Am o intrebare!?!

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
aliass

Am o intrebare!?!

Post by aliass » 20 Oct 2004, 14:17

Locuiesc intr-un bloc dotat cu repartitor de calduta. Administratora a spus ca noi , locatarii blocului , nu avem decat sa ne punem in apartamente aceste repartitoare, dar ea nu le ia in considerare. Intrebarea mea -daca este legal sau ilegal ceea ce spune ea. Vreau sa stiu daca eu imi pot pune repartitor de caldura in casa si ea este obligata sa mi le citeasca sau nu.Mi se pare totusi inadmisibil ca daca ea nu vrea ,asta e. Va multumesc anticipat.

fanna

Post by fanna » 22 Oct 2004, 18:04

Eu stiu ca , tehnic, repartitoarele nu se pot instala individual, fiecare apartament in parte, si cind vrea locatarul apartamentului, ci numai cind isi instaleaza tot blocul.

minodora

Post by minodora » 22 Oct 2004, 18:33

Am impresia ca trebuie sa fie un procentaj. Parca jumate dar nu bag mana in foc.

fanna

Post by fanna » 22 Oct 2004, 18:45

Eu am vrut sa instalez contoare la mine in bloc, si am avut o discutie la Contor Zenner, dupa cite stiu eu cea mai mare firma in domeniu, si ei mi-au spus ca trebuie sa se instaleze in tot blocul.
Acuma...ce sa zic eu...ca cu tehnica, sunt in plop, spun si eu ce am aflat de al ei ...

norocel

Post by norocel » 23 Oct 2004, 09:06

Cred ca decizia o ia asociatia de proprietari.

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 24 Oct 2004, 19:14

eu stiu ca exista conditia ca instalarea repertitoarelor sa se faca pentru toti locatarii din bloc.
numai in aceasta situatie se poate lua in calcul consumul pe baza repartitoarelor.
si stiu ca exista si o reglementare legala in acest sens, nu e lasata la latitudinea fiecarei asociatii de proprietari.

marriadellia

Post by marriadellia » 25 Oct 2004, 13:01

incearca sa cauti ceva in Legea 114/1996 -LEGEA LOCUINTEI-, dar ai grija ca sunt unele modificari in ceea ce priveste Regulamentul de aplicare al acesteia (aparute in 2003).

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 25 Oct 2004, 13:29

baza legala e hotararea 933/2004
privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica
:wink:

fanna

Post by fanna » 25 Oct 2004, 21:44

cauta si in OG 55/ 29 iulie 2004 privind unele masuri financiare in vederea acordarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei .
m of 690/30 iulie 2004

elis

Post by elis » 26 Oct 2004, 07:31

In M.Of. nr. 979/2004 a fost publicat Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala pentru aprobarea Normelor privind autorizarea in domeniul montarii si exploatarii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum in imobile de tip condominiu

virtual

Post by virtual » 28 Oct 2004, 13:06

Din cate stiu eu repartitoarele pot fi instalate doar in masura in care toate apartamentele din imobil conectate la sistemuyl centralizat de incalzire sunt dotate cu asa ceva...decizia se ia de catre Asoc de Prop cu o majoritate minima de 80%...

Contor Zenner tine cont de aceasta majoritate minima...pentru cei 20% care refuza au 2 varianten sau isi instaleaza sau se debranseaza.

cristianc

Post by cristianc » 06 Nov 2004, 22:33

Curentul
Anul VIII, Serie noua, Nr 253(3030), sambata, 6 noiembrie 2004

Scaderea subventiilor va obliga producatorii sa creasca tarifele la incalzire
Dupa alegeri, pretul caldurii ne va da din nou frisoane

De la 1 ianuarie 2005, statul va reduce cu 35% subventia acordata societatilor care produc agent termic, aceasta masura putand duce la o majorare a tarifelor percepute populatiei. In aceste conditii, proprietarii de apartamente din blocurile contorizate vor fi nevoiti sa opteze pentru facturarea individuala a consumului de energie termica. Facturarea individuala a beneficiarilor ar trebui sa atenueze o crestere a tarifelor la incalzire, impusa producatorilor de agent termic prin reducerea cu o treime a subventiei. Din calculele facute de expertii Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC), valoarea facturii ar putea sa scada cu pana la 30%, insa Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), crede ca nu este vorba despre nici o reducere. "Din contra, toate acestea vor duce la cresterea costurilor, nu la scaderea lor", afirma Opaina. Din aceasta lupta a argumentelor, cei mai sifonati vor iesi tot beneficiarii sistemului public de termoficare, care trebuie sa scoata bani in plus din buzunar in caz de majorare a tarifelor sau pentru achizitionarea repartitoarelor necesare facturarii individuale.


La inceputul lunii septembrie, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) a adoptat un pachet de acte normative care reglementeaza modul de repartizare si facturare a consumurilor individuale de energie termica. Cu alte cuvinte, proprietarii de apartamente din blocurile contorizate pot cere furnizorului de energie termica facturarea individuala a consumului.



Din calculele facute de expertii de la ANRSC, in conditiile existentei sistemelor de repartizare a costurilor si a robinetilor cu termostat, valoarea facturii se va reduce cu pana la 30%. Reducerea se va simti din luna imediat urmatoare montarii si inceperii exploatarii sistemelor de repartizare a costurilor, dupa cum a declarat Ioan Radu, presedintele ANRSC. "Noi am atentionat ca aceasta procedura de trecere la facturarea individuala ii va obliga atat pe prestatori, cat si pe operatori sa realizeze actiuni pe care nu le-au facut niciodata pana acum. In primul rand, prestatorul - cel care monteaza sistemul de repartizare a costurilor - trebuie sa asigure echilibrarea hidraulica a instalatiei. In al doilea rand, societatile si regiile de termoficare sunt obligate sa recalculeze suprafata utila a apartamentelor. Acest lucru nu se facea pana acum", a explicat Radu. Practic, exista doua categorii de reduceri de care vor beneficia consumatorii racordati la sistemele centralizate de energie termica. Prima situatie se refera la proprietarii care au montate in apartamente repartitoare de costuri si care vor avea parte de reduceri de pana la 30% la costul facturii. Alaturi de acestia, mai pot beneficia de reduceri si cei care nu au montate in apartamente sisteme de repartizare a costurilor, dar care aleg facturarea individuala. Aici este vorba despre cei care s-au debransat partial, adica au renuntat, spre exemplu, numai la caloriferele din bucatarie sau din baie. In acest caz, operatorul trebuie sa recalculeze suprafata utila in functie de care se determina consumul de energie termica la apartamentele unde au avut loc modificari ale sistemului initial de incalzire.


Cine poate opta pentru facturarea individuala


Facturarea individuala este posibila numai in blocurile contorizate la nivel de bransament. Totodata, este nevoie ca toti proprietarii sa fie contorizati termic in proportie de 100%, adica sa aiba instalate in apartamente repartitoare de costuri. ANRSC atrage atentia ca nu orice firma poate sa se ocupe de montarea acestor aparate ce masoara consumul de energie termica, ci numai acelea care detin licenta. In plus, firmele sunt obligate prin lege sa asigure garantia repartitoarelor pe o perioada de trei ani. O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca asociatiile de proprietari este aceea de a obtine acordul tuturor proprietarilor pentru acest tip de contract. Daca un singur proprietar se opune, ceilalti proprietari nu mai pot solicita trecerea la factura individuala. Presedintele ANRSC a mai explicat ca metodologia se poate aplica si in blocurile care au montate la bransamentul termic contoare pentru masurarea volumului de apa calda. In acest caz, furnizorii de energie termica sunt obligati sa reduca energia termica calculata pentru imobilul respectiv prin reducerea diferentei de temperatura inregistrata la punctul termic cu doua grade Celsius.


Facturarea individuala, o "afacere" de cel putin 100 de euro/apartament


In medie, pretul unui asemenea aparat care arata consumul de energie termica se ridica la aproximativ 30 de euro. Acestea trebuie instalate pe toate caloriferele din apartament, inclusiv in bucatarie si baie. Concret, pentru un apartament cu trei camere, toata "afacerea" costa in jur de 150 de euro, adica putin peste sase milioane de lei, existand posibilitatea achitarii in rate a acestei sume. Firmele care comercializeaza si instaleaza asemenea repartitoare au o serie de obligatii, ele trebuind sa asigure in mod gratuit citirea lunara a consumului inregistrat, ca si suportarea cheltuielilor cu verificarea aparatelor de catre de ANRSC.


O prevedere legala "foarte complicata"


"Pana la urma, facturarea individuala este un procedeu greoi si anevoios, lasat la indemana cetatenilor", crede Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR). El considera ca ANRSC nu a facut altceva decat sa emita o "procedura foarte complicata", cu toate ca sistemul ar trebui eficientizat. "Relatia care exista in prezent intre furnizor si beneficiar este total gresita. Pentru a o imbunatati, trebuie procedat exact invers, adica sa vina furnizorul sa se ocupe de formalitati, iar nu beneficiarul. Acest tip de facturare nu va diminua costurile facturii de energie termica - din contra, toate acestea vor duce la cresterea costurilor", a conchis liderul AFPR.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests