Avocatura
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 62 mesaje/1454 afisari ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: despagubiri???
MesajScris: 11 Oct 2005, 21:16
Speta: A si B incheie un contract prin care A ii ofera lui B un loc de munca la o firma cu care A colaboreaza. In contract exista o clauza care prevede ca B, in cazul incheierii colaborarii (dintre A si B), nu se poate angaja mai devreme de 3 ani la firma la care a lucrat sau la o alta firma care sa rezulte din colaborarea dintre ei, fara acordul lui A ; despagubirile prevazute fiind 100000 de euro.
Ce ar putea face B, ce sanse are?

Raportează acest mesaj
Sus

Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 12 Oct 2005, 09:55
Membru activ
Membru activ

pe viitor sa citesca de n ori contractele pe care le semneaza!!

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 12 Oct 2005, 10:06
Clauza este nula si nu produce efecte.
Constitutia garanteaza libertatea muncii, iar o clauza prin care se aduc restrictii unui drept fundamental nu produce efecte, mai ales ca partile in contractul de munca se stie ca nu sunt egale.
Pentru a evite o situatie incerta, ar trebui introdusa o actiune in constatarea nulitatii absloute a acestei clauze contractuale.

Raportează acest mesaj
Sus

Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 12 Oct 2005, 10:13
Membru de baza
Membru de baza

Depinde daca A este pf./p.j. Daca A este p.j. si nu este angajatorul c.este nul absolut pr. ca nu ar avea capacitatea de a incheia asfel de contracte incalcand princ.specialitatii cap. de exercitiu.
Daca A este p.f. care este prejudiciul lui, clauza fiind evident abuziva. In plus in ce calitate a incheiat contractul daca angajatorul este altcineva.
libertatea muncii este un drept c-nal si nu poate fi restrans decat prin cim in baza unei clz. de neconcurenta.

Iar daca A vrea sa-l dea in judecata plateste taxa de timbru si nu cred ca va arunca atatia bani pe o cauza pierduta.

B ar putea sa introduca act. in constatarea /pron. nulitatii contractului sau si mai bine sa invoce exceptia nulitatii in actiunea lui A.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 12 Oct 2005, 10:23
Membru activ
Membru activ

Excalibur scrie:
Clauza este nula si nu produce efecte.
Constitutia garanteaza libertatea muncii, iar o clauza prin care se aduc restrictii unui drept fundamental nu produce efecte, mai ales ca partile in contractul de munca se stie ca nu sunt egale.
Pentru a evite o situatie incerta, ar trebui introdusa o actiune in constatarea nulitatii absloute a acestei clauze contractuale.

Chiar asa A nu este angajatorul, ar fi bine de stiut ce contract este !
Constitutia noastra garanteaza multe!!! :?
Excalibur, daca tu ai fi patronul firmei Renault si inventez un motor ce merge cu apa , imi dau demisia si ma duc la Ford unde sunt platit mai bine, fac acelasi motor si concurez firma ta care in 2 ani da faliment? Cred ca de fapt ORNANGE aici batea de fapt - clauza de confidentialitate!!

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 12 Oct 2005, 12:43
Poate sa fie contract incheiat prin agent de munca temporara? Cine plateste salariul? Nu ca ar avea vreo importanta cu privire la interdictia de angajare, dar, contractul poate fi incheiat pentru mai multe misiuni iar intre cele doua misiuni salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara.

Raportează acest mesaj
Sus

Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 12 Oct 2005, 13:13
Membru activ
Membru activ

8O

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 12 Oct 2005, 13:36
Membru senior
Membru senior

Am inteles bine?
1. Prin contractul A-B, A intermediaza angajarea lui B la firma C, si se incheie contractul de munca B-C. Corect?
2. A colaboreaza cu C, in baza unui alt contract, care nu ne intereseaza. (treaba lor ce fac) Corect?
3. Daca colaborarea dintre A si B inceteaza, (ce colaborare? nu ne-ai povestit nimic de asta. ce natura are colaborarea asta?in baza carui contract?) B nu se mai poate angaja la firma la care a lucrat (care firma? C? pai inca lucreaza acolo...sau firma unde lucrase inainte de a se angaja la C, deci inainte de cardashia cu A? ) sau la orice firma ce rezulta din colaborarea A-B (dar astia ce fac, fac firme?)

In lipsa unor detalii suplimentare, estimez ca B are sansa de a trai fericit pana la adanci batranete. Sau poate nu...?

Pana atunci, pe baza informatiilor pe care le-ai dat,
Contractul A-B s-a executat uno ictu odata cu angajarea lui B la C si nu este susceptibil de prejudiciu. iar in lipsa prejudiciului produs in patrimoniul lui A, e indoielnic ce are de a face despagubirea.. aia de 100.000E...
Subscriu la libertatea de a munci... restrangerea acestui drept e doar prin lege... si legea zice doar de clauza de neconcurenta, pentru apararea unor interese legitime ale fostului angajator...

@tristan, ...iar eu, avocatul lui renault, ma iau cu ford la tranta pe brevetul de inventie pe motorul care merge cu apa, care-mi apartine, ca-s baiat destept si inainte de a pleca tu l-am brevetat pe renault, si o sa fie asa... ford, a subsidiary of renault. :grin:
Cre ca te pupa fordul :-D (rece)

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: lamuriri
MesajScris: 13 Oct 2005, 01:07
@denominatus
1. A si B incheie un contract de cesiune a drepturilor de autor (ceva gen Ford-Renault). A este persoana juridica care are un alt contract cu C prin care ii furnizeaza forta de munca; practic intre B si C nu s-a incheiat nici un contract.
2. Exact
3. A are contracte cu mai multe firme carora le furnizeaza oameni, la unele B a lucrat si in perioada aia in care a lucrat la C; sau a auzit de ele.
B inceteaza colaborarea cu A si deci si cu C, dupa care se angajeaza direct la C.
Intr-adevar, era un fel de clauza de confidentialitate (ca nu divulga informatiile si ca nu se angajeaza pe 3 ani...u know)
Prejudiciul se creeaza asa: firma A papa multi bani de pe urma lui B (un procent de la C ii revine lui).

@lauraC
Define agent de munca temporara...ca sa pot sa inteleg si sa iti explic! Si daca e asa, cum se schimba situatia?

Raportează acest mesaj
Sus

Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 13 Oct 2005, 09:42
Membru senior
Membru senior

Deci B are sau nu are contract de munca?
Nici macar cu A?
Atunci cum furnizeaza A munca lui B catre C?

(Cesiunea drepturilor de autor e alta marie in alta traista)

Clauza de confidentialitate e ceva diferit de clauza de neconcurenta.

Cred ca incep sa vad schema...
A angajeaza oameni destepti dar fara legaturi in piata si plaseaza produsul muncii lor in piata pe care A o are in buzunarul de la jiletca.
Si din asta face arginti.
Normal ca nu o sa-i convina ca omul destept B sa il "shunteze" direct la C, sarindu-l la impartitul argintilor.

Vrei solutie?
B sa determine crearea unei societati in care sa nu aiba calitate de actionar/asociat/administrator, sa se agajeze la ea, iar societatea nou infiintata sa purceada la crearea unor legaturi contractuale cu C si celelalte firme despre care B a auzit in timp ce colabora la A.

Adica sa cloneze partial firma A.

Si daca A are ceva de zis, B se apara spunand ca nu a incalcat contractul cu A, fiind angajat de noua firma, cu care nu are nici cea mai mica legatura, si care "intamplator" face ce facea si A.

Grija la clauzele din contractul de proprietate intelectuala, sa nu aiba frane pe acolo.

Cam asta e.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 13 Oct 2005, 10:15
Membru activ
Membru activ

Denominatus scrie:

@tristan, ...iar eu, avocatul lui renault, ma iau cu ford la tranta pe brevetul de inventie pe motorul care merge cu apa, care-mi apartine, ca-s baiat destept si inainte de a pleca tu l-am brevetat pe renault, si o sa fie asa... ford, a subsidiary of renault. :grin:
Cre ca te pupa fordul :-D (rece)

Denominatus, eu INAINTE sa ma angajez la renault am brevetat inventia!!!
M-am suparat pe ei si am plecat, nu aveam nici o clauza semnata ca voi muncii toata viata la ei!! Ma duc la ford si ii falimentez pe renault, care din pacate in productia de serie a tinut numai motorul cu apa!!!!!
:-D :-D :-D :-D

Aici nu discutam art3 cu toate alin lui din CM - ci cum s-a evidentiat - o clauza de confidentialitate :fluierat:

In legatura cu munca prin agent de munca temporara - art.87, 88.....C.M

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 13 Oct 2005, 10:55
Este exact ceea ce spui tu: A este agentul de munca temporara care incheie un contract de furnizare a fortei de munca cu C. B este salariatul "inchiriat", care are de fapt contract de munca incheiat cu A, de la care, evident isi primeste si salariul. O astfel de clauza privind interdictia de angajare la firma care l-a "inchiriat" pe B este abuziva, atata timp cat chiar C. muncii prevede posibilitatea ca la incheierea misiunii (a contractului pe perioada determinata incheiat intre A si B) salariatul (B) sa se angajeze la firma la care a fost inchiriat. Din cele spuse de tine, ORANGE, nu cred ca este vorba nici de clauza de confidentialitate si, cu atat mai putin de cea de neconcurenta pentru ca, in mod normal, C ar avea obiect de activitate diferit de A (avand in vedere ca inchiriaza forta de munca specializata pentru o anumita activitate printr-un agent de munca temporara).

Raportează acest mesaj
Sus

Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 13 Oct 2005, 17:34
Membru senior
Membru senior

Bine, bine, daca ziceti voi...

@tristan, io ca director de renault, crezi ca o sa imi schimb intreaga linie de productie, sa bag j de milioane de parai in publicitate si marketing, proiectare si toate acareturile, sa ies pe piata cu un produs, FARA SA CUMPAR MAI INTAI BREVETUL???

Asta e diferenta intre noi si ei... din pacate. :grin:

ba, io sunt renault, nu avantul prabusirea din ciorogarla de vale :grin:

ai vazt vreodat un contract de munca al unei persoane "speciale", facut de niste avocati de la fo multinationala? iti spun eu, ca daca te duci cu el la ITM, te roaga aia sa vii sa-ti iei viza pe contract dupa 5 ani, sa aiba timp sa citeasca si poate sa inteleaga despre ce e vb. :grin:

Crede-ma ca daca vii sa te angajezi la renault cu brevetul tau, ai clauze si pentru ce nu ti-a trecut vreodata prin minte ca o sa-ti treaca prin minte. :lol:

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 13 Oct 2005, 20:05
Denominatus scrie:
Deci B are sau nu are contract de munca?
Nici macar cu A?
Atunci cum furnizeaza A munca lui B catre C?

(Cesiunea drepturilor de autor e alta marie in alta traista)

Clauza de confidentialitate e ceva diferit de clauza de neconcurenta.

.

B are contract cu A, dupa cum ziceam. B nu are nimic cu C.
M-am lamurit in principiu, dar cu restul (creearea de catre B a altei firme...) e mai greu...
Daca B lucreaza acum la C si A il da in judecata, ce sanse are? Exceptia nulitatii...

Raportează acest mesaj
Sus

Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 14 Oct 2005, 10:27
Membru senior
Membru senior

Orange, fara suparare, dar daca dai informatii insuficiente si ambiguitati, o sa ai raspunsuri inutilizabile, sau mai rau, inaplicabile. Qui prodest?

Uite, analizeaza tu textul de mai jos, fa abstractie de tot ceea ce stii tu dar nu ai scris, si vezi in cate feluri poate fi interpretat fiecare element:

"Speta: A si B incheie un contract prin care A ii ofera lui B un loc de munca la o firma cu care A colaboreaza. In contract exista o clauza care prevede ca B, in cazul incheierii colaborarii (dintre A si B), nu se poate angaja mai devreme de 3 ani la firma la care a lucrat sau la o alta firma care sa rezulte din colaborarea dintre ei, fara acordul lui A ; despagubirile prevazute fiind 100000 de euro.
Ce ar putea face B, ce sanse are?"

Se cere natura juridica contractului dintre A si B. Argumentati cu elemente cuprinse in enunt.
Analizati natura juridica a clauzei si specificati sediul materiei ref interdictie.
Specificati natura juridica a interdictiei si persoanele la care se refera. ("alta firma care sa rezulte din colaborarea dintre ei")
Care este oare intentia lui B, si ce sanse are sa...(ce?)...? Argumentati cu elemente cuprinse in enunt.

Daca tu nu poti aloca timpul si efortul necesar pentru a explica in mod clar situatia, de ce astepti ca noi sa avem timp sa presupunem ce vroiai tu de fapt sa ne spui?
Si, mai ales, de ce sa avem timp sa gandim variante multiple si sa raspundem?

Vezi unde bat?
;-)

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 62 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5  Următorul

Ora este UTC + 2

Subiecte similare
 Subiecte   Autor   Răspunsuri   Vizualizări   Ultimul mesaj 
Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. despagubiri

iulian73cta

1

502

01 Iul 2003, 23:51

romcos Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. despagubiri pt. invaliditate

lollita

7

355

12 Iun 2005, 21:12

lollita Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. despagubiri / daune

[ Du-te la paginaDu-te la pagina: 1, 2 ]

marin

18

780

15 Sep 2006, 19:40

luc4s Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. Despagubiri civile!

[ Du-te la paginaDu-te la pagina: 1, 2 ]

smill

20

718

14 Mai 2008, 07:41

smill Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. Despagubiri - legea 221

casnica

6

839

11 Sep 2011, 08:48

casnica Vezi ultimul mesaj

Puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
  • alegi un avocat
  • te intalnesti cu un avocat
  • semnezi cu un avocat
  • Cauta un avocat
    Dupa numele avocatului:
    Dupa numele societatii:
    DOCUMENTE UTILE
    Cunoaste-ti problema
    Penal
    Civil
    Comercial
    Proprietate Intelectuala
    Contencios administrativ si fiscal
    Litigii de munca
    Minori si familie
    Asigurari sociale
    Faliment - procedura insolventei
    Drept maritim si fluvial
    CEDO
    Vorbeste cu altii!
    Ultimele 50 de mesaje

Clauzele CCMN 2011-2014 sunt obligatorii? - Scris de mihaela323 in Muncii la 25 May, 20:13
    executarea silita - Scris de lolo in Consulta un avocat la 25 May, 18:14
    cautiune la suspendarea executarii unui act administrativ - Scris de popescu ioana in Contencios Administrativ la 25 May, 17:32
    partaj de comun acord la notar? - Scris de RoxanaCr in Noul Cod Civil la 25 May, 17:21
    furt comis in termenul de incercare - Scris de Av Cristina Cechi in Consulta un avocat la 25 May, 17:09
    Amenintari pe internet - Scris de Cristi_brasov in Penal la 25 May, 17:02
    Buna ziua - Scris de C_A_Coltuc in Procedura Civila la 25 May, 16:00
    taxe vamale tigari - Scris de Leon Carmen in Vamal la 25 May, 14:55
    semnare declaratie straina in fata notaru si supralegalizare - Scris de roland in Practica notariala la 25 May, 14:06
    riscuri dupa adjudecarea unui imobil - Scris de daydreamer in Executare silita la 25 May, 11:01
    prelungire antecvc - Scris de Cuculis in Procedura Civila la 25 May, 10:44
    Traficul de persoane - Scris de Cuculis in Penal la 25 May, 10:41
    Amendat pentru zgomotul autoturismului - Scris de Cuculis in Consulta un avocat la 25 May, 10:36
    Poate fi executata silit cota mea de mostenire? - Scris de Cuculis in Consulta un avocat la 25 May, 10:35
    Totul pare legal si totusi... - Scris de zbuciumel in Penal la 25 May, 10:18
    Bunurile mortului sunt executate silit, fara succesiune - Scris de Irina Medrut in Consulta un avocat la 25 May, 07:47
    Ascultare telefon pentru un furt marunt - Scris de Vizitator in Penal la 25 May, 06:51
    Recunoastere copil major de catre tatal biologic. - Scris de Vizitator in Familiei la 25 May, 00:17
    adoptia nepotului (major) - Scris de silvisor in Consulta un avocat la 25 May, 00:08
    Interdictie acces pe cea de-a 2-a deschidere a terenului ? - Scris de valman in Contencios Administrativ la 24 May, 20:04
    retragere plangere penala - Scris de Leon Carmen in Consulta un avocat la 24 May, 19:54
    ce fac un asociat - Scris de tbogdan in Drept Societar la 24 May, 19:00
    Caut avocat pentru recunoasterea unei sentinte din alt stat - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 24 May, 18:37
    Vand carti de drept - Scris de Tiberius1 in Barfe la 24 May, 17:20
    Probleme cu pomii vecinului - Scris de Vizitator in Civil la 24 May, 17:19
    Ce puteti face daca ati fost controlati de organele fiscale - Scris de C_A_Coltuc in Alte discutii la 24 May, 16:22
    Relocare copii minori in strainatate dupa divort - Scris de C_A_Coltuc in Noul Cod Civil la 24 May, 16:13
    soft legislativ pentru apple - Scris de Vizitator in Divagatii la 24 May, 16:06
    litigiul la apartament - Scris de hussain georgeta in Procedura Civila la 24 May, 14:16
    Nelamurire in privinta salariului de incadrare - Scris de nika in Consulta un avocat la 24 May, 10:54
    Cum pot recupera contravaloarea unor prestari de servicii de - Scris de daydreamer in Executare silita la 24 May, 10:43
    divort comun acord - Scris de lory30 in Familiei la 24 May, 00:24
    cauze civile - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 23 May, 20:06
    Masuratori gresite. Nu pot vinde terenul. - Scris de Vizitator in Civil la 23 May, 17:21
    Fostul sot nu permite accesul evaluatorului - Scris de Biancaa in Familiei la 23 May, 17:16
    Vanzarea unui apartament cu clauze viagere - Scris de Vizitator in Civil la 23 May, 17:14
    Cum pot lasa averea mea unui strain? - Scris de Vizitator in Succesiuni la 23 May, 16:56
    Am castigat procesul. Cum scap de poprire? - Scris de IorgulescuV in Civil la 23 May, 16:54
    Pot primi somaj la terminarea facultatii, daca am mai lucrat - Scris de studentul in Muncii la 23 May, 16:51
    Somatie pentru credit de 1800 ron - Scris de Ildi in Consulta un avocat la 23 May, 16:49
    Pensie de urmas vs. jov de weekend - Scris de C_A_Coltuc in Muncii la 23 May, 16:15
    Semnatura Legalizata - Scris de rol in Practica notariala la 23 May, 16:07
    pensie alimentara - Scris de C_A_Coltuc in Familiei la 23 May, 16:01
    scoaterea la licitatie a unui apartament - Scris de Cuculis in Executare silita la 23 May, 11:00
    lipsa gestiune - Scris de Cuculis in Consulta un avocat la 23 May, 10:56
    Cum aflu ce scrie in testament? - Scris de Cuculis in Consulta un avocat la 23 May, 10:54
    Ce se intampla daca nu achit amenda? - Scris de Leon Carmen in Consulta un avocat la 22 May, 18:36
    La plangere contraventionala mi-a dat irevocabila - Scris de Leon Carmen in Penal la 22 May, 17:05
    pot executa bunurile actualului sot al fostei mele sotii? - Scris de daydreamer in Executare silita la 22 May, 15:38
    Refuzu de ridicare a somatiei ABUZ /SANTAJ - Scris de daydreamer in Executare silita la 22 May, 15:33
    s
    u
    s
    s
    t
    o
    p
    j
    o
    s
    Utilizatori online:
    cyclop, 67 utilizatori neinregistrati