Pensie alimentara in strainatate

Familiei
Post Reply
Crode

Pensie alimentara in strainatate

Post by Crode » 21 Oct 2004, 14:15

Suntem cetateni romani, ne despartim dupa legile romanesti in Romania si traim de 12 ani in Germania. Avem un copil nascut aici si care va trai probabil tot restul vietii in Germania. La salariul meu pensia alimentara pe care ar trebui sa o platesc dupa legile si regulile nemtesti ar fi cam de 200. Dupa legile romanesti cam de 400. Exista vreo sansa reala sa obtin la proces in Romania sa platesc mai putin de 25% din neto?
Poate forta ea, cu avocat prin proces aici sau in Romania, firma mea sa-i dea ei vreo dovada de-a mea de salariu (in cazul in care i-mi creste salariu)? Multumesc!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 22 Oct 2004, 10:12

In principiu instantele romane stabilesc pensia de intretinere la 1/4 din venituri.
Instanta va face adresa direct la firma pentru a i se comunica veniturile si cred ca firma va raspunde.
Poti incerca sa obtii o pensie mai mica aratand ca veniturile sotiei sunt indeajuns de mari incat sa acopere nevoile copilului si cu o pensie mai muca din partea ta (lucru pe care ma cam indoiesc ca il vei reusi caci parintii sunt obligati sa contribuie amandoi la cresterea si educarea copilului lor, in proincipiu in mod egal deci faptul ca sotia ta are un venit bun nu este de natura sa te exonereze de obligatia de intretinere.
Ce ma uimeste pe mine este faptul ca de fapt TE TARGUIESTI pe bunastarea COPILULUI TAU. Ca nu te mai intelegi cu sotia e una dar sa refuzi sa contribui la bunastarea copilului tau.....

Crode

Post by Crode » 22 Oct 2004, 15:22

Multumesc de raspuns. Nu este vorba de targuit ci de faptul ca suma care depaseste nevoile copilului intra in buzunarul fostei. Aici Ministerul Copilului stabileste anual nevoile copilului in functie de mediul in care traieste (salariul tatalui) si varsta copilului. Dupa acest tabel eu ar trebui sa platesc cam jumatate din ceea ce as platii dupa legile romanesti, si raman cu impresia ca de restul sumei va profita fosta. Oricum este mai placut ca din a doua jumatate sa fac eu cumparaturi pentru copil, nu sa o platesc din obligatie, cred ca ar fi asa si pentru tine.
Am sanse cu acest tabel din Germania sa dovedesc ca acestea sunt nevoile unui copil in Germania si deci ma incadrez in lege si sa nu trebuiasca sa platesc mai mult? Teoretic da, dar practic sunt sanse? Exista destule exemple sau as fi eu unicat in cartier?

norocel

Post by norocel » 22 Oct 2004, 15:37

De ce nu cresti tu copilul si sa-ti plateasca mama pensie de intretinere?

Crode

Post by Crode » 22 Oct 2004, 15:56

Cu foarte mare placere, insa nu cred ca il voi primi. Chiar personal recunosc ca pana in pubertate un baiat are mai multa nevoie de mama.
P.S. Cine preia copilul si nu este casatorit trece aici intr-o clasa foarte avantajoasa de impozitare (Clasa II/1) si ramane cu in cazul nostru 300 in plus la neto. De aceea mi se pare mult in cazul nostru sa aiba inca 1/4 din salariu, caci ar intra sigur in buzunarul foste sotii caci ea este economicoasa si cu copilul (si cu ea).

m-cezara

Post by m-cezara » 22 Oct 2004, 16:53

nnNu este vorba de targuit ci de faptul ca suma care depaseste nevoile copilului intra in buzunarul fostei.nn

De unde sa mai stii tu care sunt nevoile unui copil in Romania???
Cind te raportezi la nevoile unui copil facind comparatie cu cele ale unui copil din Romania ,gindeste-te si la diferenta nivelului de salarizare de aici din tara si la faptul ca aici trebuie sa" investesti "in educatia copilului in mod diferit.Nu sunt o feminista 100%, dar eu nu cred ca mama lui(fosta ta sotie) ar putea profita de pe urma acestui lucru,privindu-l pe copil de cele necesare.FII COVINS DE ASTA!!!
Oricum gindeste-te ca fosta sotie poate sa-ti solicite in mod periodic(6 luni) o majorare a pensiei de intretinere in functie de nevoile copilului si de marirea ta salariala......(si asta legal)......ASA CA AI GRIJA CUM TE COMPORTI CU EA!!!!!...... :D

Crode

Post by Crode » 22 Oct 2004, 17:46

Este vina mea ca nu am explicat cum trebuie situatia mea. Sotia cu copilul traiesc tot in Germania, sotia are un salariu normal deci nu am facut nici o aluzie la nevoile unui copil in Romania.
Problema este alta:
Aici se plateste alocatia pentru copil pe doua cai, una directa si una indirecta. Cea directa: ministerul copilului stabileste anual o tabela de alocatie a copilului dupa mai multe criterii, care ar fi in cazul meu cam 12-13% din neto. Calea indirecta: Cel care este singur cu un copil intra intr-o clasa de impozitare f. avantajoasa, cel care este single intra intr-una mai proasta. Astfel incat eu mai pierd prin impozitare inca 12-13% si sotia castiga 15% la neto. Eu traiesc in Germania deci voi plati 25% din neto pentru copil stabiliti eventual in Romania si plus 12-13% indirect prin "declasarea" intr-o alta clasa de impozitare. Pe scurt eu voi platii 38% din neto, un neamt plateste in Germania aprox. 25% iar un roman in Romania 25%. Nu mi se pare corect ca eu sa platesc direct si indirect 38%. Poate nici ca sotia sa primeasca 25+15%, dar asta e treaba si norocul ei. Nu are nici o legatura cu iubirea mea fata de copil, si eu personal nici nu o consider ca targuire la bunastarea copilului. Doresc doar sa platesc real 25% ca ceilalti barbati. Ma intereseaza doar sfatul unor cunoscatori, in ce masura am eu sanse sa dovedesc ca tabela facuta de ministerul copilului din Germania oglindeste nevoile copilului aici, deci sa poata fi fixata o alocatie la nivelul de aici.
P.S. pentru m-cezara. Sotia este foarte pornita sa-si cumpere un apartament de 2-3 camere (pentru ca noi am cumparat unul, am pus suflet si ne-am simtit bine in el si am simtit-o ca pe o mare realizare), desi la salariul ei ar fi mai mult decat la limita si ar trebui sa intre uneori si in banii copilului. Ar putea asta consolandu-se ca apartamentul ii va ramane tot copilului (cand?!?). Insa pe ea o cunosc doar eu ...

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 25 Oct 2004, 13:37

Intrebare: aveti numai cetatenie romana sau si cetatenia germana?
xca daca aveti si cetatenie germana atunci sfatul meu este sa transcrieti casatoria in Germania si sa divortati acolo.
mare grija cu pensia de intretinere pentru sotie (ca s-ar putea sa va ceara si in Germania se si acorda (in Romania nu).
ca altfel L105 zice la art. 20 mi se pare ca relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sunt supuse legii nationale comune iar daca sotii au cetatenii diferite legii domiciliului comun iar 26 parca lit. c zice ca aceeasi lege se aplica si raporturilor dintre parinti si copii.
Fiind insa vorba de o pensie care se va plati in Germania cred ca ai putea avea ceva succes cu actele despre care vorbeai.

Crode

Post by Crode » 25 Oct 2004, 15:43

Ti-am raspuns mai multe la "Partajul lucrurilor in strainatate". Avem doar cetatenia romana, deci chiar daca ne-am despartii aici tot dupa legile romanesti ar trebui sa ne despartim. Taxa de divort aici este cam de 3 salarii. Si avocatul ar fi mult mai scump macar pentru ca trebuie sa se initieze in legile romanesti.
Sotia se grabeste sa-si ia cetatenia germana insa dureaza cam un an. Ce trebuie sa fac ca ea sa nu amane divortul un an? Sau sa nu ne fie refuzat divortul in instanta? Este cam greu sa aduc martori de aici sa dovedesc ca nu ne merge casnicia.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 26 Oct 2004, 13:20

pai martori la divort pot fi eventual si parintii tai sau alte rude ale tale, din Romania, care stiu care este situatia.
Vezi ca mai ai si o problema de competenta teritoriala a instantei.
ca de principiu este competenta instanta de la ultimul domiciliu comun al sotilor. daca ultimul domiciliu comun nu este in tara urmeaza sa folosesti regulile generale de competenta, sa-ti alegi un "domiciliu" in tara, respectiv la mandatar (caci va trebui sa dai o procura autentica altminteri trtebuie sa te prezinti personal la toate termenele) si introduci cererea la instanta domiciliului ales.
daca vrea cam poate tergiversa caci avand domiciliul in strainatate urmeaza sa se faca la fiecare termen procedura cu strainatatea. termenele pentru astfel de procedura sunt de 6 luni. le puteti evita facand dvs. procedura, pe cheltuiala dvs. cu DHL.
In fata instantei romane ati putea cere chiar incredintarea minorului. Vedeti ca daca minorul are peste 10 ani el trebuie chemat in instanta si ascultat (adica intrebat cu cine vrea sa ramana, cu mama sau cu tata. daca vrea cu dvs. instanta vi-l da). ar mai fi si problema anchetei sociale in caz ca nu va intelegeti asupra incredintarii caci ma tem ca dureaza destul de mult o "comisie rogatorie" in acest sens.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests