OUG 119 2007

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
fanfanlatulipe

OUG 119 2007

Post by fanfanlatulipe » 01 Nov 2007, 11:09

Guvernul Romaniei

Ordonanta de urgenta nr. 119/2007
din 24/10/2007


privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale


Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 738 din 31/10/2007


Actul a intrat in vigoare la data de 31 octombrie 2007

Tematici

Reglementari
Comert
Contracte




Avand in vedere prevederile art. 249 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana, care instituie obligatia Romaniei, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, de a transpune in dreptul intern directivele comunitare,
tinand seama ca Directiva 2000/35/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind combaterea intarzierii platilor in tranzactiile comerciale este in vigoare in statele membre de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene, termenul de transpunere acordat acestora fiind 8 august 2002,
avand in atentie angajamentele asumate de autoritatile romane prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,


Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.


CAPITOLUL I
Definitii


Art. 1. - In sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
1. contract comercial reprezinta contractul incheiat intre comercianti ori intre acestia si o autoritate contractanta, avand ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui pret constand intr-o suma de bani;
2. autoritate contractanta reprezinta:
a) orice autoritate publica a statului roman sau a unui stat membru al Uniunii Europene, care actioneaza la nivel central, regional ori local;
b) orice organism de drept public, altul decat cele prevazute la lit. a), cu personalitate juridica, care a fost infiintat pentru a satisface nevoi de interes general, fara caracter comercial, si care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
- este finantat, in majoritate, de catre o autoritate contractanta, astfel cum este definita la lit. a);
- se afla in subordinea sau este supusa controlului unei autoritati contractante, astfel cum este definita la lit. a);
- in componenta consiliului de administratie ori, dupa caz, a consiliului de supraveghere si directoratului mai mult de jumatate din numarul membrilor sunt numiti de o autoritate contractanta, astfel cum este definita la lit. a);
c) orice asociere formata de una sau mai multe autoritati contractante dintre cele prevazute la lit. a) sau b);
3. intarzierea platii reprezinta depasirea termenului contractual sau legal stabilit pentru executarea obligatiei de plata a pretului;
4. titlu executoriu reprezinta hotararea pronuntata de o instanta judecatoreasca sau decizia de plata emisa de alta autoritate competenta, prin care s-a dispus fie plata imediata, fie plata in rate, care permite creditorului sa recupereze creantele de la debitor prin mijloace de executare silita.


CAPITOLUL II
Domeniul de aplicare


Art. 2. - (1) Prezenta ordonanta de urgenta se aplica creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale.
(2) Nu sunt incluse in sfera de aplicare a prezentei ordonante de urgenta:
a) creantele inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa;
b) contractele incheiate intre comercianti si consumatori.


CAPITOLUL III
Dobanda aplicabila obligatiilor de plata
rezultate din contracte comerciale


Art. 3. - (1) Creanta constand in plata pretului produce dobanzi dupa cum urmeaza:
a) in cazul contractelor incheiate intre comercianti, potrivit art. 43 din Codul comercial;
b) in cazul contractelor incheiate intre comercianti si o autoritate contractanta, fara a fi necesara punerea in intarziere a debitorului:
(i) daca in contract a fost fixat un termen de plata, din ziua urmatoare acestui termen;
(ii) daca data sau termenul de plata nu este fixata/fixat in contract:
- dupa 30 de zile de la data primirii de catre debitor a facturii sau a oricarei alte asemenea solicitari de plata;
- daca data primirii facturii ori a unei solicitari echivalente de plata este incerta, dupa 30 de zile de la receptia marfurilor sau prestarea serviciilor;
- daca solicitarea de plata a fost comunicata inainte de a primi marfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea marfurilor sau prestarea serviciilor;
- daca legea sau contractul stabileste o procedura de acceptare ori de verificare, permitand certificarea conformitatii marfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori solicitarea de plata la data verificarii sau anterior acestei date, la expirarea unui termen de 30 de zile de la ultima dintre aceste date.
(2) Creditorul poate sa pretinda daune-interese suplimentare pentru toate cheltuielile facute pentru recuperarea sumelor ca urmare a neexecutarii la timp a obligatiilor de catre debitor.
(3) Este nula orice conventie prin care se fixeaza o obligatie de punere in intarziere pentru a opera curgerea dobanzilor sau un termen de la care creanta produce dobanzi mai mare decat cel prevazut la alin. (1).
Art. 4. - (1) Partile sunt libere sa stabileasca rata dobanzii pentru intarzierea in plata pretului.
(2) In cazul in care rata dobanzii nu este stabilita prin contract, se va aplica rata dobanzii de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei. Rata de referinta in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului se aplica in urmatoarele 6 luni.


CAPITOLUL IV
Dispozitii procedurale


Art. 5. - (1) Cererea privind creanta de plata a pretului se depune la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
(2) In cazul litigiilor privitoare la obligatii de plata rezultand din contracte comerciale nu este necesara parcurgerea, in prealabil, a etapei concilierii directe prevazute la art. 7201 din Codul de procedura civila.
Art. 6. - (1) Cererea introdusa potrivit prevederilor art. 5 cuprinde:
a) numele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului;
b) numele si domiciliul debitorului persoana fizica, iar in cazul debitorului persoana juridica, denumirea si sediul, precum si, dupa caz, numarul certificatului de inmatriculare in registrul comertului, codul fiscal si contul bancar;
c) suma ce face obiectul creantei, temeiul de fapt si de drept al obligatiilor de plata, perioada la care se refera acestea, termenul la care trebuia facuta plata si orice element necesar pentru determinarea datoriei;
d) semnatura creditorului.
(2) La cerere se anexeaza inscrisurile ce atesta cuantumul sumei datorate si orice alte inscrisuri doveditoare ale acesteia.
(3) Cererea si actele anexate la aceasta se depun in copie in atatea exemplare cate parti sunt, plus unul pentru instanta.
Art. 7. - (1) Pentru solutionarea cererii, judecatorul dispune citarea partilor, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila referitoare la pricinile urgente, pentru explicatii si lamuriri, precum si pentru a starui in efectuarea platii sumei datorate de debitor ori pentru a se ajunge la o intelegere a partilor asupra modalitatilor de plata. Citatia va fi inmanata partii cu 3 zile inaintea termenului de judecata.
(2) Cand creditorul invedereaza ca, desi a facut tot ce i-a stat in putinta, nu a izbutit sa afle domiciliul sau sediul paratului, presedintele instantei va dispune citarea acestuia prin publicitate. Afisarea, precum si publicarea citatiei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, sau intr-un ziar de larga circulatie se fac cu 5 zile inainte de data fixata pentru judecata.
(3) La citatia pentru debitor se vor anexa, in copie, cererea creditorului si actele depuse de acesta in dovedirea pretentiilor.
(4) In citatie se va preciza ca pana cel mai tarziu in ziua fixata pentru infatisare, debitorul este obligat sa depuna intampinare, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii, in afara celor de ordine publica. In cazul nedepunerii intampinarii, instanta poate considera aceasta ca o recunoastere a pretentiilor creditorului.
Art. 8. - (1) In cazul in care creditorul declara ca a primit plata sumei datorate, instanta ia act de aceasta imprejurare printr-o incheiere irevocabila.
(2) Daca creditorul si debitorul ajung la o intelegere asupra platii, instanta ia act de aceasta, pronuntand o hotarare de expedient, potrivit art. 271 din Codul de procedura civila, care, prin exceptie de la art. 273 din acelasi cod, este irevocabila.
(3) Hotararea de expedient constituie titlu executoriu.
Art. 9. - (1) Sub sanctiunea decaderii, debitorul poate contesta creanta prin intampinare.
(2) In cazul in care debitorul contesta creanta, instanta verifica daca aceasta contestatie este intemeiata.
(3) In cazul in care contestatia este intemeiata, instanta va respinge cererea creditorului printr-o incheiere irevocabila. In aceasta situatie, creditorul poate introduce cerere de chemare in judecata potrivit dreptului comun.
Art. 10. - (1) In cazul in care, ca urmare a verificarii cererii pe baza inscrisurilor depuse, a declaratiilor partilor, precum si a celorlalte probe administrate, constata ca cererea este intemeiata, instanta emite o ordonanta de plata, in care se precizeaza suma si termenul de plata.
(2) Daca debitorul recunoaste o parte a pretentiilor creditorului, instanta emite o ordonanta de plata partiala pentru suma ce corespunde partii necontestate a creantei, stabilind termenul de plata.
(3) Termenul de plata nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile de la data comunicarii ordonantei de plata. Judecatorul nu va putea stabili alt termen de plata decat daca partile se inteleg in acest sens.
(4) Ordonanta de plata se va comunica fiecarei parti de indata, potrivit prevederilor Codului de procedura civila.
Art. 11. - In cazul in care instanta, examinand probele cauzei, pronunta o ordonanta de plata numai pentru o parte din creanta pretinsa, creditorul poate formula cerere de chemare in judecata potrivit dreptului comun pentru a obtine obligarea debitorului la plata restului datoriei.
Art. 12. - (1) Procedura prevazuta la art. 5-8 si la art. 11 nu va depasi 90 de zile de la data introducerii cererii creditorului.
(2) Termenul prevazut la alin. (2) nu include perioadele de intarziere ce sunt in culpa creditorului.
Art. 13. - (1) Impotriva ordonantei de plata debitorul poate formula cerere in anulare.
(2) Cererea in anulare se solutioneaza de catre instanta care a emis ordonanta de plata.
(3) Cererea in anulare nu suspenda executarea. Suspendarea va putea fi insa incuviintata, la cererea debitorului, numai cu dare de cautiune, al carei cuantum va fi fixat de instanta.
(4) Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta de plata, pronuntand o hotarare irevocabila. Prevederile art. 9 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(5) Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este irevocabila.
Art. 14. - (1) Ordonanta de plata, devenita irevocabila ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii in anulare, constituie titlu executoriu.
(2) Impotriva executarii silite a ordonantei de plata debitorul poate face contestatie la executare, potrivit dreptului comun. In cadrul contestatiei nu se pot invoca decat aspecte legate de procedura de executare.
Art. 15. - Cererea pentru emiterea ordonantei de plata prevazute la art. 12 alin. (1) se timbreaza potrivit dispozitiilor art. 3 lit. o1) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare.
*
Prezenta ordonanta de urgenta transpune Directiva 2000/35/CE privind combaterea intarzierii platilor in tranzactiile comerciale, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 200 din 8 august 2000.


PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
───────────────
Ministrul justitiei,
Tudor-Alexandru Chiuariu
Ministrul pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism
si profesii liberale,
Ovidiu Ioan Silaghi
Departamentul pentru Afaceri Europene,
Adrian Ciocanea,
secretar de stat
Ministrul economiei si finantelor,
Varujan Vosganian





Bucuresti, 24 octombrie 2007.
Nr. 119.

kinga

Post by kinga » 01 Nov 2007, 11:16

somatie de plata nr. 2... :razz: :razz:
alti actori.. aceleasi poveste...

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 05 Nov 2007, 14:54

Art. 10. - (1) In cazul in care, ca urmare a verificarii cererii pe baza inscrisurilor depuse, a declaratiilor partilor, precum si a celorlalte probe administrate, constata ca cererea este intemeiata, instanta emite o ordonanta de plata, in care se precizeaza suma si termenul de plata. Care credeti ca vor fi probele ce se vor putea administra pe aceasta procedura?

Art. 13. - (1) Impotriva ordonantei de plata debitorul poate formula cerere in anulare.
(2) Cererea in anulare se solutioneaza de catre instanta care a emis ordonanta de plata.
(3) Cererea in anulare nu suspenda executarea. Suspendarea va putea fi insa incuviintata, la cererea debitorului, numai cu dare de cautiune, al carei cuantum va fi fixat de instanta.
(4) Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta de plata, pronuntand o hotarare irevocabila. Prevederile art. 9 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(5) Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este irevocabila.

Care este termenul de formulare a cererii in anulare?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 34 guests