ACVIRARE - Definitia Termenului

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Sharky

ACVIRARE - Definitia Termenului

Post by Sharky » 18 Sep 2009, 20:29

Buna.
As vrea sa stiu ce inseamna "a acvira". Mentionez ca am gasit termenul in urmatorul context: nn [...] acvirarea dosarului civil nr. ... din ...nn.
Multumesc anticipat!

razman

Post by razman » 18 Sep 2009, 21:56

a l atașa (la fond)
Da de ce i vorba.... de ceva....restituire cautiune? sau..... retractare ?

ursu

Post by ursu » 19 Sep 2009, 08:59

Dan ce curios esti, raz!
Stii tu vb aia cu..curiozitatea si..pisica! :-P Aia de o ziceau o ..adunatura de engezi..sau..nu mai stiu! :cafea:

razman

Post by razman » 19 Sep 2009, 09:05

Nu o stiu :( . Pe bune!

:floare:

ursu

Post by ursu » 19 Sep 2009, 09:17

Ei, n-o stii! "Curiosity killed the cat!" :razz:

Rectific: mai sus "adunatura de englezi"..cu ghilimelele de rigoare! :)

Si raz..era o gluma! :cafea:

razman

Post by razman » 19 Sep 2009, 09:22

.....m am prins :-D

:cafea:

angel

Post by angel » 19 Sep 2009, 12:05

razman wrote:a l atașa (la fond)
Da de ce i vorba.... de ceva....restituire cautiune? sau..... retractare ?
Cred ca se refera strict la conotatia cuvantului, si pe acesta l-a intalnit in literatura de specialitate, nu neaparat in practica Razmane :cafea: Dar...cine stie ,cunoaste :aplauze: :aplauze: :grin: .Se uziteaza si la retractare?! :roll: .Si cine zice domnle ca acest forum nu este si unul in care poti invata si lucruri noi :-P ?! :cafea:
Si....Ursu :floare: ,chiar uitasem expresia asta...ca-i englezeasca n-am stiut :oops:

Sharky

Post by Sharky » 20 Sep 2009, 08:44

razman wrote:a l atașa (la fond)
Da de ce i vorba.... de ceva....restituire cautiune? sau..... retractare ?
A-l atasa la fond... Recunosc ca m-ai pierdut. :)
N-as putea sa-ti spun exact nici despre ce este vorba. Povestea e mai lunga, desigur, insa rezumatul ar suna cam asa: cu cativa ani in urma, bunicii sotiei au insistat sa incheie cu ea si cu unchiul ei [fiul lor] un contract de renta viagera,in ideea de a o scoate din schema, dupa decesul lor, pe mama sotiei mele [fiica lor] datorita relatiilor deloc bune pe care le aveau cu aceasta. Intre timp s-au degradat si relatiile cu fiul lor si cu 2 ani in urma l-au dat in judecata pentru rezilierea contractului de renta viagera in ceea ce-l priveste. Chestiunea s-a rezolvat, insa acum, dupa decesul bunicii sotiei, bunicul ramas in viata, a deschis o actine in instanta pentru rezilierea contractului si in ceea ce o priveste pe sotia mea, si implicit pe mine. Cu alte cuvinte, ne-am trezit dati in judecata. In ideea in care in citatia pe care am primit-o prin posta insotita de deschiderea actiunii civile scria, pe langa altele, "solicitam cheltuieli de judecata, in masura formularii unei opozitii, la admitere actiunii" si avand in vedere ca nu vrem sa ne punem mintea cu batranul, am stat cuminti, nu ne-am prezentat ion instanta si nici nu am depus vreun inscris in favoarea noastra, si am asteptat ca instanta sa decida in favoarea admiterii actiunii respective. Problema este ca dupa cele 3 termene la care am fost citati, am primit acasa hotararea instantei prin care aceasta anula cererea formulata pe motiv de neplata a taxei de timbru... :?:
Nu am priceput noi prea bine despre ce a fost vorba insa nici nu ne-a preocupat foarte tare problema, decisi fiind sa nu mai avem de-a face cu bunicul sotiei si cu gargaunii din capul lui.
Problema este insa ca acum, la cca. 3 luni de la pronuntarea respectivei hotarari, am primit o noua citatie, de la aceeasi judecatorie [fapt care ma face sa cred ca actiunea prezenta nu este un recurs], insotita de prezentarea actiunii civile inaintate - care este in proportie de 99% un "copy / paste" al primei actiuni, singura diferenta constand in faptul ca de data aceasta punctul 3 mentioneaza "solicitam obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata". De asemenea, in finalul expunerii considerentelor, apare pasajul: "In Probatiune - Solicitam citarea paratilor cu mentiune "la interogatoriu" si de a depune intampinare, administrarea unui probatoriu testimonial si acvirarea dosarului civil nr. ... din ...".
Cam asta e contextul in care apare termenul ACVIRARE. Si in ideea lamuririi implicatiilor acvirarii dosarului in cauza am decis sa postez aici, deoarece de data aceasta nu mai putem aplica tactica ignorarii problemei in ideea pierderii procesului si terminarii intregii tiganeli, pentru ca pur si simplu de data aceasta ni se solicita si niscaiva cheltuieli, aspect care ma irita la maximum dupa atatia ani in care am incercat, pe cat posibil, sa satisfacem toate nevoile batranului s.a.m.d., mai mult sau mai putin vitale si stresante.
Cam asta ar fi.
Va multumesc pentru raspuns si, daca aveti ceva sugestii care sa ma ajute, le-astept cu interes.
Bafta Maxima tuturor!

carmemel

Post by carmemel » 20 Sep 2009, 09:22

daca in contract sunt prevazuti mai multi creditori(aici bunica si bunicul), obligatia , in principiu este indivizibila, adica tb executata fata de toti, iar in ipoteza mortii unuia obligatia tb executata fata de cel care ramane in viata(v-as intreba daca ati continuat sa o executati fata de bunic) contractul facand parte din categoria actelor aleatorii intinderea obligatiei dumneavoastra depinde de durata vietii creditorilor si de necesitatile acestora(acum ale bunicului ca doar el a ramas), exista posibilitatea rezolutiunii contractului(nu rezilierii, pt ca obligatiile partilor nu sunt succesive, ci doar obligatia dumneavoastra este succesiva) pentru neexecutarea culpabila a contactului

fratele sotiei executa obligatia? pt ca daca obligatia este executata doar de un singur debitor, creditorul nu poate cere rezolutiunea in privinta celorlalti debitori

Sharky

Post by Sharky » 20 Sep 2009, 10:10

carmemel wrote:daca in contract sunt prevazuti mai multi creditori(aici bunica si bunicul), obligatia , in principiu este indivizibila, adica tb executata fata de toti, iar in ipoteza mortii unuia obligatia tb executata fata de cel care ramane in viata(v-as intreba daca ati continuat sa o executati fata de bunic) contractul facand parte din categoria actelor aleatorii intinderea obligatiei dumneavoastra depinde de durata vietii creditorilor si de necesitatile acestora(acum ale bunicului ca doar el a ramas), exista posibilitatea rezolutiunii contractului(nu rezilierii, pt ca obligatiile partilor nu sunt succesive, ci doar obligatia dumneavoastra este succesiva) pentru neexecutarea culpabila a contactului

fratele sotiei executa obligatia? pt ca daca obligatia este executata doar de un singur debitor, creditorul nu poate cere rezolutiunea in privinta celorlalti debitori
[/size]

Stimata Doamna,

Noi ne-am achitat de obligatiile stipulate in contract atat inainte de incheierea acestuia, cat si dupa; atat inainte de decesul bunicii sotiei, cat si dupa. Cu alte cuvinte, am "sarit in schema" cand si cum a vrut bunicul sotiei mele. Ideea e ca pretentiile acestuia sunt exagerate, depasind cu mult intelegerea initiala - pe care, in alta ordine de idei, am semnat-o doar pentru a le face lor un moft, pentru a le da satisfactia unui confort psihic in urma certitudinii eliminarii mamei sotiei mele din schema succesorala. Nu am avut niciodata interese materiale in ceea ce-i priveste pe batrani si nici nu am emis vreo pretentie, contractul nefiind intocmit la cererea sau in urma initiativei noastre.

In legatura cu felul in care celalalt actor implicat in contract si-a indeplinit obligatiile asumate - nu cunosc detalii. stiu doar ca la nici un an de la intocmirea contractului, batranii l-au dat in judecata pentru rezolutionarea contractului in ceea ce-l priveste, si asta nu neaparat datorita faptului ca acesta nu a "cotizat" indeajuns, ci mai degraba problemelor grave pe care ata el cat si tatal sau [bunicul din poveste] le au cu consumul exagerat de alcool.

Ideea este ca, desi rezolutionarea contractului in ceea ce ne priveste presupune sa pierdem ceea ce am investit, ca sa zic asa, pana acum in aceasta chestiune, preferam aceasta varianta; alternativa ramanerii cu 1/2 din imobilul care face obiectul contractului nu ne surade, pentru ca nu implica decat solutionarea in instanta a altor probleme dupa decesul batranului [legate de succesiune, in care vor fi implicati copii acestuia, respectiv mama sotiei si fratele acestuia - eliminat din contract dupa cum v-am povestit]. In opinia noastra, intreaga perspectiva reprezinta ceva ce nu ne dorim, si de-asta am prefera sa se termine totul acum. Ceea ce ma irita reprezinta insa aceasta solicitare a cheltuielilor de judecata; nu pot sa pricep de ce trebuie sa mi se puna mie in carca suportarea acestora in conditiile in care nu m-am opus solutionarii cauzei in defavoarea noastra si de ce trebuie sa mai pierd inca niste bani pe langa tot ce am pierdut pana acum. Asta e singura "chichita" careia as vrea sa-i gasesc o rezolvare. ...

razman

Post by razman » 20 Sep 2009, 10:19

In conditiile in care dumneavoastra, la prima zi de infatisare, sunteti de acord cu pretentiile reclamantului, sau precizati acest aspect chiar prin intampinare, nu puteti fi obligat sa suportati cheltuielile de judecata. Asta referitor la ,,chichitann.
Pe de alta parte, referitor la obligatia de intrtinere, beneficiarul nu poate emite ,,pretentii exageratenn la indeplinirea obligatiei (de ex. nu poate pretinde sa i aduceti cavial rosu de kamceatka si sampanie frantuzeasca, pe care sa o refuze pe motiv ca nu i din nustiu ce an, sau nu merge la caviarul respectiv...exagerarea este intentionata....obligatia se considera indeplinita daca este facuta in conditii rezonabile, normale, functie de posibilitatile obligatului si raportat la situatia concreta a creditorului in rap obligational)

carmemel

Post by carmemel » 20 Sep 2009, 10:54

este o chestiune totusi delicata si in acest caz al rezolutiunii(contractul de renta viagera e diferit de contractul de intretinere), pentru ca in cazul in care dumneavoastra nu executati obligatia bunicul poate cere executarea silita asupra patrimoniului dumneavoastra( asta e regula, bine ca nu a facut asta)
rezolutiunea poate fi ceruta numai daca s-a stabilit un pact comisoriu expres, dumneavoastra nu prezentati garantiile din contract sau le micsorati

razman

Post by razman » 20 Sep 2009, 11:07

Carme, poate nu am priceput io bine, dar din a doua prezentare a situatiei facuta de sharky , mie mi suna a intretinere. Acuma cum or numite ei contractul e treaba lor, dar, dupa cum bine stim, ele se interpreteaza .....
Poate gresesc, in lipsa de informatii suficiente si clare....foarte posibil .

:cafea:

carmemel

Post by carmemel » 20 Sep 2009, 11:17

da raz ar fi bine sa ne dea ceva detalii(e pacat ca cei care redacteaza astfel de contracte .......nu mai zic nimic) :cafea:

Sharky

Post by Sharky » 20 Sep 2009, 14:06

carmemel wrote:da raz ar fi bine sa ne dea ceva detalii(e pacat ca cei care redacteaza astfel de contracte .......nu mai zic nimic) :cafea:
Contractul in discutie se intituleaza "Contract de Renta Viagera" si presupune o contributie lunara in valoare de 100 Euro pentru fiecare parte implicata [unchiul sotiei = fiul bunicilor acesteia, pe de o parte, si sotia mea impreuna cu mine, pe de alta parte].
In realitate, cotractul a fost intocmit asa la indicatia notarului, in ideea de a fi cat mai greu de atacat de catre mama sotiei mele [= fiica bunicilor si sora unchiului implivat] - aceasta intrucat in vremea respectiva, bunicii si fiul lor aveau un mare "cui" impotriva acesteia. Irelevant faptul ca, periodic, oamenii astia au cultivat cate un "cui" impotriva cuiva...
De notat insa ca noi nu am intocmit niciodata, nici un act care sa dovedeasca participatia noastra lunara... Mai mult decat atat, in naivitatea mea, intr-un anumit moment, cand sotia mea a pomenit despre intocmirea unei "hartii de mana" pe aceasta tema, am intrebat-o daca nu i se pare ridicol sa consemnam undeva, cu martori s.a.m.d. ca i-am dat 100 de euro bunicului ei batran, necajit, oarecum bolnav s.a. :-D Se pare ca n-am fost prea inspirat in acel moment. In fine... nu mai conteaza.
Ideea e ca, de fiecare data cand acestuia i se nazarea cate ceva, noi nu pridideam sa-i satisfacem fanteziile: televizorul asta are nu stiu ce problema... cumparam altul; masina de spalat nu mai face nu stiu ce.... cumparam alta; instalatia de apa e cam veche si... refacem intreaga instalatie de alimentare cu apa... si tot asa.
Intr-un final, mai exact dupa nasterea fiului nostru, manifestarile de acest gen s-au acutizat, probabil datorita faptului ca timpul necesar la dispozitie pentru cocolosirea mosului s-a redus drastic. Si recunosc ca m-am cam saturat de atitudinea asta de "lipitoare" a tipului in discutie si, sub nici o forma nu am de gand sa-i mai dau, sub o forma sau alta, vreun ban. Cu-atat mai mult cheltuieli de judecata.
Cam asta ar fi...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests