modificare coduri CAEN

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
deliadallys

modificare coduri CAEN

Post by deliadallys » 28 Nov 2007, 23:20

am inteles ca de la anul se modifica codurile CAEN . stiti amanunte? thanks .

serafim

Post by serafim » 29 Nov 2007, 05:28

este postat parca undeva mai jos la sectiunea comercial intreg CAEN valabil din 2008 sau dat un link de unde poti sa-ti listezi sau copiezi.

uitate la postarile anterioare !!!

serafim

Post by serafim » 29 Nov 2007, 05:31

ORDIN nr. 337 din 20 aprilie 2007
privind actualizarea Clasificarii activităţilor din economia nationala - CAEN
EMITENT: INSTITUTUL NAÅ¢IONAL DE STATISTICA
PUBLICAT ÃŽN: MONITORUL OFICIAL nr. 293 din 3 mai 2007

În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistica,
având în vedere prevederile art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificarii activităţilor din economia nationala - CAEN,

preşedintele Institutului Naţional de Statistica emite următorul ordin:

ART. 1
Se aproba actualizarea Clasificarii activităţilor din economia nationala - CAEN, potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2
Actualizarea prevăzută la art. 1 a fost efectuată cu respectarea prevederilor Regulamentului Comisiei Europene nr. 1.893/2006 de modificare a Regulamentului Consiliului Comunităţii Economice Europene nr. 3.037/90 privind Nomenclatorul Activităţilor din Comunitatea Europeană - NACE Rev. 2.
ART. 3
Prezentul ordin intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2008.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PreÅŸedintele Institutului
Naţional de Statistica,
Vergil Voineagu

BucureÅŸti, 20 aprilie 2007.
Nr. 337.

ANEXA

CLASIFICAREA ACTIVITÄ‚Å¢ILOR DIN ECONOMIA NATIONALA
Editie revizuită
CAEN Rev. 2
Introducere

Ce este CAEN?

CAEN*1) reprezintă acronimul utilizat pentru a desemna clasificarea statistica nationala a activităţilor economice din România. Aceasta clasificare a fost proiectata pentru a permite gruparea pe criterii de omogenitate a datelor referitoare la "unităţi statistice", cum ar fi, de exemplu, o uzina sau un grup de uzine ce constituie o entitate economică, o întreprindere. Clasificarea asigura baza pentru pregătirea unei game largi de date statistice (producţie, factori de producţie, formarea de capital şi tranzacţiile financiare) ale acestor unităţi.
----
*1) CAEN - Clasificarea activităţilor din economia nationala.

Ce sunt clasificarile statistice?
O clasificare statistica prezintă următoarele caracteristici principale:
a) organizare ierarhica stricta şi detaliată care face posibila culegerea şi prezentarea informaţiilor la diverse nivele de agregare (în funcţie de disponibilitatea datelor);
b) acoperirea exhaustiva a domeniului observat;
c) încadrarea fiecărui fenomen sau obiect analizat într-o singura entitate de clasificare (entităţi ce se exclud reciproc);
d) clasarea obiectelor analizate pe diverse ramuri ale clasificarii este guvernata de principii metodologice omogene.

Integrarea clasificarilor la nivel internaţional
În decursul utimului deceniu a avut loc o revizuire completa a clasificarilor statistice internaţionale, iar noile clasificari au fost elaborate ca un sistem integrat de clasificari statistice. Astfel, diversele clasificari ale produselor au fost armonizate şi au fost corelate cu clasificarile activităţilor economice, pe criteriul originii economice. Pe lângă aceasta integrare la nivel mondial (în principal, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite), alte organizaţii regionale, de pilda Uniunea Europeană sau ţările Americii de Nord, şi-au aliniat, în grade diferite, clasificarile proprii la clasificarile mondiale.
Aceasta a dat naştere unui sistem integrat în care diversele clasificari au fost armonizate şi corelate la nivel mondial, la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţara a realizat sistemul naţional corespunzător.

*T*
Activităţi Produse

Nivelul ┌───────────┐ ┌────────────┐ ┌─────────┐ ┌─────┐
mondial │ISIC Rev. 4│ │ CPC │ │ HS ├──n│SITC │
└─────┬─────┘ └─────┬──────┘ └────┬────┘ └─────┘
│ │ │
v v v
Nivelul ┌───────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌─────────┐
UE │NACE Rev. 2│ │ CPA │ │ PRODCOM │ │ CN │
└─────┬─────┘ └─────┬──────┘ └─────┬──────┘ └────┬────┘
│ │ │ │
v v v v
┌───────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌─────────┐
│CAEN Rev. 2│ │ CPSA │ │ │ │ TVIR │
Nivelul │(Versiune │ │(Versiune │ │ PRODROM │ │(Versiune│
naţional │nationala a│ │nationala a │ │ (Versiune) │ │nationala│
│NACE Rev.2)│ │ CPA) │ │ │ │ a CN) │
└───────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └─────────┘
*ST*

Comisia de Statistica a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CS-ONU), cu sprijinul Grupului de experţi în clasificari internaţionale economice şi sociale, a elaborat o tipologie proprie de clasificari în funcţie de gradul de integrare în sistemul revizuit, respectiv clasificari de referinta, derivate şi conexe.
Clasificarile de referinta sunt acele clasificari economice şi sociale care reprezintă rezultatul unor acorduri internaţionale aprobate de Comisia de Statistica a Organizaţiei Naţiunilor Unite sau de alt organism competent, ca de exemplu Biroul Internaţional al Muncii (ILO), Fondul Monetar Internaţional (IMF), UNESCO etc., în funcţie de domeniul care face obiectul acestora. Clasificarile de referinta au dobândit o larga acceptare şi un acord oficial amplu şi sunt aprobate şi recomandate ca linii directoare pentru elaborarea altor clasificari.
Un exemplu de asemenea clasificare îl reprezintă Clasificarea Industriala Internationala Standard a Naţiunilor Unite, pentru toate activităţile economice, versiunea revizuită 4 (ISIC Rev. 4).
Clasificarile derivate se bazează pe clasificari de referinta. Ele pot fi elaborate prin adoptarea structurii şi categoriilor din clasificarea de referinta, şi atunci este posibila adăugarea unor detalii suplimentare fata de clasificarile de referinta, sau pot fi elaborate prin reorganizarea sau agregarea unor poziţii din una ori mai multe clasficari de referinta.
Clasificarile derivate sunt adesea întocmite pentru utilizarea la nivel naţional sau multinational. Un exemplu de astfel de clasificare îl reprezintă clasificarea NACE Rev. 2 a Uniunii Europene.
Clasificarile conexe sunt cele care se referă parţial la clasificarile de referinta sau care sunt asociate cu clasificarile de referinta numai la anumite nivele ale structurii. Exemple de asemenea clasificari sunt Clasificarea Industriala Standard a Australiei şi Noii Zeelande (ANZSIC) sau Sistemul Nord-American de Clasificare a Industriei (NAICS).

De ce sunt necesare revizuirile?
Schimbarea structurilor economice şi tehnologiile noi generează noi activităţi şi produse care le depăşesc ca importanta pe cele existente. Aceste schimbări reprezintă astfel o provocare constanta pentru clasificarile statistice. Intervalele dintre revizuiri nu trebuie sa fie prea lungi, deoarece relevanta clasificarii se diminuează în timp, dar nu trebuie sa fie nici prea scurte, întrucât afectează negativ comparabilitatea datelor în timp. Orice revizuire a unei clasificari, mai ales dacă include şi modificări structurale, poate duce la întreruperi în seriile de timp.

De ce o revizuire acum?
Avantajele sistemului integrat descris mai sus sunt unanim recunoscute. Totuşi, un astfel de sistem impune restrictii părţilor participante.
Segmentul referitor la bunuri transportabile din ISIC/CPC (şi segmentul european conex din NACE/CPA)*2) se bazează pe Sistemul armonizat*3) (acronimul englez: HS). Atunci când HS se modifica, trebuie sa se modifice şi celelalte clasificari.
----
*2) CPC - Clasificarea centrala a produselor, utilizata de Organizaţia Naţiunilor Unite; CPA este clasificarea produselor asociate activităţilor, utilizata de Uniunea Europeană, derivata din CPC.
*3) Sistemul armonizat de codificare şi descriere a mărfurilor elaborat şi actualizat de Organizaţia Internationala a Vamilor (înfiinţată în 1952 sub denumirea de Consiliul de Cooperare a Vamilor)

O modificare structurală majoră în CPA, la nivelul de 4 cifre sau superior acestuia, depinde de o revizuire a NACE Rev. 2, deoarece CPA este direct legată, în structura sa, de NACE Rev. 2.
NACE Rev. 2 este legat în mod direct de structura ISIC Rev. 4. Angajamentul de a menţine un sistem de clasificari corelat la nivel internaţional impune o revizuire a NACE Rev. 1.1 concomitent cu ISIC Rev. 3.1.
Prin legăturile existente între clasificarile utilizate la nivel european şi clasificarile naţionale, acest proces de revizuire a NACE Rev. 1.1 şi creare a versiunii NACE Rev. 2 a impus un proces similar pentru CAEN Rev. 1, finalizat prin editia revizuită a acesteia, respectiv CAEN Rev. 2.

Disponibilitatea clasificarilor europene şi naţionale
RAMON, serverul Eurostat conţinând clasificari, are drept scop sa pună la dispoziţie cat mai multe informaţii în legatura cu principalele clasificari statistice internaţionale utilizate în diverse domenii: analiza economică, mediu, învăţământ, ocupaţii, conturi naţionale etc.
Sunt disponibile informaţii care acoperă următoarele aspecte: descriere generală; structura clasificarilor (care consta în coduri şi titluri); note explicative; tabele de corespondenta între clasificari; documente metodologice, alte informaţii generale referitoare la clasificari.
Ori de câte ori sunt disponibile, informaţiile sunt prezentate în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Obiectivul este acela de a construi un loc central de referinta pentru utilizatorii care solicita diverse informaţii despre clasificarile statistice internaţionale.
ISIC/CPC ÅŸi NACE/CPA, actualizate, sunt disponibile pe serverul RAMON.
Serverul RAMON poate fi accesat public pe Web la următoarea adresa:
http://www.europa.eu.int/comm/eurostat/ramon/
SENIN, serverul conţinând clasificarile naţionale elaborate de Institutul Naţional de Statistica, este pus la dispoziţia utilizatorilor, pe site-ul INS, la rubrica Nomenclatoare statistice.

Sistemul de codificare al clasificarii CAEN
Sistemul de codificare pentru CAEN Rev. 2 cuprinde:
- un prim nivel, constând în titluri identificate printr-un cod alfabetic (secţiuni);
- un al doilea nivel, constând în titluri identificate printr-un cod numeric de doua cifre (diviziuni);
- un al treilea nivel, constând în titluri identificate printr-un cod numeric de 3 cifre (grupe);
- un al patrulea nivel, constând în titluri identificate printr-un cod numeric de 4 cifre (clase).

Relaţia cu alte clasificari de activităţi

CAEN Rev. 2
NACE Rev. 2
CAEN Rev. 2
ISIC Rev. 4

NACE reprezintă Nomenclatorul de activităţi utilizat în cadrul Comunităţii Europene. Actuala versiune a CAEN, respectiv CAEN Rev. 2, asigura un raport de 1:1 cu NACE Rev. 2.
ISIC Rev. 4 reprezintă Clasificarea internationala standard a activităţilor economice elaborata de Comisia de Statistica a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Având în vedere raportul 1:1 dintre CAEN Rev. 2 şi NACE Rev. 2, rezulta:
- CAEN Rev. 2 este o clasificare detaliată a ISIC Rev. 4;
- primul nivel din ISIC Rev. 4 (secţiune) este identic cu cel din CAEN Rev. 2;
- la nivel de diviziune, CAEN Rev. 2 este identic cu ISIC Rev. 4;
- la nivel de grupa şi clasa, ISIC Rev. 4 este detaliat de CAEN Rev. 2 în conformitate cu cerinţele impuse de NACE Rev. 2.

Relaţia cu clasificarile de produse

CPSA 2008
Clasificarea produselor şi serviciilor asociate activităţilor, elaborata în conformitate cu prevederile art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 53/1999 privind aprobarea Clasificarii produselor şi serviciilor asociate activităţilor - CPSA.
Legatura între CPSA 2008 şi CAEN Rev. 2 apare în cadrul codului CPSA. La toate nivelurile din CPSA 2008, codificarea primelor 4 cifre este identică cu cele 4 cifre ale clasei corespunzătoare din CAEN Rev. 2.

PRODROM
Nomenclatorul de produse şi servicii industriale este elaborat de Institutul Naţional de Statistica şi este utilizat pentru anchetele statistice de producţie. Nomenclatorul PRODROM este armonizat cu nomenclatorul PRODCOM utilizat în cadrul Comunităţii Europene şi reprezintă o detaliere a acestuia.
Legatura CAEN Rev. 2 cu PRODROM este asigurata la nivel de 4 cifre (clasa), întrucât poziţiile PRODROM au fost realizate prin detalierea subclaselor elementare CPSA 2008.

TVIR
Tariful vamal de import al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 120/1993 privind detalierea şi clasificarea mărfurilor în Tariful vamal la import al României de la 6 la 8 cifre, cu modificările ulterioare, asigura un raport de 1:1 cu NC Nomenclatorul combinat utilizat în Uniunea Europeană.
TVIR este corelat cu PRODROM (fiecare poziţie PRODROM are atasat unul sau mai multe coduri TVIR) asigurându-se comparabilitatea rezultatelor din sfera producţiei cu cele din sfera comerţului exterior.

Istoric

CAEN
Clasificarea activităţilor din economia nationala a fost elaborata de către Institutul Naţional de Statistica (INS) pentru o ordonare specifica a informaţiilor corespunzătoare cerinţelor economiei de piata şi trecerii la sistemul conturilor naţionale.
CAEN substituie Clasificarea ramurilor economiei naţionale - CREN utilizata în România din 1963 în baza HCM nr. 483/1962.
Introducerea CAEN în sistemul statistic şi economic naţional a fost realizată treptat în perioada 1993-1997, beneficiind de colaborarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Omologarea şi implementarea CAEN la nivel naţional prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997 satisfac obiectivul prioritar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 575 bis/1992 cu privire la realizarea unor nomenclatoare unitare de interes general prevăzute în conceptia generală a informatizarii în România, de armonizare cu Nomenclatorul activităţilor din Comunitatea Europeană (NACE).
CAEN a cunoscut în perioada 1997-2007 doua actualizari:
- în 2002 - actualizarea CAEN şi implementarea începând cu 1 ianuarie 2003 a CAEN Rev. 1 (Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 601/2002);
- în 2007 - actualizarea CAEN şi implementarea începând cu 1 ianuarie 2008 a CAEN Rev. 2 (Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 337/2007).
Principiile de elaborare a CAEN ţin seama de corespondenta cu clasificarile internaţionale şi, în special, cu cea europeană (NACE), în cadrul unui sistem integrat.
Prin utilizarea CAEN, datele statistice sunt culese pe baza aceleiaşi structuri de clasificare (nationala şi europeană), CAEN fiind transpus direct în ISIC Rev. 4 (Clasificarea internationala standard a activităţilor elaborata de Comisia de Statistica a Organizaţiei Naţiunilor Unite) prin intermediul tabelelor de trecere.

