Avocatura
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 25 mesaje/1276 afisari ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Fuziune prin absorbtie
MesajScris: 10 Apr 2008, 07:33
Membru Junior
Membru Junior

Salut. Am urmatoarea speta, in contradictoriu cu OCPI Iasi.
Anul trecut, in urma unei fuziuni prin absorbtie, societatea X "inghite" activul si pasivul altor 2 societati comerciale, care se radiaza din Registrul Comertului in cateva etape. Nici proiectul de fuziune, nici actele aditionale aferente inregistrarii fuziunii la Registrul Comertului (atat cele publicate la societatile absorbite, cat si cel publicat de societatea absorbanta) nu au fost redactate in forma autentica, trecand de judecatorul delegat toate cele 3 mentiuni. Nu s-a moficat capitalul social al firmei absorbante, s-a evaluat doar activul si pasivul tuturor societatilor implicate si s-au mai produs niste modificari in structura asociatilor.
Acum am probleme la Cadastru cand am dat sa ridic noile incheieri de intabulare apartinand firmei "noi" (intrucat pe firmele radiate aveam acte de proprietate care au format obiectul fuziunii, era si firesc sa demarez schimbarea titularului dreptului de proprietate). In ce sens probleme? Mi se cere act aditional autentificat la notariat pe fuziune. Cum mi se poate cere asa ceva, daca fuziunea deja are la baza o incheiere judecatoreasca de admitere? De ce sa ma duc la notariat si sa-mi ceara procent din vanzare (fiindca actul aditional va fi asimilat unei vanzari, desi nu s-a vandut nimic, doar s-a preluat)? La inceput voiau act notarial antedatat, autentic. Cat de cretini pot fi cei care-mi cer act notarial autentic care are la baza 2 firme radiate in decembrie 2007? Stau si ma uit in Legea 7 si nu vad temeiul legal al cerintelor absurde ale Cadastrului, si tare ma tem ca-i dau putin in judecata, dar sa vad si eu pe ce ma bazez (ca in Morometii, pe ceva trebuie sa ma bazez).
Cert este ca eu am depus 5 dosare stufoase carora le expira valabilitatea pe 14 aprilie, interval in care eu, daca vin cu actul autentic, mi se elibereaza si incheierile (vreo 4, ca una mi-au dat-o - paradoxal, cica se referea la spatiu comercial si nu la teren, deci e in regula). Daca nu vin cu act autentic, le mai depun o data. Sa mai mentionez ca depunerea dosarelor a costat firma 7000 de lei, adica 0,05% din pretul de vanzare care apare pe fiecare contract din fiecare dosar?
Daca aveti timp si chef sa va documentati alaturi de mine pe problema asta, astept niste raspunsuri de la voi.
Orice sugestie e binevenita. Va multumesc!

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 10 Apr 2008, 10:28
Membru de baza
Membru de baza

pai daca este vorba de terenuri nu este obligatorie forma autentica? sub sanctiunea nulitatii absolute?
sau sunt pe langa? :mrgreen:

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 10 Apr 2008, 10:43
Membru de baza
Membru de baza

este ...

musai act autentic... :lol: :lol: :lol:

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: salut
MesajScris: 10 Apr 2008, 10:54
Membru Junior
Membru Junior

Dar nu este vorba de o instrainare, ci de o preluare. Forma autentica este obligatorie daca se aduce aport in natura la capitalul social un teren, ceea ce nu este cazul. Iar actul pe care mi-l cere Cadastrul autentificat nu este un act de vanzare, ci un act aditional de preluare patrimonii prin fuziune. Act pe care Registrul Comertului nu mi l-a cerut in forma autentica.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 10 Apr 2008, 11:01
Membru de baza
Membru de baza

indiferent de formulare se schimba proprietarul, sau nu????

