| Autor |
Mesaj |
|
vioricasprinceana
|
Subiectul mesajului: Chitanta de mina valabila ? Scris: 01 Feb 2010, 20:17 |
|
 |
| Curios |
 |
|
|
Buna seara, Acum 10 ani am cumparat un teren de 500 m ,cu chitanta de mina .cu martori. Dupa 2 ani vinzatoarea a decedat ,dupa un timp a venit fiul acesteia ,a mai vrut niste bani ,i-am dat insa fara chitanta .Anul trecut acesta s-a razgindit spunind ca vrea terenul inapoi ,ca nu are chitanta ca mi s-a vindut terenul ,insa eu am acea chitanta originala pe care acest domn chiar a vrut sa intre in posesie ,adica sa ii dau lui chitanta. Va rog ,daca poate sa ma ajute cineva sa-mi spuna ce pot sa fac . Multumesc . Viorica.
1.Da ,pe chitanata cu martori este specificat pretul si fapul ca s-a achitat; 2.Este mentiont situarea terenului intre vecini,martorii pot confirma; 3.Cartea funciara nu exista; 4.Am folosit terenul ; 5.Pe teren s-a efectuat fundatia pentru constructie; 6.Aceasta chitanta a fost datata .
Ultima oară modificat de vioricasprinceana pe 02 Feb 2010, 10:35, modificat 1 dată în total.
|
|
| Sus |
|
 |
|
razman
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 01 Feb 2010, 21:14 |
|
 |
| Membru de baza |
 |
|
|
Pentru un raspuns cat mai exact, ar mai fi nevoie, dupa parerea mea, de urmatoarele informatii: 1.Pe chitanta cu martori scrie pretul si/sau faptul ca acesta s-a achitat? 2.Este identificata ca vecinatati, sau ca parcela, sau este mentionat orice alt element de identificare sau situare a suprafetei vandute/cumparate, ori martorii pot confirma cele convenite de parti asupra situarii respectivei suprafete? 3.Carte Funciara exista?
|
|
| Sus |
|
 |
|
GIGI1
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 01 Feb 2010, 22:28 |
|
 |
| Membru Junior |
 |
|
|
Va puteti adresa instantei cu o actiune in constatare dar se pune problema: 1 Daca martorii mai exista si se pot prezentz in instanta 2 Daca folositi efectiv acest teren , si de cind 3 Daca pe teren ati edificat constructii 4 Daca terenul este intravilan ,este imprejmuit, daca are vecini
|
|
| Sus |
|
 |
|
vulpacris
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 02 Feb 2010, 00:54 |
|
|
Nu este vorba de o actiune in constatare. Daca are cele cerute de razman, este vorba de o actiune in realizarea dreptului, trebuind sa ceara instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare. Este evident ca terenul de 500 mp, nu este in camp, ca are sprafata prea mica, deci este intravilan, in acest caz fiind bine localizat prin vecinatati, ideea este daca acestea au fost mentionate in "chitanta de mana", alaturi de suprafata si de pret si, daca s-a facut mentiunea ca pretul a fost achitat integral, iar actul sub semnatura privata a fost datat. Mai intai sa raspunda cel care a postat la intrebarile puse de razman, si dupa aceea se pot da sfaturi cu privire la ce fel de actiune poate promova. 
_________________ "Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare"
|
|
| Sus |
|
 |
|
razman
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 02 Feb 2010, 17:46 |
|
 |
| Membru de baza |
 |
|
@vulpe, 
|
|
| Sus |
|
 |
|
GIGI1
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 03 Feb 2010, 22:32 |
|
 |
| Membru Junior |
 |
|
vulpacris scrie: Nu este vorba de o actiune in constatare. Daca are cele cerute de razman, este vorba de o actiune in realizarea dreptului, trebuind sa ceara instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare. Este evident ca terenul de 500 mp, nu este in camp, ca are sprafata prea mica, deci este intravilan, in acest caz fiind bine localizat prin vecinatati, ideea este daca acestea au fost mentionate in "chitanta de mana", alaturi de suprafata si de pret si, daca s-a facut mentiunea ca pretul a fost achitat integral, iar actul sub semnatura privata a fost datat. Mai intai sa raspunda cel care a postat la intrebarile puse de razman, si dupa aceea se pot da sfaturi cu privire la ce fel de actiune poate promova.  era o presupunre din ce am inteles, categoric ca pina la urma omul isi doreste sa aiba un tilu de proprietate
|
|
| Sus |
|
 |
|
vioricasprinceana
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 08 Feb 2010, 13:26 |
|
 |
| Curios |
 |
|
vioricasprinceana scrie: Buna seara, Acum 10 ani am cumparat un teren de 500 m ,cu chitanta de mina .cu martori. Dupa 2 ani vinzatoarea a decedat ,dupa un timp a venit fiul acesteia ,a mai vrut niste bani ,i-am dat insa fara chitanta .Anul trecut acesta s-a razgindit spunind ca vrea terenul inapoi ,ca nu are chitanta ca mi s-a vindut terenul ,insa eu am acea chitanta originala pe care acest domn chiar a vrut sa intre in posesie ,adica sa ii dau lui chitanta. Va rog ,daca poate sa ma ajute cineva sa-mi spuna ce pot sa fac . Multumesc . Viorica.
1.Da ,pe chitanata cu martori este specificat pretul si fapul ca s-a achitat; 2.Este mentiont situarea terenului intre vecini,martorii pot confirma; 3.Cartea funciara nu exista; 4.Am folosit terenul ; 5.Pe teren s-a efectuat fundatia pentru constructie; 6.Aceasta chitanta a fost datata . Buna ziua , Dupa ce v-am dat toate detaliile va rog din suflet sa-mi spuneti ce trebuie sa fac. Multumesc.
|
|
| Sus |
|
 |
|
avocat alina
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 08 Feb 2010, 14:09 |
|
 |
| Membru Junior |
 |
|
|
va trebui sa investiti instanta de judecata cu actiunea in realizarea dreptului, asa cum v-au sfatuit colegii . calitate procesuala pasiva o are succesorul vanzatorului decedat .
|
|
| Sus |
|
 |
|
vulpacris
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 08 Feb 2010, 16:21 |
|
|
vioricasprinceana scrie: 1.Da ,pe chitanata cu martori este specificat pretul si fapul ca s-a achitat; 2.Este mentiont situarea terenului intre vecini,martorii pot confirma; 3.Cartea funciara nu exista; 4.Am folosit terenul ; 5.Pe teren s-a efectuat fundatia pentru constructie; 6.Aceasta chitanta a fost datata . In acest caz, trebuie sa formulati o cerere de chemare in judecata a succesorului vanzatorului decedat, in care sa cereti instantei sa constate intervenita vanzarea-cumpararea terenului in suprafata de 500 mp si sa pronunte o " hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare". Cereti proba cu inscrisuri, proba cu martori, cu expertiza tehnica de specialitate cadastrala, cu interogatoriul paratului, si orice alte probe a caror necesitate ar rezulta din dezbateri. Dar, cel mai bine consultati un avocat care sa va redacteze aceasta cerere, asa cum este legal si necesar, sa nu aveti surprize. 
_________________ "Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare"
|
|
| Sus |
|
 |
|
sscatalin
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 11 Apr 2010, 09:43 |
|
 |
| Membru activ |
 |
|
|
depinde si unde va judecati, sunt judecatori care considera o astfel de actiune prescriptibila in termen de 3 ani...
pe de alta parte trebuie sa va asteptati si la sicane din partea succesorului celei care v-a vandut. poate declara ca nu recunoaste inscrisul sau semnatura si sa faceti si-o expertiza pentru a vedea daca este falsificata scrierea sau semnatura.
_________________ AUT CAESAR, AUT NIHIL! http://www.sc-g.ro
|
|
| Sus |
|
 |
|
razman
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 11 Apr 2010, 10:01 |
|
 |
| Membru de baza |
 |
|
Este o actiune prescriptibila, dar, in speta, pretul a fost platit si bunul predat cumparatorului, asa deci, nu se poate puna problema prescriptiei. Singura problema este cu CF-ul daca este in zona de Carte Funciara, mai ales dupa ultimele prevederi legale conform carora ,, in cazul cererilor prin care se solicita pronuntarea unei hotarari care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile, instanta de judecata va solicita extras de carte funciara pentru bunurile imobile ce au carte funciara deschisa sau certificat de sarcini pentru imobilele care nu au carte funciara deschisa, certificat fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale si dovada debitelor la zi ale cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari'' si care impun deci instantelor obligativitatea solicitarii extrasului de CF in aceste cauze, prevedere de care multe onorate inca nu stiu si ....depinde de care parte esti... le uimesti... o ba  . Daca nu exista, io zic ca nu va poate da o hotarare care sa tina loc de act autentic, avand in vedere ca drepturile reale, inaintea oricarui act de dispozitie asupra lor, fara distinctie, trebuiesc inscrise in CF cf L.7/1996, dar puteti cere instantei obligarea promitentului mostenitor la executarea obligatiei de a face, respectiv deschiderea cartii funciare si intocmirea contractului in forma autentica.
|
|
| Sus |
|
 |
|
sscatalin
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 11 Apr 2010, 10:29 |
|
 |
| Membru activ |
 |
|
|
tocmai aceasta obigatie de a face aduce riscul prescriptiei. pentru ca bunul o fi fost platit si predat, dar in realitate obligatia era de a incheia actul de vanzare-cumparare in mod autentic in conditiile in care acea chitanta de mana nu poate valora mai mult decat un ante-contract/promisiune de vanzare. or au trecut multi ani de atunci...
pe de alta parte m-ar interesa intr-o speta proprie ceea ce mi-ai spus despe CF-uri. da-mi si mie mura-n gura ce articol e si de cand?
_________________ AUT CAESAR, AUT NIHIL! http://www.sc-g.ro
|
|
| Sus |
|
 |
|
razman
|
Subiectul mesajului: Re: Chitanta de mina valabila ? Scris: 11 Apr 2010, 10:41 |
|
 |
| Membru de baza |
 |
|
,,Actiunea ce are ca obiect executarea silita directa atipica a antecontractului de vanzare cumparare....este prescriptibila extinctiv in termenul de 3 ani prevazut de art.3 alin.1 din D.167, insa, in cauza, prescriptia extinctiva nu a operat, deoarece dupa incheierea antec.partile au procedat in fapt la predarea-preluarea terenului in stapanire, fiind in folosinta reclamantului-cumparator la data formularii actiunii.'' (CA Brasov dec 628/R din 2001 si multe altele) Legea nr. 276/2009 - aprobarea OUG nr. 212/2008 pentru modificarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru 5. La articolul I, dupa punctul 3 se introduc sase noi puncte, punctele 3 1 —3 6 , cu urmatorul cuprins: „ Dupa articolul 3 ind.1 se introduce un nou articol, articolul 3 ind.2, cu urmatorul cuprins: «Art. 3 ind. 2 . — (1) in cazul cererilor prin care se solicita pronuntarea unei hotarari care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile, instanta de judecata va solicita extras de carte funciara pentru bunurile imobile ce au carte funciara deschisa sau certificat de sarcini pentru imobilele care nu au carte funciara deschisa, certificat fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale si dovada debitelor la zi ale cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari. (...) PS.Mura in gura nu se da nimic si io-s un capitalist convins si dat dracului...macar o 
|
|
| Sus |
|
 |
|
| Ultimele 30 de mesaje |
|
|
|
| Cine este online |
Utilizatori înregistraţi: Google [Bot] MSN [Bot] Yahoo [Bot]
În total sunt 19 utilizatori conectaţi :: 3 înregistraţi, 0 invizibili şi 16 vizitatori |
| Executari silite |
|
|