|
Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active
| Autor |
Mesaj |
|
dinubocos
|
Subiectul mesajului: CLIENTELA: ESTE SAU NU ESTE UN BUN? Scris: 25 Oct 2005, 12:10 |
|
|
|
|
Deschid un magazin. Imi formez o clientela. Dar dupa un an proprietarul spatiului in care functionez nu imi prelungeste contractul de chirie.
Dupa o luna deschide el un magazin identic in acel spatiu.
Pot considera in acest caz clientela ca fiind un bun iar pierderea ei ca un prejudiciu?
|
|
| Sus |
|
 |
|
adi_avo
|
Subiectul mesajului: Scris: 25 Oct 2005, 12:24 |
|
|
|
|
ART. 5^1 (lg.51)+statut(art.190)
(1) Societatea civila profesionala cu raspundere limitata se constituie prin asocierea a cel putin 2 avocati definitivi si aflati in exercitiul profesiei, are personalitate juridica si patrimoniu propriu. Aporturile asociatilor la capitalul social pot fi in industrie, in bani sau in natura, reprezentat de activitatea profesionala, inclusiv aportul de clientela. =n clientela poate fi considerata bun.
|
|
| Sus |
|
 |
|
dinubocos
|
Subiectul mesajului: Scris: 25 Oct 2005, 12:26 |
|
|
|
|
Cum aplic asta in comercial?
|
|
| Sus |
|
 |
|
norocel
|
Subiectul mesajului: Scris: 25 Oct 2005, 13:11 |
|
| Membru de baza |
 |
|
|
Nu cred ca ai sanse sa castigi un proces impotriva proprietarului care nu-ti prelungeste contractul de inchiriere pentru ca ti-ai asumat riscul de a pierde clientela atunci cand ai incheiat contractul pentru un an.
|
|
| Sus |
|
 |
|
attorneyatlaw
|
Subiectul mesajului: Scris: 25 Oct 2005, 14:11 |
|
| Membru de baza |
 |
|
|
clientela face parte din fondul de comert.
Cred ca trebuie vazut daca refuzul de at iti prelungi contractul de inchiriere nu a fost cumva unul abuziv si motivat de dorinta de a deschide el un magazin cu acelasi specific in spatiul cu pricina, imprejurare care, combinata cu ceva concurenta neloiala, ti-ar putea da dreptul la niste daune materiale.
_________________ "Be the best of whatever you are
|
|
| Sus |
|
 |
|
adi_avo
|
Subiectul mesajului: Scris: 25 Oct 2005, 14:36 |
|
|
|
|
Este evident ce a urmarit proprietarul de moment ce dupa o perioada scurta de timp "iti prelungeste activitatea" in nume propriu. Ti-a mentinut si firma sau acum e alta denumire? :))
|
|
| Sus |
|
 |
|
norocel
|
Subiectul mesajului: Scris: 25 Oct 2005, 15:11 |
|
| Membru de baza |
 |
|
attorneyatlaw scrie: Cred ca trebuie vazut daca refuzul de at iti prelungi contractul de inchiriere nu a fost cumva unul abuziv...
Are locatarul dreptul la prelungirea contractului de inchiriere a unui spatiu comercial?
Exista o obligatie pentru proprietar de a prelungi un astfel de contract?
|
|
| Sus |
|
 |
|
attorneyatlaw
|
Subiectul mesajului: Scris: 25 Oct 2005, 15:15 |
|
| Membru de baza |
 |
|
|
depinde ce scrie in contract.
Ca poate scrie ca are dreptul cu conditia sa notifice intentia de prelungire cu 30 zile inainte de expirarea termenului contractual.
|
|
| Sus |
|
 |
|
dinubocos
|
Subiectul mesajului: Scris: 25 Oct 2005, 15:33 |
|
|
|
|
Nu a pastrat firma mea.
Si contractul nu prevedea in nici un fel obligatia de prelungire.
Dar cand s-au facut investitiile in spatiu si in publicitate a dat de inteles ca va fi ok.
|
|
| Sus |
|
 |
|
attorneyatlaw
|
Subiectul mesajului: Scris: 25 Oct 2005, 16:12 |
|
| Membru de baza |
 |
|
|
nashpa in acest caz.
ai avut un contract slab si in consecinta te-ai cam fript
|
|
| Sus |
|
 |
|
dinubocos
|
Subiectul mesajului: Scris: 25 Oct 2005, 18:49 |
|
|
|
|
Contractul era slaaab: piele si os.
Da nu m-am fript eu.
Eu am fost chemat sa repar lucrurile. Ce se mai poate repara.
|
|
| Sus |
|
 |
|
kko
|
Subiectul mesajului: Scris: 26 Oct 2005, 08:38 |
|
| Membru senior |
 |
|
La fel ca Norocel gandesc si eu. Nu cred ca exista judecatorul sa admita o astfel de cerere. Este ca si cum ai solicita despagubiri pt.motivul ca proprietarul n-a mai vrut sa-ti prelungeasca contractul.
Totusi, ar exista varianta investitiilor efectuate in spatiu(probate cu documente justificative)inclusiv cheltuielile cu reclama/publicitatea care au condus la sporirea clientelei (probata ca atare prin volumul de vanzari), toate acestea marind "valoarea de utilizare"a spatiului comercial in discutie. Cat timp proprietarul , dupa incetarea contractului de inchiriere, nu a schimbat destinatia acelui spatiu comercial, desfasurand un comert identic cu al tau ,a profitat astfel de clientela atrasa anterior de tine, respectiv de spatiul comercial caruia tu i-ai sporit valoarea prin atragere de clienti la respectiva adresa; poate ca exista o mica portita in cazul unei abordari curajoase a chestiunii....
Problemea preluarii clientelei este destul de interesanta. Nu am vazut practica judiciara in domeniu si nu-mi dau seama care sunt criteriile de apreciere obiectiva a pierderii suferite de un comerciant caruia i s-a "furat/preluat" clientela
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
aho
|
Subiectul mesajului: Scris: 26 Oct 2005, 08:53 |
|
| Membru de baza |
 |
|
|
Am o hotarare din 98 pronuntata pe fond de judecatori( pe care i-ati vazut si la televizor ) insa mentinuta de CSJ , unde am fost reprezentati de un avocat renumit ( nu-i dau numele daram vazut pe forum un membru cu acest pseudonim )prin care intr-o speta asemanatoare, locatarul a introdus actiune pe obligatie de a aface pe aceleasi considerente prin care am fost obligati sa vindem spatiul comercial situat in buricul targului. Dupa intabulare locatarul a vandut spatiul la un pret de 20 ori m.m. unei banci, firma a fost radiata si asociatul unic a s-a reintors in tara lui .
Daca cuiva ii este de folos o sa scot o copie de la arhiva si o postez.
|
|
| Sus |
|
 |
|
dinubocos
|
Subiectul mesajului: Scris: 26 Oct 2005, 09:05 |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
kko
|
Subiectul mesajului: Scris: 26 Oct 2005, 13:55 |
|
| Membru senior |
 |
|
Aho, te rog detaliaza putin subiectul. M-ai facut f .curios.
Sa inteleg ca in speta ta, locatarul a considerat si demonstrat ca valoarea clientelei atrase (prin efortul sau "social")a fost mai mare decat valoarea imobilului inchiriat ? S-a apreciat astfel ca prejudiciul suferit nu poate fi reparat decat in natura (adica sa i se dea clientela inapoi), fapt ce nu putea fi realizat decat prin obligarea proprietarului sa-i vanda spatiul comercial la care clientela "atrasa" obisnuia sa vina????? 8O
Incepe sa devina interesant subiectul (ori eu incep sa fabulez...)
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Puteţi scrie subiecte noi în acest forum Puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
|
|
|
Utilizatori online: 34 utilizatori neinregistrati
|
|