Evacuare cu certificat de mostenitor ?

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
cristi_ro

Evacuare cu certificat de mostenitor ?

Post by cristi_ro » 15 Mar 2006, 00:42

Sunt in situatia urmatoare: sotul A are certificat de mostenitor asupra unui imobil obtinut inaintea casatoriei cu B... se casatoreste...ambii soti se muta in imobilul mostenit de A... intre timp (inainte de divort) A pleaca din acel imobil...intervine divortul (fara partaj)... divortul ramane definitiv ! ... sotul B este in continuare in imobilul (mostenit anterior de A)

1. ce trebuie sa faca sotul A pentru a evacua pe B ?

2. poate sa mearga cu certificatul de mostenitor la un executor si sa faca evacuarea doar cu certificatul de mostenitor?

3. am citit cate ceva de ordonanta presidintiala pentru evacuare... am inteles ca ar trebui invocate motive urgente, altfel poate fi respinsa.
3a) care este temeiul legal pentru a face o astfel de ordonanta?
3b) in caz ca instanta respinge ca inadmisibila aceasta ... se MAI poate face o actiune in evacuare pe drept comun ?

Multumesc anticipat !

cristi_ro

Post by cristi_ro » 15 Mar 2006, 00:48

4) In timpul casatoriei, sotii au adus importante modificari (IMBUNATATIRI) imobilului respectiv... sotul B are pretentii la acest imobil in baza imbunatatirilor (de ordinul 50.000 USD) ... facute in mare parte in timpul casatoriei !!! ...dar, si dupa despartirea in fapt si pronuntarea divortului !... Deci,
4a) ce pretentii ar putea avea sotul B?
4b) ce acte ar trebui prezentate in vederea sustinerii acestor pretentii?
4c) exista cea mai mica posibilitate de a obtine imobilul (imobilul respectiv este constituit din casa cu teren ~120mp)

bozo

Post by bozo » 15 Mar 2006, 01:29

Daca imobilul a fost mostenit de A, atunci este numai si numai proprietatea lui A. B nu poate ridica nici un drept cu privire la imobil.

Pentru a-l evacua pe B, A trebuie sa faca actiune in justitie, altfel nu se poate. Actiunea va fi de revendicare, iar pana la finalizarea acestei actiuni se poate face si ordonanta presedintiala de evacuare. Pentru a se putea obtine o ordonanta rapida de evacuare trebuie sa se dovedeasca urgenta, adica faptul ca o asemenea masura este absolut necesara si grabnica pentru evitarea producerii sau a agravarii unui prejudiciu deja produs, ceea ce mi se pare ca nu prea exista in cazul de fata, intrucat daca sotului B i s-a permis sa locuiasca pana acum inseamna ca nu se intampla nici o paguba daca va locui pana la definitivarea actiunii de revendicare, prin care se stabileste in mod definitiv si irevocabil dreptul lui A cu privire la casa. Bineintes situatia de fapt poate suferi schimbari.

In privinta imbunatatirilor efectuate in timpul casatoriei sau dupa sotii au drept de proprietate comuna pe cote parti. Pentru imbunatatirile efectuate in timpul casatoriei, cotele sunt de 50-50%. Pentru imbunatatirile aduse dupa divort, contributia este exclusiva a sotului care a locuit in imobil si a investit bani. Trebuie insa dovezi: acte ( facturi, chitante de cumparare a materialelor, de plata a muncitorilor), martori si expertiza care sa stabileasca in ce constau imbunatatirile si valoarea acestora.

cristi_ro

Post by cristi_ro » 15 Mar 2006, 15:28

Multumesc mult pentru raspunsul prompt. :floare: As mai avea cateva lucruri de lamurit:

1. In ce temei legal se face actiunea in revendicare ?... sau de fapt este actiune in evacuare (dc exista asa ceva)... dupa actiunea in revendicare trebuie facuta alta actiune in evacuare ??

2. Daca inafara de certificatul de mostenitor ar mai trebui si alte acte la actiune?... ma gandesc la cine stie ce acte de la Primarie, Cadastru etc?

3. Intrebarea care o pune toate lumea :) : cam cat poate dura aproximativ ? intre cat si cat...

4. FOARTE IMPORTANT: sotul A (cel care a mostenit) poate sa vanda imobilul ?... si in ce conditii, cum garanteaza pe cumparator!?

Dyana

Post by Dyana » 16 Mar 2006, 22:26

In cadrul procesului de evacuare,B are dreptul sa solicite un drept de retentie ,pana la data cand i se va plati de catre fostul sot A,o suma,reprezentand cota valorica din imbunatatirile aduse imobilului in timpul casatoriei si dupa casatorie.

bozo

Post by bozo » 16 Mar 2006, 22:53

Inainte de toate te sfatuiesc sa-ti iei un avocat daca te decizi sa treci la actiune. O sa fie mult mai usor si bine pt tine, iar interesele o sa-ti fie mai bine proptejate.

1. Actiunea va cuprinde un capat principal prin care se solicxita revendicarea si , ca o urmare fireasca a actiunii in revendicare, se va face punerea in posesie, care inseamna tocmai evacuarea celui care ocupa imobilul. Deci evacuarea, care poate constitui un capat accesoriu de cerere, inseamna tocmai executarea hotararii de admitere a actiunii in revendicare. Pana la definitivarea acestei actiuni se poate cere si evacuarea pe cale de ordonanta presedintiale, cu sanse inexistente, zic eu, dupa informatiile avute, dar, in principiu, se poate cere.

2 Alte acte: actele de proprietate ale inaintasului tau, cel care tri-a transmis mostenirea, hotarare cu privire la divort. Are carte funciara? Daca nu, grabeste-te sa-i faci. Trebuie toate actele care sa dovedeasca situatia de fapt pe care o descrii in actiune. Bineinteles dovada se poate face si cu alte probe. Asta e treaba avocatului. Instanta poate cere si ea, de asemenea, si trebuie sa te conformezi. Actiunea in revendicare se noteaza si ea in cartea funciara.

3 Nu stiu cat dureaza, destul de mult cu cai de atac. Stiu actiune in revendicare care a durat in prima instanta doar trei termene, asta insemnand 3 luni( 1 termen=1 luna), dar este o exceptie, sau cine stie?
Doar hotararea pe care o obtii in apel poate fi pusa in executare, asta daca nu se obtine suspendarea executarii in recurs de catre partea adversa.

A nu poate vinde decat daca isi inscrie dreptul in cartea funciara. Este proprietar deplin si poate vinde oricui crede de cuviinta. Ideal este sa aduca la cunostiinta cumparatorului situatia de fapt. Cumparatorul il poate da afara pe B tot cu actiune in revendicare, insa acum ar avea sanse si o ordonant presedintiala de evacuare, data fiind urgenta: noul proprietar nu poate sta in strada, nu? Daca aceasta situatie a fost adusa la cunostinta cumparatorului si acesta a inteles sa cumpere , atunci vanzatorul nu mai raspunde pentru ocuparea casei de catre A.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests