Nivel minim diurna

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
uriashul

Nivel minim diurna

Post by uriashul » 25 Apr 2006, 07:58

Care este nivelul minim al diurnei in strainatate care trebuie asigurat de o firma privata? Am citit cateva subiecte discutate pe tema diurnei insa nu am gasit nici un raspuns concret. Va rog sa-mi spuneti articolele care sustin raspunsurile voastre. Va multumesc.

maxxim

Post by maxxim » 25 Apr 2006, 08:19

Pentru deplasari in strainatate exista H.G.518/1995 publicata in MO nr. 154 din 19 iulie 1995 ;acolo ai diurna zilnica(deductibila) pe fiecara tara.
Nu uita de modificarile ulterioare .... :!:
Sa-ti spun articolele care sa-mi sustina cele spuse???? Nu-s la examen .... cauta si tu in actele normative! :grin:

Hai sa citez si Codul fiscal .... care zice ....

TITLUL III: Impozitul pe venit

CAPITOLUL III: Venituri din salarii
...
Art. 55: Definirea veniturilor din salarii

(4)Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
...
g)sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului. Sunt exceptate de la aceste prevederi sumele acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice....

:floare: :floare: :floare: la domnite.

uriashul

Post by uriashul » 25 Apr 2006, 08:28

De acord cu tine Maxxim. Din ce am citit eu aceasta HG este valabila pentru institutii bugetare(publice) iar pe mine ma intereseaza cele private. Deci?

maxxim

Post by maxxim » 25 Apr 2006, 08:34

:-D :-D se aplica si privatilor, dragutza...

HOTARARE nr.436 din 30 aprilie 2002
pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar :roll:

:floare: :floare: :floare: la domnite.

uriashul

Post by uriashul » 25 Apr 2006, 08:59

Am aruncat o rpivire in acea hotarare si nu zice nicaieri de institutii private. Arata-mi, te rog, articolul care zice ca aceste hotarari se aplica si institutiilor private.

maxxim

Post by maxxim » 25 Apr 2006, 09:16

Mda, :-D :-D :-D sa rad sau sa plang ...........

CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2005 - 2006

Art. 45. - Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara vor beneficia de urmatoarele drepturi:

a) decontarea cheltuielilor de transport si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;

b) diurna de deplasare al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate;

nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.

:floare: :floare: :floare: la domnite.

:-| Si uite asa am ajuns sa-ti dau si articole!

meda

Post by meda » 25 Apr 2006, 10:38

uriasule,
de la bun inceput trebuie sa spun ca sunt intru totul de acord cu maxxim.
raspund insa si eu, gandidu-ma ca poate poate te va ajuta sa intelegi mai bine.

Art. 17 din H.G. 518/1995 "Se recomanda agentilor economici, altii decat cei prevazuti la art. 16 alin. (1), precum si fundatiilor, asociatiilor si altora asemenea, sa aplice in mod corespunzator prevederile prezentei hotarari.."
Prin faptul ca aceste prevederi au doar rol de recomandare eu inteleg ca, in cazul soc. com. care au personal salariat, drepturile pecuniare pe perioada delegarii sau detasarii se pot negocia prin cim sau ccm la un alt nivel decat cel stabilit prin reglementarea legala, nivel ce poate fi doar superior si nicidecum inferior celui stabilit prin HG 518.

Si spun asta gandindu-ma ca, atata timp cat diurna are rolul de a compensa cheltuielile de hrana si intretinere ocazionate de deplasare si aceasta indiferent daca cei ce efectueaza deplasarea sunt angajati ai unei instit. publice sau ai unei soc. private, pentru ca acestia din urma sa nu fie supusi unui tratament discriminatoriu in raport de prima categorie de angajati, prevederile HG 518/1995 se aplica prin analogie. Evident, aceasta in situatia in care prin cim sau ccm nu s-a stabilit un alt cuntum al diurnei.

De altfel, posibilitatea de a stbili un alt cuantum al diurnei (doar mai mare, zic eu, decat cel stabilit pentru personalul institutilor publice) reiese si din dispoz. Legii 414/2002, prevederi potrivit carora suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor, pentru deplasari in tara si in strainatate, care depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice este nedeductibila.

maxxim

Post by maxxim » 25 Apr 2006, 12:28

Da, meda.

Singura problema este ca Legea nr. 414/2002 este abrogata prin Legea nr. 571/2003 - Codul fiscal.

:floare: :floare: :floare: la domnite.

meda

Post by meda » 25 Apr 2006, 13:52

corect.. m-am uitat peste ceva ce lucrasem in urma cu mult timp, fara a ma obosi sa verific daca mai e actual..
dar vezi ca pe fond ceea ce am spus e corect.. prevederea referitoare la deductibilitatea limitata este prezenta si in codul fiscal..
:floare:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests