Extradare - dubla incriminare

Discutii privind Dreptul Penal
giovanni

Extradare - dubla incriminare

Post by giovanni » 19 Aug 2009, 13:23

Inculpatul A este condamant definitiv in Romania pt infr. x cu suspendare. In cursul termenului de incercare comite infractiunea y, fiind condamant si pentru aceasta. Cum era normal, se revoca suspendarea iar pedeapsa aplicata pentru noua infractiune se cumuleaza cu pedeapsa anterioara. Pleaca intr-un stat vecin pana la punerea in executare a mandatului de executare. Statul roman cere extradarea sa. Statul strain dispune extradarea, dar "numai cu privire la infractiunea x", pentru ca infractiunea y la ei este calificata drept contraventie.
A formuleaza contestatie la executare si cere sa se scada din durata pedepsei aplicate perioada aferenta infractiunii y, deoarece el a fost extradat numai pentru x. Spune ca in caz contrar nu ar fi fost extradat deoarece lipsea dubla incriminare. Ce va decide instanta investita cu judecarea contestatiei la executare?
Speta e reala, pe rol chiar. Inca nu s-a pronuntat hotararea.

mariusms

Post by mariusms » 19 Aug 2009, 14:37

I-o trage in freza. Important e ca a venit "acasa" unde va fi primit cu "flori".

MedEx

Post by MedEx » 19 Aug 2009, 16:28

Va executa ambele pedepse . Nu cred ca se va pune problema lipsei dublei incriminari deoarece fapta a fost savarsita pe teritoriul Romaniei si condamnatul este cetatean roman. Art.6 C.Penal prevede obligativitatea dublei incriminari in cazul cetateanului strain sau persoanei fara cetatenie care nu domiciliaza pe teritoriul romaniei pentru savarsirea unei infractiuni in afara teritoriului Romaniei dar care se afla in Romania.
In cazul expus de tine este vorba de un cetatean roman care a savarsit o fapta pe teritoriul Romaniei prevazuta ca infractiune si care nu este incriminata in statul care l-a extradat.
In functie e conventiile internationale acesta este extradat sau nu pentru a executa pedeapsa .
Asa stiu eu ...... acum sa ne zici si noua rezultatul.

giovanni

Post by giovanni » 19 Aug 2009, 21:50

Asa mi se pare firesc si mie, sa vedem care va fi rezultatul.

wittmann

Re: Extradare - dubla incriminare

Post by wittmann » 21 Aug 2009, 08:22

Giovanni wrote:...Statul strain dispune extradarea, ...
...statul strain fiind care? A fost vorba de extradare sau de predare in baza unui mandat european?

angel

Post by angel » 21 Aug 2009, 09:30

mariusms wrote:I-o trage in freza. Important e ca a venit "acasa" unde va fi primit cu "flori".
:roll: ma intreb...florile de care or fi?!...de otel? :grin: :grin:

cred ca se va pronunta ..."inculpatul va executa ambele pedepse",cetatean roman,fapte comise pe teritoriul Romaniei...extradat in vederea executarii pedepsei.

@ Wittman: Buna intrebare :aplauze:

Giovanni a scris:"Statul roman cere extradarea sa. Statul strain dispune extradarea, dar "numai cu privire la infractiunea x", pentru ca infractiunea y la ei este calificata drept contraventie."

wittmann

Post by wittmann » 21 Aug 2009, 20:28

Principiul specialitatii extradarii sau a predarii in baza un mandat european este o impiedicare la executare si poate fi invocata in baza art. 461 CPP. Exista exceptii, insa sunt strict si limitativ prevazute de lege.
Deci omul nostru va executa numai X, nu si Y.

cristal

Post by cristal » 21 Aug 2009, 20:38

MedEx wrote:Va executa ambele pedepse . ...
vai..tu medex..si zici ca dai si anul asta? :grin:

da wittmann, asa este.

mariusms

Post by mariusms » 22 Aug 2009, 00:03

Legea 302/2004. art 73 ^1
Regula specialitatii
(1) Persoana predata ca efect al extradarii nu va fi nici urmarita, nici judecata, nici detinuta in vederea executarii unei pedepse, nici supusa oricarei alte restrictii a libertatii sale individuale, pentru orice fapt anterior predarii, altul decat cel care a motivat extradarea, in afara de cazurile cand:
a) statul care a predat-o consimte; in acest scop, autoritatile romane competente vor transmite statului solicitat o cerere insotita de actele prevazute la art. 38 alin. (2) si de un proces-verbal in care se consemneaza declaratiile persoanei extradate;
b) avand posibilitatea sa o faca, persoana extradata nu a parasit, in termen de 45 de zile de la liberarea sa definitiva , teritoriul Romaniei, ori daca a revenit in Romania dupa ce a parasit teritoriul statului roman.

wittmann

Post by wittmann » 22 Aug 2009, 07:51

Dispozitii asemanatoare exista si in cazul mandatului european, insa acolo parca sunt mai multe exceptii.

MedEx

Post by MedEx » 25 Aug 2009, 16:35

Raspuns pentru Cristal:
Daca bine ai observat legea cu pricina nu-i in tematica de examen si cum nu lucrez cu astfel de cazuri am spus ceea ce am stiut din codul penal! Dar cum tu, pun pariu ca stii aproape tot ce exista in materie de drept ... iti permiti de ce nu, sa fii ironica!
Si apoi daca dau sau nu, iti este ciuda? As fi un judecator/procuror mult mai bun decat muuuuuuulti altii!
Mandatele europene sunt de competenta Curtilor de Apel si sunt tare curioasa sa aflu ce anume este sanctionat contraventional in alt stat si la noi este infractiune.
Poate Prostitutia??!!!!
O zi la fel de buna dupa cum imi doresti si tu mie!
:floare: :floare: :floare:

cristal

Post by cristal » 26 Aug 2009, 13:14

Draga mea, persoanele labile..nu au ce cauta in sistem! Crede-ma..stiu ce spun!
Emotiile tale nu ma intereseaza deloc..eu doar am facut o ..remarca! Ce te-ai atacat asa..zau ca nu pricep!

Si daaa....mor de ciuda! Nu pot dormi noaptea din cauza ta! :lol:

MedEx

Post by MedEx » 26 Aug 2009, 15:23

Nu au nevoie nici de persoane fără cei "şapte" ani de acasa, așa ca ....... Nu mă cunosti dar de jignit mă poţi jigni ca oricum te ascunzi in spatele ecranului. Sa auzim numai de bine ca de rele e plină lumea. Fii tu prima la aruncat cu " pietre" ca oricum in materie de drept eşti as. Cu omenia...

cristal

Post by cristal » 26 Aug 2009, 15:51

Vai draga, daca nu plangi macar putin, nu te cred!
Hai, da-te cu fundul de pamant ca...una fara sapte ani de acasa...s-a luat de una..labila!
In privinta cunoasterii materiei de drept..am vazut: ii convingi in fiecare an pe cei de la csm...

mariusms

Post by mariusms » 26 Aug 2009, 17:27

wittmann wrote:Dispozitii asemanatoare exista si in cazul mandatului european, insa acolo parca sunt mai multe exceptii.
Sa stabilim de la inceput, vorbim despre extradare.
Este clar textul legii, ca sa aplici regula specialitatii, trebuie verificate conditiile de la art. 73^1, pe care le-am citat deja.
Problema care apare este insa alta.
Statul strain a dispus extradarea numai cu privire la infractiunea x, pentru ca fapta y acolo este calificata ca fiind contraventie.
Insa legea spune clar ca persoana predata ca efect al extradarii nu va fi nici urmarita, nici judecata, nici detinuta in vederea executarii unei pedepse, nici supusa oricarei alte restrictii a libertatii sale individuale, pentru orice fapt anterior predarii, altul decat cel care a motivat extradarea, cu exceptiile din lege, care, in esenta, sunt consimtamantul, momentul plecarii sau daca a revenit in tara.
In Romania, inculpatul a fost condamnat la o pedeapsa cu suspendare. O fapta anterioara predarii are ca efect revocarea suspendarii, deci o trimitere dupa gratii. Cu alte cuvinte, revocarea in baza faptei Y are ca efect detinerea condamnatului pentru executarea pedepsei, insa pentru o fapta anterioara predarii.
Statul strain a consimtit la atingerea libertatii omului, prin acceptarea revocarii suspendarii exact pentru fapta calificata de acest stat ca fiind o contraventie.
Deci, statul strain in mod gresit a fost de acord cu detinerea in vederea executarii unei pedepse pentru un fapt anterior predarii, pentru ca, chiar daca nu ar executa pedeapsa aferenta pentru fapta Y, omul nostru tot va executa o pedeapsa, cea pentru fapta X, pentru ca se revoca suspendarea ca urmare a savarsirii faptei Y (contraventie in acel stat), fapt cu care statul strain este fara nicio rezerva de acord. Solutia statului strain din speta lui Giovanni, prin care dispune extradarea, dar "numai cu privire la infractiunea x", pentru ca infractiunea y la ei este calificata drept contraventie mi se pare total nefericita. Cu alte cuvinte, ori nu-l predau deloc, ori pentru amandoua. Orice alta solutie in speta este eronata.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests