|
Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active
| Autor |
Mesaj |
|
Bryan
|
Subiectul mesajului: Lg19/2000 Scris: 02 Noi 2005, 10:30 |
|
|
|
|
O persoana care trebuie sa iasa la pensie face o cerere catre manager de continuare a activitatii cf. art.41 alin 5 din Lg19/2000. Intrebarea este cat i se poate aproba. Exista o limita? Daca cere continuare inca 10 ani de exemplu.
|
|
| Sus |
|
 |
|
maxxim
|
Subiectul mesajului: Scris: 02 Noi 2005, 12:09 |
|
| Membru senior |
 |
|
Cu acordul angajatorului pensionarul pentru limita de varsta poate continua activitatea. Asta implica un nou contract de munca de la data pensionarii. Poate continua cat il tin puterile ....dar ..... doar cu acordul angajatorului.
Nu stiu ce inseamna ca face cerere pt 10 ani? Contractul pe durata determinata este sub aceasta perioada de 10 ani!  Codul muncii stie!
 pentru domnite.
|
|
| Sus |
|
 |
|
Bryan
|
Subiectul mesajului: Scris: 02 Noi 2005, 12:58 |
|
|
|
|
10 ani am dat un exemplu( cam aiurea ai dreptate). As dori prevederea legala care spune ca se incheie un nou contract de munca pe perioada determinata cu acordul angajatorului.
|
|
| Sus |
|
 |
|
maxxim
|
Subiectul mesajului: Scris: 02 Noi 2005, 14:30 |
|
| Membru senior |
 |
|
Mda, te-am trimis la Codul muncii dar tu nu l-ai deschis!
1. Art. 56 lit. d spune - cim inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii.
2. Tu ai spus 10 ani si eu m-am gandit la cim pe durata determinata. My mistake - nu te impiedica nimic sa inchei cim pe durata nedeterminata. Ca doar este regula!
 pentru domnite.
|
|
| Sus |
|
 |
|
Bryan
|
Subiectul mesajului: Scris: 02 Noi 2005, 14:50 |
|
|
|
|
Multumesc!
Se afla un (o) prieten(a) linga mine si intreaba in cazul functionarilor publici se incheie un contract sau se continua raporturile de serviciu prin actul administrativ al conducatorului institutiei?Trebuie sa constate incetarea de drept a raporturilor de serviciu cf. art.84 alin 2, lit.d Lg188/1999(r) si dupa aceea sa incheie contract sau ......
Multumiri anticipate si din partea lor!
|
|
| Sus |
|
 |
|
madalina
|
Subiectul mesajului: Scris: 04 Mai 2006, 15:29 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Cum considerati ca se aplica prev. L.19/2000 combinat cu prev. Codului muncii (partea postata mai sus de maxxim), in cazul in care o persoana cere si primeste decizie de pensionare anticipata, dar o tine in buzunar-adica nu o comunica angajatorului?
|
|
| Sus |
|
 |
|
madalina
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Mai 2006, 09:40 |
|
| Membru Junior |
 |
|
N-are nimeni nici o parere?...
Sau poate ar trebui sa reformulez intrebarea... 
|
|
| Sus |
|
 |
|
maxxim
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Mai 2006, 10:34 |
|
| Membru senior |
 |
|
madalina scrie: Cum considerati ca se aplica prev. L.19/2000 combinat cu prev. Codului muncii (partea postata mai sus de maxxim), in cazul in care o persoana cere si primeste decizie de pensionare anticipata, dar o tine in buzunar-adica nu o comunica angajatorului?
Hmmm, sa vedem ........ angajatorul este avertizat : salariatul a depus o cerere prin care solicitata pensionarea anticipata si care este mentionata in carnetul de munca al respectivului.
Salariatul are posibilitatea sa-si continue activitatea pana la comunicarea deciziei de pensionare. Casa de Pensii emite decizia in triplu exemplar .... unul pt ea, unul pentru cel pensionat si unul pentru angajator. Problema pe care o ridici este datorata neindeplinirii obligatiei de a comunica decizia angajatorului ....... practica sta cam asa: decizia este eliberata celui pensionat si i se pune in vedere sa comunice el angajatorului.....
Asa ca cel pensionat are decizia in buzunar si continua a fi salariat.
Legislatia este clara .......pe perioada cat cel pensionat anticipat realizeaza venituri salariale intervine suspendarea : nu beneficiaza de indemnizatie.
 pentru domnite.
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
madalina
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Mai 2006, 11:22 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
L 19/2000, modif prin OUG 49/2001, art. 86, alin 3 zice ca "decizia casei teritoriale de pensii se comunica in scris persoanei care a solicitat pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii".
Eu inteleg de aici ca acea decizie nu se comunica si angajatorului.
|
|
| Sus |
|
 |
|
aliosha
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Mai 2006, 12:39 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Prin ultima modificare a Codului muncii, art.56 lit.d) prevede ca CIM inceteaza de drept:
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;
Daca angajatorul poate dovedi aceasta comunicare, poate opera incetarea contractului de munca, in baza acestei prevederi.
|
|
| Sus |
|
 |
|
madalina
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Mai 2006, 13:34 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Pai asta e, ca angajatorul nu poate si potrivit legii 19 nici nu are de unde sti.
Iar potrivit codului muncii, CIM inceteaza de drept la comunicarea deciziei de pensionare.
So? care e treaba?
|
|
| Sus |
|
 |
|
aliosha
|
Subiectul mesajului: Scris: 07 Mai 2006, 21:04 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Treaba e ca angajatorul nu poate decat sa se adreseze CJPAS pentru a i se comunica o astfel de decizie atunci cand suspecteaza ca exista, insa pentru pensionatul anticipat consecintele sunt grave avand in vedere ca acesta nu are voie sa cumuleze acest tip de pensie cu alte venituri din munca. Deci in momentul in care cei de la Casa de Pensii vor intelege asta, va fi nevoit sa ramburseze toate pensiile primite in perioda in care veniturile din cele 2 parti se suprapuneau.
|
|
| Sus |
|
 |
|
madalina
|
Subiectul mesajului: Scris: 07 Mai 2006, 21:55 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Din cate stiu eu, persoana nu primeste si pensie si salar (dupa normele met. de aplicare a legii 19, cred ca nici nu poate-are nevoie de o adeverinta de la angajator ca nu mai este asigurat, sau ceva de genul).
Pe mine ma interesa problema mai mult formal, mi s-a parut ca exista o contradictie intre procedura la L. 19 si codul muncii, in sensul in care am postat mai sus- adica dupa comunicarea deciziei persoana este in continuare angajata sau are contractul de munca incheiat de drept?
Sa zicem ca este un functionar la o institutie (personal contractual) si m-ar interesa in ce masura sunt valabile actele semnate de acesta dupa ce i s-a comunicat decizia de pensionare.
|
|
| Sus |
|
 |
|
maxxim
|
Subiectul mesajului: Scris: 08 Mai 2006, 09:43 |
|
| Membru senior |
 |
|
aliosha scrie: Treaba e ca angajatorul nu poate decat sa se adreseze CJPAS pentru a i se comunica o astfel de decizie atunci cand suspecteaza ca exista, insa pentru pensionatul anticipat consecintele sunt grave avand in vedere ca acesta nu are voie sa cumuleze acest tip de pensie cu alte venituri din munca. Deci in momentul in care cei de la Casa de Pensii vor intelege asta, va fi nevoit sa ramburseze toate pensiile primite in perioda in care veniturile din cele 2 parti se suprapuneau.
Mey, angajatorului i se comunica intotdeauna decizia de pensionare! Singurele exceptii is pilele carora li se comunica decizia ..... sa spunem in avans...
Daca cel pensionat nu prezinta angajatorului decizia de pensionare in vederea incetarii raporturilor de munca ..... nici nu beneficiaza de vreo pensie .... stati linistiti! Casa de pensii nu da banii asa de usor ...... cere incetarea raporturilor de munca in baza deciziei de pensionare!
 la domnite.
|
|
| Sus |
|
 |
|
madalina
|
Subiectul mesajului: Scris: 08 Mai 2006, 12:26 |
|
| Membru Junior |
 |
|
Maxxim a scris:
Citat: Mey, angajatorului i se comunica intotdeauna decizia de pensionare!
De unde rezulta obligatia Casei de Pensii de a comunica angajatorului decizia de pensionare?
Multumesc pt raspunsuri!
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Puteţi scrie subiecte noi în acest forum Puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
|
|
|
Utilizatori online: 38 utilizatori neinregistrati
|
|