Avocatura

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 8 mesaje/3505 afisari ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ordinul prefectului.
MesajScris: 27 Feb 2007, 19:40 
In baza legii 18/n91 cu modificarile ulterioare si in conditiile art.23 se constata dreptul de proprietate asupra unui teren si se emite un ordin al prefectului. Persoana in cauza vrea sa vanda terenul.Nu are alte acte de proprietate decat acest ordin al prefectului, pe baza caruia s-a facut cadastrul/intabularea.Se poate ?


Raportează acest mesaj
Sus
  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 28 Feb 2007, 16:38 
Membru activ
Membru activ

Membru din: 30 Iun 2006, 13:00
Mesaje: 285
Poate sa faca vanzarea, mai ales ca are si carte funciara. Daca terenul este intabulat inseamna ca Ordinul prefectului este actul de proprietate al acestuia. Bafta.

_________________
Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe.
(Theodore Roosevelt )


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Ordinul prefectului
MesajScris: 29 Mai 2007, 16:18 
Antecontract v-c:
Acte de proprietate pt. teren-ordinul prefectului(art.23 lg.18/91, raportat la dispozitiile art.8 din lg.42/90), act de dezmembrare+intabulare.Pt. casa exista o autorizatie de construire, receptia lucrarilor, numar postal.Pe baza acestor acte se doreste un precontract, urmand ca pana la v-c efectiva sa se obtina cadastrul,intabularea,etc.
3 notari si trei pareri diferite, dar intrebarea(notarilor) care persista e cum s-a obtinut acest ordin al prefectului si concluzia..nu se poate face contr.,desi actele sunt in regula.Cine poate sa-mi spuna de ceva spete cu acest ordin sau ceva asemanator? Va rog!


Raportează acest mesaj
Sus
  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 29 Mai 2007, 18:04 
Chiar nimeni nu a intalnit o situatie in care actul de proprietate e ordinul prefectului.Cum ati procedat? E vorba de bani multi la mijloc, in sensul ca se da un avans mare, iar restul de bani se vor plati prin credit, asa ca se pune problema daca unii dintre notari au ridicat o asemenea problema, ce o sa spuna banca! Ei doresc aceasta casa, avansul a fost obtinut greu si nu as dori sa-l piarda. :-(


Raportează acest mesaj
Sus
  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 01 Iun 2007, 09:43 
uite o speta gasita repede (cu teren atribuit prin ordinul prefectului); mai caut una cat de cat ca a ta

Decizia nr. 104
Dosar nr. 958/2003


Sedinta publica de la 14 ianuarie 2004Asupra recursului de fata:
Din examinarea lucrarilor din dosar, constata urmatoarele:

Tribunalul Vaslui, prin sentinta civila nr. 1155 din 21 octombrie 2002, a respins contestatia formulata de F.I. si F.V. impotriva dispozitiei nr. 650 din 6 august 2001 a Primarului Municipiului Barlad, data in aplicarea prevederilor Legii nr. 10/2001 si ale Legii nr. 215/2001, prin care s-a propus completarea in echivalent a despagubirii acordate contestatorilor pentru imobilul construit situat in Barlad, demolat in baza Decretului de expropriere nr. 101/1987 si s-a respins cererea persoanelor indreptatite privind acordarea de masuri reparatorii prin echivalent pentru suprafata de 458 mp teren aferent locuintei demolate, care a facut obiectul Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar.

Sentinta primei instante a fost mentinuta de Curtea de Apel Iasi care, prin decizia civila nr. 3 din 14 ianuarie 2003, a respins ca nefondat apelul declarat de contestatori.

Pentru a hotari astfel, instantele au avut in vedere dispozitiile art. 24 alin. (2) din Legea nr. 10/2001 referitoare la modalitatea de despagubire a persoanei indreptatite al carei imobil cu destinatie de locuinta nu poate fi restituit in natura (in speta aceasta fiind demolata) si dispozitiile art. 8 alin. (1) privind neincidenta aceleiasi legi in cazul terenurilor al caror regim juridic este reglementat prin Legea fondului funciar nr. 18/1991 si Legea nr. 1/2000 (in speta contestatorii fiind pusi in posesia unei suprafete de 408 mp + 90 mp teren atribuita, prin compensare, pe un alt amplasament.