Art. 1. - Terenurile proprietate privată, indiferent de destinaţia şi titularul lor, sunt şi rămân în circuitul civil. Ele pot fi înstrăinate şi dobândite liber prin oricare din modurile prevăzute de lege, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi.
Art. 2. - (1) Terenurile cu sau fără construcţii, situate în intravilan şi extravilan, indiferent de destinaţia sau de întinderea lor, pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(2) În cazul în care prin acte juridice între vii se constituie un drept real asupra unui teren cu sau fără construcţie, indiferent de destinaţia sau întinderea acestora, dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător

iar legea 31 vorbeste despre transferul patrimoniului....

iar faptul ca a trecut de registru.. nu prea este relevant...
registrul .. judecatorul delegat verifica legalitatea operatiunii in lumina Legii 31 si 26....
acu nu vrei sa se priceapa si la cadastru??? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 10 Apr 2008, 11:14
Membru de baza
Membru de baza

eu zic ca si la cel care a trecut denumit "spatiu comercial" daca este teren ar fi bine sa "rezolve" problema.
din punctul meu de vedere mai bine achit notarului decat nulitate absoluta :mrgreen:

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 10 Apr 2008, 14:47
Membru Junior
Membru Junior

Ala chiar e spatiul comercial destinat sediului social (el era trecut spatiu comercial in Contractul de vanzare-cumparare) si nu are teren pe langa el. Va multumesc tuturor pentru raspunsuri si o sa postez in continuare, ca sa se stie cum s-a finalizat speta.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 10 Apr 2008, 18:06
Membru de baza
Membru de baza

Astia de la OCPI sunt "pe langa", ca intotdeauna... Absorbtia nu este instrainare; avem "instrainare" atunci cand un bun paraseste patrimoniul unei persoane, ceea ce nu e cazul nostru. Depune cererea fara actul aditional pe care ti-l cer si asteapta incheierea (de admitere sau respinegere) pe care o ataci apoi la judecatorie cu plangere.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 10 Apr 2008, 19:40
Membru de baza
Membru de baza

wittmann scrie:
Astia de la OCPI sunt "pe langa", ca intotdeauna... .

:mrgreen: :mrgreen: sweeeeeeeeeeeeeeeet!

pai conform prevederilor 31 se transfera in totalitate patrimoniul.
deci clar iese din unul si intra in altul prin cum vrei tu sa definesti operatiunea.

acum eu am zis ca sunt pe langa pt ca am avut (si am dubii) referitor la forma ceruta de lege in acest caz. o fi 31? o fi pe comun?
aici nu sunt 100% sigura desi eu as merge pe autentificarea actelor pt a fi sigura.
:mrgreen:

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 10 Apr 2008, 19:45
Membru de baza
Membru de baza

wittmann scrie:
Astia de la OCPI sunt "pe langa", ca intotdeauna... Absorbtia nu este instrainare; avem "instrainare" atunci cand un bun paraseste patrimoniul unei persoane, ceea ce nu e cazul nostru. Depune cererea fara actul aditional pe care ti-l cer si asteapta incheierea (de admitere sau respinegere) pe care o ataci apoi la judecatorie cu plangere.

mai sa fie Wittmaann ...
deci nu paraseste patrimoniul?????? :razz: :razz: :razz: :razz:

da tocmai o persoana juridica.. transmite patriomoniul la o alta persoana juridica.....
sooooooooo

nu e instrainare....
ce e??? :razz: :razz: :razz: :razz:

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 10 Apr 2008, 19:46
Membru de baza
Membru de baza

Agenda... nu am vazt ce ai scris :-( :-( :-( :-(

scuzeeeeeeeeeeeeeee :floare:

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 10 Apr 2008, 19:47
Membru de baza
Membru de baza

:lol: :lol: :lol:
:floare: :floare: :floare:

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 11 Apr 2008, 06:43
Membru de baza
Membru de baza

Daca ar fi sa se mearga dupa logica asta, ar insemna ca la fiecare fuziune sa se vanda mai intai patrimoniul societatii pana ramane capitalul social si apoi se face fuziunea propriu-zisa. De ce sa fie simplu, cand poate fi complicat?

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 11 Apr 2008, 08:11
Membru Junior
Membru Junior

Mersi Wittman, uite unul de partea mea in sfarsit, ce bine ma simt! Asa e. Noi inainte de fuziune ar fi trebuit sa facem alt rand de acte de vanzare-cumparare, prin care firma ce urma sa fie absorbita sa vanda toate terenurile firmei absorbante? Atunci de ce se mai cheama fuziune si de ce se distinge ea ca "inginerie" comerciala, de vanzarea propriu-zisa? Patrimoniul a fost preluat in universalitatea lui. Nimeni nu se intreaba asta? In plus, e posibil ca in unele cazuri de fuziune datoriile sa exceada activelor, asa ca de ce sa fim noi coltosi si sa cerem bani pe acte notariale, doar fiindca cei de la Cadastru sunt niste indolenti?

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 11 Apr 2008, 10:10
Membru activ
Membru activ

Cred ca aici e vorba de o scapare a legii 31/1990, pentru ca, in cazul dizolvarii societatilor se prevede expres ca, in situatia in care asociatii opteaza ca activele rãmase dupã plata creditorilor sa fie împãrtite între asociati, Registrul va elibera fiecãrui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, în baza cãruia asociatul poate proceda la înscrierea bunurilor imobile în cartea funciarã.
Intrucat la fuziune nu se prevede nimic in aces sens, trebuie sa mergem pe regulile generale din Legea 31(care nu ne ajuta foarte tare in acest caz) si Legea 7, care ne obliga sa avem act autentic pentru intabularea terenurilor, ca atare va trebui un act aditional autentic pentru intabularea in CF.
Dar vestea buna e ca actul aditional nu se taxeaza ca o instrainare. Taxele de timbru notariale au fost abrogate, si a ramas doar onorariul notarului, care, in cazul autentificarii actelor constitutive si al actelor aditionale la acestea au un cuantum fix si destul de mic, din cate stiu eu.
Nu ar fi rau sa discuti concret la un Notariat, intrucat o plangere la incheierea data de CF costa bani, dar in special timp si are un rezultat incert.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 25 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2

Subiecte similare
 Subiecte   Autor   Răspunsuri   Vizualizări   Ultimul mesaj 
Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. fuziune prin absorbtie

cam24

2

867

02 Aug 2007, 14:08

licopodicum Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. Privatizare prin PAS

romcos

2

432

21 Ian 2005, 20:41

dinubocos Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. SA inchisa - AGA prin corespondenta

Mitzone

0

286

11 Oct 2007, 13:45

Mitzone Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. Societati pe actiuni prin subscriere publica

keenn

2

1026

19 Noi 2005, 10:09

keenn Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. Contract achizitie publica prin negociere fara publicarea...

MariM

0

508

05 Ian 2009, 16:30

MariM Vezi ultimul mesaj

Puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
  • alegi un avocat
  • te intalnesti cu un avocat
  • semnezi cu un avocat
  • Cauta un avocat
    Dupa numele avocatului:
    Dupa numele societatii:
    DOCUMENTE UTILE
    Cunoaste-ti problema
    Penal
    Civil
    Comercial
    Proprietate Intelectuala
    Contencios administrativ si fiscal
    Litigii de munca
    Minori si familie
    Asigurari sociale
    Faliment - procedura insolventei
    Drept maritim si fluvial
    CEDO
    Vorbeste cu altii!
    Ultimele 50 de mesaje

LEGEA 211/2011 - Scris de mihaelaROMPELL in Consulta un avocat la 26 May, 11:04
    drept de mostenire - Scris de eady in Practica notariala la 26 May, 09:33
    furt comis in termenul de incercare - Scris de mario8946 in Consulta un avocat la 26 May, 02:06
    Clauzele CCMN 2011-2014 sunt obligatorii? - Scris de mihaela323 in Muncii la 25 May, 20:13
    executarea silita - Scris de lolo in Consulta un avocat la 25 May, 18:14
    cautiune la suspendarea executarii unui act administrativ - Scris de popescu ioana in Contencios Administrativ la 25 May, 17:32
    partaj de comun acord la notar? - Scris de RoxanaCr in Noul Cod Civil la 25 May, 17:21
    Amenintari pe internet - Scris de Cristi_brasov in Penal la 25 May, 17:02
    Buna ziua - Scris de C_A_Coltuc in Procedura Civila la 25 May, 16:00
    taxe vamale tigari - Scris de Leon Carmen in Vamal la 25 May, 14:55
    semnare declaratie straina in fata notaru si supralegalizare - Scris de roland in Practica notariala la 25 May, 14:06
    riscuri dupa adjudecarea unui imobil - Scris de daydreamer in Executare silita la 25 May, 11:01
    prelungire antecvc - Scris de Cuculis in Procedura Civila la 25 May, 10:44
    Traficul de persoane - Scris de Cuculis in Penal la 25 May, 10:41
    Amendat pentru zgomotul autoturismului - Scris de Cuculis in Consulta un avocat la 25 May, 10:36
    Poate fi executata silit cota mea de mostenire? - Scris de Cuculis in Consulta un avocat la 25 May, 10:35
    Totul pare legal si totusi... - Scris de zbuciumel in Penal la 25 May, 10:18
    Bunurile mortului sunt executate silit, fara succesiune - Scris de Irina Medrut in Consulta un avocat la 25 May, 07:47
    Ascultare telefon pentru un furt marunt - Scris de Vizitator in Penal la 25 May, 06:51
    Recunoastere copil major de catre tatal biologic. - Scris de Vizitator in Familiei la 25 May, 00:17
    adoptia nepotului (major) - Scris de silvisor in Consulta un avocat la 25 May, 00:08
    Interdictie acces pe cea de-a 2-a deschidere a terenului ? - Scris de valman in Contencios Administrativ la 24 May, 20:04
    retragere plangere penala - Scris de Leon Carmen in Consulta un avocat la 24 May, 19:54
    ce fac un asociat - Scris de tbogdan in Drept Societar la 24 May, 19:00
    Caut avocat pentru recunoasterea unei sentinte din alt stat - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 24 May, 18:37
    Vand carti de drept - Scris de Tiberius1 in Barfe la 24 May, 17:20
    Probleme cu pomii vecinului - Scris de Vizitator in Civil la 24 May, 17:19
    Ce puteti face daca ati fost controlati de organele fiscale - Scris de C_A_Coltuc in Alte discutii la 24 May, 16:22
    Relocare copii minori in strainatate dupa divort - Scris de C_A_Coltuc in Noul Cod Civil la 24 May, 16:13
    soft legislativ pentru apple - Scris de Vizitator in Divagatii la 24 May, 16:06
    litigiul la apartament - Scris de hussain georgeta in Procedura Civila la 24 May, 14:16
    Nelamurire in privinta salariului de incadrare - Scris de nika in Consulta un avocat la 24 May, 10:54
    Cum pot recupera contravaloarea unor prestari de servicii de - Scris de daydreamer in Executare silita la 24 May, 10:43
    divort comun acord - Scris de lory30 in Familiei la 24 May, 00:24
    cauze civile - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 23 May, 20:06
    Masuratori gresite. Nu pot vinde terenul. - Scris de Vizitator in Civil la 23 May, 17:21
    Fostul sot nu permite accesul evaluatorului - Scris de Biancaa in Familiei la 23 May, 17:16
    Vanzarea unui apartament cu clauze viagere - Scris de Vizitator in Civil la 23 May, 17:14
    Cum pot lasa averea mea unui strain? - Scris de Vizitator in Succesiuni la 23 May, 16:56
    Am castigat procesul. Cum scap de poprire? - Scris de IorgulescuV in Civil la 23 May, 16:54
    Pot primi somaj la terminarea facultatii, daca am mai lucrat - Scris de studentul in Muncii la 23 May, 16:51
    Somatie pentru credit de 1800 ron - Scris de Ildi in Consulta un avocat la 23 May, 16:49
    Pensie de urmas vs. jov de weekend - Scris de C_A_Coltuc in Muncii la 23 May, 16:15
    Semnatura Legalizata - Scris de rol in Practica notariala la 23 May, 16:07
    pensie alimentara - Scris de C_A_Coltuc in Familiei la 23 May, 16:01
    scoaterea la licitatie a unui apartament - Scris de Cuculis in Executare silita la 23 May, 11:00
    lipsa gestiune - Scris de Cuculis in Consulta un avocat la 23 May, 10:56
    Cum aflu ce scrie in testament? - Scris de Cuculis in Consulta un avocat la 23 May, 10:54
    Ce se intampla daca nu achit amenda? - Scris de Leon Carmen in Consulta un avocat la 22 May, 18:36
    La plangere contraventionala mi-a dat irevocabila - Scris de Leon Carmen in Penal la 22 May, 17:05
    s
    u
    s
    s
    t
    o
    p
    j
    o
    s
    Utilizatori online:
    62 utilizatori neinregistrati