Scoatere mentiune ipoteca din CF

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
Happy

Scoatere mentiune ipoteca din CF

Post by Happy » 28 Apr 2004, 21:29

Poate cineva, va rog, sa-mi spuna care e procedura de scoatere a unei mentiuni de ipoteca asupra unui imobil din Cartea Funciara?

Multumesc!

Scorpion

Post by Scorpion » 29 Apr 2004, 20:11

Se procedeaza la o actiune de rctificare CF pe cale principala prin care se cere radierea ipotecii ca urmare a incetarii fectelor actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea(stingerea obligatiei principale atrage dupa sine stingerea obligatiei accesorii - accesorium sequitur principalem, sau s-a renuntat la garantia oferita prin ipoteca sau s-a stins in alt mod obligatia principala sau cea accesorie) npractic prin actiuna in rectificare se cere radirea adica intabularea stingerii, in speta, a unui rept real accesoriu. Cererea se poate adresa fie instantei judecatoresti fie direct biroului de carte funciara (cel mai bine la B.C.F.) cerere care va fi timbrata din cate imi mai amintsc cu 68000 lei si un timbru judiciar de 1500 lei! Va trebui sa faci dovada stingerii dreptuliu! daca esista bune relatii cu fostul creditor ipotecar este bine/indicat sa il rogi sa dea o declaratie la notar (autentica) cu privire la stingerea dreptului principal si a ipotecii
Partile sunt : Persoana lezata prin existenta inscrierii (care de cele mai multe ori este proprietarul tabular) si presoana titular al dreptului de ipoteca!
Adi

Happy

Post by Happy » 29 Apr 2004, 23:53

:D Mersi mult!

Alexa

Francesca

Post by Francesca » 30 Apr 2004, 11:11

Daca ipoteca este in favoarea unei banci, este suficient ca cei de la banca sa elibereze un certificat cu care se merge la BCF cu cerere, taxa judiciara de timbru (34.000 lei) si timbrul judiciar. In situatia in care se refuza certificatul sau declaratia autentica de care spunea Scorpion, atunci trebuie formulata actiunea in radiere ipoteca. In functie de parti si de valoare se stabileste competenta ( de ex. daca este o banca sau o societate comerciala - atunci competenta este a sectiei comerciale).
Actiunea este cu apel si recurs si poate dura foarte mult. In aceasta situatie este de preferat sa se incerce o mediere.
Sunt unele situatii care impun si anularea unei ipoteci cu consecinta radierii acesteia. In caz de neintelegeri e bine de vazut cat de valabila este ipoteca si e bun uneori un atac si asupra acestui fapt.

Happy

Post by Happy » 30 Apr 2004, 11:51

Miltumesc mult pentru raspunsuri!

As vrea sa va mai intreb ceva: care este termenul de prescriptie al actiunii in executare silita a ipotecii? Exista un termen special sau se aplica termenul general de 3 ani?

Miltumesc anticipat! :?

Francesca

Post by Francesca » 30 Apr 2004, 14:55

Happy, nu se aplica termenul general de 3 ani( in principiu). Nu ne spui speta concreta ca sa putem sa iti dam raspunsuri la obiect?

alrofa

Post by alrofa » 03 May 2004, 12:32

Art. 405, alin 1 C.pr.civ.: In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reala imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests