recurs CA

Discutii privind procedura civila
demonica

recurs CA

Post by demonica » 27 Jun 2009, 19:23

Am vazut pe protalul MJ ca intr-un proces de-al societatii s-a dat incheiere prin care s-a admis ex de neconstitutionalitate invocata si ca se poate face recurs in 15 zile de la comunicare. Am niste intrebari va rog :
1. daca se poate declara recurs inainte de comunicare fara motive?
2. daca se declara inainte de comunicare se redacteaza sentinta mai repede?
3. cine judeca recursul?

:floare: :floare: :floare:

machedon

Post by machedon » 27 Jun 2009, 20:08

1. da se poate declara recurs in 48 de ore la pronuntare.(judecatorul a gresiit cand a scris in condica 15 zile)
2.nu are legatura, oricum incheierea trebuie redactata urgent (poate dura si peste o luna de zile, iar daca vine si vacanta s-ar putea sa dureze mai mult)
3.daca se declara recurs se trimite la instanta superioara pentru judecare
daca nu se declara recurs se trimite la Curtea Constitutionala ( intre 4-7 luni dureaza pana ii vine randul sa fie judecata cauza) si inca o luna pentru a se reintoarece la instanta care a avut dosarul pe rol;

iata textul de lege 47/1992
5. Soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate ridicate în faţa
instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial

Art. 29. - (1) Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia.
(2) Excepţia poate fi ridicată la cererea uneia dintre părţi sau, din oficiu, de către instanţa de judecată ori de arbitraj comercial. De asemenea, excepţia poate fi ridicată de procuror în faţa instanţei de judecată, în cauzele la care participă.
(3) Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale.
(4) Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei, şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi. Dacă excepţia a fost ridicată din oficiu, încheierea trebuie motivată, cuprinzând şi susţinerile părţilor, precum şi dovezile necesare.
(5) Pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate judecarea cauzei se suspendă.
(6) Dacă excepţia este inadmisibilă, fiind contrară prevederilor alin. (1), (2) sau (3), instanţa respinge printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Încheierea poate fi atacată numai cu recurs la instanţa imediat superioară, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Recursul se judecă în termen de 3 zile.

demonica

Post by demonica » 27 Jun 2009, 20:26

Deci pe potal scrie : Încheiere din 16.06.209; Dispune sesizarea Curţii Constituţionale pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate invocată de apelantele pârâte S.C. A I şi S.C. P F S.RL. Suspendă judecarea cauzei pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Suspendat

1. Se poate ataca aceasta hotarare ca nu s-a mentionat corect calea si termenul ?
2. daca nu am primit nici o citatie pana acum - fiind data aceasta sentinta in 16.06.2009 inseamna ca nu s-a declarat recurs nu-i asa?
3. Trebuie trimis dosarul la CC?

Pentru Machedon :cafea: si tot tacamul

machedon

Post by machedon » 27 Jun 2009, 20:34

1. chiar daca judele a gresit termenul pentru exercitarea caii de atac,intimatul -reclamant este obligat sa cunoasca termenul de 48 de ore de la pronuntare.
se poate promova recurs dar daca a depasit termenul de 48 de ore va fi respins ca tardiv formulat si dosarul pleaca la Curtea Constitutionala
2.nu. du-te la instanta care a judecat admisibilitatea exceptiei si intreaba la registratura sa iti spuna din Ecris daca s-a declarat recurs impotriva acestei incheieri si la ce data;
3.daca nu s-a declarat recurs, dupa ce judecatorul isi motiveaza incheierea dosarul pleaca la CC.

kynes

Post by kynes » 27 Jun 2009, 20:38

Incheierea e corecta.
Daca s-ar fi respins cererea de sesizare a CC, termenul de recurs era de 48 de ore.
Cum s-a admis, termenul de 48 ore nu se aplica, iar temenul de 15 zile e pentru dispozitia de suspendare a judecatii.
Degeaba faci recurs, n-ai nicio sansa. Dosarul va fi trimis CC si va sta acolo mult si bine... o juma de an? un an?... timp in care judecata este suspendata.

machedon

Post by machedon » 27 Jun 2009, 20:46

interesant ??? :grin:
adica daca exceptia este inadmisibla termenul de recurs e de 48 de ore de la pronuntare si daca este admisibila termenul e de 15 zile . :-D :-D :-D
si care e temeiul de drept ???

demonica

Post by demonica » 27 Jun 2009, 20:48

Oricum eu sunt interesata sa plece la CC nu sa se declare recurs, sau ma rog daca e asa cum ai spus ca se respinge sa-l declare ca sa o mai lungim :mrgreen:

Eu am castigat timp pretios cu aceasta admitere a exceptiei

kynes

Post by kynes » 27 Jun 2009, 21:31

Incheierea prin care o instanta admite cererea de sesizare a CCR nu poate fi atacata cu recurs
Sectiile Unite ale instantei supreme au stabilit, în sedinta din 9 februarie, ca încheierea prin care o instanta a admis cererea de sesizare a Curtii Constitutionale si a dispus suspendarea judecatii, pâna la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate, nu este supusa caii de atac a recursului.

Magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, astfel, recursul în interesul legii promovat de procurorul general, Laura Kovesi, în conditiile articolului 303, alineat 6 din Codul de Procedura Penala, potrivit caruia "instanta suspenda judecata, prin încheiere motivata, si în cazul în care a fost ridicata o exceptie de neconstitutionalitate, pâna la solutionarea de catre Curtea Constitutionala a exceptiei. Daca inculpatul este arestat, se aplica în mod corespunzator art. 300 alineat 2, iar daca fata de acesta s-a dispus masura obligarii de a nu parasi localitatea sau masura obligarii de a nu parasi tara, se aplica, în mod corespunzator, art. 145 si art. 145 alineat 1. Încheierea este supusa recursului în termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, si de la comunicare, pentru cei lipsa. Recursul se judeca în termen de 3 zile".

RECOMANDA ARTICOL
PRINTEAZA ARTICOL
SCRIE UN COMENTARIU
SALVEAZA ARTICOL (PDF)
SECTIUNE SUSTINUTA DE
NEWSIN


Procurorul general si-a motivat recursul prin faptul ca exista doua orientari la nivelul practicii judiciare. Astfel, unele instante au apreciat ca încheierile prin care s-a admis cererea de sesizare a Curtii Constitutionale (CCR) sunt supuse recursului, indiferent daca inculpatul este sau nu arestat sau supus vreunei masuri preventive, iar alte instante ca, dimpotriva, calea de atac consacrata de Codul de Procedura Penala vizeaza exclusiv cauzele în care inculpatul este arestat si, ca atare, trebuie interpretat ca recursul poate fi exercitat numai cu privire la masura preventiva.

Kovesi a precizat, în motivarea recursului, ca apreciaza ca fiind legala practica potrivit careia încheierile sunt supuse recursului, dar instanta suprema a admis actiunea procurorului general în sensul ca, indiferent daca o persoana este sau nu arestata sau supusa unei masuri preventive, încheierile prin care s-a admis sesizarea CCR nu pot fi atacate prin recurs.

Machedoane, daca esti ignorant, calea de bun simt e sa te informezi...
Rasul nu te ajuta la nimic...

machedon

Post by machedon » 27 Jun 2009, 22:09

kynes wrote: Machedoane, daca esti ignorant, calea de bun simt e sa te informezi...
Rasul nu te ajuta la nimic...
stiu de RIL-ul de care vorbesti !

totusi suntem in civil si nu in penal (s-a modificat cumva art.29 din legea 47/1992 si nu stiu eu ??? sau a fost declarat neconstitutional ???) :-D :-D :-D

si ca sa fiu si rautacios iti spun ca esti pe langa....... :grin:

kynes

Post by kynes » 27 Jun 2009, 23:43

Pai in civil nici nu s-a pus problema existentei vreunei cai de atac impotriva incheierii de sesizare.
In penal au fost discutii, pentru ca exista text expres in Cpp.
Legea 47/1992 nu s-a modificat, numai ca tu nu stii s-o citesti.
Recursul in 48 de ore poate fi exercitat numai impotriva incheierii de respingere, dupa cum prevede foarte clar art. 29 alin 6.

Iar tu, machedoane, nu esti ignorant, esti... mult mai rau...

cyclop

Post by cyclop » 28 Jun 2009, 10:05



Calea de atac a recursului in 48 de ore operează numai în ipoteza în care s-a respins cererea de sesizare a CC cu excepţia invocată, constatându-se inadmisibilitatea excepţiei. Reiese clar din textul alin 6 al art. 29 din Legea CC.

:cafea:

machedon

Post by machedon » 28 Jun 2009, 10:10

adica , eu intimat reclamant (cf.dispozitivului de pe portal)am ingradit dreptul la calea de atac a recursului ??? impotriva incheierii de sesizare a CC ???

demonica

Post by demonica » 28 Jun 2009, 10:18

Deci sa concluzionez:
1. e corecta postarea de pe portalul instantelor recurs in 15 zile de la comunicare
2. partea adversa are la indemana recursul n termenul specificat pe portal adica 15 zile de la comunicare
3. chiar daca fac recurs se respinge si se trimite la CC

:cafea: :floare:

demonica

Post by demonica » 28 Jun 2009, 10:18

Deci sa concluzionez:
1. e corecta postarea de pe portalul instantelor recurs in 15 zile de la comunicare
2. partea adversa are la indemana recursul n termenul specificat pe portal adica 15 zile de la comunicare
3. chiar daca fac recurs se respinge si se trimite la CC

:cafea: :floare:

demonica

Post by demonica » 28 Jun 2009, 10:20

Deci sa concluzionez:
1. e corecta postarea de pe portalul instantelor recurs in 15 zile de la comunicare
2. partea adversa are la indemana recursul n termenul specificat pe portal adica 15 zile de la comunicare
3. chiar daca fac recurs se respinge si se trimite la CC

:cafea: :floare:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests