partaj ajutor

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
tunitza

partaj ajutor

Post by tunitza » 23 Mar 2005, 13:52

Ajutati-ma va rog sa ma lamuresc.

Sotul meu are un frate si casatorit fiind sta inca cu ambii parinti.In cazul in care parintii ar vinde apartamentul in care stau si i-ar da lui banii sau doar parte din ei ce drept ar avea sotul meu sau ce posibilitate ar avea sa opresca acest lucru?poate fi atacata aceasta hotarire de a da bani doar unuia din copii?
o alta problema ar fi urmatoarea: tatal sotului meu este pensionat de boala.Ar putea mama sotului meu sa divorteze de el?in ce conditii?au un apartament impreuna .daca l-ar vinde ar trebui sa imparta banii in mod egal nu?iar fiecare sa isi cumpere eventual o garsoniera sau ceva iar daca ramine vreun rest sa faca fiecare ce doreste cu ei nu?

va multumesc anticipat

cumintzica

Post by cumintzica » 23 Mar 2005, 14:35

Nu poate face nimic pentru a impiedica vinderea apartamentului, sau donarea banilor. dar un astfel de act - donarea sumei de bani din partea parintilor pentru unul din copii - este o donatie care este supusa raportului. cu alte cuvinte, cind se va dechide succesiunea dupa unul dintre partinti, aceasta donatie va trebuie readusa la masa succesorala, astfel incit aceasta donatie sa nu prejudicieze pe celalalt copil. iar daca donatia este facuta cu scutire de raport, ea este supusa reductiunii, adica ea va fi ineficace in masura in care s-a adus atingere rezervei succesorale a celuilalt copil - sotul tau.
trebuie insa avut grija, caci pentru a se obtine aceste efecte, daca fratele nu aduca de buna voie banii la masa succesorala, atunci trebuie introdusa fie o actiune in raportul donatiilor, fie o actiune in reductiunea liberalitatilor, actiuni care se prescriu in termen de 3 ani de la data dechiderii succesiunii - adica data decesiului unuia sau a altuia dintre partini.

sigur ca se poate divorta, banii de pe apartament se impart de regula egal, daca este bun comun, adica daca a fost dobindit in timpul casatoriei, dar nu prin mostenire. daca este bun propriu al vreunuia dintre ei, atunci acela are un drept exclusiv asupra lui. dar in cazul unui partaj, nu este obligatoriu sa se vinda bunul comun, acesta poate fi si atribuit unuia dintre soti, cu obligarea celuilat sa ii plateasca o suma de bani. banii care s-ar cuveni fiecaruia ca urmare a vinderii apartamentului pot sa ii foloseasca dupa cum au chef.

Lmihai

Post by Lmihai » 23 Mar 2005, 15:11

Doresc sa adaug la cele scrise de Cumintzica faptul ca, daca socrii vand apartamentul si dau cumnatului dvs. suma de bani obtinuta, va fi foarte greu de dovedit (daca nu imposibil) aceasta donatie, intrucat poate fi realizata si sub forma darului manual, pentru care nu se cere forma autentica.

cumintzica

Post by cumintzica » 23 Mar 2005, 15:38

Nu subscriu la cele spuse de Mihai
de fapt, regulile resctrictive in materia probelor cind actul trece de o anumita valoare se aplica doar intre parti. in acest caz, donatia sub forma darului manual atinge drepturile proprii are mostenitorului rezervatar, care in actiunea in reductiune sau in raport invoca un drept propriu, si deci este tert fata de act, care pentru el este un fapt juridic, pe care il poate dovedi prin orice mijloace de proba.

Lmihai

Post by Lmihai » 23 Mar 2005, 15:58

Nu am sustinut ca in cazul unei donatii sub forma darului manual nu poate fi admisa proba cu martori, ci am precizat ca, in practica, este foarte greu de dovedit existenta acestei donatii. Este greu de crezut ca partile contractului de donatie invita martori care sa asiste la formarea acordului de vointa si la predarea banilor.

minodora

Post by minodora » 23 Mar 2005, 16:46

Si eu ma gandesc ca e greu de dovedit....

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 36 guests