Impotriva deciziei instantei de apel contestatorii au declarat recurs intemeiat pe motivele de casare prevazute de art. 304 pct. 1, 2, 4, 7, 8 si 9 C. proc. civ., in dezvoltarea carora reitereaza sustinerile formulate in apel vizand, pe de o parte, compunerea nelegala a completului de judecata in fata instantei de fond, si neparticiparea procurorului la dezbateri, iar pe de alta parte, nesolutionarea cererii lor de atribuire a unui alt imobil, prin compensare si neclarificarea "situatiei juridice si a valorii de inventar" privind imobilul.

Recursul nu este fondat.

Imobilul contestatorilor, teren cu constructii, a fost expropriat pentru cauza de utilitate publica - construirea unor blocuri de locuinte - in care scop locuinta expropriata a fost demolata, cu plata unei despagubiri in valoare de 80.000 lei (in anul 1987).

Scopul exproprierii a fost realizat, in zona construindu-se un ansamblu de blocuri de locuinte amplasate inclusiv pe terenul ce a apartinut reclamantilor.

Astfel fiind, in ceea ce priveste terenul, restituirea in natura nefiind posibila, prin Ordinul Prefectului Judetului Vaslui nr. 28din 18 martie 1997 emis in baza Legii nr. 18/1991 reclamantilor le-au fost atribuite, in compensare, suprafetele de teren situate in str. R., respectiv 408 + 90 mp, cum rezulta si din procesele verbale de punere in posesie nr. 12943 din 10 septembrie 1997 si nr. 12944/1997.

Ca urmare, in cauza sunt incidente dispozitiile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 potrivit carora, sub incidenta prezentei legi nu intra terenurile al caror regim juridic este reglementat prin Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata si prin Legea nr. 1/2000.

In considerarea celor ce preced si a dispozitiilor art. 1 alin. (2), respectiv alin. (2) teza II din Legea nr. 10/2001, instantele au retinut, corect, ca posibilitatea acordata persoanelor indreptatite de a opta pentru un anumit tip de despagubiri, expres mentionate, nu echivaleaza cu dreptul de a alege orice bun din patrimoniul detinatorului.

In ceea ce priveste constructia demolata, au fost avute in vedere dispozitiile art. 18 lit. b) si ale art. 11 alin. (5) din Legea nr. 10/2001, care prevad modalitatea de stabilire a valorii constructiilor expropriate ce nu mai exista la data intrarii in vigoare a legii, precum si dispozitiile art. 12 alin. (2), care indreptatesc persoana in cauza sa primeasca, in completarea despagubirii primite, diferenta de la valoarea actualizata a acesteia cu indicele inflatiei pana la valoarea corespunzatoare a imobilului, modalitatile si cuantumul despagubirilor urmand a fi reglementate prin dispozitiile speciale la care fac trimitere art. 38 si art. 40 din Legea nr. 10/2001.

In sfarsit, examinand critica vizand neparticiparea procurorului si compunerea nelegala a completului de judecata la prima instanta, curtea de apel a retinut si motivat, corect, ca dispozitiile legii speciale si ale codului de procedura civila nu prevad obligativitatea participarii procurorului in cauze de natura celei dedusa judecatii si ca sentinta a fost data de judecatorii care au constituit completul de judecata in fata caruia s-a dezbatut cauza in fond, intre ei neregasindu-se judecatorul ce s-ar fi pronuntat intr-o cauza solutionata in contencios - administrativ urmata intre aceleasi parti.

Fata de cele ce preced recursul se priveste ca nefondat si urmeaza a fi respins ca atare


Raportează acest mesaj
Sus
  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 01 Iun 2007, 18:35 
Membru Junior
Membru Junior

Membru din: 07 Sep 2003, 13:00
Mesaje: 127
C.S.J., sectia de contencios administrativ, decizia nr. 1216 din 27 iunie 1996
Nota: Legea nr. 18/1991 a fost republicata in M. Of. nr. 1/5.01.1998, astfel incat art. 23 a devenit art. 24.

Reclamantii P.S. si P.D. au cerut anularea ordinului nr. 426 din 26 octombrie 1993 al Prefectului Judetului Suceava prin care s-a atribuit numitei E.T. un teren in suprafata de 883 mp situat in orasul Radauti.

In motivarea actiunii, reclamantii au sustinut ca terenul mentionat este proprietatea lor, imprejurare pe care inteleg sa o dovedeasca cu mai multe hotarari judecatoresti, precum si cu actul de vanzare-cumparare autentificat.

Curtea de Apel Suceava, sectia civila si de contencios administrativ, prin sentinta nr. 78 din 24 martie 1995, a respins ca neintemeiata actiunea.

Pentru a pronunta aceasta solutie, curtea de apel a stabilit ca E.T. a primit de la fosta C.A.P. Radauti un teren cu dare in plata pe care a ridicat o casa si mai multe anexe gospodaresti, terenul aferent fiind, conform masuratorilor, in suprafata de 883 mp, asa incat, potrivit dispozitiilor art. 22 si 35 din Legea nr. 18/1991, Prefectul judetului Suceava in mod intemeiat a emis ordin de atribuire a terenului in proprietatea intimatei E.T.

Impotriva acestei hotarari au declarat recurs reclamantii cu motivarea ca intimata E.T. a primit de la fosta C.A.P. Radauti un teren cu act de dare in plata in suprafata de numai 300 mp, dar s-a extins peste limitele aratate si a ridicat fara autorizatie mai multe anexe pe terenul de 883 mp, diferenta facand parte din terenul cu care recurentii au intrat in fosta C.A.P.

Recursul nu este fondat.

Dispozitiile art. 23 din Legea nr. 18/1991 stabilesc ca terenurile din intravilan care au fost atribuite de cooperative, potrivit legii, cooperatorilor sau altor persoane indreptatite, pentru constructia de locuinte si anexe gospodaresti, raman si se inscriu in proprietatea actualilor detinatori, chiar daca atribuirea s-a facut din terenurile preluate, indiferent in ce mod, de la fostii proprietari. Acestia din urma vor fi compensati cu o suprafata de teren echivalenta, in intravilan, sau, in lipsa, cu teren extravilan in imediata vecinatate.

Dispozitiile art. 24 din aceeasi lege stabilesc insa ca, in cazul in care cooperativa agricola de productie a atribuit loturi in folosinta unor cooperatori, in gradinile din intravilanul fostilor proprietari, asemenea terenuri revin de drept in proprietatea detinatorilor initiali.

Or, in cauza, in mod intemeiat prima instanta a stabilit ca intimata E.T. este indreptatita sa i se atribuie proprietatea asupra terenului in suprafata de 883 mp care cuprinde casa si anexele gospodaresti, astfel cum rezulta din probele cauzei, chiar daca terenul a apartinut anterior colectivizarii reclamantilor.

In ceea ce priveste lotul in folosinta detinut pana in anul 1991 de catre E.T., acesta a fost atribuit recurentilor, carora li s-a emis si titlul de proprietate pe terenul la care sunt indreptatiti potrivit dispozitiilor Legii nr. 18/1991.

Fata de cele aratate rezulta ca au fost respectate atat dispozitiile art. 23 din Legea nr. 18/1991 privind terenurile pentru constructia de locuinte si anexe gospodaresti, cat si cele ale art. 24 din lege referitoare la loturile in folosinta.

In conditiile in care recurentii, in calitatea lor de fosti proprietari, sunt indreptatiti la compensare cu teren echivalent, se constata ca nu sunt vatamati in drepturile lor recunoscute de lege.

Fata de cele aratate, recursul urmeaza a fi respins.


C.S.J., sectia de contencios administrativ, decizia nr. 202 din 1 martie 1995
Nota: Legea nr. 18/1991 a fost republicata in M. Of. nr. 1/5.01.1998, astfel incat art. 23 a devenit art. 24, iar art. 25 a devenit art. 26.

Reclamantii S.V. si G.M. au chemat in judecata Consiliul Local al Orasului Techirghiol si Prefectul Judetului Constanta, solicitand obligarea paratilor la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren in suprafata de 3000 mp situat in orasul Techirghiol.

Curtea de Apel Bucuresti, sectia de contencios administrativ, prin sentinta civila nr. 472 din 29 septembrie 1994, a admis actiunea si a obligat Consiliul Local al orasului Techirghiol sa propuna Prefectului Judetului Constanta atribuirea prin compensare in proprietatea reclamantilor, in intravilanul orasului Techirghiol, a unui teren in suprafata de 3000 mp, echivalent cu terenul ce a format obiectul actului de vanzare-cumparare din 1923.

Totodata, Prefectul Judetului Constanta a fost obligat sa emita ordin pentru atribuire, prin compensare, in proprietatea reclamantilor, in intravilanul orasului Techirghiol a unui teren in suprafata de 3000 mp.

Impotriva sentintei a declarat recurs Consiliul Local al Orasului Techirghiol, sustinand ca, in mod gresit, instanta a admis actiunea, in cauza fiind aplicabile dispozitiile art. 35 alin. (5) din Legea nr. 18/1991, iar nu dispozitiile art. 23 si 25 din aceeasi lege si ca terenul reclamantilor nu putea fi restituit in natura, nefiind liber, ci afectat de blocuri de locuinte.