CAEN Rev. 2
Având în vedere necesităţile impuse de evoluţia economiei româneşti şi principiile de armonizare cu clasificarile europene, Institutul Naţional de Statistica a elaborat versiunea revizuită a CAEN, respectiv CAEN Rev. 2.
Aceasta versiune asigura un raport de 1:1 între CAEN Rev. 2 şi NACE Rev. 2 (implementat la nivel european începând cu 1 ianuarie 2008), raport necesar având în vedere atât politica de globalizare, cat şi dorinta de a mari convergenta dintre clasificarile europene şi cele utilizate în ţările din America de Nord.
Prin aceasta realizare se asigura armonizarea totală cu cerinţele acquis-ului comunitar în domeniul clasificarilor economice.
Din experienta utilizării clasificarii CAEN, a reiesit ca economia României nu prezintă particularităţi fata de economia Uniunii Europene şi, în consecinta, menţinerea unor diferenţe între CAEN Rev. 2 şi NACE Rev. 2 nu se justifica.
CAEN Rev. 2 este implementat începând cu 1 ianuarie 2008 prin prezentul ordin, în conformitate cu prevederile art. 5 pct. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificarii activităţilor din economia nationala - CAEN.

Principii utilizate în elaborarea CAEN

Criterii pentru diviziuni ÅŸi grupe CAEN
Principalele criterii utilizate în delimitarea diviziunilor şi a grupelor CAEN (nivel de detaliere de doua şi, respectiv, 3 cifre) se referă la caracteristicile activităţilor unităţilor productive, care joaca un rol decisiv în determinarea gradului de similitudine dintre structurile unităţilor şi anumite relaţii economice. Principalele aspecte de grupare pentru activităţi sunt următoarele:
(i) caracterul bunurilor ÅŸi al serviciilor realizate;
(ii) utilizarile cărora sunt destinate produsele şi serviciile;
(iii) mijloacele, procesul şi tehnologia de producţie.
Ponderile atribuite acestor criterii variaza de la un domeniu la altul. Într-un număr de cazuri, de exemplu: industria alimentara, textila, de confecţii şi pielarie, industria construcţiilor de maşini şi echipamente şi domeniul serviciilor, criteriile sunt atât de echilibrate între ele, încât problema atribuirii ponderilor isi pierde semnificatia.
În cazul produselor intermediare, componenta fizica şi stadiul de fabricaţie capata adesea o pondere importanta.
În cazul produselor care implica procese de producţie complicate, se acorda în mod frecvent prioritate utilizării finale, tehnologiei şi fluxului de producţie al produselor respective, în detrimentul compoziţiei fizice a produselor.

Criterii pentru clase CAEN
Criteriile privind maniera în care sunt grupate activităţile în cadrul întreprinderilor ocupa locul central în definirea claselor (nivel de 4 cifre). Practic, clasele permit în majoritatea cazurilor caracterizarea sectorului economic al unităţilor de producţie sau al întreprinderilor în funcţie de tipul de activitate, iar din alt punct de vedere, toate unităţile clasificate într-o clasa sunt asemănătoare în privinta tipului de activitate exercitată.
Clasele CAEN Rev. 2 sunt definite astfel încât sa fie îndeplinite cat mai bine următoarele doua condiţii:
(i) categoria de produse şi servicii care caracterizează o clasa data sa reprezinte marea masa a producţiei unităţilor clasificate în acea clasa;
(ii) o clasa sa conţină unităţile care produc cea mai mare parte din categoria de mărfuri şi servicii ce o caracterizează.

Forma de proprietate şi forma juridică
CAEN nu face distincţii în funcţie de forma de proprietate şi forma juridică, deoarece astfel de criterii nu au legatura cu caracteristicile activităţii în sine. Unităţile angajate în acelaşi tip de activitate economică sunt clasificate în acelaşi mod, chiar dacă, de exemplu, societatea comercială aparţine unor proprietari particulari sau guvernului, respectiv întreprinderea-mama este sau nu este formată din una sau mai multe unităţi.
Clasificarile "forma de proprietate" şi "forma juridică" sunt construite în mod independent de clasificarea activităţilor.
În mod similar, unităţile de producţie sunt clasificate după activitatea principala în care sunt angajate, fie ca munca este executată de maşini electrice sau manual, fie ca ea este prestată într-o fabrica sau într-o gospodărie; modernul fata de tradiţional nu reprezintă un criteriu.

Scop comercial sau necomercial
În structura CAEN Rev. 2 distincţia dintre scop comercial sau necomercial (market şi nonmarket) nu reprezintă un considerent. Deşi exista unele clase care în mod normal sunt nonmarket, pot exista altele câteva care sunt de obicei efectuate atât de societăţi comerciale, cat şi de instituţii de stat.

Definiţii
Definitia activităţilor

Activitate
Se spune ca o activitate are loc atunci când prin combinatia de resurse-echipamente, forta de munca, tehnici de producţie, fluxuri de informaţii sau produse - se realizează bunuri sau servicii. Orice activitate se caracterizează prin intrările de produse (bunuri sau servicii), procesul de producţie şi ieşirile de produse (bunuri sau servicii).
În practica, majoritatea unităţilor de producţie efectuează activităţi cu caracter mixt.
Identificarea unei activităţi principale este necesară pentru a clasa o unitate într-o anumită poziţie din CAEN Rev. 2.

Activitate principala
Activitatea principala este identificata prin metoda ordinii descrescătoare (de sus în jos), ca fiind acea activitate care contribuie în cea mai mare măsura la valoarea adăugată totală a unităţii luate în considerare. Activitatea principala astfel identificata nu reprezintă, în mod necesar, 50% sau mai mult din valoarea adăugată totală a unităţii.

Activitate secundară
O activitate secundară este oricare alta activitate a unităţii, activitate care produce bunuri sau servicii.

Activităţi auxiliare
Activităţile principale şi secundare sunt efectuate, în general, cu ajutorul unui număr de activităţi auxiliare, cum sunt: contabilitatea, transportul, depozitarea, achiziţionarea, condiţionarea, promovarea, repararea şi întreţinerea etc. Astfel, activităţile auxiliare sunt acelea care exista doar pentru a sprijini activităţile productive principale şi secundare ale unei unităţi. Activităţile auxiliare asigura bunuri şi servicii consumabile pentru uzul acelei unităţi.
Însă, dacă activităţile unei unităţi statistice şi activităţile auxiliare corespunzătoare (de exemplu, un centru de calcul) se desfăşoară în zone geografice diferite, atunci poate fi recomandabila culegerea separată de date despre aceste unităţi pentru a se obţine categorii de date care sa fie clasificate în funcţie de zona geografică.

Ce este o activitate auxiliara?
O activitate auxiliara trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:
a) sa servească unitatea sau unităţile de care aparţine; bunurile sau serviciile realizate nu trebuie sa facă obiectul tranzacţiilor pe piata;
b) o activitate similară sa se desfăşoare în unităţi de producţie similare independente;
c) sa realizeze servicii sau, în cazuri excepţionale, bunuri consumabile care nu fac parte din produsul final al unităţii;
d) sa contribuie la costurile curente ale unităţii în sine, adică sa nu genereze formarea bruta de capital (active imobilizate).

Ce nu este o activitate auxiliara?
Trebuie remarcat faptul ca, în conformitate cu definitia de mai sus, următoarele activităţi nu trebuie sa fie considerate drept activităţi auxiliare:
a) producerea de bunuri şi servicii care fac sau contribuie la formarea bruta de capital; de exemplu, activitatea de construcţii pe cont propriu, care va fi clasificata separat la construcţii, dacă exista date disponibile privind volumul activităţii;
b) producţia, din care o parte importanta este comercializata chiar dacă o mare parte a sa este consumată în cadrul activităţii principale;
c) producţia de bunuri care ulterior devin parte integrantă a producţiei realizate de activităţile principale sau secundare (de exemplu, producţia de cutii a unei secţii dintr-o întreprindere, utilizata pentru ambalarea produselor proprii);
d) producţia de energie (dintr-o centrala electrica sau uzina de cocsificare integrata), chiar dacă intreaga producţie este consumată în unitatea producătoare;
e) achiziţia de bunuri pentru revânzare ca atare;
f) cercetarea şi dezvoltarea, deoarece aceasta activitate nu asigura un serviciu care este consumat în cursul producţiei curente.
În toate aceste cazuri, acolo unde exista date separate pentru aceste activităţi, trebuie considerate unităţi separate şi ele trebuie considerate ca fiind unităţi cu un tip de activitate propriu şi clasificate în conformitate cu activitatea lor.

Unităţi statistice

Disponibilitatea datelor
Este necesară o gama larga de informaţii pentru a construi o imagine statistica completa a activităţii economice, dar nivelul organizatoric la care este posibila culegerea de informaţii variaza în funcţie de tipul de date. De exemplu, datele privind profitul pentru o societate comercială pot fi disponibile doar la sediul central şi ele acoperă activitatea centralizata a tuturor sucursalelor (locatiilor), în timp ce datele privind vânzările pot fi disponibile pentru fiecare sucursala (locatie). Pentru a observa şi a analiza în mod satisfăcător datele este, prin urmare, necesar sa se definească o "familie de unităţi statistice". Acestea reprezintă elementele de baza pentru o încadrare corecta în activitatea corespunzătoare şi determinarea datelor care pot fi culese.

Tipuri de unităţi statistice
Diferitele tipuri de unităţi statistice sunt utilizate pentru a răspunde unei diversitati de cerinţe, dar fiecare unitate este o entitate specifica, care este definită în asa fel încât sa poată fi recunoscuta şi identificata. Ea poate fi o unitate legală sau fizic identificabila ori, ca de pilda în cazul unităţii de producţie omogene, o "unitate" statistica.

Comparabilitatea internationala
Pentru a asigura comparabilitatea internationala, definiţiile adoptate în cadrul Uniunii Europene sunt legate în mod direct de cele formulate în "Introducerea la Clasificarea industriala internationala standard a tuturor activităţilor economice a Organizaţiei Naţiunilor Unite" (ISIC Rev. 4) şi Sistemul conturilor naţionale al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Unităţile
Unităţile descrise în Regulamentul Consiliului CEE nr. 696/1993, cu privire la unităţile statistice, sunt următoarele:
- grupul de întreprinderi;
- întreprinderea;
- unitatea cu activitate (UTA);
- unitatea locală;
- unitatea locală cu activitate (UTA locală);
- unitatea institutionala;
- unitatea de producţie omogenă (UPO);
- unitatea locală de producţie omogenă (UPO locală)

Relaţia dintre diferitele tipuri de unităţi statistice este ilustrata în tabelul următor:
*T*
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Una sau mai multe subunitati O singura locatie
(locatii)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Una sau mai multe Întreprindere Unitate locală
activităţi Unitate institutionala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
O singura activitate UTA UTA locală
UPO UPO locală
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*ST*

Reguli de clasificare pentru unităţi

Unităţile incluse în registrul statistic sunt clasificate conform CAEN Rev. 2 - nivel clasa. Fiecare unitate este clasificata pe baza activităţilor efectuate. În anumite cazuri, o unitate nu poate fi clasificata independent, având în vedere relaţiile acesteia cu alte unităţi de care trebuie sa se ţină seama.
Unităţile trebuie sa fie clasificate (încadrate) în poziţia care le descrie cel mai bine activitatea, ţinându-se cont nu numai de natura produselor, ci şi de structura materiilor prime, inclusiv a procesului de producţie.

Reguli fundamentale de clasificare

Valoarea adăugată
Valoarea adăugată reprezintă indicatorul de baza utilizat pentru determinarea activităţii principale a unei unităţi, conform CAEN Rev. 2. Reprezentând diferenţa dintre producţie şi consumul intermediar, valoarea adăugată este o măsura a contribuţiei fiecărei unităţi economice la produsul intern brut (PIB). Evaluarea acestei contribuţii se face prin valoarea adăugată bruta la costul factorilor. Valoarea adăugată bruta la costul factorilor reprezintă suma salariilor şi a altor elemente legate de costul factorilor de munca, a profitului, a subvenţiilor de exploatare, a amortizarii capitalului fix, total din care se scad impozitele legate de producţie.
Activităţile economice sunt definite în CAEN Rev. 2. O unitate poate presta una sau mai multe activităţi care aparţin uneia ori mai multor poziţii din CAEN Rev. 2. Unităţile sunt clasificate conform activităţii lor principale. Activitatea principala este activitatea care contribuie în cea mai mare măsura la valoarea adăugată a unităţii.

Doar într-o clasa CAEN?
În cazul simplu în care o unitate desfăşoară doar o singura activitate, clasificarea activităţii acelei unităţi este determinata de poziţia din CAEN Rev. 2 ce acoperă acea activitate la nivel de clasa.
Acolo unde o unitate desfăşoară mai mult de o activitate, dar toate acestea aparţin aceleiaşi poziţii din CAEN Rev. 2, la nivel de clasa, atunci clasificarea activităţii acelei unităţi este determinata de clasa CAEN Rev. 2 în care sunt cuprinse toate aceste activităţi.

ÃŽn mai multe clase?
În cazul în care o unitate desfăşoară activităţi care ocupa poziţii diferite în CAEN Rev. 2, la nivel de clasa, sunt necesare reguli pentru determinarea activităţii principale. În cazul simplu în care, la nivel de clasa, o activitate contribuie cu mai mult de 50% din valoarea adăugată, aceasta determina activitatea principala.
Acolo unde o unitate desfăşoară activităţi care ocupa doua poziţii diferite în CAEN Rev. 2, va exista întotdeauna o poziţie care sa reprezinte mai mult de 50% din valoarea adăugată, cu excepţia cazului foarte puţin probabil în care ambele activităţi cu poziţii diferite în CAEN Rev. 2 au ponderi egale de 50%.
În cazul mai complex în care o unitate desfăşoară mai mult de doua activităţi care aparţin mai multor poziţii diferite din CAEN Rev. 2, la nivel de clasa, fără ca vreuna dintre ele sa reprezinte peste 50% din valoarea adăugată, stabilirea activităţii principale a acelei unităţi se face prin utilizarea metodei ordinii descrescătoare (top-down).

Metoda ordinii descrescătoare (de sus în jos)
Metoda ordinii descrescătoare (top-down) urmează principiul ierarhic: încadrarea unei unităţi la nivelul cel mai detaliat al clasificarii trebuie sa fie în concordanta cu clasificarea unităţii la nivelele superioare. Pentru a îndeplini aceasta condiţie, procesul începe cu identificarea poziţiei relevante la nivelul cel mai înalt şi evolueaza descendent, prin nivelele de clasificare, în modul următor:
Identificarea secţiunii care are cea mai mare contribuţie relativă la valoarea adăugată.
În cadrul acestei secţiuni se identifica diviziunea care are relativ cea mai mare contribuţie la valoarea adăugată.
În cadrul acestei diviziuni se identifica grupa care are relativ cea mai mare contribuţie la valoarea adăugată.
În cadrul acestei grupe se identifica clasa care are relativ cea mai mare contribuţie la valoarea adăugată.

Toate nivelele concordante
Metoda top-down respecta principiul ca la nivelele inferioare ale clasificarii activitatea principala este în conformitate cu activitatea considerată principala la nivelele superioare.
La nivelele inferioare ale clasificarii, contribuţia valorii adăugate a poziţiei care rezulta din utilizarea metodei nu va reprezenta, în mod necesar, mai mult de 50% din valoarea adăugată totală a acelei unităţi. Cu cat se operează mai mult, de la nivelele superioare către cele inferioare ale structurii ierarhice a CAEN Rev. 2, cu atât mai frecvent se va constata aceasta situaţie.

Pana la ce nivel coborati?
În principiu, metoda top-down permite stabilirea activităţii principale a unei unităţi pana la nivelul minim al clasificarii ierarhice a activităţilor.

Dar dacă nu se cunoaşte valoarea adăugată?
Pentru a determina activitatea principala a unei unităţi trebuie sa fie cunoscute contribuţiile la valoarea adăugată pentru activităţile care ocupa diverse poziţii în CAEN Rev. 2. În practica însă adeseori nu este posibila obţinerea informaţiilor despre valoarea adăugată a diferitelor activităţi desfăşurate şi determinarea activităţii trebuie sa fie facuta prin utilizarea altor indicatori (substitute). Aceştia pot fi:

Substitute bazate pe producţie
- producţia bruta a unităţii care este atribuită mărfurilor şi serviciilor asociate fiecărei activităţi;
- valoarea vânzărilor acelor grupe de produse aparţinând fiecărei activitati.

Substitute bazate pe cheltuielile de producţie (input)
- câştiguri şi salarii ce se pot atribui diferitelor activităţi;
- numărul de angajaţi în activităţi, respectiv proporţia personalului angajat în diverse activităţi ale unităţii.

Dar acestea reprezintă doar aproximatii
Trebuie utilizate variabilele de înlocuire pentru datele necunoscute privind valoarea adăugată, astfel încât sa obtinem cea mai buna aproximatie posibila, în comparatie cu rezultatul care ar fi fost obţinut pe baza valorii adăugate. Utilizarea criteriilor de substituire nu schimba metodele de determinare a activităţii principale. Ele reprezintă doar aproximari operationale ale datelor despre valoarea adăugată.
Totuşi, utilizarea simpla a criteriilor de substitutie enumerate mai sus poate duce uneori la confuzii, dacă structura criteriilor de substitutie nu este proporţională cu valoarea adăugată (necunoscută).

Probleme intampinate în legatura cu substitutele bazate pe producţie
Folosind criteriile referitoare la vânzări (cifra de afaceri), devine evident faptul ca în anumite cazuri proportionalitatea cifrei de afaceri şi a valorii adăugate nu este valabilă. De exemplu, cifra de afaceri din comerţ are de obicei o contribuţie mult mai mica la valoarea adăugată din activitatea productiva. Alte exemple sunt cifra de afaceri a intermediarilor sau a antreprenorilor generali. Chiar în cazul procesului de producţie relaţia dintre cifra de afaceri şi valoarea adăugată rezultată poate varia între activităţi şi în interiorul lor. În unele cazuri, o cifra de afaceri nu are niciun sens sau nu exista, de exemplu, în cazul activităţilor de intermediere financiară sau al activităţilor de asigurări. Aceleaşi considerente trebuie avute în vedere atunci când se utilizează drept criteriu de substitutie date privind producţia bruta.
Multe unităţi se ocupa de comerţ şi de alte activităţi. În astfel de cazuri cifra de afaceri din comerţ nu este indicatorul cel mai adecvat pentru înlocuirea valorii adăugate (necunoscută) a activităţii comerciale. În astfel de cazuri trebuie ţinut cont de faptul ca trebuie luate în considerare regulile de clasificare specifice pentru comerţul cu amănuntul, asa cum sunt stabilite în cele ce urmează.

Probleme legate de substitutele criteriilor referitoare la cheltuielile de producţie
Atunci când se aplica criteriile de substitutie bazate pe cheltuielile de producţie, trebuie avute în vedere precautii similare. Proportionalitatea dintre salarii sau numărul de angajaţi şi valoarea adăugată nu este sigura dacă intensitatea capitalului pentru diverse activităţi este diferita. Intensitatea mai mare a capitalului implica în mod normal o depreciere mai mare şi o contribuţie mai scăzută a salariilor la valoarea adăugată. Intensitatea capitalului variaza în mod substanţial între diferite activităţi economice, precum şi între activităţi din aceeaşi clasa a CAEN Rev. 2. De exemplu, activitatea de colectare a deşeurilor va avea, probabil, o intensitate a capitalului mai scăzută decât activitatea de incinerare a reziduurilor. Totuşi, ambele activităţi intra în aceeaşi clasa din CAEN Rev. 2.

Schimbări în clasificarea unităţilor

Unităţile isi pot schimba activitatea principala fie dintr-o data, fie în mod treptat, pe parcursul unei perioade de timp. Activitatea principala se poate schimba în cursul unui an de la o perioada statistica la următoarea. Aceasta fie din cauza factorilor sezonieri, fie datorită unei decizii a conducerii de a schimba structura producţiei. În fiecare caz apare o schimbare destul de brusca în echilibrul activităţilor. De asemenea, o schimbare în structura producţiei sau a vânzărilor poate avea loc în mod treptat, în decurs de cativa ani. Aceste cazuri impun schimbarea încadrării unităţii. Schimbările prea frecvente distorsioneaza statistica, pana la a face interpretarea extrem de dificila.

Regula de stabilitate
Pentru a evita schimbările frecvente este necesară o regula de stabilitate. Fără o astfel de regula ar exista schimbări aparente în demografia economică a întreprinderilor active, care nu ar fi altceva decât nişte artificii statistice. Regula de lucru este aceea ca o activitate secundară trebuie sa depăşească, timp de 2 ani, activitatea principala a unităţii înainte ca încadrarea sa fie schimbată.
Schimbările de încadrare a unităţilor, în scopul anchetelor statistice, nu se fac mai des decât o data pe an sau la date fixe ori pe măsura ce informaţiile devin disponibile.
Schimbările mai frecvente ar duce la o neconcordanta între statisticile pe termen scurt (lunare sau trimestriale) şi cele pe termen lung.

Glosar

Acest glosar oferă o descriere mai detaliată a unora dintre termenii utilizaţi în introducerea la CAEN Rev. 2. S-au făcut toate incercarile de a asigura concordanta descrierilor cu definiţiile termenilor utilizaţi în alte lucrări, dar aceste descrieri nu urmăresc sa ofere sensuri definitive, valabile în toate împrejurările. Scopul acestui glosar este doar acela de a-l ajuta pe utilizatorul de CAEN Rev. 2 sa facă interpretări corecte.

Produse destinate consumului intermediar
Un produs destinat exclusiv consumului intermediar, denumit produs exclusiv, este un produs legat tehnologic de producţia altor produse din aceeaşi grupa, dar care nu este produs în nicio alta grupa (de exemplu, melasele legate de producţia zahărului). Produsele destinate exclusiv sunt utilizate ca materii prime pentru fabricarea altor produse.
Un produs destinat consumului intermediar, denumit produs obişnuit (adică un produs care nu este exclusiv apartinator unei singure grupe), este un produs legat din punct de vedere tehnologic de producerea altor produse, dar el nu este realizat în mai multe grupe (de exemplu, hidrogenul produs în timpul rafinarii petrolului este legat tehnologic de cel produs în industria petrochimica şi în cocsificarea carbunelui şi este identic cu cel produs în grupa care cuprinde alte produse chimice de baza).

Bunuri de capital
Bunurile de capital sunt bunuri, altele decât materiile prime şi combustibilul, utilizate pentru producţia altor bunuri şi/sau servicii. Ele includ clădirile, utilajele, locomotivele, camioanele, tractoarele etc. Terenul nu este considerat, de obicei, un bun de capital.

Marfa
Marfa este un bun transportabil cu care se poate face schimb. Poate fi un articol dintr-o serie obţinută la o linie de producţie, un articol unic sau suportul material pentru un serviciu (CD-ul pentru software). Acesta este un concept utilizat pentru clasificarile vamale.

Proces industrial
Un proces de transformare (fizic, chimic, manual sau de orice natura) utilizat în fabricarea de noi produse (fie ele bunuri de consum, intermediare sau de investiţii), în prelucrarea produselor uzate sau pentru furnizarea de servicii industriale.

Aparatura casnica sau de uz gospodăresc
Aparatura şi echipament de un anumit tip, destinat în principal utilizării în gospodăriile private, de exemplu, maşini de spălat pentru menaj.

Echipamente industriale
Maşini şi echipamente cunoscute în principal pentru alta utilizare decât în gospodării (de exemplu, maşini-unelte şi maşini de spălat pentru spălătorii).

Industria prelucratoare
În secţiunea C "Industria prelucratoare" sunt incluse atât mica industrie, cat şi activităţile de mare anvergura. Trebuie remarcat faptul ca utilizarea instalaţiilor şi maşinilor grele nu este exclusiva secţiunii C.

Produs
Un produs este rezultatul activităţii economice. Este termenul generic aplicat bunurilor şi serviciilor.

Produs finit
Produse pentru care prelucrarea s-a încheiat.

Produs semifabricat
Produse realizate printr-o serie de prelucrari, dar necesitand o prelucrare ulterioara, înainte de a fi gata pentru întrebuinţare. Ele pot fi vândute altor fabricanti pentru prelucrarea ulterioara. Exemplele tipice ar putea include piesele brute, din metal turnat, vândute pentru a fi finisate în alta parte.

Producţie
Producţia este o activitate care are drept rezultat un produs. Termenul este utilizat cu referire la intreaga gama a activităţilor economice. Termenul nu este exclusiv pentru sectorul agricol, extractiv sau de prelucrare, ci este folosit, de asemenea, şi pentru sectorul serviciilor. În funcţie de ramura de activitate se pot utiliza termeni mai specifici pentru a defini producţia: prestare de servicii, prelucrare, fabricare etc. Producţia poate fi masurata în diverse moduri, fie în unităţi fizice, fie în termeni valorici.

Transformare
Transformarea este un proces care modifica natura, compozitia sau forma materiilor prime ori a produselor semifabricate în scopul obţinerii de produse noi.

Tratare
Un proces care este executat, între altele, în scopul protejării anumitor produse pentru a le conferi anumite proprietăţi sau pentru a preveni orice efecte dăunătoare care ar putea rezulta din utilizarea lor. Exemple: tratarea culturilor, a lemnului, a materialelor şi reziduurilor.

Valoare adăugată
Valoarea adăugată bruta este valoarea producţiei brute minus costul materialelor şi al altor costuri intermediare.

Clasificare activităţilor din economia nationala - CAEN Rev. 2

*T*
┌──────┬─────┬─────┬──────────────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│ │ │ │n.c.a.: neclasificate altundeva │*par-│ │
│ │ │ │ │te │ │
│ │ │ │ │din │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│Divi- │Grupa│Clasa│ CAEN Rev. 2 │CAEN │ISIC │
│ziune │ │ │ │Rev.1│Rev.4 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │SECŢIUNEA A - AGRICULTURA, SIVICULTURA ŞI │ │ │
│ │ │ │PESCUIT │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 01 │ │ │Agricultura, vanatoare şi servicii anexe │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ 011 │ │Cultivarea plantelor nepermanente │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0111 │Cultivarea cerealelor (exclusiv orez) pantelor│ │ │
│ │ │ │leguminoase şi a plantelor │0111*│0111 │
│ │ │ │producătoare de seminţe oleaginoase │0112*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0112 │Cultivarea orezului │0111*│0112 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0113 │Cultivarea legumelor şi a pepenilor, a │0111*│0113 │
│ │ │ │radacinoaselor şi tuberculilor │0112*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0114 │Cultivarea trestiei de zahăr │0111*│0114 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0115 │Cultivarea tutunului │0111*│0115* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0116 │Cultivarea plantelor pentru fibre textile │0111*│0116 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0119 │Cultivarea altor plante din culturi neperma- │0111*│0119 │
│ │ │ │nente │0112*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │012 │ │Cultivarea plantelor din culturi permanente │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0121 │Cultivarea strugurilor │0113*│0121 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0122 │Cultivarea fructelor tropicale şi subtropicale│0113*│0122 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0123 │Cultivarea fructelor citrice │0113*│0123 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0124 │Cultivarea fructelor semintoase şi samburoase │0113*│0124 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0125 │Cultivarea fructelor arbustilor fructiferi, │ │ │
│ │ │ │capsunilor, nuciferilor şi a altor │0112*│0125 │
│ │ │ │pomi fructiferi │0113*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0126 │Cultivarea fructelor oleaginoase │0111*│0126 │
│ │ │ │ │0113*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0127 │Cultivarea plantelor pentru prepararea │ │ │
│ │ │ │băuturilor │0113*│0127 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0128 │Cultivarea condimentelor, plantelor aromatice,│0111*│0128 │
│ │ │ │medicinale şi a plantelor de uz farmaceutic │0112*│ │
│ │ │ │ │0113*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0129 │Cultivarea altor plante permanente │0111*│0129 │
│ │ │ │ │0201*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │013 │ │Cultivarea plantelor pentru înmulţire │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0130 │Cultivarea plantelor pentru înmulţire │0112*│0130 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │014 │ │Creşterea animalelor │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0141 │Creşterea bovinelor de lapte │0121*│0141* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0142 │Creşterea altor bovine │0121*│0141* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0143 │Creşterea căilor şi a altor cabaline │0122*│0142 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0144 │Creşterea camilelor şi a camelidelor │0125*│0143 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0145 │Creşterea ovinelor şi caprinelor │0122*│0144 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0146 │Creşterea porcinelor │0123 │0145 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0147 │Creşterea pasarilor │0124 │0146 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0149 │Creşterea altor animale │0122*│0149 │
│ │ │ │ │0125*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │015 │ │Activităţi în ferme mixte (cultura vegetala │ │ │
│ │ │ │combinata cu creşterea animalelor) │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0150 │Activităţi în ferme mixte (cultura vegetala │ │ │
│ │ │ │combinata cu creşterea animalelor) │0130 │0150 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │016 │ │Activităţi auxiliare agriculturii şi activi- │ │ │
│ │ │ │tati după recoltare │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0161 │Activităţi auxiliare pentru producţia vegetala│0141*│0161 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0162 │Activităţi auxiliare pentru creşterea animale-│0142 │0162 │
│ │ │ │lor │9272*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0163 │Activităţi după recoltare │0141*│0163 │
│ │ │ │ │0111*│ │
│ │ │ │ │0113*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0164 │Pregătirea seminţelor │0111*│0164 │
│ │ │ │ │0112*│ │
│ │ │ │ │0113*│ │
│ │ │ │ │0141*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │017 │ │Vanatoare, capturarea cu capcane a vânatului │ │ │
│ │ │ │şi activităţi de servicii anexe vanatorii │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0170 │Vanatoare, capturarea cu capcane a vânatului │ │ │
│ │ │ │şi activităţi de servicii anexe vanatorii │0150*│0170 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 02 │ │ │Silvicultura şi exploatare forestieră │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │021 │ │Silvicultura şi alte activităţi forestiere │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0210 │Silvicultura şi alte activităţi forestiere │0112*│0210 │
│ │ │ │ │0201*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │022 │ │Exploatarea forestieră │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
â

serafim

Post by serafim » 29 Nov 2007, 05:36

Clasificare activităţilor din economia nationala - CAEN Rev. 2

*T*
┌──────┬─────┬─────┬──────────────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│ │ │ │n.c.a.: neclasificate altundeva │*par-│ │
│ │ │ │ │te │ │
│ │ │ │ │din │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│Divi- │Grupa│Clasa│ CAEN Rev. 2 │CAEN │ISIC │
│ziune │ │ │ │Rev.1│Rev.4 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │SECŢIUNEA A - AGRICULTURA, SIVICULTURA ŞI │ │ │
│ │ │ │PESCUIT │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 01 │ │ │Agricultura, vanatoare şi servicii anexe │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ 011 │ │Cultivarea plantelor nepermanente │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0111 │Cultivarea cerealelor (exclusiv orez) pantelor│ │ │
│ │ │ │leguminoase şi a plantelor │0111*│0111 │
│ │ │ │producătoare de seminţe oleaginoase │0112*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0112 │Cultivarea orezului │0111*│0112 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0113 │Cultivarea legumelor şi a pepenilor, a │0111*│0113 │
│ │ │ │radacinoaselor şi tuberculilor │0112*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0114 │Cultivarea trestiei de zahăr │0111*│0114 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0115 │Cultivarea tutunului │0111*│0115* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0116 │Cultivarea plantelor pentru fibre textile │0111*│0116 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0119 │Cultivarea altor plante din culturi neperma- │0111*│0119 │
│ │ │ │nente │0112*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │012 │ │Cultivarea plantelor din culturi permanente │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0121 │Cultivarea strugurilor │0113*│0121 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0122 │Cultivarea fructelor tropicale şi subtropicale│0113*│0122 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0123 │Cultivarea fructelor citrice │0113*│0123 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0124 │Cultivarea fructelor semintoase şi samburoase │0113*│0124 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0125 │Cultivarea fructelor arbustilor fructiferi, │ │ │
│ │ │ │capsunilor, nuciferilor şi a altor │0112*│0125 │
│ │ │ │pomi fructiferi │0113*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0126 │Cultivarea fructelor oleaginoase │0111*│0126 │
│ │ │ │ │0113*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0127 │Cultivarea plantelor pentru prepararea │ │ │
│ │ │ │băuturilor │0113*│0127 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0128 │Cultivarea condimentelor, plantelor aromatice,│0111*│0128 │
│ │ │ │medicinale şi a plantelor de uz farmaceutic │0112*│ │
│ │ │ │ │0113*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0129 │Cultivarea altor plante permanente │0111*│0129 │
│ │ │ │ │0201*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │013 │ │Cultivarea plantelor pentru înmulţire │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0130 │Cultivarea plantelor pentru înmulţire │0112*│0130 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │014 │ │Creşterea animalelor │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0141 │Creşterea bovinelor de lapte │0121*│0141* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0142 │Creşterea altor bovine │0121*│0141* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0143 │Creşterea căilor şi a altor cabaline │0122*│0142 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0144 │Creşterea camilelor şi a camelidelor │0125*│0143 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0145 │Creşterea ovinelor şi caprinelor │0122*│0144 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0146 │Creşterea porcinelor │0123 │0145 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0147 │Creşterea pasarilor │0124 │0146 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0149 │Creşterea altor animale │0122*│0149 │
│ │ │ │ │0125*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │015 │ │Activităţi în ferme mixte (cultura vegetala │ │ │
│ │ │ │combinata cu creşterea animalelor) │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0150 │Activităţi în ferme mixte (cultura vegetala │ │ │
│ │ │ │combinata cu creşterea animalelor) │0130 │0150 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │016 │ │Activităţi auxiliare agriculturii şi activi- │ │ │
│ │ │ │tati după recoltare │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0161 │Activităţi auxiliare pentru producţia vegetala│0141*│0161 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0162 │Activităţi auxiliare pentru creşterea animale-│0142 │0162 │
│ │ │ │lor │9272*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0163 │Activităţi după recoltare │0141*│0163 │
│ │ │ │ │0111*│ │
│ │ │ │ │0113*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0164 │Pregătirea seminţelor │0111*│0164 │
│ │ │ │ │0112*│ │
│ │ │ │ │0113*│ │
│ │ │ │ │0141*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │017 │ │Vanatoare, capturarea cu capcane a vânatului │ │ │
│ │ │ │şi activităţi de servicii anexe vanatorii │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0170 │Vanatoare, capturarea cu capcane a vânatului │ │ │
│ │ │ │şi activităţi de servicii anexe vanatorii │0150*│0170 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 02 │ │ │Silvicultura şi exploatare forestieră │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │021 │ │Silvicultura şi alte activităţi forestiere │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0210 │Silvicultura şi alte activităţi forestiere │0112*│0210 │
│ │ │ │ │0201*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │022 │ │Exploatarea forestieră │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0220 │Exploatarea forestieră │0201*│0220 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │023 │ │Colectarea produselor forestiere nelemnoase │ │ │
│ │ │ │din flora spontana │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0230 │Colectarea produselor forestiere nelemnoase │0112*│0230 │
│ │ │ │din flora spontana │0113*│ │
│ │ │ │ │0201*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │024 │ │Activităţi de servicii anexe silviculturii │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0240 │Activităţi de servicii anexe silviculturii │0202 │0240 │
│ │ │ │ │7414*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 03 │ │ │Pescuitul şi acvacultura │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │031 │ │Pescuitul │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0311 │Pescuitul maritim │0501*│0311 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0312 │Pescuitul în ape dulci │0501*│0312 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │032 │ │Acvacultura │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0321 │Acvacultura maritima │0502*│0321 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0322 │Acvacultura în ape dulci │0502*│0322 │
│ │ │ │ │0125*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │SECŢIUNEA B - INDUSTRIA EXTRACTIVA │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 05 │ │ │Extractia carbunelui superior şi inferior │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │051 │ │Extractia carbunelui superior │ │ │
│ │ │ │(PCS =n 23865 kJ/kg) │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0510 │Extractia carbunelui superior │ │ │
│ │ │ │(PCS=n23865 kJ/kg) │1010*│0510 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │052 │ │Extractia carbunelui inferior(PCSn23865 kJ/kg)│ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0520 │Extractia carbunelui inferior(PCSn23865 kJ/kg)│1020*│0520 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 06 │ │ │Extractia petrolului brut şi a gazelor │ │ │
│ │ │ │naturale │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │061 │ │Extractia petrolului brut │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0610 │Extractia petrolului brut │1110*│0610 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │062 │ │Extractia gazelor naturale │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0620 │Extractia gazelor naturale │1110*│0620 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 07 │ │ │Extractia minereurilor metalifere │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │071 │ │Extractia minereurilor feroase │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0710 │Extractia minereurilor feroase │1310*│0710 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │072 │ │Extractia minereurilor metalifere neferoase │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0721 │Extractia minereurilor de uraniu şi toriu │1200*│0721 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0729 │Extractia altor minereuri metalifere neferoase│1320*│0729 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 08 │ │ │ Alte activităţi extractive │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │081 │ │Extractia pietrei, nisipului şi argilei │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0811 │Extractia pietrei ornamentale şi a pietrei │1411*│0810* │
│ │ │ │pentru construcţii, extractia pietrei calca- │1412*│ │
│ │ │ │roase, gipsului, cretei şi a ardeziei │1413*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0812 │Extractia pietrisului şi nisipului; extractia │1421*│0810* │
│ │ │ │argilei şi caolinului │1422*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │089 │ │Alte activităţi extractive n.c.a. │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0891 │Extractia mineralelor pentru industria chimica│ │ │
│ │ │ │şi a ingrasamintelor naturale │1430*│0891 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0892 │Extractia turbei │1030*│0892 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0893 │Extractia sarii │1440*│0893 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0899 │Alte activităţi extractive n.c.a │1450*│0899 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 09 │ │ │Activităţi de servicii anexe extractiei │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │091 │ │Activităţi de servicii anexe extractiei │ │ │
│ │ │ │petrolului brut şi gazelor naturale │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0910 │Activităţi de servicii anexe extractiei │1120 │0910 │
│ │ │ │petrolului brut şi gazelor naturale │1110*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │099 │ │Activităţi de servicii anexe pentru extractia │ │ │
│ │ │ │mineralelor │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │0990 │Activităţi de servicii anexe pentru extractia │1010*│0990 │
│ │ │ │mineralelor │1020*│ │
│ │ │ │ │1030*│ │
│ │ │ │ │1200*│ │
│ │ │ │ │1310*│ │
│ │ │ │ │1320*│ │
│ │ │ │ │1411*│ │
│ │ │ │ │1412*│ │
│ │ │ │ │1413*│ │
│ │ │ │ │1421*│ │
│ │ │ │ │1422*│ │
│ │ │ │ │1430*│ │
│ │ │ │ │1440*│ │
│ │ │ │ │1450*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │SECŢIUNEA C - INDUSTRIA PRELUCRATOARE │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 10 │ │ │Industria alimentara │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │101 │ │Producţia, prelucrarea şi conservarea carnii │ │ │
│ │ │ │şi a produselor din carne │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1011 │Prelucrarea şi conservarea carnii │1511 │1010* │
│ │ │ │ │1512*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1012 │Prelucrarea şi conservarea carnii de pasare │1512*│1010* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1013 │Fabricarea produselor din carne (inclusiv din │ │ │
│ │ │ │carne de pasare) │1513*│1010* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │102 │ │Prelucrarea şi conservarea pestelui, │ │ │
│ │ │ │crustaceelor şi molustelor │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1020 │Prelucrarea şi conservarea pestelui, │ │ │
│ │ │ │crustaceelor şi molustelor │1520*│1020 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │103 │ │Prelucrarea şi conservarea fructelor şi │ │ │
│ │ │ │legumelor │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1031 │Prelucrarea şi conservarea cartofilor │1531 │1030* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1032 │Fabricarea sucurilor de fructe şi legume │1532 │1030* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1039 │Prelucrarea şi conservarea fructelor şi │0141*│1030* │
│ │ │ │legumelor n.c.a. │1533*│ │
│ │ │ │ │5131*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │104 │ │Fabricarea uleiurilor şi a grasimilor vegetale│ │ │
│ │ │ │şi animale │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1041 │Fabricarea uleiurilor şi grasimilor │1541 │1040* │
│ │ │ │ │1542 │ │
│ │ │ │ │0113*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1042 │Fabricarea margarinei şi a altor produse │ │ │
│ │ │ │comestibile similare │1543 │1040* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │105 │ │Fabricarea produselor lactate │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1051 │Fabricarea produselor lactate şi a │ │ │
│ │ │ │branzeturilor │1551 │1050* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1052 │Fabricarea inghetatei │1552 │1050* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │106 │ │Fabricarea produselor de morarit, a amidonului│ │ │
│ │ │ │şi produselor din amidon │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1061 │Fabricarea produselor de morarit │1561 │1061 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1062 │Fabricarea amidonului şi a produselor din │ │ │
│ │ │ │amidon │1562*│1062 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │107 │ │Fabricarea produselor de brutarie şi a │ │ │
│ │ │ │produselor fainoase │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1071 │Fabricarea painii; fabricarea prajiturilor şi │ │ │
│ │ │ │a produselor proaspete de patiserie │1581*│1071* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1072 │Fabricarea biscuitilor şi piscoturilor; │ │ │
│ │ │ │fabricarea prajiturilor şi a produselor │1582 │1071* │
│ │ │ │coniservate de patiserie │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1073 │Fabricarea macaroanelor, taiteilor, │ │ │
│ │ │ │cus-cus-ului şi a altor produse fainoase │1585*│1074 │
│ │ │ │similare │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │108 │ │Fabricarea altor produse alimentare │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1081 │Fabricarea zahărului │1583 │1072 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1082 │Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei │ │ │
│ │ │ │şi a produselor zaharoase │1584 │1073 │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1083 │Prelucrarea ceaiului şi cafelei │1586 │1079* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1084 │Fabricarea condimentelor şi ingredientelor │1587 │1079* │
│ │ │ │ │1440*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1085 │Fabricarea de mancaruri preparate │1513*│1075 │
│ │ │ │ │1520*│ │
│ │ │ │ │1533*│ │
│ │ │ │ │1581*│ │
│ │ │ │ │1585*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1086 │Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate│ │ │
│ │ │ │şi alimentelor dietetice │1588 │1079* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1089 │Fabricarea altor produse alimentare n.c.a. │1513*│1079* │
│ │ │ │ │1589 │ │
│ │ │ │ │1562*│ │
│ │ │ │ │1581*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │109 │ │Fabricarea preparatelor pentru hrana │ │ │
│ │ │ │animalelor │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1091 │Fabricarea preparatelor pentru hrana │ │ │
│ │ │ │animalelor de ferma │1571 │1080* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1092 │Fabricarea preparatelor pentru hrana │ │ │
│ │ │ │animalelor de companie │1572 │1080* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 11 │ │ │Fabricarea băuturilor │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │110 │ │Fabricarea băuturilor │ │ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1101 │Distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor │1591 │1101 │
│ │ │ │alcoolice │1592*│ │
│ │ │ │ │5134*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1102 │Fabricarea vinurilor din struguri │0113*│1102* │
│ │ │ │ │1593 │ │
│ │ │ │ │5134*│ │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1103 │Fabricarea cidrului şi a altor vinuri din │ │ │
│ │ │ │fructe │1594 │1102* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1104 │Fabricarea altor băuturi nedistilate, obţinute│ │ │
│ │ │ │prin fermentare │1595 │1102* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1105 │Fabricarea berii │1596 │1103* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1106 │Fabricarea maltului │1597 │1103* │
├──────┼─────┼─────┼──────────────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │1107 │Producţia de băuturi racoritoare nealcoolice; │ │ │
│ │ │ │producţia de ape minerale şi alte │1598 │1104 │
│ │ │ │ape imbuteliate │ │ │
├──────┼─────┼─────┼────────────────────────────────────────────

deliadallys

Post by deliadallys » 30 Nov 2007, 21:02

multumesc mult ! :cafea:

deliadallys

Post by deliadallys » 01 Dec 2007, 09:04

aveti idee daca va fi vreo conditie speciala pentru pentru societatile cu activitate principala - 7414 (consultanţă pentru afaceri şi management )
zvonistica zice ca va fi obligatoriu asociat unic ?!

serafim

Post by serafim » 01 Dec 2007, 20:55

:-| nu am auzit nimic...sincer sa fiu nici nu m-a interesat :|

wittmann

Post by wittmann » 08 Jan 2008, 16:11

Exista vreun termen de recodificare a actelor constitutive pentru firmele deja infiintate?

minodora

Post by minodora » 08 Jan 2008, 17:06

Am inteles ca n-ar fi un termen.

deliadallys

Post by deliadallys » 08 Jan 2008, 21:38

am facut o adresa catre ORC si mi-au raspuns - oficial - ca nu exista termen; neoficial - 1 an.

av_bbq

Post by av_bbq » 09 Jan 2008, 23:53

nu exista nici un termen, dar daca vrei sa faci o alta modificare trebuie sa actualizezi si CAEN-ul

kinga

Post by kinga » 11 Jan 2008, 14:17

nu este recodificare.... :mrgreen: :mrgreen:

s-a schimbat CAEN-ul...
si ar fi bine sa va grabiti sa procedati la modificarea obiectului de activitate.
La ORC, daca ceri acum un certificat constatator e vai si amar... vechiul CAEN numai e.. noul CAEN.. daca nu ai depus hotarare AGA inca nu e... pe certificat.. obiect de activitate nu e....

Marea majoritate a institutiilor publice cer deja noul CAEN...iar la ORC se sta la coada .. nu gluma.

Un sfat.. daca permiteti. Taxa la M. OF. este usturator.. so.. fiind vorba de o modificare a obiectului de activitate este recomandabil sa pastrati doar acele acticvitati pe care intr-adevar le desfasoara firma.
Eliminati obiectele inutile. La un Act consitutiv, unde la obiect de activitate figura juma din CAEN taxa la Monitor e de cca. 2000 RON.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 18 guests