Inscrierea dreptului de proprietate in registrul de inscr...

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
raluk_b

Inscrierea dreptului de proprietate in registrul de inscr...

Post by raluk_b » 22 May 2007, 09:40

Buna ziua,

Am o problema urgenta...
Vreau sa cumpar cu credit ipotecar o casa. Aceasta casa este construita pe o bucata de teren ce provine de la un proprietar ce a primit un titlu de proprietate in anul 1993 pentru 5000mp ("prin Constituirea dreptului de proprietate"). Acest terena fost lotizat in anul 2005 si o bucata din el fost cumparata de cei de la care vreau sa achizitionez o casa si terenul aferent. Tot in anul 2005 a fost facuta si prima intabulare a terenului initial de 5000mp.

Toate actele sunt in regula, sunt facute la notar, exista cadatru si intabulare, etc. Cei de la banca mi-au cerut pentru dosarul de credit, conform citatului de la sf. acestui mesaj, dovada inscrierii in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni a titlului de proprietate.

Problema este ca agentia imobiliara cu care am contract imi spune ca nu este nevoie de aceasta inscriere si refuza sa imi puna la dispozitie actele (probabil nu exista inscriere anterioara inscrierii in CF din anul 2005). In aceste conditii eu nu pot merge mai departe cu creditul si risc sa pierd avansul dat la antecontract daca nu dovedesc ca aveam neaparata nevoie de acele acte pentru credit si nu le-am primit de la agentie/proprietari.

Cine are dreptate in acest caz, agentia imobiliara sau juristul bancii?


"Terenurile atribuite prin constituirea dreptului de proprietate nu pot fi instrainate prin acte juridice intre vii, timp de 10 ani, socotiti de la inceputul anului urmator celui in care s-a facut inscrierea proprietatii asupra lor. Actul de instrainare incheiat cu nerespectarea acestui termen este lovit de nulitate absoluta. Constatarea nulitatii poate fi ceruta in justitie de catre primar, prefect, procuror, precum si de orice persoana interesata." (art. 32 din Legea nr. 18/1991 rep.)

valika

Post by valika » 22 May 2007, 11:33

ART. 32
(1) Terenul atribuit conform art. 19 alin. (1), art. 21 si art. 43 nu poate fi instrainat prin acte intre vii timp de 10 ani, socotiti de la inceputul anului urmator celui in care s-a facut inscrierea proprietatii, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului de instrainare.
(2) Constatarea nulitatii poate fi ceruta in justitie de catre primarie, prefectura, procuror, precum si de catre oricare persoana interesata.

ART. 19
(1) Membrilor cooperatori activi care nu au adus teren in cooperativa agricola de productie sau au adus teren mai putin de 5.000 mp, precum si celor care, neavand calitatea de cooperatori, au lucrat in orice mod, ca angajati in ultimii 3 ani in cooperativa sau in asociatii cooperatiste, li se pot atribui in proprietate loturi din terenurile prevazute la art. 18, daca sunt stabiliti sau urmeaza sa se stabileasca in localitate si nu detin teren in proprietate in alte localitati. Suprafata atribuita in proprietate se va determina tinand seama de suprafata terenurilor, numarul solicitantilor si de suprafata atribuita celor care au adus pamant in cooperativa agricola de productie.
ART. 21
(1) In localitatile cu excedent de suprafata agricola, cu deficit de forta de munca in agricultura, din terenurile prevazute la art. 18 se poate atribui in proprietate teren pana la 10 ha in echivalent arabil tuturor familiilor care solicita in scris si se obliga sa lucreze aceasta suprafata.
(2) Familiile fara pamant sau cu pamant putin din alte localitati, care solicita in scris, pot primi in proprietate pana la 10 ha teren in echivalent arabil, cu obligatia de a-si stabili domiciliul in comuna, oras sau municipiu, dupa caz, si de a cultiva pamantul primit, renuntand la proprietatea avuta in localitatea lor, din extravilan.
ART. 43
(1) In zona montana - defavorizata de factori naturali cum sunt: clima, altitudinea, panta, izolarea - se poate atribui in proprietate, la cerere, o suprafata de teren de pana la 10 ha in echivalent arabil familiilor tinere de tarani care provin din mediul agricol montan, au priceperea necesara si se obliga in scris sa-si creeze gospodarii, sa se ocupe de cresterea animalelor si sa exploateze rational pamantul in acest scop.
(2) Terenurile prevazute la alineatul precedent se atribuie din domeniul privat al comunei, orasului sau al municipiului, dupa caz.
(3) Atribuirea in proprietate a terenurilor se face prin ordinul prefectului la propunerea primariilor.

raluk_b

???

Post by raluk_b » 22 May 2007, 11:44

Ok, articolele din lege le-am citit si eu de pe net...

Intrebarea era cine are dreptate?
De ce agentia zice ca nu am novoie de acea inscriere si banca imi refuza dosarul fara inscrierea dreptului de proprietate.

Citind articolele din lege, mie personal mi se pare logic ce mi s-a cerut de la banca. Dar cum eu sunt informatician am nevoie de o parere mai elaborata.

Ma intereseaza ca sa stiu daca are rost sa platesc un avocat care sa ma reprezinte sau pur si simplu am pierdut banii de avans. Mentionez ca in antecontract am specificat ca vanzatorul se obliga sa ne puna la dispozitie toate actele necesare pentru obtinerea creditului ipotecar.

valika

Post by valika » 22 May 2007, 14:18

Eu zic ca banca are dreptate, ca imobilul sa nu fie afectat de vreo sarcina.Daca zici ca a fost facuta intabularea cere un extras CF (sau un desfasurator de carte funciara).Nu-ti trebuie avocat, cu 20 lei scoti un extras cf.

raluk_b

Post by raluk_b » 22 May 2007, 14:24

Este vorba de un titlu de proprietate prin CONSTITUIRE!
Terenul pentru care s-a facut constituirea a fost intabulat pentru prima data in mai 2005.

Ce spun cei de la banca (conform legii - vezi mai sus citatul) este ca acest teren nu poate fi instrainat intre vii timp de 10 ani socotiti din anul urmator inscrierii titlului de proprietate. Nestiind de existenta inscrierii titlului de proprietate in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni, nu putem decat sa concluzionam ca cei 10 ani se vor socoti incepand cu ianuarie 2006 (anul urmator datei mai 2005), toate celelalte acte devenind nule.
Acesta este raspunsul juristului bancii.

Agentia imobiliara este insa de parere ca noua nu trebuie dovada inscrierii titlului de proprietate.

Intrebarea este ce pot eu sa fac in acest moment? Pe cine sa cred?

Este valabil acel act de vanzare-cumparare din anul 2006 dintre primul proprietar al terenului si vanzatorul meu?

Aceasta este problema, va rog mult daca puteti sa imi dati un raspuns cat mai repede..

raluk_b

Post by raluk_b » 22 May 2007, 18:36

Poate gasiti putin timp sa imi dati si mie un raspuns in aceasta seara...

Va multumesc,
Raluca.

frido

Post by frido » 22 May 2007, 19:14

Daca juristul bancii are dreptate (si cred ca are )atunci cred ca nu ai nici o sansa sa obtii creditul.Insa,daca actul de instrainare este nul ,atunci si antecontractul de instrainare este nul ,iar tu poti recupera avansul dat ori prin o actiune in anulare ,ori pe temeiul imbogatirii fara justa cauza sau a platii nedatorate.Asta bineinteles prin intermediul justitiei ,daca nu este prevazut nici un pact comisoriu in antecontract.Bafta!

raluk_b

Post by raluk_b » 23 May 2007, 09:42

Poate gasiti putin timp sa imi dati si mie un raspuns in aceasta seara...

Va multumesc,
Raluca.

danutza

Post by danutza » 25 May 2007, 11:55

imi pare rau, raluk_b, ca iti raspund cu intarziere

link-ul de mai jos contine o discutie exact pe aceasta tema, a momentul inceputului curgerii acestui termen de 10 ani

consider, asadar, ca juristul bancii nu are dreptate

http://www.avocatura.com/modules.php?na ... ght=#22391

raluk_b

Post by raluk_b » 25 May 2007, 13:17

Multumesc mult pentru raspunsuri, dar nu mai conteaza cine are sau nu are dreptate.
Noi reziliem contractul si ne recuperam banii, ne-am inteles cu proprietarii.
Cine vrea sa riste o face pe buzunarul lui, eu nu imi asum acest risc, la fel si banca.

Raluca.

danutza

Post by danutza » 25 May 2007, 13:59

dupa discutia cu pricina din feb 2005, eu am cumparat un astfel de teren si a fost ok; l-am scos din circuitul agricol si am si construit

fara riscuri, zic eu, daca din anul urmator constituirii si pana la data vanzarii au trecut 10 ani

evident, tu alegi ce este mai bine pentru tine

madalina

Post by madalina » 18 Jun 2009, 15:36

Hotărâre nr. 1195 din 04/10/2007
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 707 din 19/10/2007
pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004
............
 1512. Definirea unor termeni:
...................
g) data dobândirii se consideră:
- pentru imobilele dobândite prin reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate în baza legilor fondului funciar: Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, data dobândirii este considerată data validării, prin hotărârea comisiei judeţene de aplicare a legilor de mai sus, a propunerilor făcute de comisiile locale de aplicare a acestor legi. Numărul şi data hotărârii sunt înscrise în adeverinţele eliberate de comisiile locale fiecărui solicitant îndreptăţit la restituire ori constituire;
................
Pt calculul impozitului prev de art 77 indice 1 Cod Fiscal, se ia in considerare termenul prevazut mai sus, iar pt. calculul termenului prev. de art. 32 din L. 18/1991 rep calculez ... altfel?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 42 guests