|
Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active
| Autor |
Mesaj |
|
pascal_violeta
|
Subiectul mesajului: intrabare intrebatoare Scris: 07 Sep 2007, 19:03 |
|
|
|
|
Se poate face cerere reconventionala in cadrul unei ordonante presedintiale? De ce va intreb astfel de lucruri? Pentru ca in grilele de la Institut, la una din grile spun ei :"cererea reconventionala nu poate fi formulata intr-o ordonanta presedintiala". Per a contrario, dat fiind ca ei au considerat ca acest raspuns este fals, sa inteleg ca ar fi posibil asa ceva? Cine ma poate lamuri? Astept raspunsul vostru, capete luminate!!!
|
|
| Sus |
|
 |
|
kinga
|
Subiectul mesajului: Scris: 07 Sep 2007, 19:06 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
|
Sectia comerciala a Curtii supreme de justitie
Decizie nr. 79/1994
din 22/02/1994
Ordonanta presedintiala. Cerere reconventionala. Termen de recurs.
In speta, reclamantul a solicitat solutionarea pricinii pe calea ordonantei presedintiale, prevazuta de art. 581 si 582 Cod de procedura civila, obiectul cererii fiind evacuarea dintr-un spatiu ocupat fara titlu legal. Este de retinut ca, pe tot parcursul procesului, reclamantul nu a cerut ca solutionarea cauzei sa se faca dupa procedura obisnuita, mentinandu-si cererea formulata initial ca judecarea cauzei sa se faca dupa procedura de urgenta a ordonantei presedintiale prevazuta de art. 581-582 Cod de procedura civila.
Ca atare, in raport cu dispozitiile art. 130 alin. 3 Cod de procedura civila, instanta de fond are obligatia sa ramana in cadrul strict al obiectivului si temeiului cauzei, asa cum a solicitat reclamantul nefiind in drept sa examineze pricina, de exemplu, in alt cadru procesual.
Introducerea unei cereri reconventionale de catre parati nu e de natura sa schimbe caracterul cererii de ordonanta presedintiala cu care reclamantul a investit instanta de fond a carei hotarare este supusa recursului in termen de 5 zile, dupa distinctiile prevazute de art. 582 Cod de procedura civila, iar nu in termenul de 15 zile de drept comun.
|
|
| Sus |
|
 |
|
emy
|
Subiectul mesajului: Scris: 07 Sep 2007, 22:44 |
|
|
|
|
In sistemul romanesc de drept (spre deosebire de cel anglo-saxon, de exemplu), jurisprudenta nu este izvor de drept. Aceasta inseamna ca solutia data de catre o anumita instanta (fie ea chiar si instanta suprema) intr-o anumita speta, nu poate avea prin ea insasi forta juridica in fata instantelor care judeca ulterior spete similare. La noi in tara, temeiul juridic al oricarei solutii nu poate fi decat norma de drept, iar nu practica anterioara a altei instante.
In cazul de fata, art. 119 al. 3 C.proc.civ. spune ca cererea reconventionala SE DEPUNE (odata cu intampinarea atunci cand intampinarea este obligatorie, si pana la prima zi de infatisare cand intampinarea nu este obligatorie). Asadar ca regula, norma arata ca cererea reconventionala SE DEPUNE, deci este permisa. Indiferent daca intampinarea este sau nu obligatorie. Ceea ce difera este doar momentul pana la care ea poate fi depusa.
Asa cum se stie, exceptiile trebuie prevazute expres in norma. Ori in materia ordonantei presedintiale (art. 581-582 C.proc.civ.) nu exista nici o prevedere expresa care sa interzica depunerea cererii reconventionale. Urmeaza asadar sa se aplice regula, anume ca cererea reconventionala este permisa. Paratul poate deci depune cerere reconventionala si in cazul ordonantei presedintiale.
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
kinga
|
Subiectul mesajului: Scris: 07 Sep 2007, 22:49 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
felicitari....
diferenta era ca eu nu am avut timp sa tin lectii de drept la o absolventa de drept......
era mai simplu sa postez speta.... ca doar logica juridica a invatat si ea, nu????
si procedura civila....
si vrea INM....
_________________ Sfaturi putem da, dar minte nu....
|
|
| Sus |
|
 |
|
emy
|
Subiectul mesajului: Scris: 07 Sep 2007, 23:03 |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
kinga
|
Subiectul mesajului: Scris: 07 Sep 2007, 23:10 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
nici vorba... cred ca nu ai inteles...
raspunsul tau e super ok...
m-a deranjat intrebarea  sa nu uitam .. ca a fost postata de o pretendenta la magistratura... 
|
|
| Sus |
|
 |
|
andreid
|
Subiectul mesajului: Scris: 07 Sep 2007, 23:17 |
|
| Membru activ |
 |
 |
Membru din: 24 Iul 2007, 13:00 Mesaje: 233 Localitate: Bucuresti
|
kinga scrie: andrei... fara procedura civila.... sa fim seriosi.... in rest... magistrat sa fie... oricum avem cateva specimene superbe... 
Sunt si specimene 
_________________ Ridica doar degetul mijlociu !
|
|
| Sus |
|
 |
|
emy
|
Subiectul mesajului: Scris: 07 Sep 2007, 23:18 |
|
|
|
Cu totii cautam - cred - raspunsuri la diferite intrebari. Si mie mi se intampla adesea, si ma bucur cand cineva ma ajuta sa scurtez drumul 
|
|
| Sus |
|
 |
|
pascal_violeta
|
Subiectul mesajului: Scris: 10 Sep 2007, 17:26 |
|
|
|
|
Felicitari, Kinga si Emy, pentru raspunsurile date. Mi-au fost de ajutor. Recunosc ca nu am privit lucrurile astfel, dar aveti dreptate. In ce priveste criticile aferente, mi le asum. Insa, eu doar incerc sa iau la INM. Probabil ca daca luam, nu aveam nevoie sa ridic astfel de intrebari. Oricum, am observat ca au gresit altii mult mai stupid decat mine si la intrebari extrem de usoare, asa ca.... Am descoperit pe site-ul asta mai multe persoane care pica la INM, decat cele care trec cu brio la acest examen. In plus, pariez ca multi dintre cei care sunt astazi magistrati ar fi obtinut rezultate nesatisfacatoare la examenele de admitere. E adevarat ca poate nici noi, cei care nu luam acest examen nu suntem pe masura asteptarilor celor care ne examineaza, insa cred ca si cei care profeseaza ar mai trebui scuturati cate un pic si examinati, ca sunt multi depasiti de situatie si care dau solutii nelegale din incompetenta.
|
|
| Sus |
|
 |
|
marexim
|
Subiectul mesajului: Scris: 11 Sep 2007, 18:05 |
|
|
|
kinga scrie: nici vorba... cred ca nu ai inteles... raspunsul tau e super ok... m-a deranjat intrebarea  sa nu uitam .. ca a fost postata de o pretendenta la magistratura... 
Da, nu te-a deranjat intrebarea, te-a deranjat raspunsul tau pentru ca nu a fost estetic ca al lui si pentru asta te iei de cel care a pus intrebarea ca vezi doamne vrea INM. :)) si ce daca vrea? asta te deranjeaza?
|
|
| Sus |
|
 |
|
kinga
|
Subiectul mesajului: Scris: 11 Sep 2007, 18:11 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
|
Marexim... psiholog trebuia sa te faci...
dar inainte de a scrie tampenii... fa bine si citeste totul inca odata ... in ordine.. de sus in jos..si nu de jos in sus...
|
|
| Sus |
|
 |
|
marexim
|
Subiectul mesajului: Scris: 11 Sep 2007, 18:20 |
|
|
|
kinga scrie: Marexim... psiholog trebuia sa te faci... dar inainte de a scrie tampenii... fa bine si citeste totul inca odata ... in ordine.. de sus in jos..si nu de jos in sus...
Prompt, prompt raspuns, nu am ce zice. Te-a deranjat intrebrea fiind pusa de cineva care dadea la INM. Nimeni nu mai poate intreba nimic ca te deranjeaza pe tine sau din cei care dau la INM sa nu mai puna intrebari? Nu ca ma intereseaza sunt doar curios. :))
De ce ar fii timpenii? Ideea e timpita, intrebarea, raspunsul, eu sunt timpit sau tu?
|
|
| Sus |
|
 |
|
agenda
|
Subiectul mesajului: Scris: 11 Sep 2007, 18:22 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
marexim scrie: kinga scrie: Marexim... psiholog trebuia sa te faci... dar inainte de a scrie tampenii... fa bine si citeste totul inca odata ... in ordine.. de sus in jos..si nu de jos in sus... Prompt, prompt raspuns, nu am ce zice. Te-a deranjat intrebrea fiind pusa de cineva care dadea la INM. Nimeni nu mai poate intreba nimic ca te deranjeaza pe tine sau din cei care dau la INM sa nu mai puna intrebari? Nu ca ma intereseaza sunt doar curios. :)) De ce ar fii timpenii? Ideea e timpita, intrebarea, raspunsul, eu sunt timpit sau tu?
marexime ai chef de cearta cu cineva??? eu sunt disponibila acum...ce zici? (dar inainte priveste avatarul!) 
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Puteţi scrie subiecte noi în acest forum Puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
|
|
|
Utilizatori online: stoica silvia, mada80, 73 utilizatori neinregistrati
|
|