partaj imobil credit ipotecar

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
rdeiu

partaj imobil credit ipotecar

Post by rdeiu » 23 Nov 2008, 10:51

Salutare,

Am ajuns din nefericire si eu la divort, dupa 6 ani de relatie si 5 de casnicie, doi copii minori de 9 si respectiv 5 ani, un apartament luat prin credit ipotecar si multe alte lucruri.
Problema la care nu gasesc momentan raspuns si va rog daca se poate sa o lamuriti este: apartament de 3 camere achizitionat prin credit ipotecar in ianuarie 2008, titular de credit "el", "ea" codebitor. Cum se face partajul, avand in vedere ca s-a dat doar un avans de 10.000 euro si s-au platit 11 rate din cele 12*29.5 ani de creditare?

Va multumesc anticipat de raspuns.

liloo

Post by liloo » 23 Nov 2008, 11:39

Apartamentul va intra in masa bunurilor de impartit la valoarea de piata.
Creditul de achitat va fi avut in vedere la formarea loturilor.
Ex: Sotii au 1 apartament in valoare de 3 miliarde si bunuri mobile in valoare de 2 miliarde. Creditul ramas nerestituit este de 2 miliarde. Valoarea totala a bunurilor va fi de 5 miliarde din care o sa se scada 2 miliarde, iar loturile ar trebui sa fie de cate 1,5 miliarde.

Primul lot:
Activ: apartamentul de 3 miliarde
Pasiv: datoria de 2 miliarde.
Valoare lot: 1 miliard

Al doilea lot:
Activ: bunuri mobile de 2 miliarde
Valoare lot: 2 miliarde.

Pentru egalizarea loturilor, al doilea sot va plati primului o sulta de 500 miloane lei.

Creditului ramas de achitat consituie o datorie comuna fata de un tert asa ca indiferent cui va fi atribuit apartamentul ambii soti raman in continuare obligati la plata creditului.
In practica, sotii incheie tranzactii prin care convin ca sotul care primeste apartamentul sa achite si creditul dar aceasta tranzactie nu este opozabila bancii.

rdeiu

multumesc liloo

Post by rdeiu » 23 Nov 2008, 14:11

Multumesc liloo de raspuns, prin urmare, este civilizat si acceptata o tranzactie incheiata la notariat, prin care se stabilesc termenii partajului. Va ramane creditul pe numele ambilor, cu implicatiile de rigoare (grad de indatorare, venituri cesionate, etc) si pentru sotul care in realitate este degrevat total de plata ratei de credit. Am inteles corect nu?

Dar daca sotul nu este de acord sa imparta 1/2 toate bunurile achizitionate pe perioada mariajului? Din experienta ta, cam cat ar putea trena actiunea in instanta? Intreb deoarece mai este un bun la mijloc, achizitionat pe parcursul casniciei, care nu este grevat de sarcini si care la o valoare de piata "normala", fara criza economica ar insemna mult:)

Duminica placuta in continuare,
D.

Creditului ramas de achitat consituie o datorie comuna fata de un tert asa ca indiferent cui va fi atribuit apartamentul ambii soti raman in continuare obligati la plata creditului.
In practica, sotii incheie tranzactii prin care convin ca sotul care primeste apartamentul sa achite si creditul dar aceasta tranzactie nu este opozabila bancii.[/quote]

rdeiu

multumesc liloo

Post by rdeiu » 23 Nov 2008, 14:49

Revin (am mai scris un raspuns..dar nu stiu unde a disparut:)). Am retinut ca e suficienta o intelegere in fata unui notar ( da Doamne sa reusesc o intelegere amiabila), daca nu se poate se apeleaza la instanta. Intrebare: e nevoie sa se ceara la divort si partajul si apoi depusa intelegerea notariala..sau mai intai intelegerea notariala si apoi se cere partajul?

Din experienta ta, cam cat dureaza un partaj, daca sotul nu e de acord cu o tranzactie in fata notarului? Cu divortul propriu-zis este de acord, pana acum nu s-a pus problema nici in privinta incredintarii minorilor, pentru ca stie ca nu are nici o sansa.

Duminica frumoasa in continuare,
D.

liloo

Post by liloo » 23 Nov 2008, 15:01

Tranzactia nu trebuie facuta in fata notarului.
Se poate prezenta actul scris si se semneaza in fata instantei care ia act de tranzactie si pronunta o hotarare de expedient.
Daca sotii nu incheie tranzactie, procesul va dura cam 2-3 ani pentru ca se fac expertize si cum in materie de evaluari totul poate fi contestat, inevitabil vor fi si obiectiuni peste obiectiuni.
Apoi se audiaza multi martori, se depun inscrisuri, fiecare isi mai aminteste ca a uita sa includa in masa bunurilor comune cate ceva (ex: un ghiveci de flori sau o galeata :mrgreen: ), asa ca dureaza.
Cel mai bine este sa se incheie o tranzactie.

rdeiu

Romanica!

Post by rdeiu » 23 Nov 2008, 15:24

Multam din nou de rapiditate...eu stau in fata calculatorului si astept sa vina inca sotul, pentru a vedea ce drum trebuie urmat. Daca va refuza sa scriem in seara asta partajul....nu cred ca mai am sanse la o abordare civilizata.

Inca o intrebare mai am: daca suntem amandoi de acord, e suficient un singur martor care sa fie acceptat de amandoi sau mai multi?

Of....viata viata!

himera

Post by himera » 24 Nov 2008, 03:13

nu sunt necesari martorii, incheiati tranzactia si mergeti cu ea la judecatorie - daca mai este in fiinta procesul de divort.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests