Uzufruct viager

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
krisstina

Uzufruct viager

Post by krisstina » 23 Aug 2006, 10:28

Pentru instituirea unui uzufruct viager asupra unui apartament (separat de contractul de vanzare - cumparare) este necesar act autentic sau este suficient un contract atestat de avocat?

victor

Post by victor » 23 Aug 2006, 11:19

uzufructul fiind un drept real, inscrierea in cf presupune in mod obligatoriu act autentic.

gavril

Post by gavril » 23 Aug 2006, 11:41

pana acum nu era nevoie de act autentic. dar ..
dupa cate am inteles in Legea 247/2005 de acum inainte e necesar sa se incheie un act autentic.

gavril

Post by gavril » 23 Aug 2006, 11:42

revin si arat. numai in cazul terenurilor e necesar act autentic pt. constituirea unui dezmembram,ant al dr. de proprietate

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 23 Aug 2006, 12:25

...modificare de esenta a L 7/96 e chiar asta, cum ca nu se accepta ca acte doveditoare pt. admiterea unei cereri de inscriere a unui drept real constituit/ tramsmis decat inscrisurile autentice;s-a dorit inlaturarea verificarii legalitatii actului doveditor, iar verificarea de fond s-a transformat intr-o simpla verificare formala, chestie de comoditate, desi registratorul are studii juridice si ar fi fost capabil sa verifice indeplinirea conditiilor de fond.
...modificarea asta a atins pe ici, pe colo, principiul legalitatii si, practic, s-a dorit eliminarea p. consensualismului, care, cu cateva exceptii strict prevazute de lege, domina materia transmisiunilor imobiliare.Practic, dupa noua prevedere a L.247/2005, un act juridic de constituire a unui drept real poate fi valabil incheiat ( de ex.constituirea uzufructului viager pe cale de retentie asupra unei cladiri, a carei nuda proprietate poate fi transmisa printr-un inscris sub semnatura privata, fara nicio problema), iar dobanditorul acestuia sa nu-l poata intabula, pt. ca nu e indeplinita conditia de forma-cea autentica, ori aceasta situatie e criticabila, deoarece afecteaza securitatea circuitului juridic;un astfel de dobanditor poate, desigur, sa aleaga calea justitiei, pt. a se constata ca a dobandit dreptul in mod valabil prin inscrisul sub semnatura privata, dar se iveste o problema, si anume pe ce text de lege se va sprijini instanta pt. a dispune intabularea in CF??
Asa ca, numai inscrisul autentic deschide CF.

gavril

Post by gavril » 23 Aug 2006, 12:37

nu stiam ca numai prin act autentic se poate face o inscriere in CF .. dar stiu ca inscrierea in CF nu are de-a face cu valabilitatea actul constitutiv al unui dezmembramant al dr. de proprietate ci doar cu opozabilitatea fata de terti ( cu exceptia constituirii dezmembramintelor dr. de propietate asupra terenurilor).

gavril

Post by gavril » 23 Aug 2006, 12:41

robin_hood_2 wrote:.... dar se iveste o problema, si anume pe ce text de lege se va sprijini instanta pt. a dispune intabularea in CF??
Asa ca, numai inscrisul autentic deschide CF.
cred ca ... daca instanta doar constata existenta unui dr. real principal .. atunci pe baza hot. judec. se poate cere inscrerea in CF.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 23 Aug 2006, 12:48

Gavril, m-am referit la textul de lege pe care-l are in vedere instanta cand chibzuieste pt. a da hotararea prin care dispune ce-si doreste omun nostru...aici e bubita, ca altfel, sigur, hotareste, dispune, ordona, se rezolva...sau nu.

gavril

Post by gavril » 23 Aug 2006, 13:11

pai aici e smecheria. nu se cere de catre reclamant .. inscrierea .. REclamantul se apara prin actiunea confesorie. Cu alte cuvinte el si proprietarul simuleaza un conflict de interese .. instanta da dreptate reclamantului. Reclamantul se duce si isi inscrie dreptul.

E la fel ca faza cu antecontractul de v-c a unui teren. Sa se evite taxele notariale mari .. beneficiarul promisiunii se intelegea cu proprietarul sa simuleze un conflict de interese. Ajungeau in instanta .. instanta pronunta o hot. care tine loc de act de vanz.-cump. Oamenii inscriau dr. in CF .. aveau act autentic .. si scapau cu cheltuieli mult mai mici.
Eu asa vad chestiunea..

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 23 Aug 2006, 14:31

off topic, ca in ceea ce priveste intrebarea Krisstinei, I made my point...

...acun Gavril, eu zic asa, in loc sa platesti scenarist, regizor, actori, taxe de timbru si alte asemenea, fotocopii, benzina, telefon, sufleur, make-up artist, costumier etc. pentru o piesa reusita in sala de sedinta, mai bine mergi la notare...time is money, iar time cu money la un loc e si mai mult money...
...in plus, soarta e ironica si joaca mici feste celor care se complica fara rost...daca unul din actori greseste rolul?daca apar alti actori care-l joaca mai bine? daca...

gavril

Post by gavril » 23 Aug 2006, 14:39

fiecare isi alege calea de drept .. asa cum crede de cuviinta.
:floare: :kiss:

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 23 Aug 2006, 14:58

asta cam asa e... :cafea:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 40 guests