Recursul este fondat.

Potrivit art. 35 alin. (5) din Legea nr. 18/1991, sunt supuse restituirii terenurile din intravilan, daca sunt libere de constructii si neafectate de detalii de sistematizare si se afla in administrarea primariilor, fiind proprietate de stat.

In cauza, este necontestat ca terenul reclamantilor in suprafata de 3000 mp, a carui restituire se solicita, este situat in intravilanul orasului Techirghiol, nefiindu-i aplicabile dispozitiile art. 23 si 25 din Legea nr. 18/1991, care se refera la terenurile ce au fost atribuite, de cooperative, cooperatorilor sau altor persoane indreptatite, pentru constructia de locuinte si anexe gospodaresti, ci dispozitiile art. 35 alin. (5) din aceeasi lege.

Se constata, insa, ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 35 alin. (5) din Legea nr. 18/1991, intrucat terenul pretins de reclamanti este ocupat de blocuri de locuinte, incat, nefiind liber, nu poate fi restituit.

Dispozitiile art. 23 si 25 din Legea nr. 18/1991, care se refera la compensare cu teren echivalent, nu sunt aplicabile in speta, cat timp terenul a carui restituire se cere de catre reclamanti este teren intravilan si nu a apartinut fostei cooperative agricole de productie, intimatii-reclamanti nefiind membri cooperatori.

Prin admiterea recursului declarat de parat, urmeaza a se casa hotararea atacata si a se respinge actiunea.


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 01 Iun 2007, 19:04 
Membru Junior
Membru Junior

Membru din: 07 Sep 2003, 13:00
Mesaje: 127
Si de ce nu vor sa perfecteze actul? Ca eu n-am inteles....


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 02 Iun 2007, 22:20 
Merci! :floare: Au reusit sa faca antecontract, dar la un notar care cunostea situatia terenurilor.
De ce au refuzat primii notarii? Intrebare notar:"Cum ati obtinut ordinul prefectului?"
Raspuns:Sunt smecher/Mi l-a dat primarul./Nu am avut dreptul, dar m-am descurcat?".
Aveau o adeverinta de la primarie prin care li se atribuia nr.postal cu data de ....maine.Asta +multe altele au facut ca 3 notari sa refuze sa incheie antecontr.


Raportează acest mesaj
Sus
  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 8 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Subiecte similare
 Subiecte   Autor   Răspunsuri   Vizualizări   Ultimul mesaj 
Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. Are cineva Ordinul MJ 1330/C/1999 ?

liloo

0

300

31 Iul 2008, 16:44

liloo Vezi ultimul mesaj

 


Puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Vorbeste cu altii!
Ultimele 50 de mesaje


prostituate - Scris de andreicristi in Penal la 28 Nov, 20:51
concubinaj 9ani impreuna si avand o fetita de 8ani - Scris de Leon Carmen in Familiei la 28 Nov, 19:57
prescrierea impozitelor - Scris de Bianca Barbu in Contencios Administrativ la 28 Nov, 12:42
executare silita - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 27 Nov, 23:16
nereturnarea garantiei - Scris de andreylif in Civil la 27 Nov, 21:45
Buna seara as vrea si eu sfat la o problema. - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 27 Nov, 19:49
inselatorie - Scris de aradualina in Consulta un avocat la 27 Nov, 18:26
Poprire conturi - Scris de RaresClaudiu in Executare silita la 27 Nov, 18:02
pensie limita de varsta - Scris de costica in Consulta un avocat la 26 Nov, 23:12
SUPRALEGALIZARE - Scris de ARMAND W in Practica notariala la 26 Nov, 21:43
Wizz air retrage euro la plata cu cardul in lei - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 26 Nov, 21:42
Re: Cum să nu ne revoltăm în faţa suferinţei - Scris de Silviu in Codul Rutier si dreptul transporturilor la 26 Nov, 21:18
DECLARATIE LA POLITIE IN URMA PLANGERII DEPUSE - Scris de Silviu in Penal la 26 Nov, 21:15
Cum scap de executare silita in cazul meu. - Scris de dinca in Executare silita la 26 Nov, 18:33
ANRP -Solicit. in instanta a dobanzii, ulterior platii debit - Scris de AndreoP in Civil la 26 Nov, 10:40
Izolarea unui perete care se afla pe un hol comun - Scris de Claudiu S in Civil la 26 Nov, 10:22
Poprire salariu - Scris de adriyana in Executare silita la 26 Nov, 09:51
Intrebare cod civil - Scris de Demunti in Civil la 26 Nov, 09:11
pensia alimentara - Scris de Silviu in Consulta un avocat la 25 Nov, 19:09
condamnare pentru conducere sub influenta alcolului - Scris de C_A_Coltuc in Consulta un avocat la 25 Nov, 14:57
am nevoie deplina de un sfat - Scris de Silviu in Comercial la 25 Nov, 14:21
Proiect pentru studentii de la Drept de Ziua Europeana a Avo - Scris de Vizitator in Dati de stire. la 25 Nov, 11:18
proces servitute - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 25 Nov, 09:39
buna seara - Scris de Vizitator in Familiei la 24 Nov, 21:06
BO refuzate - Scris de Dani in Consulta un avocat la 24 Nov, 16:29
succesiune cu un succesor in lipsa - Scris de Vizitator in Succesiuni la 24 Nov, 15:04
caut coleg avocat pentru a folosi in comun spatiu birou - Scris de ruxandradg in Dati de stire. la 23 Nov, 22:45
Executare silita masina - Scris de Paco1 in Executare silita la 23 Nov, 20:54
pensia alimentara - Scris de Silviu in Consulta un avocat la 23 Nov, 20:48
Inregistrare auto cetatean strain. - Scris de Silviu in Consulta un avocat la 22 Nov, 20:37
succesiune - Scris de Silviu in Consulta un avocat la 21 Nov, 22:34
NOTIFICARE PENTRU O PLATA RESTANTA DIN 2002 - Scris de Leon Carmen in Consulta un avocat la 21 Nov, 20:53
Lichidare srl -d - Scris de Leon Carmen in Lichidare - Reorganizare la 21 Nov, 20:49
Pod peste etajul 4. - Scris de Vizitator in Institutul National al Magistraturii la 21 Nov, 16:01
Accepta lichidatorul preturi mai mici? - Scris de ady81 in Lichidare - Reorganizare la 21 Nov, 15:38
Refuzul Enel la o a 2 opinie - Scris de ady81 in Consulta un avocat la 21 Nov, 15:17
Penal - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 20 Nov, 20:54
revizuire - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 20 Nov, 20:20
Daune materiale pentru pagube produse de Electrica - Scris de Vizitator in Ce v-ar mai interesa? la 20 Nov, 18:56
revizuire - Scris de Silviu in Consulta un avocat la 20 Nov, 16:03
intabulare imobile cu dovada achitarii sultei - Scris de Silviu in Practica notariala la 20 Nov, 15:59
Mediere persoane fizice cu Banca Volksbank - Scris de Silviu in Consulta un avocat la 20 Nov, 15:58
plata pensie alimentara minor - Scris de Leon Carmen in Familiei la 20 Nov, 12:00
unde trebuie pusa apostila? - Scris de FLORINA GUGUIANU in Alte discutii la 20 Nov, 08:32
salut - Scris de nicu111 in Procedura Penala la 20 Nov, 03:54
succesiune teren arabil dupa sotul decedat - Scris de aurelia5122 in Practica notariala la 19 Nov, 15:12
contract de vizionare cu agentie imobiliara - Scris de Vizitator in Comercial la 19 Nov, 10:04
plangere penala? - Scris de carmencita in Procedura Penala la 19 Nov, 06:19
Solutia pe scurt: s.p. nr. 2651/2014- Admite cererea inculpa - Scris de dan12347 in Consulta un avocat la 18 Nov, 15:36
sc art 375 cod pen in baza art 336 alin 1 cod pen raportat l - Scris de dan 123 in Consulta un avocat la 18 Nov, 15:32
s
u
s
s
t
o
p
j
o
s
 • alegi un avocat
 • te intalnesti cu un avocat
 • semnezi cu un avocat
 • Cauta un avocat
  Dupa nume:
  Dupa cabinet:
  DOCUMENTE UTILE
  Timbru de mediu
  Dobanda legala
  Taxa judiciara de timbru
  Cunoaste-ti problema
  Penal
  Civil
  Comercial
  Proprietate Intelectuala
  Contencios administrativ si fiscal
  Litigii de munca
  Minori si familie
  Asigurari sociale
  Faliment - procedura insolventei
  Drept maritim si fluvial
  CEDO
  Utilizatori online:
  28 utilizatori neinregistrati
  Cautari frecvente:
  Powered by phpBB Group
  Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011