Page 1 of 1

Cum scap de dobanzile cerute de camatari?

Posted: 30 Apr 2004, 11:34
by alx_free
persoana 1 a imprumutat de la persoana 2, 11 mil.
persoana 1 a intarziat o luna dupa scadenta, si acum tre sa plateasca 80 de mil.
in contract a inteles pers. 1 sa plateasca pt fiecare zi penalizari de 4% si daune interese de 5%.
daca aveti vreo idee cum se poate solutiona acesta speta in favoarea pers.1 va rog sa o faceti.
multumesc

Posted: 30 Apr 2004, 15:04
by BOGD
In materie civila, daunele interese nu pot depasi rata dobanzii de referinta cu mai mult de 50% pe an. In cazul stipularii unor daune mai mari, conform art. 5 din OG 9/2000, modificata, clauza privind dobanda va fi nula partial, adica cuantumul dobanzilor se va reduce la cel admis de lege. In ultimul timp, dobanda legala, egal cu dobanda de referinta a BNR e cam de 19% pe an. Deci nuvelul maxim al dobanzii conventionale nu poate fi mai mare de cca. 28,5% pe an.

O clauza privind o dobanda mai mare (clauza contractuala privind daune interese de 5% pe zi inseamna o dobanda de 370% pe an) este nula, deoarece este intemeiata pe o cauza ilicita si imorala. Prin aceasta, respectiva stipulatie contravine art. 5 Cod civil ("Nu se poate deroga prin conventii [...], la legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri."). Clauza e nula, inclusiv conform art. 966 Cod civil ("Obligatia [...] fondata pe o cauza [...] nelicita, nu poate avea nici un efect.") raportat la art. 968 Cod civil ("Cauza este nelicita cand este prohibita de legi, cand este contrarie bunelor moravuri ai ordinii publice.").

Deci, referitor la daunele interese de 5% pe zi, se poate sustine ca debitorul datoreaza numai o dobanda de 0,078% pe zi (adica 28,5% pe an).

In privinta stipularii, alaturi de daunele interese conventionale, si a unor "penalitati", au existat numeroase discutii in litaretura de specialitate. Pornindu, se de la precvederile art. 1088 C.civ., o buna parte a autorilor au sustinut ca este inadmisibil cumulul dobanzi-penalitati in materie civila. Asadar, s/ar putea sustina ca acea clauza este lipsita de efecte juridice, de vreme ce in contract sunt deja stipulate dobanzi, care dobanzi, reamintesc, nu pot depasi 28,5% pe an.

Posted: 30 Apr 2004, 21:10
by Scorpion
HMMM! interesant! As dori daca se poate sa reproduceti intocmai acea clauza sau acele clauze daca este cazul!!
Este vb. de o clauza penala care se impune a fi executata pe langa debit, clauza penala fiind o anticipare. o compensatie a daunelor interese ce creditorul sufera din neexecutarea obligatiei. Nu se poate cere si penalitatea si obiectul obligatiei principale, cu exceptia cazului cand penalitatea s-a stipulat pentru simpla intarzire a executarii. Deci se poate cere atat suma cat si si penalitatile pe zi de intarziere aceasta fiind o sanctiune conventional stabilita pentru neexecutarea obligatiei(1066/172 Cod Civil)! Cu referire la faptul ca obligatia se refera la o suma de bani se poate solicita si dobanda legala(aceasta nefiind o sanctiune) deoarece ea reprezinta o consecinta a folosului de care a fost lipsit partea de la data cand trebuia restituita! Am avut situatii cand s-au acordat si altele cand nu!
Oricum in speta d fata , in functie d circumstantele concrete se poate cere nulitatea absoluta a contractului pentru cauza imporala in situatia in care imprumutatorul a stipulat aceasta ambigua clauza explaotand situatia(starea de nevoie) in care se afla iimprumutatul care a fost nevoit sa accepte orcium! NU e usor deloc! Dar merita incercat! In principiu daunele interese stabilite prin clauza penala nu pot fi imputinate de judecator decat in conditiile art. 1070 Cod Civil - cand s-a executat partial obligatia principala!. Oricum pentru a se acorda daune interese sub forma daunelor moratorii(dobanda legala) in contractele civiele este ncesara punerea in intarziere sau existenta unei situatii care il pune pe debitor d drept in inatarzire(vezi 1088 1079 cod civil). Ma mai gandesc...cand mai prind portite! In rest sa auzim numai de bine!
Cu stima,
Adi