adoptie

Familiei
Post Reply
alexa2006

adoptie

Post by alexa2006 » 24 Nov 2006, 12:29

Salut, am o problema mai delicata. am un baiat in varsta de 13 ani rezultat in urma unei relatii de concubinaj. Tatal nu a vrut sa -l recunoasca. Intre timp m-am recasatorit, am o fetita de 8 luni iar actualul sot vrea sa imi adopte baiatul. Cum se procedeaza fara sa-l implic pe baiat, doarece el stie ca tatal lui este actualul sot cu care sunt de cand avea el varsta de 4 luni. Ce ma sfatuiti?

BABI

Post by BABI » 24 Nov 2006, 12:57

Copilul oricum va afla, daca noul sot este de acord trebuie numai sa intentezi o actiune de incuviintare purtare nume, deoarece fiind casatorita iar baiatul a fost crescut de la varsta de 4 luni, se face aplicarea art.12 din L 273/2004 privind adoptiile. Totul se rezolva la serviciul de specialitate din cadrul Primariei si la instanta.Pentru stiinta un pasaj din L273/2004:
Art. 12
(1)Consimtamantul la adoptie trebuie sa fie dat de catre parintii firesti ai copilului. In cazul adoptiei copilului si de catre sotul adoptatorului, consimtamantul trebuie exprimat de catre sotul care este deja parinte adoptator al copilului.
(2)Parintele sau parintii decazuti din drepturile parintesti sau carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului. Consimtamantul reprezentantului legal este obligatoriu.
(3)Daca unul dintre parintii firesti este decedat, necunoscut, declarat, in conditiile legii, mort sau disparut, pus sub interdictie, precum si daca se afla, din orice imprejurare, in imposibilitate de a-si manifesta vointa, consimtamantul celuilalt parinte este indestulator.
(4)Consimtamantul parintilor firesti ai copilului nu este necesar daca ambii se gasesc in oricare dintre situatiile prevazute la alin. (3), precum si in cazul adoptiei prevazute la art. 5 alin. (3).
Art. 13
In mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza in mod abuziv sa-si dea consimtamantul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este in interesul superior al copilului, tinand seama si de opinia acestuia data in conditiile art. 11 alin. (1) lit. b), cu motivarea expresa a hotararii in aceasta privinta.
Art. 14
Parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, tutorele acestuia trebuie sa consimta la adoptie in mod liber, neconditionat, si numai dupa ce au fost informati in mod corespunzator asupra consecintelor adoptiei, in special asupra incetarii legaturilor de rudenie ale copilului. Directia in a carei raza teritoriala locuiesc parintii firesti sau, dupa caz, tutorele este obligata sa asigure consilierea si informarea acestora inaintea exprimarii de catre acestia a consimtamantului la adoptie si sa intocmeasca un raport in acest sens.
Art. 15
(1)Consimtamantul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui se da in fata instantei judecatoresti o data cu solutionarea cererii de deschidere a procedurii adoptiei.
(2)In cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui sau, consimtamantul parintelui firesc se da in forma autentica prin act notarial.
(3)O data cu solicitarea consimtamantului prevazut la alin. (1), instanta solicita directiei raportul care confirma indeplinirea obligatiei prevazute la art. 14.
Art. 16
(1)Consimtamantul la adoptie al parintilor firesti ai copilului sau, dupa caz, al tutorelui poate fi dat numai dupa trecerea unui termen de 60 de zile de la data nasterii copilului inscrisa in certificatul de nastere.
(2)Parintele firesc sau, dupa caz, tutorele poate revoca consimtamantul in termen de 30 de zile de la data exprimarii lui in conditiile legii.
Art. 17
(1)Consimtamantul la adoptie al copilului care a implinit varsta de 10 ani se da in fata instantei judecatoresti, in faza incuviintarii adoptiei.
(2)Adoptia nu va putea fi incuviintata fara consimtamantul copilului care a implinit varsta de 10 ani.
(3)Anterior exprimarii consimtamantului, directia in a carei raza teritoriala domiciliaza copilul care a implinit varsta de 10 ani il va sfatui si informa pe acesta, tinand seama de varsta si de maturitatea sa, in special asupra consecintelor adoptiei si ale consimtamantului sau la adoptie, si va intocmi un raport in acest sens.
Art. 18
(1)Consimtamantul adoptatorului sau familiei adoptatoare se da in fata instantei judecatoresti o data cu solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.
(2)Daca persoana care doreste sa adopte este casatorita, este necesar si consimtamantul sotului sau, cu exceptia cazurilor in care acesta este in imposibilitate de a-si manifesta vointa. Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests