptii legate de titlu. Aceasta opozitie la executare nu se confunda cu contestatia la executare( aceasta din urma vizeaza numai formele de executare silita nu si valabilitatea titlului executoriu)

Pentru informare, citeste Art.61-62 din L58/1934 si pct. 320 si urm. din Normele cadru 6/1994 ale BNR iar pt. detalii -diverse carti de drept cambial (destul de stufoase dar interesante)

aho

Post by aho » 10 Aug 2005, 21:01

KKO multumesc, dar poti sa si traduci putin si mai ales spune-mi daca este obligatorie si cand si de cine se comunica(parte sau executor)

kko

Post by kko » 11 Aug 2005, 07:58

Pai AHO, cand ti-am spus ce sa citesti din lege si Normele cadru, nu ti-am spus degeaba. Materia cambiilor, BO si CEC-urilor este poate cea mai stufoasa si greoaie datorita formalismului strict a acestor titluri. Atat executorii judecatoresti cat si cei mai multi judecatori isi prind urechile in domeniu si fac numeroase confuzii deoarece nu stiu unde si ce sa citeasca.

Somatia de executare (somatiunea de executare cum ii spune legea) este obligatorie si nu este identica cu somatia obisnuita intocmita de executor. Dupa cei mai multi specialisti in drept cambial, aceasta somatiune de executare trebuie facuta de creditor si comunicata prin intermediul ex. judecatoresc. Ea cuprinde trascrierea exacta a cambiei(BO) a protestului (daca exista) precum si a celorlalte acte din care rezulta suma datorata. Totodata in somatie trebuie sa se faca mentiune si de actul din care rezulta mandatul, pentru obligatiile subscrise prin procura.
Somatia de executare, precede executarea iar scopul ei principal (conform lui Cristoforeanu -autorul unui Tratat de drept cambial)este transformarea cambiei(BO) dintr-un titlu executoriu provizoriu intr-un titlu definitiv, prin nefacerea opozitiei in termen de 5 zile de la comunicare, sau prin respingerea opozitiei.
Debitorul cambial poate face opozitie la executare (procedura speciala)in termen de 5 zile de la comunicarea somatiei de executare.Scopul acestei opozitii cambiale este repunerea in discutia instantei a validitatii titlului sau a obligatiei cambiale a debitorului, pe cale exceptiilor formale sau personale opuse posesorului titlului.
Daca somatia este neregulata (nu cuprinde elementele legale) ori nu s-a comunicat o astfel de somatie, debitorul cambial poate face oricand opozitie .
Impotriva acestei somatii NU se face contestatie la executare (potrivit C.pr.civ)Contestatia la executare, vizeza doar formele de executare silita nu si titlul( art.399 al. final C.pr.civ)

As mai putea inca sa scriu multe despre chestiunea aceasta, insa , dupa cum am mai spus, in practica se fac mari confuzii iar pentru a convinge un judecator cum e cu legea cambiala, trebuie, de multe ori, sa-I explicit ca la gradinita ca sa-l impiedici sa fabuleze (si sa stii exact ce trebuie sa-i spui&...nu mai mult&... :grin: :grin: :evil: :evil: )

aho

Post by aho » 11 Aug 2005, 17:19

KKO, inca odata multumesc! Imi insusesc si critica. Desi este o moda pe forum nu te mituiesc virtual ptr. prestatie, care tr. sa recunosc ca mi-a fost de ajutor.

comisar

Post by comisar » 11 Aug 2005, 18:40

draga tantza din practica iti spun ca ai numai doua variante:
1. te stergi cu el cind nu ai alta solutie;
2.il stringi de git pe escroc.
3. nu exista,orce afacere din lumea asta se face intre unul prost si unul destept.Nu stiu cine este pagubasul,daca esti tu imi cer scuze.

kko

Post by kko » 11 Aug 2005, 18:44

Aho, eu nu am avut intentia sa te critic. Nimeni nu se naste invatat. Imi face placere cand cineva este interesat sa afle lucruri mai complicate si nu intotodeauna accesibile tuturor.
Si mie mi-a trebuit catva timp sa pricep "fenomenul" cambii, BO si CEC-uri si nici acum nu stiu chiar totul... Problema este ca putin sunt capabili sa dea sfaturi in domeniu si care se pricep cu adevarat... Si tocmai de aceea este interesant sa studiezi un astfel de domeniu ,accesibil pentru mai putini, sa stii exact ce ai de spus ori sa-ti permiti sa improvizezi... pe adversari ii bagi in ceata si ii obligi sa se documenteze ca sa-ti bage contre( daca au chef, timp, sau rabdare sa priceapa)... Insa problema mare, ramane Judecatorul care stie cat stie si pe care trebuie sa-l convingi ca NUMAI TU ai dreptate.... :mrgreen: :mrgreen:

norocel

Post by norocel » 11 Aug 2005, 18:45

comisar wrote:3. nu exista,orce afacere din lumea asta se face intre unul prost si unul destept.Nu stiu cine este pagubasul,daca esti tu imi cer scuze.
Sa stii ca sunt si tranzactii de tipul : eu sunt OK-tu esti OK! (asa ne invata Eric Berne :grin: )

kko

Post by kko » 11 Aug 2005, 18:50

comisar wrote:draga tantza din practica iti spun ca ai numai doua variante:
1. te stergi cu el cind nu ai alta solutie;
2.il stringi de git pe escroc.
3. nu exista,orce afacere din lumea asta se face intre unul prost si unul destept.Nu stiu cine este pagubasul,daca esti tu imi cer scuze.

Nu trage donn comisare, ma predau .... :-D :-D :-D

Dar imi citesti drepturile cnasa am vazut la americani... :evil:

norocel

Post by norocel » 11 Aug 2005, 18:53

Poate nu trage dar...va aresteaza...preventiv! :grin:

comisar

Post by comisar » 12 Aug 2005, 07:54

Nu am zis nimic de rau despre Tantza si KKo,am spus doar ce trebuie facut cu un bilet la ordin refuzat.
Poate intra si pe penal daca se afla in interdictie bancara si avea mai multe bilete la ordin refuzate.
Teoria lui KKO este buna dar tantza noastra vrea sa stie cum recupereaza banii repede nu ce stiu judecatorii si ce fac executorii.

kko

Post by kko » 12 Aug 2005, 13:31

La intrebarea lui Tantza, Wittmann i-a dat un raspuns la obiect.... Restul postarilor au fost divagatii pe tema somatiei de executare care s-ar putea sa-i folosesca dupa ce pune BO in executare silita...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests