valabilitate clauza

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
CezarD

valabilitate clauza

Post by CezarD » 17 May 2007, 08:25

Ar putea fi valabila promisiunea faptei altuia intr-un contract individual de munca ?

Karmina

valabilitate clauza

Post by Karmina » 17 May 2007, 10:35

Depinde despre ce este vorba in concret, dar in principal NU.
Spune-ne despre ce e vorba, dar 99,9% parerea mea e ca NU.

CezarD

Post by CezarD » 18 May 2007, 08:35

Sa zicem asa:

Exista o societate de avocati, care este activa intr-un fel de consortiu. Respectiv asociatul din SCA este in acelasi timp si asociat in firmele care care compun grupul si care sunt active in IP in audit, management etc.

Exista o prevedere (in opinia mea interpretata in mod stupid prin extindere) care spune ca absolventii de drept nu pot fi angajati in functii administrative de catre formele de exercitare a profesiei de avocat.

Desi exista anumite posibilitati (contract de bursa privata etc.) firma doreste sa-l angajeze pe absolvent la unul dintre SRL din grup, urmand ca dupa primirea liberei practici de catre acesta el sa devina avocat stagiar cu contract de colaborare la societatea de avocati.

Se poate stipula in CIM ca angajatorul promite semnarea viitorului contract de colaborare de catre el sau de catre alt asociat al acestuia din SCA ?

Karmina

valabilitate clauza

Post by Karmina » 18 May 2007, 08:51

Sincer sa iti spun nu am inteles prea bine, dar nu cred ca este legala o astfel de clauza. Sa inteleg ca, in prima faza, te angajeaza pe o functie oarecare, nu neaparat juridica si dupa ce devii stagiar te angajeaza ca avocat stagiar? Obiectul unui CIM il reprezinta prestarea muncii de catre tine, avand o anumita functie sau meserie la acel angajator, in schimbul unei sume de bani denumite generic SALARIU. CIM poate contine orice alte clauze legate de acest obiect, poate cuprinde clauze de confidentialitate, fidelitate, formare profesionala, etc, dar o astfel de clauza nu cred ca merge. Nu are importanta ca un asociat este asociat si in alte firme care fac parte dintr-un consortiu. Pe tine nu te angajeaza asociatul respectiv ci societatea de avocati, persoana juridica cu personalite distincta de cea a asociatilor. Categoric nu poate fi inclusa o astfel de clauza. Cred ca daca totusi ai include o astfel de clauza, in cazul unui eventual litigiu, sa spunem ca nu te mai angajeaza si tu ii dai in judecata pt. ca nu au respecatat aceasta clauza, ai pierde. Cel putin asta e parerea mea.

valic

Post by valic » 18 May 2007, 08:56

Nu se poate.Sunt lucruri diferite.

CezarD

Re: valabilitate clauza

Post by CezarD » 18 May 2007, 10:29

Karmina wrote:o astfel de clauza nu cred ca merge.
Karmina wrote:Categoric nu poate fi inclusa o astfel de clauza.
Trecand peste faptul ca te contrazici putin : ), ambele raspunsuri sunt putin ajuridice, necontinand argumente.

Ma astepta sa se motiveze cu ceva similar cu ordinea publica in dreptul muncii.

Pe de alta parte nu vad de ce nu ar fi legala, atata timp cat pana la urma cim este tot un contract civil ...


Astept noi opinii, fundamentate pe legislatie sau mai degraba jurisprudenta, sau macar doctrina daca nu exista altceva ...

valic

Post by valic » 18 May 2007, 11:54

Locul unde se desfasoara activitatea- Sc. X;locul de munca poate fi schimbat usor prin act aditional la contract, dar si incadrarea pe functie. De aceea se fac negocieri de cim;sunt schimbari intervenite. Daca firmele de care vb. sunt legate intre ele, e si mai simplu de facut aceste mutari.

judge

Post by judge » 18 May 2007, 15:41

Normele de dreptul muncii sunt norme speciale in raport cu normele ce guverneaza contractul din codul civil. Prin urmare se aplica prin derogare de la normele generale. Codul muncii prevede expres care sunt conditiile in care se incheie CIM. La fel ci CCM unic la nivel national si alte legi in domeniu.
Se poate incheia insa un contract SEPARAT de CIM in sensul dorit de tine.
Solutia mea este ca o astfel de clauza (promisiune) este incompatibila cu esenta contractului individual de munca (nu are nici o baza in normele de dreptul muncii si nu isi va produce efectele).

Karmina

valabilitate clauza

Post by Karmina » 18 May 2007, 16:03

Sunt perfect de acord cu tine, JUDGE.I-am mai trimis si eu un mesaj in acelasi sens dar nu stiu de ce nu a aparut pe forum. CIM este reglementat de Dreptul Muncii si are un regim juridic distinct fata de orice alt contract din dreptul civil. Ceea ce cauta el, fie in doctrina, jurisprudenta sau legislatie in nici un caz nu va gasi!
Imi pare rau ca te nemultumesc raspunsurile noastre dar ideea comuna cred ca este: NU POATE FI INCLUSA O ASTFEL DE CLAUZA IN CIM! Potrivit art. 10 din CM [definitia legala a contractului individual de munca]
"Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu. "
Tu muncesti pentru angajator (respectiv societatea X, indiferent cine este asociatul/ asociatii ei) iar tu primesti in schimb un salariu.
Citeste si tu Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National si Codul Muncii pentru a putea intelege mai bine ce include in mod obligatoriu si ce ai mai putea prevedea facultativ intr-un CIM, care sunt drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatului.
Este fara relevanta juridica faptul ca un asociat este asociat si in alta firma! Tu nu inchei CIM cu asociatul ci cu societatea, persoana juridica de drept comun distincta!
Pe de alta parte, prin act aditional la CIM nu se poate schimba locul de munca la un alt angajator. Legea reglementeaza doar posiblitatea detasarii la un alt angajator. " Art. 45. din CM[detasarea]
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
[ 30 adnotari ]
Art. 46. [durata detasarii]
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. "
In alta ordine de idei, ar trebui sa fi recunoscutor celor care s-au deranjat sa-ti citeasca mesajul si sa-ti raspunda, fapt pentru care ar trebui sa-ti pastrezi remarcile ironice pt. tine.

valic

Post by valic » 20 May 2007, 12:24

@Karmina locul muncii poate fi schimbat si prin acordul partilor, nu neaparat unilateral de catre angajator.De aceea am pomenit de actul aditional.

Karmina

valabilitate clauza

Post by Karmina » 20 May 2007, 13:05

Scuze, dar eu nu sustin faptul ca locul de munca poate fi schimat doar din dispozitia angajatorului. Doar am reprodus un articol din Codul Muncii privitor la detasare.
In practica, modificarea unui CIM se poate face numai prin Act Aditional. Anterior incheierii Actului Aditional, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele din CIM pe care intentioneaza sa le modifice. Chiar daca partile hotarasc de comun acord modificarea CIM in dosarul salariatului tb. obligatoriu sa existe aceasta informare. Dupa ce s-a realizat Informarea, se incheie efectiv Actul Aditional care necesita OBLIGATORIU semnatura ambelor parti (angajator si salariat). Practic, salariatul care nu doreste/nu este de acord cu modificarile aduse CIM poate sa refuze semnarea Actului Aditional si , astfel, angajatorul nu poate face nimic.
Ideea care vreau sa o subliniez este aceea: legal, fara acordul (semnatura) salariatului, angajatorul nu poate modifica CIM.
Desi, in practica, sunt multi angajatori care "impun" salariatilor sa semneze Actele Aditionale ale CIM.
Pe de alta, din ceea ce stiu eu, doar detasarea ofera posibilitatea schimbarii locului de munca la un alt angajator( evident in condiile reglementate de codul muncii), in rest schimbarea locului de munca prin Act Aditional la un CIM se face in cadrul aceleeasi societati, de ex. la un alt punct de lucru.

valic

Post by valic » 20 May 2007, 20:49

Stai linistita!OK?Am inteles ce ai vrut sa spui. :floare:

judge

Post by judge » 21 May 2007, 19:18

Insa acea promisiune, dupa cum spuneam, poate fi concretizata sub forma altui contract nenumit.
In nici un caz nu poate fi o clauza valida in cuprinsul CIM dupa cum s-a argumentat deja.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests