|
Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active
|
Pagina 1 din 1
|
[ 11 mesaje/606 afisari ] |
|
|
| Autor |
Mesaj |
|
andreicosminus
|
Subiectul mesajului: certificat de mostenitor - anulare, prescriptie Scris: 26 Noi 2008, 20:19 |
|
| Membru Junior |
 |
|
Am urmatoarea speta:
De pe urma a doi defuncti X si Y, raman 5 descendenti: A, B, C, D, E.
Unul din acesti 5 descendentii si anume A- este predecedat (decesul are loc in anul 1974). A are la randul lui 3 copii, la care s-ar aplica institutia reprezentarii.
Ceilalti 4 mostenitori ai lui x si Y, in anul 1989, se prezinta pe ascuns la notar si obtin pe ascuns de cei 3 descendenti ai lui A - un certificat de mostenitor, in care nu mentioneaza nimic nici de A nici de descendentii sai, cu toate ca acestia nu erau renuntatori la mostenirea lui X si Y si erau majori la data dezbaterii procedurii notariale.
Cei trei descendenti ai lui A afla in anul 2008 de acest certificat de mostenitor.
Pot sa cer in instanta anularea lui, chiar daca am depasit cei 3 ani de la eliberarea lui?

|
|
| Sus |
|
 |
|
lilix2
|
Subiectul mesajului: Scris: 27 Noi 2008, 22:30 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
cred ca la J Arad s-a cerut constatarea nulitatii unui astfel de certificat, intr-o speta similara si s-a obtinut, fara sa se puna in disc prescriptia. Merita sa incerci, altfel vei regreta toata viata, dar informeaza-ti clientul la modul serios despre riscu si sa si-l asume (chiar in scris!!)
|
|
| Sus |
|
 |
|
andreicosminus
|
Subiectul mesajului: Scris: 29 Noi 2008, 14:01 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
descendentii lui A au aflat de acest certificat de mostenitor in anul 2008.
Care ar fi temeiul de drept prin care sa arat ca termenul de prescriptie de 3 ani ar curge nu de la data eliberarii certificatului ci de la data luarii la cunostinta?
|
|
| Sus |
|
 |
|
liloo
|
Subiectul mesajului: Scris: 29 Noi 2008, 15:14 |
|
| Membru activ |
 |
|
|
Cred ca in speta nu se pune atat problema prescriptiei cat a intereseului.
Daca mostenitorii lui A nu au acceptat in termen de 6 luni succesiunea, ce interes mai pot avea in anularea certificatului de mostenitor?
|
|
| Sus |
|
 |
|
andreicosminus
|
Subiectul mesajului: Scris: 29 Noi 2008, 15:18 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Au interes pentru ca plec de la premisa ca au acceptat tacit succesiunea lui X si Y (o sa fac probe in instanta in acest sens).
Problema care ma interesa viza temeiul de drept prin care sa scap de problema prescriptiei.
|
|
| Sus |
|
 |
|
liloo
|
Subiectul mesajului: Scris: 29 Noi 2008, 15:30 |
|
| Membru activ |
 |
|
|
Nefiind chemati la notar la dezbaterea succesiunii, mostenitorii lui A pot ataca certificatul de mostenitor in termen de trei ani de la data la care au aflat despre certificat.
|
|
| Sus |
|
 |
|
andreicosminus
|
Subiectul mesajului: Scris: 29 Noi 2008, 15:34 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Si eu sunt de acord cu dvs. Dar ar fi doua probleme:
1) Care ar fi temeiul de drept prin care sa arat ca termenul de prescriptie curge de la data luarii la cunostinta de continutul certificatului de mostenitor si nu data eliberarii lui?
2) Cum pot proba eu in instanta data cand au aflat de acest certificat de mostenitor?
|
|
| Sus |
|
 |
|
liloo
|
Subiectul mesajului: Scris: 29 Noi 2008, 15:40 |
|
| Membru activ |
 |
|
|
1. Fiind terti, termenul curge de la data la care au cunoscut sau ar fi trebuit si ar fi putut sa stie ca s-a eliberat certifiact de mostenitor. Cred ca temeiul de drept ar putea fi 9 din Decretul nr. 167/1958 (cel mult 18 luni de la data emiterii+3 ani termenul de prescriptie).
2. Daca nu poti atunci termenul incepe sa curga dupa expirarea termenului de 18 luni.
|
|
| Sus |
|
 |
|
andreicosminus
|
Subiectul mesajului: Scris: 29 Noi 2008, 15:41 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Nu e vorba ca nu pot sa dovedesc dar cum sa o fac? Cu martori?
|
|
| Sus |
|
 |
|
liloo
|
Subiectul mesajului: Scris: 29 Noi 2008, 15:49 |
|
| Membru activ |
 |
|
|
Mie mi se pare ca nu ai nimic de dovedit daca de incadrezi in termenele de 18 luni si de 3 ani.
Nu tu trebuie sa dovedesti primul pentru ca in exceptie primul probeaza cel care o invoca sau in favoarea cui se invoca.
Adversarii tai probabil vor incerca sa probeze ca ai stiut despre certificat.
|
|
| Sus |
|
 |
|
andreicosminus
|
Subiectul mesajului: Scris: 01 Dec 2008, 22:39 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Din pacate nu ma incadrez in termenul de 18 luni dar ma incadrez in cel de 3 ani.
Oricum daca mi se ridica problema prescriptiei, o sa tin cont de sfaturile dvs. privind cine sa faca dovada exceptiei invocate si o sa incerc sa ma concentrez pe problema acceptarii succesiunii.
Multumesc
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Pagina 1 din 1
|
[ 11 mesaje ] |
|
|
Puteţi scrie subiecte noi în acest forum Puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
|
|
|
Utilizatori online: Leon Carmen, 93 utilizatori neinregistrati
|
|