Constructii - obligativitatea autentificarii actului instr.

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
sofia

Constructii - obligativitatea autentificarii actului instr.

Post by sofia » 17 Oct 2004, 12:58

Dupa modificarea Legii nr. 7/1996 prin OUG nr. 41/2004 dreptul de proprietate si alte drepturi reale asupra unui imobil pot fi inscrise in CF numai daca actelele prin care s-au constituit sau s-au transmis s-au incheiat in forma autentica.
Pana la data modificarii stiam ca se poate instraina o constructie si prin act sub semnatura privata, acum insa vad ca inscrierea este conditionata de existenta unui act autentic.

elis

Post by elis » 19 Oct 2004, 07:55

Numai inscrierea in CF este conditionata de existenta actului autentic, nu si dobandirea dreptului de proprietate asupra constructiei.
In aceasta situatie, cred ca ar fi posibil ca dupa ce se incheie actul sub semnatura privata sa se forumuleze o cerere in baza art. 111 din Codul de pr. civ, instanta sa constate ca s-a dobandit dreptul de proprietate si sa dispuna inscrierea in CF fara act autentic notarial.
Cand spun asta ma bazez pe faptul ca si hotararea judecatoreasca este inscris autentic.

sofia

Post by sofia » 19 Oct 2004, 14:55

Nici o alta parere ???
Ma intereseza foarte mult problema pentru ca mi se pare ca in mod indirect esti obligat sa te duci la notar pentru orice act.

wittmann

Post by wittmann » 20 Oct 2004, 15:59

DURA LEX, SED LEX!
nici mie nu imi convine sa ma duc la notar atunci cand am nevoie neaparat de un act autentic si sa ma tapeze de bani, dar nu am ce face. Legea asa cum a fost modificata obliga ca la inscrierea in cartea funciara sa se prezinte act autentic. SORRY!

elis

Post by elis » 21 Oct 2004, 09:27

Dar actiunea in constatare crezi ca este admisibila sau nu?

marriadellia

Post by marriadellia » 21 Oct 2004, 12:32

La ce te referi cand intrebi daca e admisibila actiunea in constatare?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Oct 2004, 12:40

In principiu ar fi o varianta.
Insa in practica s-ar putea ca instanta sa constate ca ai act de proprietate asupra imobilului (apartament de exemplu) si sa respinga actiunea ca inadmisibila.
sigur ca modificarea este in sensul de a te obliga sa te duci la notar si sa platesti taxe, nu atat catre notar dar catre stat (caci taxele de timbru se socotesc si ele la valoare si de unde le-ar mai lua statul daca lumea s-ar apuca sa vanda apartamentele prin act sub semnatura privata?
Eu zic ca cineva ar trebui sa incerce intabularea, sa atace incheierea de respingere (data pentru acest considerent) si in calea de atac sa atace de neconstitutionalitate articolele cu pricina din L7.

norocel

Post by norocel » 23 Oct 2004, 09:30

Si care ar fi articolul din Constitutie care s-a incalcat prin actul de modificare a Legii nr. 7/1996 ?

elis

Post by elis » 23 Oct 2004, 11:22

Chiar asa, care ar fi?

Francesca

Post by Francesca » 23 Oct 2004, 23:57

V-ati gandit ca in cadrul actiunii in constatare taxele de timbru sunt aceleasi ca la notar , in plus e vorba de timp si in plus onorariul expertului si al avocatului? Nu cred ca instanta admite actiunea cu taxa de timbru de 171.000.
Nu cred ca expertul care va evalua va gasi un pret mai mic decat cel din listele minimale ale notarilor.
Cel mai simplu este de dus la notar!

sofia

Post by sofia » 24 Oct 2004, 08:10

Pe ce te bazezi cand spui ca sunt situatii in care actiunea in constatare nu se timbreaza cu 171.000 lei?

ainsof

Post by ainsof » 24 Oct 2004, 09:43

Motivul pentru care toate actele care se inscriu in CF trebuiesc facute de notar este acela ca se doreste crearea unui sistem integrat de informatii in domeniul proprietatii.

sofia

Post by sofia » 26 Oct 2004, 11:11

ainsof wrote:Motivul pentru care toate actele care se inscriu in CF trebuiesc facute de notar este acela ca se doreste crearea unui sistem integrat de informatii in domeniul proprietatii.
Asa o fi dar daca nu inscriu actul in CF se pune problema numai de opozabilitate nu si de valabilitate.

wittmann

Post by wittmann » 30 Oct 2004, 21:42

Sistem integrat de informatii in domeniul proprietatii?! Ma indoiesc ca este realizat de catre notari. Mai degraba este un sistem integrat de jecmanire a celor care vor sa vanda si sa cumpere imobile.

rogue

Post by rogue » 31 Oct 2004, 16:20

in opinia mea, avand in vedere legea din 98 a circulatiei juridice a terenurilor si avand in vedere ca orice constructie e amplasata pe un teren, orice act de instrainare a unei constructii trebuie facuta in forma autentica.

aceasta conditie trebuie respectata chiar daca este vorba doar de o superficie asupra terenului, deoarece superficia este un drept real asupra unui teren prprietatea altei persoane, deci aduce modificari importante in situatia juridica a terenului.

o constructie nu poate fi instrainata facand abstractie de terenul pe care este amplasata. asta chiar daca in actul de instrainare partile nu amintesc nimic despre teren, ele aduc atingere indirect si situatiei juridice a terenului.

asadar, indiferent de felul constructiei, intotdeauna act autentic. nu e un moft, ci o conditie absolut necesara transmiterii dreptului de proprietate asupra constructiei! atentie!

Tudor C.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests