modificare og2

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
hanibal

modificare og2

Post by hanibal » 12 May 2007, 20:57

Recent a fost modificata OG 22001, in sensul ca plingerea impotriva procesului verbal de stabilire si sanctionare a contraventiei nu se mai depune la sediul organului constatator ci la Judecatorie direct. Textul legal e oarecum echivoc, dar cam asta e concluzia.
Problema mea incepe in momentul cind eu am depus aceast[ plingere contraventionala tot la sediul organului de constatare, si aici e numai vina mea ca-s aiurit... :-x
Dupa o luna prmesc de la finante o somatie de inceperea executarii silite in baza faptului ca pv de sanctionare a devenit titlu executoriu prin necontestare.
Mai pot eu sa ma apar cumva facind dovada ca am atacat acest proces verbal, totusi, chiar daca nu a fost depusa plangerea in mod corect la Judecatorie?
Mai exista vreo varianta de rezolvare a solutiei sau deschid portmoneul? :(

Karmina

modificare og2

Post by Karmina » 12 May 2007, 23:02

Cand s-a modificat og2/2001?

norocel

Post by norocel » 13 May 2007, 19:19

Plangerea se depune acum direct la judecatorie ca urmare a admiterii exceptiei de neconstitutionlalitate a art. 32 alin.1 din OG nr. 2/2001 (Decizia CC nr. 953/2006).

Si inainte se primeau plangerile depuse direct la instante.

Plangerea suspenda executarea de drept (art. 32 alin. 3 din OG nr. 2/2001).
Cand se depun plangerile la instante si nu la organul constatator, judecatorul caruia i se repartizeaza cauza dispune imediat sa se trimita o instiintare organului constatator prin care informeaza ca s-a depus plangerea si ca este suspendata executarea.

Daca plangerea a fost depusa la organul constatator asta nu inseamna ca nu s-a suspendat executarea, avand in vedere faptul ca nu s-a modificat OG nr. 2/2001 ci doar s-a constatat neconstitutionalitatea art. 32 alin. 1 din OG nr. 2/2001.

Uite un scurt extras din motivarea Deciziei CC nr. 953/2006 :

"In sensul principiului constitutional instituit de art. 21 privind accesul liber la justitie, se inscrie si posibilitatea oricarei persoane de a se adresa direct si nemijlocit instantelor de judecata pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime. Sub acest aspect, precizarea din alin. 2 al art. 21, potrivit careia nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept, este fireasca. Din acest punct de vedere, textul criticat, prevazand ca "plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens", contravine textelor constitutionale enuntate mai sus, ingradeste accesul direct la justitie atata timp cat nu prevede ca alternativa si posibilitatea ca plangerea sa poata fi depusa si la instanta de judecata."

hanibal

Post by hanibal » 15 May 2007, 21:49

multumesc norocel! :razz:
Din pacate OG2/2001 a fost modificata prin 10.03.07(aprox., verific si revin cu precizari) iar modificarea care ma intereseaza pe mine e tocmai ca s-a scos paragraful unde scria ca plangerea se depune la sediul organului constatator.
Acum e scris doar ca plangerea impreuna cu dosarul cauzei se vor trimite de urgenta la judecatorie... :-(
M-as lega de faptul ca nu e indicat concret locul (sau institutia) de depunere al plangerii, si astfel nu as fi decazut din termen daca nu am depus in 15 zile la Judecatorie. Sper sa tina....
Mai astept si alte opinii...
Din ciclul asteptam provincia :grin: [/i]

costel75

Post by costel75 » 16 May 2007, 16:51

Prin DECIZIA CURTII CONSTITUTIONALE nr. 953 din 19 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 53 din 23 ianuarie 2007 a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile art. 32, alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, acestea fiind declarate neconstitutionale.

Conform art. 147 din Constitutia Romaniei republicata in Monitorul Oficial nr. 767 din 31 octombrie 2003, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

In consecinta, in intervalul 23 ianuarie-8 martie 2007, dispozitiile alin. (1) al art. 32 au fost suspendate, iar incepand cu data de 9 martie 2007 acestea si-au incetat efectele juridice.

hanibal

Post by hanibal » 18 May 2007, 18:12

Cu toate astea Norocel a avut dreptate...
Ieri am primit citatie de la Judecatorie pentru solutionarea plangerii contraventionale.
Ma intreb de unde atata zel pe cei de la Finante care au si vrut sa ma execute silit desi nu aveau titlu executoriu iar executarea era suspendata de drept...
Nu prea comunica intre ei astia...
:-?
Multumesc tuturor de opinii

Karmina

modificare og2

Post by Karmina » 18 May 2007, 19:12

MULTA BAFTA!
Iti tinem pumnii sa-ti admita plangerea!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest