actiune in constatare?

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
jonescu

actiune in constatare?

Post by jonescu » 10 Nov 2009, 10:29

...acum 50 de ani,tatal meu impreuna cu mama lui au cumparat un teren printr-un act de vanzare-cumparare,pe care au construit doua case spate in spate fara a poseda o autorizatie de constructie.Tata a fost amendat,a facut o intimpinare care s-a judecat si amenda a fost platita.La 10 ani,la constructia existenta a facut o extindere la care Primaria i-a dat autorizatie de constructie specificand ca autorizatia a fost data la o constructie existenta.Exista certificat de nomenclatura stradala,se plateste impozit pe teren si imobil,exista contracte cu Electrica,Distrigaz,de salubritate ,etc...In casa bunicilor a ramas un frate de-al lui tata,cu terenul respectiv pe jumatate care le-a apartinut bunicilor,unchiul meu avand act pe teren si imobil facut prin certificat de mostenitor,fara ca tatal meu sa aiba vreo pretentie...Tatal meu a decedat in urma cu 3 ani si ducandu-ma sa scot o carte de identitate m-am lovit de refuzul Serviciului de evidenta a populatiei,pe considerentul ca nu detin un act de proprietate a imobilului...Am facut o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale,am primit un certificat de atestare fiscala pentru persoane fizice de la Primarie si am actionat in judecata Primaria pentru a primi un act de proprietate pe imobilul pentru care platim impozit.La prima infatisare judecatorul ne-a spus sa ii aducem situatia existentiala a persoanelor care ne-au vandut terenul acum 50 de ani.Este normal acest lucru,atata timp cat cu respectivii(care nu mai traiesc,dar au mostenitor) am incheiat un contract de vanzare-cumparare prin notariat?!

vulpacris

Post by vulpacris » 11 Nov 2009, 16:57

Actul de vanzare-cumparare a fost facut in forma autentica, la notariat, sau este intocmit "de mana" ?

Si de ce nu ati continuat cu succesiunea ca sa obtineti certificatul de mostenitor si ati actionat primaria in judecata, probabil intr-o actiune de constatare, sau uzucapiune, sau ... ?

Va rog sa raspundeti, si eventul sa precizati caracterul actiunii din instanta, ca sa "ghicim" corect care este logica instantei pentru care a solicitat informatiile respective.

:cafea:

jonescu

Post by jonescu » 11 Nov 2009, 18:17

...va multumesc in primul rand pentru interes! Actul de vanzare-cumparare al terenului pe care ulterior s-a ridicat imobilul(de fapt un duplex,cu intrari separate,cu contacte Electrica,Distrigaz,etc separate) s-a facut prin notariat,transcris in registrul de transcriptiuni al Notariatului de Stat...

vulpacris

Post by vulpacris » 11 Nov 2009, 23:55

Nu mi-ati raspuns integral, dar ati pornit foarte bine, acum este si mai neclar motivul pentru care ati deschis actiune impotriva primariei :-D

Daca aveti actul autentic de proprietate al tatalui dvs. pentru imobilul respectiv, atunci de ce nu cereti eliberarea certificatului de mostenitor in temeiul acestuia ?! :( :roll:

Dvs. ne-ati spus doua lucruri care se bat cap in cap, si probabil ca ati omis sa ne relatati ceva atunci cand ati scris
Am facut o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale, am primit un certificat de atestare fiscala pentru persoane fizice de la Primarie si am actionat in judecata Primaria pentru a primi un act de proprietate pe imobilul pentru care platim impozit. :( (de ce ?)
Daca doriti un raspuns pertinent la intrebarea pe care ati postat-o, va rog sa ne dati si datele de la care a pornit si instanta, atunci cand v-a solicitat ceea ce v-a solicitat.

:idea:

Sa inteleg ca ati deschis o actiune in constatare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de proprietate asupra casei, in contradictoriu cu primaria, ca notarul v-a spus ca nu aveti act decat pentru teren ?!

In acest caz, inseamna doar ca nu ati precizat in mod coerent, la fel cum ati facut si in cazul postarii de pe forum, exact care este caracterul actiunii dvs, si ceea ce cereti instantei sa constate.

Instanta nu a mai stat sa verifice ce acte sunt in dosar si a solicitat datele despre fostii proprietari, cu scopul evident pentru a-i introduce in cauza si pe acestia, pentru ca hotararea sa le fie opozabila si acestora.

Este evident ca nu ati cerut ajutorul unui avocat pentru a formula cererea de chemare in judecata, si ca ati cerut ca hotararea sa tina loc de act autentic de proprietate pentru imobil, in loc sa specificati ca pentru constructiile de pe terenul proprietatea dvs. conform actului autentic de vanzare-cumparare.

Diferenta este una majora si este o greseala frecventa, deoarece imobil nu inseamna cladire, ci inseamna "una sau, mai multe parcele alaturate" fiind vorba in mod evident despre teren, indiferent daca acesta este ocupat sau nu de constructii.

Pana la termenul urmator trebuie sa mergeti la notar si sa-i cereti sa va emita certificatul de mostenitor doar pentru teren, urmand ca ulterior sa faca un certificat suplimentar si pentru constructii, dupa ce obtineti hotararea judecatoreasca.

La termenul urmator, depuneti in instanta acest certificat de mostenitor asupra terenului, si cu care faceti dovada proprietatii asupra acestuia.

La termenul urmator trebuie sa depuneti si o cerere precizatoare:

"Judecatoria ...
Dosar nr. .....
Termen: ../../2009

DOMNULE PRESEDINTE

Subsemnatul, ........, reclamant in cauza ce face obiectul acestui dosar, in temeiul art. 132 alin. (2) Cod procedura civila, inteleg sa indrept greseala materiala din cererea de chemare in judecata prin

CERERE PRECIZATOARE

la actiunea introductiva de instanta.

In consecinta, va rog ca prin hotararea pe care o veti pronunta:

-sa admiteti cererea:
-sa constatati faptul ca, terenul imobilului din str. ...., nr. ..., a fost achizitionat in anul 19.. de parintii mei, prin actul de vanzare-cumparare autentificat la Notariatul de Stat ...., si transcris in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni sub nr. .... din anul ...;
-sa constatati faptul ca, parintii mei au ridicat pe acest teren, proprietatea lor personala, o constructie din caramida, parter + Y etaje, formata din X camere, cu caracter de locuinta, sistem duplex, a carei construire nelegala, fara autorizatie de construire, a fost constatata de primaria ...., in anul 19.., prin procesul verbal de contraventie nr. .../..., si prin care s-a dispus masura amendarii parintilor mei cu suma de ...., pentru executarea unei constructii in lipsa autorizatiei de construire;
-sa constatati faptul ca, aceasta constructie a fost inregistrata in toate evidentele oficiale si pe rolul fiscal din anul ..., conform certificatului fiscal nr. .../2009, emis de parata primaria ...;
-sa constatati faptul ca in anul 19.., la constructia existenta parintii mei au facut o extindere pentru care Primaria a emis autorizatia de construire nr. .../..., specificand ca autorizatia a fost emisa pentru o constructie existenta;
-sa pronuntati o hotarare care sa tina loc de act autentic de proprietate pentru constructiile care se gasesc pe terenul proprietatea mea personala conform Certificatului de Mostenitor nr. .../ .. . .. . 2009 autentificat de Biroul Notarului public ..., prin incheierea de autentificare nr. .../.....

In fapt:
Parintii mei, prin actul de vanzare-cumparare autentificat la Notariatul de Stat ...., si transcris in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni sub nr. .... din anul ..., au achizitionat terenul din str. ..., nr...., in anul 19...
Acestia au ridicat pe acest teren, proprietatea lor personala, o constructie din caramida, parter + Y etaje, formata din X camere, cu caracter de locuinta, sistem duplex, a carei construire nelegala, fara autorizatie de constructie a fost constatata de primaria ...., in anul 19.., prin procesul verbal de contraventie nr. .../..., si prin care s-a dispus masura amendarii parintilor mei cu suma de ...., pentru executarea unei constructii in lipsa autorizatiei de construire.
Ulterior acestei sanctionari, parintii mei au intrat in legalitate prin inscrierea acestei constructii in toate evidentele autoritatilor, prevazute prin lege, si pe rolul fiscal din anul ..., conform certificatului fiscal nr. .../2009, emis de parata primaria .... platind impozit pentru aceasta constructie.
In anul 19.., parintii mei au obtinut autorizatie de construire nr. .../..., emisa de primaria ..., pentru construirea unei extinderi a constructiei existente.
Tatal meu a decedat la data de ../../2006 iar, conform Certificatului de Mostenitor nr..../.....2009, autentificat la Biroul Notarului Public ...., prin Incheierea nr. .../2009, am fost constatat a fi mostenitorul terenului in suprafata de ...mp, cu adresa in str. ..., nr. ..., achizitionat de parintii mei cu actul de vanzare-cumparare mentionat mai inainte.

In drept:
Conform dispozitiilor art. 489 Cod civil:
"Proprietatea terenului cuprinde in sine proprietatea suprafetei si subfetei lui."
Potrivit prevederilor art. 490 Cod civil:
"Proprietarul poate face asupra pamantului toate plantatiile si cladirile ce gaseste de cuviinta, afara de exceptiile statornicite la capul care trateaza despre servituti"
Prin dispozitiile art. 492 Cod Civil, este enuntata prezumtia legala:
"Orice constructie, plantatie sau lucru facut in pamant sau asupra pamantului, sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamant cu cheltuiala sa si ca sunt ale lui, pana ce se dovedeste din contra."
Potrivit dispozitiilor primei teze din art. 111 Cod procedura civila:
"Partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept"
Prin dispozitiile art. 46 din Constitutia Romaniei este prevazut faptul ca:
"Dreptul la mostenire este garantat".

Fata de cele expuse, va rog sa admiteti cererea asa cum a fost aceasta precizata.

Probe: proba cu inscrisuri, proba cu expertiza tehnica de specialitate, precum si orice alte probe a caror necesitate ar reiesi din dezbateri

Data: ... Semnatura ...."

Cam asta este. :grin:

Asa o sa inteleaga instanta ce vreti sa faca, si ce ii cereti, si nu o sa mai ceara lucruri de care nu aveti nevoie, si sa va judecati cu cineva care nu are ce sa caute in proces.

Bafta !

:cafea:

kynes

Post by kynes » 12 Nov 2009, 14:06

Boroi zice ca in astfel de cazuri s-ar putea introduce o actiune necontencioasa (in contradictoriu cu nimeni) prin care sa se constate dobandirea dreptului de proprietate prin accesiune asupra casei construite fara autorizatie pe terenul proprietatea constructorului.
Mi se pare o chestie desteapta, cam ca tot ce zice Boroi.
Treaba e sa fie de acord si judecatorul din speta...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests