respingerea cererii de inregistrare a unei asociatii non pro

Discutii privind procedura civila
Post Reply
bozo

respingerea cererii de inregistrare a unei asociatii non pro

Post by bozo » 09 Sep 2006, 17:54

Ce parere aveti, cat de legala este o solutie de respingere a cererii de inregistrare a unei asociatii non profit, pe motiv ca denumirea rezervata la Ministerul Justitiei ar fi nelegala, deoarece, fiind asemanatoare cu o alta denumire existenta, creeaza confuzie? Exista vreun text de lege in acest sens? Instanta nu mi-a indicat vreunul. Confuzia asta poate atrage respingerea cererii? Si daca da, care e temeiul legal?

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 09 Sep 2006, 18:30

...stiu ca nu trebuie sa existe coincidenta de nume si ca sunt interzise denumirile autoritatilor si institutiilor publice, dar de asemanare...n-am vazut nimic in legi, si chiar zilele astea a trebuit sa ma uit prin ele pt. cineva.

krisstina

Post by krisstina » 09 Sep 2006, 18:32

Ordonanta nr. 26/2000 cu modificarile introduse de Legea nr. 246/2005

Versiune actualizata la data de 28/07/2005 avand ca sursa Indaco Systems


Art. 7.
(2) Cererea de inscriere va fi insotita de urmatoarele documente:
a) actul constitutiv;
b) statutul asociatiei;
c) actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial;
d) dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia.
(3) Este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a denumirilor specifice autoritatilor si institutiilor publice.
(4) In cazul nerespectarii dispozitiilor alin. (3), Ministerul Justitiei va refuza motivat eliberarea dovezii disponibilitatii denumirii.



Ordin nr. 954 din 26 aprilie 2000 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea Registrului asociatiilor si fundatiilor, Registrului federatiilor si Registrului national al persoanelor juridice fara scop patrimonial

Emitent: MJ



Acordarea disponibilitatii denumirii

Art. 44. - (1) O denumire este susceptibila de a fi apropiata, daca nu apartine unei alte persoane juridice fara scop patrimonial de acelasi fel - asociatie, fundatie sau federatie - prin inscrierea ei anterioara in Registrul national.
(2) Orice denumire noua trebuie sa se deosebeasca de cele existente.
(3) Denumirea persoanei juridice fara scop patrimonial trebuie sa fie in acord cu ordinea publica si cu bunele moravuri.
Art. 45. - (1) Verificarea disponibilitatii denumirii consta in verificarea de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei a indeplinirii conditiilor prevazute la art. 44 alin. (1) si (2).
(2) Aceasta verificare va fi solicitata inainte de autentificarea actului constitutiv si a statutului asociatiei, fundatiei sau, dupa caz, federatiei. Notarul public va refuza autentificarea actului constitutiv si a statutului in lipsa dovezii privind disponibilitatea denumirii.
Art. 46. - Cererea privind verificarea disponibilitatii denumirii se formuleaza conform modelului prevazut in anexa nr. VIII.
Art. 47. - (1) Verificarea disponibilitatii denumirii se face pe baza Registrului national si a unei evidente speciale continand lista cuprinzand denumirile pentru care a fost eliberata si este valabila dovada disponibilitatii si rezervarii, conform art. 48 alin. (1).
(2) Pana la finalizarea procesului de constituire a Registrului national dovada disponibilitatii denumirii se elibereaza pe baza inregistrarilor existente la acea data in evidenta Ministerului Justitiei.
Art. 48. - (1) In termen de 3 zile de la data primirii cererii directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei va elibera dovada disponibilitatii denumirii, valabila pentru o perioada de 3 luni de la data eliberarii, perioada in care denumirea este rezervata.
(2) Rezervarea poate fi prelungita, inainte de expirarea ei, printr-o cerere de prelungire a rezervarii.
Art. 49. - (1) Dovada disponibilitatii denumirii va contine si lista cuprinzand denumirile anterioare, asemanatoare celei rezervate, inclusiv denumirile pentru care a fost eliberata si este valabila dovada disponibilitatii si rezervarii.
(2) Dovada disponibilitatii denumirii se completeaza potrivit anexei nr. IX. O copie de pe aceasta ramane in pastrarea directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei.
(3) Copiile de pe dovezile de disponibilitate se pastreaza intr-o mapa separata, cu respectarea categoriei persoanei juridice fara scop patrimonial - asociatie, fundatie, federatie -, iar in cadrul acesteia, in ordinea alfabetica a denumirilor a caror disponibilitate s-a verificat; mapa constituie anexa la evidenta speciala prevazuta la art. 47.
(4) In caz de prelungire a rezervarii disponibilitatii denumirii, se face mentiune despre aceasta pe dovada initiala, potrivit anexei nr. VIII.
Art. 50. - Eliberarea dovezii de disponibilitate si rezervare nu dispenseaza instanta de a face verificari cu privire la legalitatea denumirii.Art. 51. - Verificarea disponibilitatii denumirii este obligatorie in toate cazurile in care modificarile aduse actelor constitutive atrag modificarea denumirii anterior inscrise.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 09 Sep 2006, 18:58

Daca cei de la MJ au eliberat certificatul pentru denumire atunci judecatorul nu avea caderea sa respinga cererea pentru asemenea motiv. Verificarea asemanarilor dintre denumiri nu intra in competenta lui.
Fa recurs si nu se poate sa nu ai castig de cauza.

bozo

Post by bozo » 09 Sep 2006, 20:21

S-a respins pe art. 44 din ordinul mentionat de krisstina. Judecatoarea a apreciat ca, intrucat se aseamna cu o alta denumire, s-ar produce confuzie care ar incalca ordinea publica si bunele moravuri!!! Exista doar un cuvant identic intre cele doua asociatii si mai multe diferite. Sa vedem ce-or sa spuna juzii din recurs.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests