investire cu formula executorie sau nu?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
lucianlaw

investire cu formula executorie sau nu?

Post by lucianlaw » 08 Jul 2005, 10:27

Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate in materia contenciosului administrativ sub imperiul prevederilor Legii nr. 29/1990 si a Legii nr. 554/2004, inainte de a fi puse in executare (fiind titluri executorii) de partea care a fost obligata prin hotarare se investesc cu formula executorie potrivit prevederilor C. pr. civ.?
In sarcina cui revine aceasta obligatie? a celui care a pierdut procesul sau a celui care a castigat?
Este corect daca punerea in executare a hotararii se face fara investire cu formula executorie de catre partea obligata prin hotarare?

sapteneveste

Post by sapteneveste » 08 Jul 2005, 11:15

Nu este obligatorie investirea decat daca vrei sa o pui in executare. Cine are interes sa o faca. Daca tu esti obligat, executa obligatia si fara investire, ca se aduna cheltuielile de executare (onorar executor). Daca esti consilier la o institutie verificata de Curtea de Conturi, investeste-o tu si aplic-o.

gabrielle

Post by gabrielle » 09 Jul 2005, 19:50

Hotararea pe care legea o declara executorie nu trebuie trebuie investita cu formula executorie (art. 374-375 C.p.c.). Investirea cu formula executorie se face tocmai pentru ca titlul sa devina executoriu, caracter pe care uneori legea il poate conferi unui titlul, fara a mai fi nacesara investirea. Este si cazul hotararii pronuntate in materia contenciosului administrativ (art. 22 din L.554/2004).
Investirea se cere de catre creditorul obligatiei care rezulta din titlu si nu de catre debitor pentru bunul motiv ca acesta din urma nu are interes. De altfel, modul firesc de executare al unei hotarari judecatoresti trebuie sa fie cel de buna voie, iar executarea silita este numai calea pusa la indemana creditorului pentru situatia in care debitorul nu si-a executat de buna-voie obligatia.
Cererea de investire cu formula executorie este o cerere care poate fi formulata in cadrul procedurii executarii silite, dar ca pentru orice cerere adresata instantei, trebuie justificat un interes. Singurul care are un interes in aceasta procedura este creditorul.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 19 guests