proprietarul terenului altul decat al cladirilor

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
augusta

proprietarul terenului altul decat al cladirilor

Post by augusta » 25 Sep 2006, 10:05

Salut, am si eu o speta.
O societate X cumpara niste constructii (hale si depozite) pe un teren care la momentul incheierii contractului era proprietatea statului.Ulterior o fosta societate de stat, dobandeste dr. de proprietate asupra terenului pe HG 834/1991.Acum ii opreste societatatii X dreptul de a trece la cladirile sale, cerandu-i o chirie enorma.
S-ar putea introduce o actiune in anularea certificatului de obtinere a dr. de proprietate de catre respectiva societate de stat.
Se aplica regula ca fondul dominand urmeaza fondul aservit?
Va multumesc.

leustean

Post by leustean » 25 Sep 2006, 10:54

Nu cred ca se pune problema anularii certificatului de atestare a dreptului de proprietate in acest caz, ci a respectarii locatiunii (ca locatiune inteleg ca era).
A se vedea clauzele contractuale.
Daca a expirat contractul si se simte nevoia inchirieirii unuia nou insa, e de precizat ca in acest domeniu nu se plica prevederile OG 40 si a altor acte normative de "protectie" a chiriasilor.
In orice caz, pentru a cere anulare certificat atestare drept proprietate, se cer indeplinite anumite conditii specifice, atat in privinta dreptului material, cat si a dreptului de a exercita actiunea, care nu decurg insa din felul in care noul proprietar intelege sa respecte sau nu contractele incheiate anterior...
Raspunsul : nu .
La capitolul "asa da", nu raspund insa...
O fi vorba despre fondul dominant si fondul aservit, or fi alte temeiuri juridice...Indiferent ce ar fi, este cu siguranta treaba juristului societatii ...

flaviusnet

Re: proprietarul terenului altul decat al cladirilor

Post by flaviusnet » 25 Sep 2006, 12:24

este vorba de un drept real care este opzabil si noului dobanditor al terenului...obligatia corelativa se transmite pe mai departe, noul proprietar al terenului neputand schimba unilateral dispozitiile unui contract la care nu a fost parte...

DANA

Post by DANA » 25 Sep 2006, 12:31

Eu zic ca e vorba de un drept de superficie al proprietarului cladirilor asupra terenului, si ar trebui initiata o actiune in constatarea acestui drept de superficie, plus eventual al unei servituti, si, daca proprietarul terenului cere prin instanta si despagubire (chirie), o va stabili instanta.

leustean

Post by leustean » 25 Sep 2006, 13:01

Nu poate fi drept de superficie decat in ipoteza construirii cu acordul proprietarului.
Aici nu s-a construit, ci s-a inchiriat ceva deja construit.

augusta

Post by augusta » 25 Sep 2006, 13:10

dana are dreptate.Asa s-a si inceput.S-au pornit 2 actiuni in instanta(o ord.presedintiala-dr.de trecere si pe dr.comun-dr.de superficie si dr.de servitute.
Leustean, tu nu cred ca ai inteles bine speta.Nu e vorba de nici o inchiriere.E vorba de dr. de proprietate asupra cladirilor, iar cladirile au fost cumparate si ulterior vechiul proprietar indeplineste procedura dobandirii dr. de propr. pe teren(HG 834/91).

leustean

Post by leustean » 25 Sep 2006, 14:53

da, vad ca ai zis "cumparat" in primul mesaj.
scuze

corect

Post by corect » 25 Sep 2006, 22:24

Si eu cred ca Dana are dreptate, iar actiunea respectiva are mari sanse de reusita!

flaviusnet

Post by flaviusnet » 27 Sep 2006, 10:25

pana la urma ce drept este incalcat in speta?acela de acces la cladire sau dreptul de a folosi cladirea?detalii

ankipa

Post by ankipa » 28 Feb 2007, 18:18

cred ca dana are dreptate, proprietarului cladirilor i se poate constitui un drept de superficie fie pe cale contractuala, fie pe cale judecatoreasca, in caz de dezacord al partilor. In ceea ce priveste fondul prejudiciat, doar instanta e in masura sa stabileasca vreo suma care sa acopere prejudiciul suferit.

dasefx

Post by dasefx » 01 Mar 2007, 01:07

Eu nu prea-mi dau seama cum a reusit societatea de stat sa obtina proprietatea asupra terenului in baza HG 834/1991 ?? N-am legile in fata, dar, din cate-mi amintesc, HG 834/1991 este, in fapt, actul normativ de punere in aplicare a art. 20 alin 2 din Legea 15/1990 privind reorganizarea unitatilor socialiste bla bla bla, care acorda societatilor comerciale infiintate proprietatea asupra cladirilor administrative si de productie, terenului aferent acestora si altele. Deci, cum a obtinut societatea de stat certificatul de proprietate asupra terenului din moment ce nu avea cladirile in proprietate/administrare, acestea apartinand societatii X ??????

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 42 guests