administrarea probelor

Discutii privind procedura civila
miri

administrarea probelor

Post by miri » 06 Jul 2009, 12:33

Intr-un proces civil,judecatorul decide si dispune ce probe se pot administra pt.veridicitatea afirmatiilor depuse de parti.
Dupa prima infatisare se pot administra probe suplimentare?
Adica in speta mea (binecunoscuta ...)se poate ca reclamantul sa ceara inafara expertizarii actelor medicale si o proba suplimentara gen :deshumare?

Helen

Post by Helen » 06 Jul 2009, 12:44

Da poate sa propuna si alte probe, dar sa si motiveze care este obiectivul care se urmareste prin administrarea acesteia.

vulpacris

Post by vulpacris » 06 Jul 2009, 12:49

Numai daca necesitatea acesteia a reiesit din dezbateri si numai daca de administrarea acesteia depinde solutionarea pricinii.

Nu stiu cum deshumarea si efectuarea unei autopsii poate releva caracterul de incapabil al celui care a semnat un testament, aceasta putand a fi evidentiata nu prin examinarea fizica a persoanei ci, prin examinare psihologica.

De regula judecatorii resping acest mijloc de proba, mai ales in cazul unui asemenea proces, iar cel care face aceasta cerere numai de bine nu aude din partea lor.

Dar, de ce intrebi asa ceva acum ? :roll:

:cafea:

miri

Post by miri » 07 Jul 2009, 06:21

Intreb pt.ca la audierea martorilor propusi de partea adversa la sfarsitul dezbaterilor,avocatul lor le-a pus o intrebare care m-a cam pus pe ganduri,citez:"Aveti cunostiinta de faptul ca paratii(EU)au ridicat cadavrul defunctei fara a solicita autopsierea?"Iar raspunsul a fost promt:"Au ridicat cadavrul prin pile si in mare graba ,fara sa solicite autopsierea acestuia".
Mentionez ca defuncta a murit in cadrul spitalului,dupa o coma de trei saptamani,deci nu exista suspiciuni legate de cauza mortii.Decesul a avut loc la cca. 5 luni de la semnarea actelor pe care partea adversa le solicita anulate.

machedon

Post by machedon » 07 Jul 2009, 07:52

expertiza medico-legala (autopsia) pe cadavrele inhumate se incuviinteaza fff rar si de regula in penal.

Nu au reusit avocatii Ceausestilor ca intr-un dosar civil sa obtina incuviintarea expertizei medico-legale, dara mi te adversarul tau !!! :-D

Vulpea are dreptate.

Din start judele trebuia sa ii respinga intrebarea.

Dupa trei saptamani de stare comatoasa, chiar medicilor anatomo-patologi (nu legisti) le e greu sa aprecieze starea de sanatate /evolutia bolii la o persoana de la internare si pana la exitus.

Autopsia se poate solicita si este obligatorie in mortile violente, subite
( vezi ca e o ordonanta cu privire la expertizele medico-legale )

Incearca sa obtii o adeverinta de la Laboratorul de Sanatate Mintala din localitatea de domiciliu a defunctei, din care sa rezulte ca in ultimele 12 luni nu a fost inregistrata in evidentele acestei institutii.
Succes !

miri

Post by miri » 07 Jul 2009, 14:01

Cu cateva luni inaintea semnarii actelor juridice pe care partea adversa doreste cu disperare sa le anuleze,defuncta l-a actionat in judecata pt.rezolutiunea unui contract de intretinere,iar la recomandarea avocatului a efectuat un control de rutina la sectia psihiatrica iar eu sunt in posesia unui act medical in care defuncta este confirmata ca avand deplinatea facultatilor mintale si capacitate de exercitiu nealterata.
Dar partea adversa afirma prin martorii audiati ca defuncta si-a pierdut capacitatea mintala dupa 3 luni de la acel control deoarece ar fi suferit un atac cerebral(Lucru neadevarat).

machedon

Post by machedon » 07 Jul 2009, 14:05

@miri
cati ani avea intretinuta cand a semnat contractul de intretinere ???
cumva peste 70 ???

miri

Post by miri » 07 Jul 2009, 15:14

Da,defuncta avea varsta inaintata ,78 de ani

miri

Post by miri » 07 Jul 2009, 15:18

Revin cu o lamurire:
La intocmirea contractului de intretinere cu adversarul meu,intretinutii aveau 76 (sotul) si 72 (sotia,defuncta despre care se face vorbire)
La momentul intocmirii testamentului ci contractului de vanzare cumparare defuncta avea 78 de ani

machedon

Post by machedon » 07 Jul 2009, 15:29

si notarul nu a solicitat un inscris de la INML sau Laborator de medicina legala cu privire la starea de sanatate psihica a intretinutei la momentul incheierii contractului ???
te intreb deoarece notarii au obligatia ca la toate contractele de vanzare cumparare, intretinere, donatie sa solicite partii din contract care are peste 70 de ani si isi instraineaza patrimoniul sa prezinte un astfel de inscris.
Filiera e urmatoarea INML/laboraror medicina legala (programare), apoi trimitere catre Laboratorul de sanatate mintala si cu documentele de la LSM plus consultatia la medicul legist se elibereaza actull pentru notar , care ramane atasat. la dosar in arhiva notarului.

Multi notari ,disperati de viata , ca sa nu isi piarda clientela si implicit onorariul trec peste acest inscris si se ajunge din pacate la situatia aratata de tine.

Ai grija ca poti sa ai surpriza ca judele sa inlature actul medical in care defuncta este confirmata ca avand deplinatea facultatilor mintale si capacitate de exercitiu nealterata deoarece pe de o parte s-a efectuat un control de rutina si pe de alta parte adversarul sa invoce faptul ca numai legistul putea confirma sau infirma starea de sanatate a intretinutei.

kynes

Post by kynes » 07 Jul 2009, 16:55

Iarasi chestia asta cu notarul care are obligatia...?
Unde naiba scrie asta?

vulpacris

Post by vulpacris » 07 Jul 2009, 17:18

miri wrote:Cu cateva luni inaintea semnarii actelor juridice pe care partea adversa doreste cu disperare sa le anuleze,defuncta l-a actionat in judecata pt.rezolutiunea unui contract de intretinere,iar la recomandarea avocatului a efectuat un control de rutina la sectia psihiatrica iar eu sunt in posesia unui act medical in care defuncta este confirmata ca avand deplinatea facultatilor mintale si capacitate de exercitiu nealterata.
Dar partea adversa afirma prin martorii audiati ca defuncta si-a pierdut capacitatea mintala dupa 3 luni de la acel control deoarece ar fi suferit un atac cerebral(Lucru neadevarat).
Daca respectivul act a fost acceptat ca si fiind valabil de catre instanta in procesul de rezolutiune a contractului de intretinere, se bucura de valoarea pozitiva a lucrului judecat, prezumtie legala de valabilitate a acestuia, cu atat mai mult cu cat i-a fost recunoscuta capacitatea procesuala de exercitiu de catre instanta.

La cat timp de la depunerea actului s-a pronuntat sentinta in respectivul proces ?

Nu cumva din cauza ca a castigat procesul a facut si comotia cerebrala :-D :-D :-D , dar depinde cine ... ca poate or fi gresit ei :-D :-D :-D

:cafea:

machedon

Post by machedon » 07 Jul 2009, 17:26

kynes wrote:Iarasi chestia asta cu notarul care are obligatia...?
Unde naiba scrie asta?
corect , nu stiu de ce mi-a ramas in minte ca e obligatie
la art.59 din Legea nr.36/1995.
Legea nr.459/2001 prevede eliberarea certificatelor medico-legale privind capacitatea psihica a persoanelor care doresc sa incheie acte civile fara apreciza obligativitatea.

machedon

Post by machedon » 07 Jul 2009, 17:39

mi-am adus aminte ca am vazut acum un an si ceva la un notar fie in Buletinul Notarilor Publici ,fie niste instructiuni ale Uniunii Notarilor Publici pentru actele civile incheiate de persoanele peste 70 de ani ???
Cand ajung la notarul cu pricina nu uit sa il rog sa imi dea o fotocopie dupa articolul sau instructiunile pe care le-am citit !!!

kynes

Post by kynes » 07 Jul 2009, 18:09

chiar te rog... si sa ne luminezi si pe noi...
eu, de ex., nu auzisem pana alaltaieri de chestia asta...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 19 guests