Cererea Reconventionala

Discutii privind procedura civila
Post Reply
mariusbalan2003

Cererea Reconventionala

Post by mariusbalan2003 » 18 Nov 2008, 12:44

Buna,

As dori sa stiu mai multe amanunte despre Cererea Reconventionala, cand, cum si in ce conditii se depune.
Am citit ca se depune si o chitanta reprezentatnd taxa de timbru si taxa juridica, cum stabilesc eu aceasta taxa?
Unde se depune aceasta cerere?
Sper sa primesc un raspuns urgent din partea voastra, a celor ce cunpoasteti acest domeniu.

Va multumesc pentru raspuns,

Marius

misa

Post by misa » 18 Nov 2008, 14:09

Salut. Voi fi scurta in raspunsul meu, sunt un pic grabita, sper sa te mai lamureasca mai mult si altii.
Reconventionala/ mijloc procedural prin care paratul formuleaza pretentiile sale fata de reclamant.
Se poate urmari prin ea:
neutralizarea obligatiei pe cae reclamantul a formulat-o impotriva paratului, atenuarea oligatiei paratului fata de reclamant, obtinerea unei obligari la plata si a reclamantului.
Reconventionala are caracter facultativ.
Vezi 119 cpc, paratul face reconventionala daca are pretentii in leg cu cererea reclamantului.
Trebuie sa indeplineasca toate conditiile prev.de lege pt cererea de chemare in judecata, fireste si cele care trebuie pt orice cerere pe care o faci in justitie.
Se depune odata cu intimpinarea sau daca intimpinarea nu e obligatorie, cel mai tarziu la prima zi de infatisare. 119 Cpc.
Daca paratul nu respecta termenul in care trebuie depusa cererea poate fi judecata impreuna cu cererea de chemare in judecata, dar trebuie sa fie si reclamantul de acord.
La divort, neintroducerea in termen = decadere.
E de competenta instantei principale..
Te mai lamuresc si altii...acum invat si eu pt.un examen si am capul plin de notiuni..scuze..

ignite

Post by ignite » 19 Nov 2008, 13:56

Salut!

Din capul locului iti spun ca este destul de greu sa evit un limbaj tehnic, juridic. Sper sa intelegi ce iti voi spune.

Ai depus intampinare? Daca a trecut termenul in care puteai sa o depui, e mai greu sa depui o reconventionala care sa fie judecata impreuna cu cererea de chemare in judecata a reclamantului.

Asa...

Cererea reconventionala se face de catre parat si trebuie sa fie in legatura cu cererea de chemare in judecata, legatura care sa justifice judecarea lor impreuna. Prin aceasta cerere poti sa invoci pretentii proprii impotriva reclamantului, care sa derive din acelasi raport juridic sau chiar si din altul...dar...in legatura, in conexiune cu cererea de chemare in judecata.

Spre ex. reclamantul ti a dat 1000 de lei, a trecut termenul in care tu trebuia sa ii restitui ... nu i ai inapoiat...asa ca el de cheama in judecata printr o cerere de chemare in judecata.

Tu, in termen de 5 zile libere (pe degete vin 7) inainte de primul termen de judecata esti obligat sa faci o hartie care se numeste intampinare...care e diferita de reconventionala...prin intampinare formulezi apararile tale...spui ca situatia de fapt este alta decat cea prezentata de reclamant, de ex. te aperi spunand ca din cei 1000 de lei, ai restituit 300 de lei, propui probe prin care dovedesti ceea ce spui...sau de ex. spui ca nu de la reclamant ai luat cei 1000 de lei...si chestii de genul asta...intelegi? Aparari...simple aparari...nu pretinzi tu ceva ca urmare a faptului ca reclamantul pretinde cei 1000 de lei de la tine.

Prin reconvetionala, in schimb, invoci si tu pretentii...e ca si cum tu l ai da la randul tau in judecata pe reclamant, de aceea, in cererea reconventionala tu vei fi reclamant, iar el parat...dar se mai adauga reconventional (reclamant reconventional esti tu...parat reconventional, el).
REconventionala este un proces in procesul initial. Dar in legatura cu primul...pentru ca altfel...nu s ar mai povesti...

In ex. cu cei 1000 de lei, am spus ca reclamantul iti cere 1000 de lei, ca tu te aperi spunand ca 300 i ai dat inapoi in termen, iar pe reconventionala poti sa pretinzi si tu la randul tau 700 de lei cu titlu sa zicem de chirie. Tu i ai inchiriat lui o camera...iar el nu ti a dat banii de chirie. El ti a imprumutat 1000 de lei, deci avem un raport juridic privind imprumutul unei sume, tu i ai inchiriat si avem un raport juridic civil de locatiune, de inchiriere. Fiecare are pretentiile lui.
El iti cere 1000, tu faci intampinare si spui ca 300 i ai dat inapoi si mai faci reconventionala si spui ca el are sa iti dea 700 pe chirie restanta si i ai retinut din cei 1000.

REconventionala se timbreaza in functie de obiectul ei, in ex. meu, la valoare, adica ai pretins 700 de lei, se face un calcul potrivit unor norme, instanta iti pune in vedere sa platesti suma calculata, tu o platesti la cec, anexezi si un timbru judiciar (iti spune instanta cat) si cu dovezile de plata mergi la dosar.

Se depune o data cu intampinarea, daca e vorba de o cauza unde este obligatorie. Daca nu e obligatorie intamp. atunci se depune cel mai tarziu la prima zi de infatisare (este un anumit moment procesual). Daca o depui mai tarziu se poate judeca separat...nu intru in amanunte pentru ca ti am pus la inceput o intrebare la care te rog sa imi raspunzi...chiar si pe mesaj privat...acolo poti sa imi dai mai multe detalii daca tu vrei.

Salutare!

gavril

Post by gavril » 20 Nov 2008, 17:32

vezi si codul de procedura civila de pe la art. 119 (parca) incolo. :)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests