|
Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active
| Autor |
Mesaj |
|
agenda
|
Subiectul mesajului: testament Scris: 04 Aug 2007, 11:38 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
|
am o prietena foarte buna care doreste sa cumpere un apartament de o unica mostenitoare testamentara.
autorul testamentului a fost vaduv, nu a avut copii ci doar trei surori. testamentul a fost redactat doar in favoarea uneia dintre acestea avand in vedere ingrijire acordate de aceasta.
acuuuum....prietenei mele ii place foarte mult apartamentul si ma rugat sa ii dau o parare.
nu stiu ce sa ii zic si sunt destul de incurcata pt ca nu pot sa stiu daca defunctul a mai lasat ulterior vreun testament cuiva............iar pretul apartamentului il reprezinta mai mult decat toate economiile prietenei mele.....
aveti vreo idee??? am dreptate sau sunt paranoica?
|
|
| Sus |
|
 |
|
serafim
|
Subiectul mesajului: Scris: 04 Aug 2007, 12:23 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
|
daca nu are mostenitori rezervatari...celelate doua surori pot ataca testamentul pt. ca au acelasi grad si pot veni in egala masura la masa succesorala dupa fratele decedat
_________________ " Nu ca ma intereseaza , dar, vreau sa stiu ! "
|
|
| Sus |
|
 |
|
jojo
|
Subiectul mesajului: Re: testament Scris: 04 Aug 2007, 12:28 |
|
| Membru de baza |
 |
|
|
Daca-i place asa tare si pretul este bun, sa cumpere, de ce nu?
Din moment ce prietena ta e de buna credinta, vanzarea ramane valabila, chiar daca un alt mostenitor apare cu un titlu preferabil.
_________________ Depinde
|
|
| Sus |
|
 |
|
parole
|
Subiectul mesajului: Scris: 04 Aug 2007, 14:10 |
|
| Membru activ |
 |
 |
|
Daca exista recunoscut un principiu al validitatii aparentei in drept, atunci mai multa aplicare decat in cazul teoriei mostenitorului aparent nu vei gasi! Eventual in litigile imobiliare pe legile reparatorii, dar asta ca o absurditate a fenomenului.
Oricum, din ce zici, daca testamentul respecta conditiile de forma, atunci pe fond nu mai sunt chiar atatea cai de atac! Mostenitori rezervatari nu-s, intretinut testatorul a fost, deci o cauza solida exista, sunt conditii foarte bune pentru o instrainare. Cum zicea serafim, nu mai ramane decat sa se obtina certificatul de mostenitor, dupa care fuga fuguta la Cf, iar daca ai norocul sa nu se abata vreo napasta succesorala timp de 3 ani,  si chiar ai sanse in sensul asta, atunci te-ai spalat pe maini de dilema!
_________________ Nihil sine Deo!
|
|
| Sus |
|
 |
|
agenda
|
Subiectul mesajului: Scris: 04 Aug 2007, 16:36 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
aveti dreptate... dar au mai fost mici treburi ciudatele.........nu a survenit nici macar o saptamana de la moarte ca a si scos cm-ul........celelalte surori nu au fost instiintate de deces din tot felul de motive (certuri,etc)........ testamentul datat candva la sfarsitul anului 2004.........reticenta mostenitoarei de a prezenta documente spre verificare...........graba cu care se doreste instrainarea apartamentului......
ce se poate intampla daca il cumpara azi si maine vine vreo sora cu un alt testament...sau nu neaparat sora, vreo alta cunostinta....un prieten bun?
teoria mostenitorului aparent este suficienta sa ii dea siguranta ca nu isi risca toate economiile? poate sa stea linistita ca cvc nu se va anula?
|
|
| Sus |
|
 |
|
jojo
|
Subiectul mesajului: Scris: 04 Aug 2007, 19:07 |
|
| Membru de baza |
 |
|
agenda scrie: :teoria mostenitorului aparent este suficienta sa ii dea siguranta ca nu isi risca toate economiile? poate sa stea linistita ca cvc nu se va anula?
Teoretic da, insa va trebui sa probeze eroarea cu privire la calitatea de mostenitor a vanzatorului.
Totusi, n-o incuraja sa cumpere.
_________________ Depinde
|
|
| Sus |
|
 |
|
parole
|
Subiectul mesajului: Scris: 05 Aug 2007, 14:43 |
|
| Membru activ |
 |
 |
|
agenda scrie: :floare: aveti dreptate... dar au mai fost mici treburi ciudatele.........nu a survenit nici macar o saptamana de la moarte ca a si scos cm-ul........celelalte surori nu au fost instiintate de deces din tot felul de motive (certuri,etc)........ testamentul datat candva la sfarsitul anului 2004.........reticenta mostenitoarei de a prezenta documente spre verificare...........graba cu care se doreste instrainarea apartamentului...... ce se poate intampla daca il cumpara azi si maine vine vreo sora cu un alt testament...sau nu neaparat sora, vreo alta cunostinta....un prieten bun? teoria mostenitorului aparent este suficienta sa ii dea siguranta ca nu isi risca toate economiile? poate sa stea linistita ca cvc nu se va anula?
Teoria succesorului aparent e suficienta, nu doar teoretic, si practic, daca inainte de cumparare va luati toate masurile de precautie. Exista jurisprudenta relevanta iar conceptul e inradacinat bine in constiinta oricarui judecator competent. Riscul unui jude necompetent ti-l asumi tu!
Dovada erorii nu va trebui s-o faci, intrucat chiar daca ai vrea s-o faci ti-ar fi cu neputinta  ! Eroare cu tot cu caracterul comun si cel invincibil se prezuma simplu din momentul in care ai facut dovada unor elemente de fapt care exhiba aparenta! Buna-credinta ti-e prezumata legal! Arati, contractul de v-c, arati titlul vanzatorului constand in unicul certificat de mostenitor, testamentul, plus titlul defunctului, arati inscrierile din CF ale defunctului si ale vanzatorului si, in mod normal, cam atat!!!
La tine situatia fiind anormala :-| , va fi nevoie sa mai arati ca a trecut o perioada de timp suficienta in care individul a stapanit imobilul cu aparenta de proprietate, altfel nici un jude nu va admite ca ai fost sau ar fi putut fi cineva in eroare! Iar partea adversa va avea grija sa-i invedereze asta mai bine decat oricine  . Astepti neaparat pana expira termenul de optiune succesorala si chiar cateva luni mai mult de atat! Dincolo de acest timp puterea de preventie si de anticipatie scapa oricui!
Foarte util ar fi, in eventualitatea unui litigiu, sa obtii un inscris de la biroul notarial, pe langa certificatul respectiv, in care notarul sa-ti declare ca din cercetarea intreprinsa nu a descoperit existenta altor succesibili. La fel contractul de v-c sa contina o declaratie a transmitatorului ca din cate are la cunostiinta nu exista alte persoane care ar putea emite pretentii la o succesiune legala sau testamentara. Fa rost si de actele de stare civila ale defunctului din care sa rezulte ca nu are sau nu mai are sotie, si ca nu a avut niciodata copii etc. Daca a avut si au murit nu-i bine. Trebuie sa-ti preconstitui probe ca nici umbra de indoiala nu putea plana asupra ta la incheierea contractului!
Daca ai facut asta vei fi aparat de aparitia altor testamente sau evenimente care ar putea sa-ti subrezeasca titlul! Tocmai aici intervine puterea teoriei mostenitorului aparent!
Nu vei fi in schimb aparat de potentialitatea unui litigiu,  iar pentru prietena ta, daca iti e prietena cu adevarat  , un litigiu e ultimul lucru la care se asteapta. De aia eu o sfatuiesc, precum jojo, sa-si caute alt apartament. Piata imobiliara e in floare si daca dispune de finante, cu atat mai bine! Daca se urmareste o sursa de onorarii, atunci urmeaza-mi sfaturile  . Si, foarte important, oricat s-ar grabi mostenitoarea spune-i sa mai astepte... 
_________________ Nihil sine Deo!
|
|
| Sus |
|
 |
|
agenda
|
Subiectul mesajului: Scris: 05 Aug 2007, 15:05 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
8O Parole sunt surprinsa pozitiv de mesajul tau.
ai reusit sa imi raspunzi la toate intrebarile care le-am avut.
UN SINCER MULTUMESC 
|
|
| Sus |
|
 |
|
agenda
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Aug 2007, 14:42 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
parole scrie: Cu placere Agenda, 

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Puteţi scrie subiecte noi în acest forum Puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
|
|
|
Utilizatori online: stoica silvia, dom666, mada80, 79 utilizatori neinregistrati
|
|