Modificarea Codului de procedura civila

Vesti de interes.
Post Reply
TheFaithfulOne

Modificarea Codului de procedura civila

Post by TheFaithfulOne » 20 Sep 2004, 20:50

Imi pare rau, poate unii dintre voi deja ati aflat, dar imi fac o datorie de onoare, macar pentru cei ce inca nu au aflat!

Digestie placuta! :D

ORDONANTA DE URGENTA nr.65 din 9 septembrie 2004
pentru modificarea Codului de procedura civila
Textul actului publicat in M.Of. nr. 840/14 sep. 2004

Avand in vedere numarul mare de cauze civile care se judeca in recurs de Inalta Curte de Casatie si Justitie si faptul ca liberul acces la justitie presupune si apropierea cetateanului de instanta, tinand seama de faptul ca actuala incarcare in materie civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie determina intarzieri in activitatea de judecata, de natura sa aduca atingere dreptului la judecarea cauzelor intr-un termen rezonabil si dreptului la un proces echitabil, impunandu-se modificarea neintarziata a Codului de procedura civila, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutie, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I. - Codul de procedura civila, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2 punctul 1, litera b) va avea urmatorul cuprins:


"b) procesele si cererile in materie civila al caror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, cu exceptia cererilor de imparteala judiciara;".
2. Punctul 2 al articolului 2 va avea urmatorul cuprins:

"2. ca instante de apel, apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta:

a) in cererile de divort;
b) in cererile de imparteala judiciara, cu exceptia celor care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului;
c) in cererile privind raporturile personale dintre parinti si copiii minori;
d) in cererile privind filiatia;
e) in orice alte cazuri expres prevazute de lege."
3. Punctele 2 si 21 ale articolului 3 vor avea urmatorul cuprins:

"2. ca instante de apel, apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii si tribunale in prima instanta, daca prin lege nu se prevede altfel;

21. ca instante de recurs, recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in apel, precum si in orice alte cazuri expres prevazute de lege;".

4. Alineatul 3 al articolului 308 va avea urmatorul cuprins:

"Dupa fixarea termenului de judecata presedintele completului poate intocmi un raport asupra recursului sau poate desemna un alt membru al completului in acest scop. La Inalta Curte de Casatie si Justitie raportul poate fi intocmit si de un magistrat-asistent."

5. Articolul 6738 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 6738. - Incheierile prevazute la art. 6736 alin. 1 si la art. 6737 pot fi atacate cu apel sau, dupa caz, cu recurs o data cu fondul, fiind supuse acelorasi cai de atac ca si hotararea data asupra fondului procesului."

Art. II. - (1) Procesele in curs de judecata in prima instanta, in apel sau in recurs la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante.

(2) Caile de atac exercitate dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta inainte de intrarea in vigoare a acesteia se judeca de instantele competente potrivit prezentei ordonante de urgenta.

(3) Hotararile pronuntate de judecatorii in prima instanta dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sunt supuse cailor de atac la instantele competente potrivit prezentei ordonante de urgenta

(4) In caz de casare cu trimitere spre rejudecare, dispozitiile prezentei ordonante de urgenta privitoare la competenta sunt aplicabile.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:

Ministrul justitiei,
Cristian Diaconescu

Bucuresti, 9 septembrie 2004.
Nr. 65.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Sep 2004, 09:30

personal cred ca e o miscare buna.
Cand s-au trimis toate recursurile la ICCJ inteleptii cu legiuirea s-au luat iarasi depa francezi. Au uitat insa sa observe ca Inalta Curte de Casatie a Frantei se pronunta numai pe probleme de drept. La noi ICCJ (cea mai inalta instanta totusi) s-a aflat brusc in situatia de a judeca divorturi, pensii de intretinere, etc.
am avut ocazia sa citesc practica ICCJ in materie civila (publicata si nepublicata) si te doare mintea, 3/4 din solutii sunt de genul "nu i s-a pus reclamantului in vedere sa plateasca taxa de timbru asa ca nu trebuia anulata actiunea ca netimbrata, casam cu trimitere" sau "nu era competenta judecatoria X ci judecatoria Y"
hai sa fim seriosi!!
ca s-au inteleptit intre timp e un lucru bun. La momentul la care au modificat codul d eprocedura civila in sensul de a trimite toate recursurile la ICCJ in Academia Catavencu a aparut un articol (cu al carui continut sunt total de acord) care spunea (citez din memorie) "daca nu se va reveni asupra modificarii aduse in scurta vreme sub piramidele de dosare vom gasi cadavrele mumificate ale judecatorilor de la ICCJ"
Si va spun cinstit, am vazut cu ochii mei propriii si personali, erau maldare de dosare si pe holuri, ca in arhiva nu mai incapeau de mult.

vioras

Post by vioras » 21 Sep 2004, 14:59

Mersi mult TheFaithfulOne am printat-o si eu, ca pana cumpar cartea ( adica noul cod de procedura civila )mai dureaza.,

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests