Avocatura
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje/1090 afisari ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Concediere disciplinara abuziva
MesajScris: 11 Oct 2009, 21:37
Curios
Curios

Buna ziua.
Povestea e putin mai mare ..... varianta simplificata suna cam asa:
La data de 27 mai2009 seara starea mea de sanatate s-a degradat in asa fel incat nu am putut merge la serviciu, iar in urma sfatului doctorului am stat imobilizat la pat pana in data de 30 mai(am trimis o instiintare catre firma prin fax prin care informam ca starea mea de sanatate nu imi permite sa merg la serviciu). In data de 1 iunie am mers la serviciu si am prezentat actele pentru concediul medical si am solicitat salariul cuvenit pentru luna mai(in CIM este prevazut ca salariul se acorda in intervalul 27-30 ale lunii in curs) si raspunsul a fost ca nu pot sa imi acorde salariul pe luna mai pana cand nu se lamuresc care e neregula cu concediul medical. Am venit la serviciu si a doua zi hotarat sa imi dau demisia daca nu imi este inmanat salariul. Cu o rea vointa vizibila mi s-a comunicat ca nu mi se va acorda salariul pana cand nu se va primi raspuns la contestatia pe care o sa o depuna la concediul medical prezentat de catre mine. Am considerat ca imi sunt incalcate drepturile legale si am scris o cerere de demisie bazata pe art 79, alin.8 sin codul muncii, dar pe care angajatorul a refuzat sa o primeasca si sa o inregistreze. In acest moment am fost rugat sa parasesc sediul firmei,ceea ce am si facut. Am mers la un fax si am trimis demisia prin fax, dupa care am mers la sediul ITM unde am depus o sesizare. A doua zi am trimis prin posta cu confirmare de primire demisia mea. In data de 16 iunie am primit pe card 468 Ron reprezentand salariul pe luna MAI fara zilele de concediu medical si fara contravaloarea zilelor de concediu medical neefectuate pe care le-am primit in data de 02.07.2009. In data de 30 iunie s-a intocmit decizia de incetare a CIM in baza art. 61 lit.a) din Codul Muncii in baza unui presupus Referat intocmit in data de 01.06.2009 si a unui proces verbal de cercetare disciplinara intocmit in data de 29.06.2009 , decizie pe care am contestat-o la Tribunalul Bucuresti in termen. La primul termen s-a depus din partea angajatorului o cerere de amanare pt angajare avocat. La al doilea termen a fost depusa o intampinare de catre partea adversa si a fost acordat un termen pentru a-mi putea face o aparare. Mentionez ca partea adversa sustine ca din data de 01.06.2009 mi-a fost suspendat CIM, dar eu nu am luat la cunostiinta de niciunul din actele intocmite de angajator.
Mai mentionez faptul ca scrisoarea prin care am trimis demisia catre angajator s-a intors inapoi cu mentiunea ca destinatarul refuza primirea, fapt care este inscriptionat si datat pe scrisoare de doua ori.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-decizia de incepere a cercetarii disciplinare si suspendarea CIM nu trebuia sa imi fie si mie adusa la cunostiinta si implicit sa contina si semnatura mea?
-in ce termen se poate inregistra la ITM aceasta decizie?
-faptul ca cercetarea disciplinara s-a facut pentru niste presupuse fapte care s-ar fi petrecut cu 3 luni inaintea declansarii procesului de cercetare disciplinara nu atrage dupa sine nulitatea deciziei de concediere?
- referatul de cercetare disciplinara nu ar trebui sa contina atat intrebarile ce au fost adresate sau de unde au fost trase concluziile finale, cat si semnatura mea?

Va multumesc anticipat.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 12 Oct 2009, 17:19
Membru nou
Membru nou

Inteleg din toata aceasta poveste ca societatea la care lucrati insista sa va desfaca disciplinar CIM, eventual sa va ceara daune, ori sa se puna la adapost de o actiune pentru daune introdusa de dumneavoastra.. altfel nu vad de tine cu dintii de aceasta procedura si nu-si face cruce si multumeste domnului ca v-ati depus demisia. Referitor la intrebarile dumneavoastra:

1. Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima faza a actiunii disciplinare. Persoana abilitata sa aplice sanctiunea, dupa sesizarea din oficiu sau facuta de o alta persoana, va cerceta fapta, va asculta persoana care se prezumă ca fiind vinovata si va verifica apărările acesteia. Aceasta obligatie, prevazuta de art.267 alin.1 din Codul muncii, asigura dreptul la aparare al salariatului, care pe aceasta cale isi poate sustine nevinovatia cu privire la fapta care i se atribuie si arata toate imprejurarile cu legatura cauzala. In vederea desfasurarii cercetarii prealabile, salariatul va fi convocat in scris, precizându-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Din acest moment salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere celui care conduce cercetarea prealabila toate probele si motivatiile pe care le considera necesare. Totodata, salariatul are dreptul de a fi asistat, la cererea sa de catre un reprezentant al sindicatului din care face parte.

2. Decizia de suspendare a CIM trebuie sa fie comunicata ITM in 5 zile de la perfectare(L130/99 art.2alin.2lit.a) sub sanctiunea unei amenzi contraventionale cuprinsa intre 3000 si 6000 lei (art7), desi nu vad cu ce va incalzeste pe dumneavoastra o astfel de abatere, cat timp sustineti ca v-ati depus demisia.

3.Nu inteleg care sunt abaterile sav cu 3 luni in urma (desi banuiesc ca sunt esentiale in toata aceasta poveste). art 268 (1) CMuncii: Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta (presupusul referat!) despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Daca vorbim despre absente, angajatorul e in termen, dar daca e vorba de altceva, este decazut din dreptul de a sanctiona disciplinar angajatul (daca nu probeaza ca a aflat de abateri dupa ce ati inceput sa absentati - in dreptul muncii sarcina probei cade asura angajatorului).

4. Intrebari adresate cui? Ati participat la cercetare? Inteleg ca nu.. Vor sustine probabil ca v-au comunicat convocarea, nu v-ati prezentat, si au actionat in baza art 267(3) CM. decizia de sanctionare trebuie sa respecte art.268 CM.

NU STIU DE CE, DAR PRESIMT CA STIATI TOATE ACESTE LUCRURI!

Daca nu doriti sa le cereti daune, nu trebuie sa va faceti probleme intrucat v-ati depus demisia iar conform 79(2) CM aveti scrisoarea refuzata plus martori (banuiesc). Cu extrasul de cont puteti dovedi neindeplinirea la termen a obligatiei de plata a salariului. Sincer, intreaga poveste nu ma face decat sa sper ca nu va voi avea angajat la mine in firma.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 14 Oct 2009, 19:01
Membru activ
Membru activ

dl. utzu: nu ai dori, printre salariatii tai, sa ai si oameni bine informati si care isi cunosc drepturile? chiar daca acestia mai gresesc cate odata, ...

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Concediere disciplinara abuziva
MesajScris: 14 Oct 2009, 19:40
Membru nou
Membru nou

:grin:
Nu as vrea sa atrag mai multa antipatie asupra mea, decat atrag de obicei, insa urmatoarea fraza:
elvisdumitrascu scrie:
Am venit la serviciu si a doua zi hotarat sa imi dau demisia daca nu imi este inmanat salariul.

nu cred sa convina vreodata vreunui angajator. Din punctul meu de vedere, nu se cade sa te duci acasa hotarat sa divortezi, daca nu te asteapta sotia cu ciorba calda.
Din toata povestea relatata, mi s-a parut ca am de-a face cu un angajat problema. Imi cer scuze daca am gresit.

Off topic: Intre timp am citit si regulamentul forumului, care a fost putin ignorat cu ocazia raspunsului anterior. :oops:

Cat despre angajatii informati, de regula ii bagam in carantina (pentru a evita contaminarea) , dupa care gasim modalitati de a scapa de ei (le refuzam plata salariului in cazul in care invoca la intrarea in medical.. dupa care asteptam sa vina hotarati a doua zi sa-si dea demisia).[JOKE] :grin:

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 15 Oct 2009, 11:25
Membru activ
Membru activ

imi plac remarcile dvs. sper sa apucam sa discutam mai mult in contradictoriu.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 

Ora este UTC + 2

Subiecte similare
 Subiecte   Autor   Răspunsuri   Vizualizări   Ultimul mesaj 
Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. decizie de concediere abuziva

Oana

2

287

19 Feb 2006, 16:58

Oana Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. concediere abuziva, incalcare CCM

KlaraSof

1

160

14 Dec 2011, 15:56

Cuculis Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. concediere disciplinara

varsatorsator

2

333

15 Ian 2007, 10:59

Cronos Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. conflict de munca- concediere abuziva

deimos

1

379

28 Aug 2008, 14:36

nicusor2006 Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. contestare concediere disciplinara

mere

3

353

19 Mai 2009, 21:50

dusterXXX Vezi ultimul mesaj

Puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
  • alegi un avocat
  • te intalnesti cu un avocat
  • semnezi cu un avocat
  • Cauta un avocat
    Dupa numele avocatului:
    Dupa numele societatii:
    DOCUMENTE UTILE
    Cunoaste-ti problema
    Penal
    Civil
    Comercial
    Proprietate Intelectuala
    Contencios administrativ si fiscal
    Litigii de munca
    Minori si familie
    Asigurari sociale
    Faliment - procedura insolventei
    Drept maritim si fluvial
    CEDO
    Vorbeste cu altii!
    Ultimele 50 de mesaje

Recunoastere copil major de catre tatal biologic. - Scris de Vizitator in Familiei la 25 May, 00:17
    adoptia nepotului (major) - Scris de silvisor in Consulta un avocat la 25 May, 00:08
    executari silite - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 24 May, 22:19
    furt - Scris de Leon Carmen in Consulta un avocat la 24 May, 20:33
    Interdictie acces pe cea de-a 2-a deschidere a terenului ? - Scris de valman in Contencios Administrativ la 24 May, 20:04
    retragere plangere penala - Scris de Leon Carmen in Consulta un avocat la 24 May, 19:54
    ce fac un asociat - Scris de tbogdan in Drept Societar la 24 May, 19:00
    Caut avocat pentru recunoasterea unei sentinte din alt stat - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 24 May, 18:37
    Vand carti de drept - Scris de Tiberius1 in Barfe la 24 May, 17:20
    Probleme cu pomii vecinului - Scris de Vizitator in Civil la 24 May, 17:19
    Ce puteti face daca ati fost controlati de organele fiscale - Scris de C_A_Coltuc in Alte discutii la 24 May, 16:22
    Relocare copii minori in strainatate dupa divort - Scris de C_A_Coltuc in Noul Cod Civil la 24 May, 16:13
    soft legislativ pentru apple - Scris de Vizitator in Divagatii la 24 May, 16:06
    prelungire antecvc - Scris de Clarita2 in Procedura Civila la 24 May, 14:51
    litigiul la apartament - Scris de hussain georgeta in Procedura Civila la 24 May, 14:16
    riscuri dupa adjudecarea unui imobil - Scris de Vizitator in Executare silita la 24 May, 12:43
    Buna ziua - Scris de Ilie Georgian in Procedura Civila la 24 May, 12:10
    Nelamurire in privinta salariului de incadrare - Scris de nika in Consulta un avocat la 24 May, 10:54
    Cum pot recupera contravaloarea unor prestari de servicii de - Scris de daydreamer in Executare silita la 24 May, 10:43
    divort comun acord - Scris de lory30 in Familiei la 24 May, 00:24
    cauze civile - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 23 May, 20:06
    Masuratori gresite. Nu pot vinde terenul. - Scris de Vizitator in Civil la 23 May, 17:21
    Fostul sot nu permite accesul evaluatorului - Scris de Biancaa in Familiei la 23 May, 17:16
    Vanzarea unui apartament cu clauze viagere - Scris de Vizitator in Civil la 23 May, 17:14
    Cum pot lasa averea mea unui strain? - Scris de Vizitator in Succesiuni la 23 May, 16:56
    Am castigat procesul. Cum scap de poprire? - Scris de IorgulescuV in Civil la 23 May, 16:54
    Pot primi somaj la terminarea facultatii, daca am mai lucrat - Scris de studentul in Muncii la 23 May, 16:51
    Somatie pentru credit de 1800 ron - Scris de Ildi in Consulta un avocat la 23 May, 16:49
    Pensie de urmas vs. jov de weekend - Scris de C_A_Coltuc in Muncii la 23 May, 16:15
    Semnatura Legalizata - Scris de rol in Practica notariala la 23 May, 16:07
    pensie alimentara - Scris de C_A_Coltuc in Familiei la 23 May, 16:01
    ar - Scris de adrian_cosmin in Consulta un avocat la 23 May, 11:41
    scoaterea la licitatie a unui apartament - Scris de Cuculis in Executare silita la 23 May, 11:00
    lipsa gestiune - Scris de Cuculis in Consulta un avocat la 23 May, 10:56
    Cum aflu ce scrie in testament? - Scris de Cuculis in Consulta un avocat la 23 May, 10:54
    Ce se intampla daca nu achit amenda? - Scris de Leon Carmen in Consulta un avocat la 22 May, 18:36
    La plangere contraventionala mi-a dat irevocabila - Scris de Leon Carmen in Penal la 22 May, 17:05
    pot executa bunurile actualului sot al fostei mele sotii? - Scris de daydreamer in Executare silita la 22 May, 15:38
    Refuzu de ridicare a somatiei ABUZ /SANTAJ - Scris de daydreamer in Executare silita la 22 May, 15:33
    executorii bancari - Scris de daydreamer in Executare silita la 22 May, 15:19
    Cumparatorul masinii vrea o parte din bani inapoi - Scris de Vizitator in Civil la 22 May, 11:11
    Amenda inventata - Scris de Cuculis in Contencios Administrativ la 22 May, 11:02
    bataie in scoala - Scris de Leon Carmen in Penal la 22 May, 11:01
    M-am razgandit dupa succesiune - Scris de Cuculis in Succesiuni la 22 May, 10:59
    plingere catre politia orasului chitila - Scris de Cuculis in Penal la 22 May, 10:55
    custodia definitiva - Scris de Cuculis in Familiei la 22 May, 10:53
    Micsorarea pensiei alimentare - Scris de Vizitator in Familiei la 22 May, 10:51
    Conferinta internationala anuala a UMK - Scris de UMK Iasi in Alte discutii la 22 May, 09:46
    Nu am acces la arhivele cu grupele de munca - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 22 May, 09:16
    adoptia unui major - Scris de silvisor in Consulta un avocat la 22 May, 01:47
    s
    u
    s
    s
    t
    o
    p
    j
    o
    s
    Utilizatori online:
    26 utilizatori neinregistrati