|
Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active
|
Pagina 1 din 1
|
[ 10 mesaje/5935 afisari ] |
|
|
| Autor |
Mesaj |
|
darkblack
|
 |
Subiectul mesajului: Modificare Legea nr.18/1991 (Legea nr.67/2010) Scris: 12 Apr 2010, 16:53 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Salut! Tocmai am dat peste aceasta modificare. Ce parere aveti? Orice comentariu imi va fi foarte util si multumesc anticipat!
2005-2010 Art. 18. - ............................ (3) Terenurile neatribuite, rămase la dispoziţia comisiei, după încheierea integrală a reconstituirii drepturilor de proprietate, trec în domeniul privat al comunei, oraşului sau al municipiului, urmând a fi puse la dispoziţia celor care doresc să întemeieze sau să dezvolte exploataţii agricole, prin închiriere, concesionare sau vânzare, în condiţiile legii sau puse la dispoziţie pentru obiective de interes social. __________ Alineatul (3) a fost modificat prin Titlul IV art. I pct. 3 din Legea nr. 247/2005.
2010 Legea 67 din 31 martie 2010 (Legea 67/2010) Publicat in Monitorul Oficial 215 din 6 aprilie 2010 (M. Of. 215/2010)
Articol unic. - Alineatul (3) al articolului 18 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(3) Terenurile neatribuite, ramase la dispozitia comisiei, sau din domeniul privat al statului, din aceeasi localitate sau din alte localitati, se pot restitui, la cerere, in conditiile legii, fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora care au fost inscrisi in anexele privind despagubirile la regulamentele de aplicare a legilor fondurilor funciar."
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
vulpacris
|
Subiectul mesajului: Re: Modificare Legea nr.18/1991 (Legea nr.67/2010) Scris: 12 Apr 2010, 18:04 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
Dar chiar esti pe faza !!! Abia a fost promulgata. Ce se poate comenta pe marginea schimbarii, decat faptul ca acum primarii nu mai pot sa dispuna asa cum vor muschii lor de terenuri, si nu le mai pot inchiria, concesiona, vinde, sau sa faca terenuri de tenis, golf si altele asemenea, care sa le mai rotunjeasca veniturile personale. Acum se poate cere in instanta sa fie depus de consiliul local intregul inventar al terenurilor aflate in domeniul privat al statului si cele care erau la dispozitia comisiei, intr-un cuvant toate terenurile aflate in administrarea consiliului local si ADS, fie ca sunt grevate de acte de concesiune sau de inchiriere, sau date in folosinta gratuita, si se poate cere punerea in posesie si emiterea titlurilor de proprietate pe aceste suprafete, urmand ca proprietarii acestora sa se substituie consiliului local in contractele aflate deja in derulare. Poate le mai vine mintea la cap de la cat na, na, au primit in partile dorsale de la CEDO, sau poate pentru ca nu au bani sa dea despagubirile pe titlul VII, ca au facut Fondul Proprietatea fond de investitii, si se gandesc ca trebuie sa-i dea drumul si sa faca platile. 
_________________ "Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare"
|
|
| Sus |
|
 |
|
darkblack
|
Subiectul mesajului: Re: Modificare Legea nr.18/1991 (Legea nr.67/2010) Scris: 12 Apr 2010, 21:21 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Pe mine ma intereseaza fraza asta: "se pot restitui, la cerere, in conditiile legii, fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora care au fost inscrisi in anexele privind despagubirile la regulamentele de aplicare a legilor fondurilor funciar."
Cum adica se pot restitui la cerere? Pai daca proprietarii sau mostenitorii n-au facut cerere conf L18 pana la 31.12.1998 cum mai pot face cerere acum? Si daca au facut cerere si sunt inscrisi in anexe, de ce nu si-au primit pana acum terenurile? Mie mi se pare o totala ineptie aceasta modificare.
Ce-am inteles eu este ca terenurile se pot restitui DOAR fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora (deci nu e vorba de alte terenuri in compensare, pe alte amplasamente) care sunt deja inscrisi in anexe. Pai cum pot eu sa-i reconstitui dr.de proprietate unui proprietar/mostenitor pe terenul lui, acum, cand el a fost inscris in anexele privind despagubiri pt.ca terenul lui nu avea cum sa-i fie retrocedat. Ma trezesc acum ca a disparut motivul initial? Sau care e faza?
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
vulpacris
|
Subiectul mesajului: Re: Modificare Legea nr.18/1991 (Legea nr.67/2010) Scris: 13 Apr 2010, 04:35 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
Ultimul termen de depunere a cererilor s-a incheiat la data de 30 Noiembrie 2005. Se refera la fostii proprietari sau mostenitorii lor " care au fost inscrisi in anexele privind despagubirile la regulamentele de aplicare a legilor fondurilor funciar", respectiv, numai la cei care au depus cererile in termen, aceasta fiind singura premisa in care puteau sa fie inscrisi in anexe, si pentru care " nu mai era teren" sa li se dea si au fost inscrisi in tabelul-anexa de despagubiri. De fapt teren exista dar, ori face obiectul unui contract de concesiune sau, de participare in asociatie primarie-privat, fie este inchiriat, ori este dat in folosinta gratuita. Ca exemplu sunt atat de mult mediatizatele proiecte ale unor primari nesimtiti din tara, care se tot bat cu pumnul in piept si spun ca pun ei terenul la dispozitie ca sa se amenajeze un teren de golf, o pista de formula I, sa se construiasca un parc industrial, sa se construiasca locuinte ANL, etc., desi nesimtitii nu au restituit terenurile fostilor proprietari care au facut cereri, fie pe motivul ca nu mai exista teren, sau ca cererile lor sunt neintemeiate, si care acum umplu salile de judecata. Asta tinand seama ca mai exista conform datelor oficiale inca 800.000 de cereri nesolutionate la acesta data, din 2005, la nivelul comisiilor locale. Modificarea cea mai importanta si decisiva pe care a facut-o legiuitorul este aceea ca a indepartat liberul arbitru al consiliilor locale si primarilor, care in practica de pana acum, desi nu au reconstituit dreptul de proprietate persoanelor al caror vechi amplasament era deja ocupat, si, au trecut aceste persoane in anexele de despagubiri (asta in cel mai bun caz), iar terenul aflat la dispozitia lor, fie din fostul patrimoniu al CAP-ului, fie din domeniul public aflat in administrarea CAP-ului, fie din domeniul privat, l-au folosit asa cum au vrut ei, de parca il mostenisera de la mamicutele lor. Acum, legiuitorul a venit si a spus ca si aceste terenuri pe care primarii le-au tinut pentru ca sa faca afaceri cu ele, si sa obtina venituri la buget (mai mult cel personal), trebuiesc date celor care sunt inscrisi in anexele de despagubiri, daca respectivii formuleaza cereri in care isi exprima optiunea, conform art. 24 alin. (2) din Legea nr. 18/1991, rep., si art. 3 alin. (3) din Legea nr. 1/2000, raportate la art. 9 si art.10 din HG 890/2005, pentru ca in locul despagubirilor sa primeasca terenuri " din aceeasi localitate sau din alte localitati" unde mai exista. Deci, daca o persoana indreptatita din Baia Mare a fost inscrisa in tabelul anexa pentru despagubiri, si mai exista un teren pe care l-a inchiriat Mazare unui "om de afaceri-investitor", si care, prin aceasta modificare, a fost trecut la dispozitia comisiei locale din Constanta, si respectiva persoana din Baia Mare este de acord cu amplasamentul din Constanta, atunci nu i se mai acorda despagubiri, se face schimb de anexe intre Baia Mare si Constanta, vizate de comisiile judetene, si persoanei respective i se reconstituie dreptul de proprietate pe amplasamentul din Constanta, asupra unui teren in echivalent valoric cu cel din Baia Mare, si aceasta persoana indreptatita, primeste ea chiria de la "omul de afaceri-investitor" in locul primariei Constanta. 
_________________ "Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare"
|
|
| Sus |
|
 |
|
darkblack
|
Subiectul mesajului: Re: Modificare Legea nr.18/1991 (Legea nr.67/2010) Scris: 13 Apr 2010, 13:52 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Multumesc frumos! Am priceput tot acum. Dar am alta intrebare: ce presupune acea 'cerere'? Inseamna o cerere pe care o depun la Primarie? Eu cred ca voi primi un raspuns foarte frumos ca nu mai sunt terenuri in administrarea primariei. Inseamna actiune in justitie? Asta, din punctul meu de vedere, dureaza minim 2 ani si exista posibilitatea ca peste 2 ani sa nu mai existe intr-adevar terenuri echivalente. Deci ce solutii ar fi? Numai bine!
|
|
| Sus |
|
 |
|
vulpacris
|
Subiectul mesajului: Re: Modificare Legea nr.18/1991 (Legea nr.67/2010) Scris: 14 Apr 2010, 23:05 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
Nu ! Faceti cerere la primarie si solicitati ca, in conformitate cu prevederile art. 18 alin. (3) din Legea nr. 18/1991, republicata, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 67/2010, sa vi se faca oferta prevazuta de art. 10 alin. (1) din Regulamentul aprobat prin HG 890/2005, si sa vi se ofere un teren in echivalent valoric cu cel de pe vechiul amplasament, care nu poate fi restituit in natura. Mai cereti sa vi se dea si inventarul complet al terenurilor din intravilanul localitatii, din domeniul public sau privat al statului, aflat in administrarea consiliului local, indiferent daca acestea fac obiectul unor contracte de concesiune sau inchiriere sau daca au fost date in folosinta gratuita. 
|
|
| Sus |
|
 |
|
ginberto
|
Subiectul mesajului: Re: Modificare Legea nr.18/1991 (Legea nr.67/2010) Scris: 12 Aug 2010, 13:57 |
|
| Membru Junior |
 |
|
Eu am trimis o cerere la primarie la aparitia legii nr. 67/2010 in care am cerut să mi se atribuie teren arabil din domeniul privat al statului. In loc de raspuns am primit o situatie cu terenurile existente la ADS (din care reiese ca exista teren). Dupa 30 zile am trimis si la Prefectura o cerere asemanatoare si in care m-am plans ca primaria nu face demersuri pentru a fi pus in posesie cu teren. Am primit acest raspuns: http://fondfunciar.lx.ro/pref_06_2010.jpgAm retrimis o cerere primariei (urmand indicatia din raspunsul prefecturii) insa au trecut peste 30 zile si nu a raspuns nimic...
|
|
| Sus |
|
 |
|
ginberto
|
Subiectul mesajului: Re: Modificare Legea nr.18/1991 (Legea nr.67/2010) Scris: 15 Aug 2010, 19:23 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
| Sus |
|
 |
|
ginberto
|
Subiectul mesajului: Re: Modificare Legea nr.18/1991 (Legea nr.67/2010) Scris: 29 Aug 2010, 21:20 |
|
| Membru Junior |
 |
|
ginberto scrie: Eu am trimis o cerere la primarie la aparitia legii nr. 67/2010 in care am cerut să mi se atribuie teren arabil din domeniul privat al statului. Dupa 30 zile am trimis si la Prefectura o cerere asemanatoare si in care m-am plans ca primaria nu face demersuri pentru a fi pus in posesie cu teren. Am primit acest raspuns: http://fondfunciar.lx.ro/pref_06_2010.jpgAm retrimis o cerere primariei (urmand indicatia din raspunsul prefecturii) insa au trecut peste 30 zile si nu a raspuns nimic... Am confirmarea ca Legea nr. 67/2010 nu se aplica. Dupa o retrimitere a cererii catre Comisia judeteana, a venit raspunsul: http://fondfunciar.lx.ro/95_prefectura_7166_20_08_2010.jpg
|
|
| Sus |
|
 |
|
bogdancraioveanu
|
Subiectul mesajului: Re: Modificare Legea nr.18/1991 (Legea nr.67/2010) Scris: 22 Iun 2011, 16:44 |
|
| Membru nou |
 |
|
vulpacris scrie: Nu ! Faceti cerere la primarie si solicitati ca, in conformitate cu prevederile art. 18 alin. (3) din Legea 18, republicata, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 67/2010, sa vi se faca oferta prevazuta de art. 10 alin. (1) din Regulamentul aprobat prin HG 890/2005, si sa vi se ofere un teren in echivalent valoric cu cel de pe vechiul amplasament, care nu poate fi restituit in natura. Mai cereti sa vi se dea si inventarul complet al terenurilor din intravilanul localitatii, din domeniul public sau privat al statului, aflat in administrarea consiliului local, indiferent daca acestea fac obiectul unor contracte de concesiune sau inchiriere sau daca au fost date in folosinta gratuita.  Corect, daca se formuleaza cerere, inca se pot restitui terenurile fostilor proprietari sau mostenitorilor in baza acestei legi. Dar doar daca acestia au fost inscrisi in anexele privind despagubirile la regulamentele de aplicare a legilor fondurilor funciar.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Pagina 1 din 1
|
[ 10 mesaje ] |
|
|
Puteţi scrie subiecte noi în acest forum Puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
|
|
|
|
Utilizatori online: administrator, johei, smill, romcos, Silvia, teodora, anam, Cuculis, ionutm, gabi120, 83 utilizatori neinregistrati
|
|