|
Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active
| Autor |
Mesaj |
|
ciprianis
|
Subiectul mesajului: VA ROG mult, cine are idee, despre coproprietate, dispozitie Scris: 26 Ian 2006, 12:24 |
|
|
|
|
Vecinii mei vor sa vanda un spatiu aflat in scara de bloc cu destinatia uscatorie sau asa ceva. Doi dintre vecini se opun. Chiar daca 2 din 52(nr total de locatari) reprezinta un mic procent mic, totusi, nu vad calea legala pentru a trece peste opozitia acestora la instrainarea bunului dun care au si ei o cota de cate 2%. Cunoasteti cumva vreo exceptie? vreo prevedere speciala? Multumesc mult
|
|
| Sus |
|
 |
|
tiass
|
Subiectul mesajului: Scris: 26 Ian 2006, 17:46 |
|
|
|
|
eu cred ca aupra uscatoriei exista un drept de proprietate comuna pe cote-parti stabila si fortata. Aceasta uscatorie reprezinta un bun accesoriu pe langa apartamentele care sunt proprietate exclusiva. Avem doua drepturi de proprietate. Unul exclusiv ce apartine proprietarilor de apartamente din respectivul bloc si mai avem dreptul de proprietate comuna pe cote parti fortata asupra uscatoriei, drept ce aprtine tuturor coproprietarilor.
niciodata un coproprietar al uscatoriei nu va putea instraina cota din dreptul de proprietate fortata decat instrainand si apartamentul sau.
concluzie. Uscatoria nu poate fi vanduta. Iti recomand sa te uiti si pe legea 114/1996.
|
|
| Sus |
|
 |
|
ciprianis
|
Subiectul mesajului: Scris: 26 Ian 2006, 18:27 |
|
|
|
|
Pai stiu si eu povestea cu coproprietatea fortata si cu posibilitatea de instrainare a bunului si a dreptului accesoriu legat de acel bun (uscatoria). Iti multumesc ca te-ai obosit cu lectia de drepturi reale, de care insa nu aveam nevoie, sincer. Cunosti prea bine, cred, ca acel bun se poate instraina, si se practica asta (oamenii mai vand, prin acord unanim uscatorii, beciuri, etc . precis ca ai vazut uscatorii la parterul blocului transformate in coafor sau butique). Ceea ce vreau eu este o exceptie de la regula necesitatii acordului unanim la vanzarea acestor spatii. O prevedere legala care sa permita ocolirea opoozitiei unora dintre proprietari. Multumesc.
|
|
| Sus |
|
 |
|
kko
|
Subiectul mesajului: Scris: 26 Ian 2006, 18:35 |
|
| Membru senior |
 |
|
|
Pai trebuie sa verifici cvorumul legal si statutar cu care se aproba hotararile asociatiei de proprietari. Daca ai acest cvorum, cei care se opun au doar prosibilitatea atacarii in instanta, intr-un anumit termen a hotararii asociatiei. daca nu este atacta, hotarirea se executa prin intermediul presedintelui asociatiei care este reprezentantul legal al acesteia.
verifica legea (exista si un OG si un HG referitor la asociatiile de proprietari dar nu le mai tin minte nr.l) si gasesti detaliile care te intereseaza
|
|
| Sus |
|
 |
|
myado
|
Subiectul mesajului: Scris: 26 Ian 2006, 18:41 |
|
| Membru activ |
 |
 |
Membru din: 23 Oct 2003, 13:00 Mesaje: 348 Localitate: mun. Bucuresti
|
|
de vanzarea unor astfel de spatii eu nu am auzit
de inchiriere da...
|
|
| Sus |
|
 |
|
tiass
|
Subiectul mesajului: Scris: 27 Ian 2006, 17:41 |
|
|
|
|
asa cum spune si Myado s-ar putea incheia un contract de locatiune a uscatoriei, daca fortam putin lucrurile, iar pentru actele de administrare nu mai ai nevoie de acordul tuturor coproprietarilor. Dar tu ai spus ca ei vor sa-l vanda si, in continuare, eu cred ca nu se poate incheia LEGAL un contract de v-c.
|
|
| Sus |
|
 |
|
cyclop
|
Subiectul mesajului: Scris: 30 Ian 2006, 15:24 |
|
| Membru senior |
 |
|
|
Ba se poate vinde uscatoria, chiar daca e vorba de un bun aflat in proprietate comuna fortata si perpetua. Dar, evident, e nevoie de acordul tuturor proprietarilor in sensu asta. Uscatoria, prin natura ei, nu e chiar indispensabila folosirii bunurilor aflate in proprietate exclusiva (cum e, de exemplu, scara blocului, care nu se poate vinde separat) Stiu destule situatii in care s-a vandut uscatoria pentru a se face rost de bani pentru construirea acoperisului blocului. De regula, vanzarea se facea catre unul dintre coproprietari, si anume, cel care e vecin cu uscatoria (care avea interesul de a-si mari apartamentul). Dar, repet, lucrul asta se poate face numai cu acordul tuturor proprietarilor. Io nu stiu nici o exceptie.
|
|
| Sus |
|
 |
|
ciprianis
|
Subiectul mesajului: Scris: 30 Ian 2006, 16:51 |
|
|
|
|
multumesc mult, si ii invit in contiuare pe cei care au cunostinta despre acea exceptie de care se face vorbire mai sus sa mi-o faca si mie cunoscuta. Repet: am auzit de una sau doua situatii in care s-a procedat in felul asta, deci trebuie sa fie ceva. Promit ca daca aflu eu mai devreme sa o fac publica
|
|
| Sus |
|
 |
|
sensi
|
Subiectul mesajului: Scris: 31 Ian 2006, 11:18 |
|
|
|
|
in cazul proprietatii stabile si perpetue avem 2 situatii
1. dr. de propr exclusiva ce apartine fiecarui proprietar asupra apartamentului si
2. dr. de propr. comuna pe cote parti stabila si fortata asupra uscatoriei, considerat a fi bun accseroiu pe langa bunul principal,apartamentul,
fiecare copropietarfiind titular exclusi asupra cotei parti ideale si abstracte asupra uscatoriei
T.S. sect civ. dec 507/1974 a hotarat ca din moment ce dreptul de coproprietate fortata are un caracter accesoriu el nu poate fi transmis decat impreuna cu bunul principal.
potrivit legii 114/1996- asociatiile de proprietatri administreaza folosinta partilor si utilitatilor aflate in proprietate comuna din imobilele cu mai multe locuinte-deci nu pot face acte de dispozitie
pentru ca aceasta vanzare sa fie valabila, toti coproprietarii trebuie sa-si dea acordul (fiecare parte), deoarece avand in vedere regula unanimitatii,un bun aflat in coproprietate nu poate fi vandut in intregul sau decat daca toti sunt de acord(daca nesocotim principiul potrivitcaruia accesoriul urmeaza soarta principalului)
in concluzie, daca aceasta vanzare este facuta, avand ca temei o hotararre a asociatiei de proprietatr, aceasta este lovita de nulitate deoare ea nu s-a facut de catre adevaratuii proprietari, adica proprietarii apartamentelor
din punctul meu de vedere, fiind vorba de un drept de proprietate , actiunea ar fi inprescriptibila, si poate fi intentanta actiunea in revendicare, care ar fi admisibila pe principiul ca eu nu revendit de la ceilalti coproprietari (cand ar fi inadmisibila cu exceptia posesiei exclusive)ci de la un tert care detine un lucru fara titlu.
acestea au fost niste aspecte care ar putea fi puse in discutie ,asa ca sa discutam, dar concluzia este ca lucrurile comune dintr-o cladire nu pot fi vandute decat odata cu transmiterea dreptului de proprietate asupra intregului bloc.
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
cyclop
|
Subiectul mesajului: Scris: 31 Ian 2006, 12:04 |
|
| Membru senior |
 |
|
|
Nu mai insistati in afirmatiile potrivit carora uscatoria nu se poate vinde separat. Contraziceti realitatea evidenta. Uscatoria, desi e bun aflat in proprietate comuna fortata si perpetua, SE POATE VINDE, si lucrul asta se intampla destul de frecvent in realitate. Dupa cum spuneam mai sus, uscatoria, prin natura ei, nu e chiar asa de indispensabila folosintei bunurilor aflate in proprietate exclusiva, asa ca, daca proprietarii hotarasc cu totii, bunul se vinde, si operatiunea e perfect legala. E, daca vreti, un mod de manifestare a libertatii de vointa a subiectelor de drept civil
|
|
| Sus |
|
 |
|
defectu
|
Subiectul mesajului: Scris: 31 Ian 2006, 12:16 |
|
| Membru activ |
 |
|
|
Cred ca Cyclop are dreptate.
|
|
| Sus |
|
 |
|
cyclop
|
Subiectul mesajului: Scris: 31 Ian 2006, 12:19 |
|
| Membru senior |
 |
|
|
multamn de sustinere, defectu
|
|
| Sus |
|
 |
|
minodora
|
Subiectul mesajului: Scris: 31 Ian 2006, 17:36 |
|
| Membru senior |
 |
|
|
Promoveaza actiune de iesire din indiviziune.
Vezi ce iese.
|
|
| Sus |
|
 |
|
sensi
|
Subiectul mesajului: Scris: 31 Ian 2006, 17:41 |
|
|
|
|
[quote="Cyclop"][color=blue]Nu mai insistati in afirmatiile potrivit carora uscatoria nu se poate vinde separat. Contraziceti realitatea evidenta. Uscatoria, desi e bun aflat in proprietate comuna fortata si perpetua, SE POATE VINDE, si lucrul asta se intampla destul de frecvent in realitate. Dupa cum spuneam mai sus, uscatoria, prin natura ei, nu e chiar asa de indispensabila folosintei bunurilor aflate in proprietate exclusiva, asa ca, daca proprietarii hotarasc cu totii, bunul se vinde, si operatiunea e perfect legala. E, daca vreti, un mod de manifestare a libertatii de vointa a subiectelor de drept civil[/color][/quote]
vezi chiar tu ai spus-o daca proprietarii hotarasc cu totii
|
|
| Sus |
|
 |
|
cyclop
|
Subiectul mesajului: Scris: 01 Feb 2006, 08:56 |
|
| Membru senior |
 |
|
|
Sensi, cu tot respectul, se pare ca n-ai inteles. Io m-am referit strict la faptul ca uscatoria se poate vinde separat. Adica, dreptul de proprietate comuna fortata si perpetua asupra uscatoriei, desi e accesoriu dreptului de proprietate exclusiva, se poate instraina separat de acesta din urma. N-am sustinut niciodata faptul ca s-ar putea vinde fara sa existe acordul tuturor proprietarilor. Ba dimpotriva, in toate postarile pe subiectul asta am specificat ca e musai sa existe acordul tuturor proprietarilor in legatura cu instrainarea uscatoriei (fara a avea vreo legatura cu instrainarea dreptului de proprietate exclusiva asupra apartamentelor). Peace...
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Puteţi scrie subiecte noi în acest forum Puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
|
|
|
Utilizatori online: mada80, 82 utilizatori neinregistrati
|
|