Rejudecare dupa casare. Instanta competenta?

Discutii privind procedura penala
Post Reply
raduvalenaru

Rejudecare dupa casare. Instanta competenta?

Post by raduvalenaru » 01 Jun 2009, 19:49

In cazul in care, in rejudecarea unui apel penal dupa casare, dosarul se repartizeaza altui complet decat cel initial investit, ce sanctiune avem in aceasta situatie - vazand si modificarea ROI instante din februarie 2009 -?
:cafea:

raduvalenaru

Post by raduvalenaru » 02 Jun 2009, 19:20

Nu stie nimeni?
Mi s-a casat o decizie, s-a intors dosarul la instanta de apel spre rejudecare dar acesta s-a repartizat altui complet, desi cf. modif. ROI al instantelor, dosarul ar fi trebuit solutionat tot de completul care a judecat primul apel.
Sau nu?

mariusms

Post by mariusms » 03 Jun 2009, 08:36

Nu stiu daca incalcarea acestei prevederi din ROI este sanctionata de C.pr.p.

raduvalenaru

Post by raduvalenaru » 04 Jun 2009, 21:31

Multam, marius!
In cpc nu stiu nici eu vreo sanct. pt asta dar..totusi, ce sens a avut modif. ROI ? S-o fi lasat asa..fara nicio sanctiune? :roll:

machedon

Post by machedon » 04 Jun 2009, 22:31

e corecta repartizarea la alt complet, era intr-adevar o problema daca rejudeca cauza accelasi complet, atunci decizia penala era lovita de nulitate absoluta potrivit disp. art 197 alin.2. C.pr.pen.
............" la compunerea acesteia.........nn

liloo

Post by liloo » 05 Jun 2009, 05:28

Prevederile din ROI la care te referi sunt urmatoarele:

Art. 99 alin. 6:

Cauzele trimise spre rejudecare după desfiinţare/casare revin la completul iniţial învestit. Dispoziţiile art. 98 se aplică în mod corespunzător în situaţia existenţei unui caz de incompatibilitate.

Art. 98 alin. 2 si 3:

Incidentele procedurale referitoare la toti membrii completului de judecata, precum incompatibilitatea, recuzarea sau abtinerea, se vor solutiona de completul cu numarul imediat urmator, care judeca in aceeasi materie. Daca in materia respectiva nu exista decat un singur complet de judecata, incidentele procedurale referitoare la toti membrii completului vor fi solutionate de completul imediat urmator, indiferent de materia in care judeca.

Dacă în urma soluţionării incidentelor procedurale prevăzute la alin. (2) se constată că, din motive prevăzute de lege, completul căruia i-a fost repartizată aleatoriu cauza nu este în măsură să judece, dosarul se repartizează aleatoriu.


Prin urmare, dosarele trimise spre rejudecare trebuie sa ajunga la acelasi complet.
In situatiile in care insa completul initial a intrat pe fondul cauzei sau a solutionat cauza pe exceptie dar instanta de recurs a casat cu trimitere spre rejudecare fara sa solutioneze si exceptia, dosarul desi va ajunge initial la acelasi complet, va fi apoi repartizat aleatoriu.
Presupunand ca, in mod gresit, dosarul a fost repartizat aleatoriu desi ar fi trebuit sa ajunga la acelasi complet pentru a se continua judecata, dupa parerea mea se poate invoca exceptia incalcarii principiului repartizarii aleatorii (ma refer la prima repartizare, dinainte de casare) si prinicipiul continuitatii (ambele prevazute expres de art. 11 din Legea nr. 304/2004).
Tot dupa parerea mea, sanctiunea nerespectarii acestor principii este nulitatea absoluta.

raduvalenaru

Post by raduvalenaru » 05 Jun 2009, 07:28

Multam lillo! :floare: :cafea:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests