Avocatura
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje/5017 afisari ] 
Autor Mesaj
MesajScris: 08 Apr 2012, 21:27 
Curios
Curios

Membru din: 08 Apr 2012, 21:23
Mesaje: 4
Sunt un contribuabil onest carre si-a platit toate darile la timp, fara intarzieri. Am si un apartament inchiriat de cativa ani la care pe care il am inregistrat la Administratia Financiara de sector. Pentru el am platite la zi toate taxele inclusiv impozit din venitul pe chirii. De cateva zile am primit o instiintare prin posta de la Casa Ntionala de Asigurari de Sanatate, in care mi se comunica ca Decizie de impunere ca as avea de platit catre dansii un debit total de 4614 lei reprezentand contributii datorate casei din veniturile realizate din inchirierea bunurilor. Suma totala e calculata din contributii cumulate din anul 2005 pana in prezent + pajorari.penalizari de plata datorate neplatii la termen a acestor contributii. Va precizez ca pana acum n-am avut cunostinta unor asemenea obligatii de plata. in plus n-am primit NICIO instiintare de plata in toti acesti ani. La temeiul acestor impuneri sunt trecute actele normative: Legea 95/2006 art 256 alin 2, Ordonanta Guvernului 92/2003, art 35 din normele metodologice aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatete 617/007. Intrebarea ar fi: sunt legale si in vigoare aceste impuneri. Eu fiind salariat la stat, stiu ca angajatorul plateste niste asigurari pt sanatate. In plus fara nicio instiintare de plata e legal sa mi se ia acum dupa atatia ani bani si pt contributiile neplatite si mai ales penalizarile?


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 09 Apr 2012, 08:00 
Membru senior
Avatar utilizator

Membru din: 31 Oct 2011, 16:03
Mesaje: 629
Noua varianta a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca antreprenorii si persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale intre 220 de lei si 9.625 de lei daca venitul brut anual va fi de minimum 7.700 de lei. In cazul asociatilor si al actionarilor, in venitul brut intra atat dividendele, cat si sumele incasate din cesionarea partilor sociale sau a actiunilor detinute. Mediul de afaceri sustine ca nivelul CAS este cea mai mare problema .

Actionarii si asociatii firmelor private, PFA-urile si persoanele care realizeaza venituri exclusiv din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, care castiga, din aceste surse, un venit brut anual echivalent cu minimum patru salarii medii brute pe eco­no­mie vor fi obligate sa plateasca contributii de asigurari sociale (CAS) pe toate veniturile obtinute din aceste activitati, in limita a cinci salarii medii brute pe economie, dar nu mai putin de 220 de lei pe luna, potrivit celei mai recente variante a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice, elaborate de Guvern.Rezulta ca per­soa­nele mentionate care realizeaza venituri in va­loa­re de cel putin 7.700 de lei anual (echivalentul unui castig lunar de 641,66 lei) vor trebui sa plateasca CAS in valoare de minimum 220,66 lei si pana la 9.625 de lei pe luna, dupa intrarea in vigoare a noii legi unice de pensionare, daca atat cota de CAS pentru conditii normale de munca, cat si coeficientul de ierarhizare 1 din Legea salarizarii unice vor fi mentinute la nivelurile actuale si in 2011. Gabriel Biris, partener al firmei de avocatura si consultanta fiscala Biris-Goran, sustine ca nu este o lege care trebuie criticata, in contextul in care pana acum s-au cautat modalitati cum sa nu se plateasca aceste contributii. In schimb, trebuie eliminate inadvertentele.

Pe de alta parte, mediul de afaceri afirma ca problema este de fapt nivelul CAS-ului prea ridicat si ca este o diferenta prea mare intre CAS si celelalte impozite. Toate categoriile mentionate da­to­reaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat, odata ce au implinit varsta de 18 ani, se stipuleaza in proiect.

Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si care, anual, se regularizeaza pe baza de­cla­ratiei privind veniturile realizate, d­e­pu­sa la organele fiscale, daca diferenta dintre veniturile realizate si cele declarate este mai mare de 10%. In cazul asociatilor si actionarilor la firme private, in venitul brut intra atat dividendele, cat si sumele incasate din cesionarea partilor sociale sau actiunilor detinute.

Spre deosebire de cei care incaseaza venituri din drep­turi de autor, contracte de colaborare si con­ventii civile si au si un contract de munca, celelalte categorii mentionate mai sus vor plati CAS pe veniturile amin­ti­te chiar daca au si carte de munca. De asemenea, in proiect se spune ca baza lunara de calcul si impunere a CAS pen­tru acesti asigurati nu poate fi mai mica decat valoarea coeficientului de ierar­hi­za­re 1, utilizat in Legea salarizarii unice. Po­trivit legii bugetului asigurarilor socia­le de stat pe 2010, promulgata recent de presedintele Romaniei, CAS pentru con­di­tii normale de munca este de 31,3%. Coe­ficientul de ierarhizare 1 din Legea salarizarii unice - salariul minim pentru sectorul bugetar - este de 705 lei pe luna.

_________________
www.coltuc.ro
avocat@coltuc.ro


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 09 Apr 2012, 20:12 
Curios
Curios

Membru din: 08 Apr 2012, 21:23
Mesaje: 4
Nu va suparati; cred ca nu am fost eu foarte clar. E vorba de CASS (casa de asigurari de SANATATE). De la casa nationala de asigurari de sanatate am primit instiintarea de care vorbeam in intrebarea mea de mai sus. Dansii pretind ca nu mi-am platit contributiile catre dansii conform legii 95/2006 din veniturile obtinute de mine prin inchirierea unui apartament. Astfel, mi-au calculat o suma compusa din contributii anuale incepand cu anul 2007 plus penalizari la fiecare suma datorata si s-a ajuns la un total de plata considerabil. Intrebarile mele sunt urmatoarele: e legala aceasta impunere/contributie de vreme ce eu sunt si salariat cu contract de munca permanent si am dovada ca angajatorul meu a platit contributiile pt CASS (sanatate) atat partea ce-i revine cat si pentru mine ca angajat? Din cate inteleg eu din legea de mai sus la art 257 alin 2 litera f se spune ca cei care au venituri si din salarii nu mai platesc si contributia la cass pt venitul din chirii. Pe de alta parte se pot percepe penalitati pentru o plata la care n-a fost trimis ani de zile nicio instiintare? Si inca ceva: creantele mai vechi de 5 ani nu se prescriu?


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 11 Apr 2012, 16:38 
Membru senior
Avatar utilizator

Membru din: 11 Ian 2012, 17:42
Mesaje: 621
Localitate: Bucuresti
Cei care sunt salariati şi au şi venituri din chirii nu datorează contribuţia.
Conform Codului de procedură fiscală, se prescrie, dupa 5 ani, orice tip de impozite şi taxe datorate bugetului de stat (de exemplu, venit, profit, TVA, accize) şi bugetelor locale, precum şi contribuţiile, amenzile şi alte sume care se constituie în venituri ale bugetului general, indiferent dacă sunt datorate de firme sau de persoane fizice.
Deasemenea Codul de procedura fiscala reglementeaza dreptul dvs de a contesta la organul emitent masura dispusa (Decizia de impunere), in termenul legal. Trebuie sa atasati contestatiei, copie de pe Contractul de munca, Carnetul de munca si o Adeverinta din care sa reiasa ca angajatorul a platit aceste contributii; in subsidiar aratati ca o parte din acele taxe sunt prescrise.
Daca nu va descurcati va recomand sa angajati un avocat deoarece aceasta procedura prealabila este destul de importanta in solutionarea favorabila a contestatiei dvs.

_________________
Cabinet de avocat Carmen Leon
Sector 5, Bucuresti.
0723646221


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 11 Apr 2012, 19:38 
Curios
Curios

Membru din: 08 Apr 2012, 21:23
Mesaje: 4
Multumesc frumos pentru raspunsul dv


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 11 Aug 2012, 16:03 
buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca se pastreaza si in cazul pensionarilor aceleasi prevederi, respectiv ca nu datoreaza contributia CAS pt venitul obtinut dintr-un contract de mandat daca era pensionar la acel moment -anul 2007. Multumesc


Raportează acest mesaj
Sus
  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 09 Ian 2013, 20:35 
am primit decizie de impunere in data de 7/01/2013 pentru sume datorate din anii 2007 si 2008 pentru neplata CAS rezultat din in chirierea apartamentului sotiei (titlul de proprietate este pe numele ei iar impozitul anual vine pe numele ei).Nu am stiut ca o sa patim asa ceva mai ales ca ca am platit im pozitul datorat la stat (16%) in totalitate. La acea data cand am depus contractul la Finante ca un bun cetatean pe el impreuna cu sotia am semnat si eu cu datele mele.Impozitul la stat a venit si pe numele meu si pe cel al sotiei.Nu a fost nici o problema si l-am platit. Acum Impunerea a venit doar pe numele meu.In anii 2007,2008,2009 cat a durat in chirierea eu am fost somer.Sotia a lucrat si lucreaza in continuare.Pot sa atac aceasta Impunere in instanta prin faptul ca eu nu sunt proprietarul apartamentului inchiriat eu semnand contractul ca sot al propietarului care este sotia mea.Suma datorata in 2007 nu se prescrie daca am primit plicul in 7/01/2013 ?Va multumesc.


Raportează acest mesaj
Sus
  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 17 Ian 2013, 08:43 
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), alin. (2^1) si (2^2) si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar*)
Sunt scutite doar persoanele salariate cu un venit mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara


Raportează acest mesaj
Sus
  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 17 Ian 2013, 09:12 
Am uitat sa precizez ca:
Prin DECIZIA CURTII CONSTITUTIONALE nr. 335 din 10 martie 2011, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 355 din 23 mai 2011 a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finala din Legea nr. 95/2006, asa cum au fost modificate de art. I pct. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2010, constatandu-se ca acestea sunt neconstitutionale in masura in care se interpreteaza ca valoarea contributiei minime la fondul de asigurari sociale de sanatate, datorata de persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende si dobanzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mica decat cuantumul unui salariu de baza minim brut pe tara, lunar. Conform art. 147 alin. (1) din CONSTITUTIA ROMANIEI republicata in MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003 dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.
In concluzie, in intervalul 23 mai 2011-7 iulie 2011, prevederile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finala din Legea nr. 95/2006, in masura in care se interpreteaza ca valoarea contributiei minime la fondul de asigurari sociale de sanatate, datorata de persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende si dobanzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mica decat cuantumul unui salariu de baza minim brut pe tara, lunar, au fost suspendate de drept, incetandu-si efectele juridice in data 8 iulie 2011, intrucat legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.
In concluzie se aplica articolul 257 , alineatul (2) litera f) din Legea 95/2006 de la data intrarii in vigoare a acesteia (1 mai 2006) si pana la data de 8 iulie 2011.


Raportează acest mesaj
Sus
  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 17 Ian 2013, 14:01 
Vizitator scrie:
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), alin. (2^1) si (2^2) si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar*)
Sunt scutite doar persoanele salariate cu un venit mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara1. Din economia textului literei f) eu inteleg urmatoarele: Sunt scutiti de la plata contributiilor cas pentru veniturile enumerate, aceia care obtin si venituri de natura celor enumerate la literele a)-d), alin. (2^1) si (2^2) si art. 213 alin. (2) lit. h). Pentru cei care nu realizeaza venituri de natura acestora din urma [enumerate la literele a)-d), alin. (2^1) si (2^2) si art. 213 alin. (2) lit. h)], urmeaza a se plati contributia cas aferenta veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit, dar nu mai putin decat un salariu de baza minim brut pe tara [adica, in cazul in care veniturile obtinute sunt mai mici de un salariu de baza minim brut pe tara, ar urma sa plateasca acea cota de 6,5% aferenta unui astfel de salariu]. Totodata trebuie mentionat ca aceasta ultima teza a fost declarata neconstitutionala.
2. Pentru ca nu am cunostinta de acest aspect, intreb: Pot fi angajat cu un salariu mai mic decat salariul minim brut pe tara?


Raportează acest mesaj
Sus
  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Subiecte similare
 Subiecte   Autor   Răspunsuri   Vizualizări   Ultimul mesaj 
Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. CNP gresit 41 ani - contributii sociale virate in alt cont

maraV

1

555

24 Ian 2011, 19:24

marusha Vezi ultimul mesaj

 


Puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Vorbeste cu altii!
Ultimele 50 de mesaje


retrocedari terenuri in Moldova - Scris de Carmen Turcanu in Succesiuni la 30 Jul, 22:25
proces asociatie de locatari -cheltuieli de intretinere - Scris de cf76 in Consulta un avocat la 30 Jul, 22:07
Granituire - Scris de rolari in Consulta un avocat la 30 Jul, 21:39
Granituire - Scris de office_euromarmenor in Consulta un avocat la 30 Jul, 21:19
AVEM NEVOIE DE AJUTOR - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 30 Jul, 19:39
Vanzare ipoteca - Scris de COLETTE in Consulta un avocat la 30 Jul, 16:55
recuperare drepturi salariale - Scris de suleyman in Lichidare - Reorganizare la 30 Jul, 15:41
contract de vizionare cu agentie imobiliara - Scris de Necunoscut in Comercial la 30 Jul, 14:19
Firma - Scris de Mihai136 in Penal la 30 Jul, 11:52
refuz debransare agent termic de catre R.A.G.C.L - Scris de ionvasile in Practica notariala la 29 Jul, 16:53
Dosar penal cu probe audio telefon mobil - Scris de tyras1980 in Penal la 29 Jul, 16:06
PRESUPUSA ACUZATIE DE FURT SI PLATA - Scris de Vizitator in Penal la 28 Jul, 18:32
documente intretinere parinte - Scris de popescu in Civil la 28 Jul, 16:02
2 executari silite - Scris de bunicug in Executare silita la 28 Jul, 12:51
Facultate - Scris de Alexei in Alte discutii la 28 Jul, 03:37
dosar penal pentru nerecoltarea probelor biologoce - Scris de Vizitator in Penal la 27 Jul, 19:15
Divort/Partaj/Custodie - Scris de office_euromarmenor in Consulta un avocat la 27 Jul, 15:08
Vreau sa trec copilul pe numele meu - Scris de office_euromarmenor in Consulta un avocat la 26 Jul, 22:43
Actiune cu obiect accesoriu (dobanda moratorie) posibila? - Scris de nikk in Civil la 26 Jul, 18:53
schimbare nume famile dupa divort - Scris de Leon Carmen in Divagatii la 26 Jul, 18:49
Prescriere credit - Scris de Leon Carmen in Executare silita la 26 Jul, 18:37
sechestru - Scris de Vio in Consulta un avocat la 26 Jul, 05:46
Participare la licitatie - Scris de Viorela in Lichidare - Reorganizare la 26 Jul, 00:36
Post succint in sensul strangerii de clientela - Scris de Viorela in Lichidare - Reorganizare la 26 Jul, 00:34
Post succint in sensul strangerii de clientela - Scris de utilizatorLRM in Administrare site, forum la 25 Jul, 23:37
proces de evacuare in regim de urgenta - Scris de utilizatorLRM in Consulta un avocat la 25 Jul, 23:16
calomie,injurii, amenintari - Scris de vizitator in Penal la 25 Jul, 21:53
pensie ptr lucru in strainatate - Scris de office_euromarmenor in Consulta un avocat la 25 Jul, 21:40
SUCCESIUNE DUPA MOARTEA TATALUI - Scris de office_euromarmenor in Consulta un avocat la 25 Jul, 16:15
parasire localitate - Scris de office_euromarmenor in Consulta un avocat la 25 Jul, 12:45
Firma de recuperare EOS - Scris de office_euromarmenor in Consulta un avocat la 25 Jul, 10:27
PUZ - Scris de AndreeaPaul in Contencios Administrativ la 25 Jul, 09:32
poarta langa gardul meu - Scris de office_euromarmenor in Consulta un avocat la 25 Jul, 09:02
expertiza psihologica in procesul de justitie - Scris de daniela monica in Civil la 24 Jul, 22:06
expertiza psihologica in procesul de justitie - Scris de danielamonicag in BAROU la 24 Jul, 22:05
expertiza psihologica in procesul de justitie - Scris de Daniela G in Ce v-ar mai interesa? la 24 Jul, 22:04
expertiza psihologica in procesul de justitie - Scris de psiholog in Dati de stire. la 24 Jul, 22:02
radar din mers - Scris de Spin265 in Codul Rutier si dreptul transporturilor la 24 Jul, 20:41
constituire drept de abitatie viagera - Scris de utilizatorLRM in Consulta un avocat la 24 Jul, 20:32
costituire drept de abitatie viagera - Scris de utilizatorLRM in Succesiuni la 24 Jul, 18:05
BUNA ZIUA - Scris de Adi81 in Consulta un avocat la 24 Jul, 14:07
Modificare act constitutiv - Scris de Paulina23 in Comercial la 24 Jul, 09:53
transcriere sechestru - Scris de mariana dinu in Ce v-ar mai interesa? la 23 Jul, 22:19
Poprire cont bancar instituita abuziv de anaf - Scris de Adi81 in Consulta un avocat la 23 Jul, 21:26
taxa pt eliberarea actului de adjudecare - Scris de Vizitator in Executare silita la 23 Jul, 21:17
Vecinul face poze cu curtea mea - Scris de Vizitator in Civil la 23 Jul, 19:04
Intrebari despre proceduri licitatie - Scris de Vizitator in Executare silita la 23 Jul, 19:03
parasire localitate - Scris de vizitator in Penal la 23 Jul, 18:46
Digital goods - pot fi revandute? - Scris de Vizitator in Comercial la 23 Jul, 18:45
pot da in judecata Sony pentru fapta de insulta si calomnie? - Scris de Vizitator in Comercial la 23 Jul, 18:40
s
u
s
s
t
o
p
j
o
s
 • alegi un avocat
 • te intalnesti cu un avocat
 • semnezi cu un avocat
 • Cauta un avocat
  Dupa nume:
  Dupa cabinet:
  DOCUMENTE UTILE
  Timbru de mediu
  Dobanda legala
  Taxa judiciara de timbru
  Cunoaste-ti problema
  Penal
  Civil
  Comercial
  Proprietate Intelectuala
  Contencios administrativ si fiscal
  Litigii de munca
  Minori si familie
  Asigurari sociale
  Faliment - procedura insolventei
  Drept maritim si fluvial
  CEDO
  Utilizatori online:
  teodor, 26 utilizatori neinregistrati
  Cautari frecvente:
  Powered by phpBB Group
  Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011