Avocatura
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 25 mesaje/4956 afisari ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: cerere salarii compensatorii
MesajScris: 15 Iun 2010, 16:49
Membru nou
Membru nou

Buna ziua,

Am si eu o rugaminte in a ma sfatui cum sa procedez pentru primirea salariilor compensatorii ce mi se cuvin odata cu incheierea CIM cu art.65 (1) Codul Muncii.

Eu sunt in preaviz luna aceasta si incepand cu 01.07.2010 urmeaza sa mi se desfaca CIM cu art mentionat mai sus; stiu din cele studiate de mine ca am dreptul la 2 salarii compensatorii potrivit art.76 (1) CCM la nivel de ramura de comert; cert este ca nimeni nu a primit aceste salarii la plecare, desii tuturor le-a fost incetat CIM in aceleasi conditii. Au primit doar decizia, adeverinta pentru somaj, cartea de munca si bineinteles li s-a platit perioada de preaviz. Daca fac cerere pentru plata salariilor compensatorii inainte de a primi actele de la Buc risc sa nu le mai primesc nici pe acestea; m-am gandit sa fac cererea ulterior primirii documentelor necesare pentru inscrierea in evidenta AJOFM (aprox primele 2-3 saptamani din luna iulie), insa ar fi problema cu nr de inregistrare...daca trimit cererea prin curierat rapid, cu confirmare de primire si cu mentiunea pe colet a actului ce il contine, este suficient? alta modalitate prin care pot obtine nr de inregistrare sau sa am dovada ca am trimis cererea la ei chiar nu imi trece prin minte..si posibilitatea ca eu sa ajung la Buc pt a mi se semna cererea este nula!

Va rog tare mult sa ma sfatuiti ce as putea face!

Multumesc

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: cerere salarii compensatorii
MesajScris: 16 Iun 2010, 13:16
Membru activ
Membru activ

trimiţi cererea ta către angajator prin intermediul poştei române, folosind o trimitere recomandată, la care ataşezi o confirmare de primire. confirmarea de primire ţi se va întoarce la domiciliu, şi de acolo vei vedea cine - din cadrul firmei - a primit scrisoarea şi în ce dată. acest mod de comunicare este echivalent aceluia în care mergi cu cererea la angajator, o depui, şi de la secretariat ţi se scrie pe copia cererii tale un nr. de înregistrare.

ori, mergi cu cererea la la un executor judecătoresc şi-i ceri să comunice cu angajatorul înscrisul ce i-l înmânezi. hârtia înregistrată la executor reprezintă dovada comunicării către angajator. (şi executorul apelează tot la o trimitere recomandată către angajator).

nu folosi firme de curierat, sau alte mijloace în afara celor descrise.

D.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 16 Iun 2010, 13:43
Membru nou
Membru nou

Multumesc mult pentru informatia oferita, o sa aleg varianta cu posta romana.
Mai aveam o nelamurire cu privire la momentul trimiterii respectivei cereri; o pot trimite dupa ce primesc cartea de munca, decizia si adeverinta pentru somaj?

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 17 Iun 2010, 10:20
Membru activ
Membru activ

da. aştepţi să primeşti întâi toate hârtiile de la angajator, şi după aceea îi ceri - aşa cum ţi-am arătat - şi plata celor 2 salarii compensatorii; dacă nu ţi le plăteşte într-un termen rezonabil, să zicem 1 lună, îl dai în gât la ITM. dacă nici aşa nu va dori, riscă şi o amendă, şi şi un proces pe care, după ce ai şi hârtia de la ITM, i-l poţi intenta angajatorului.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 17 Iun 2010, 18:57
Membru nou
Membru nou

Multumesc mult de tot!

Daca nu deranjez prea tare, mai am o intrebare: valoarea salariul compensatoriu este salariul brut, salariul net sau salariul mediu pe unitate?

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 21 Iun 2010, 12:09
Membru activ
Membru activ

"dreptul la 2 salarii compensatorii potrivit art.76 (1) CCM la nivel de ramura de comert"

ai acest ccm la îndemână? acolo spune şi de care tip este acest salariu: adică: brut sau net sau mediu pe unitate.

de exemplu, în ccmunn 07-10 zice:
Art. 78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. adică, în interpretarea mea, mai trebuie să iei un net în mână. dar caută şi ccm-ul de care zici, la nivelul ramurii de comerţ, şi te vei edifica.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 21 Iun 2010, 17:02
Membru nou
Membru nou

Da, si in CCM la nivel de ramura de comert este aceeasi formulare dar nu stiam ce vrea sa zica cu aceaste 2 salarii lunare;
Art. 76. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana
salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin două salarii lunare, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Multumesc mult pentru informatiile oferite!

Bineinteles ca mai apar niste semne de intrebare in mintea mea privitor la alte venituri; o sa mai postez o intrebare, daca ai timp as vrea tare mult sa ma ajuti in continuare...

Prin drepturi salariale cuvenite la zi inteleg plata perioadei de preaviz si a concediului de odihna neefectuat pentru anul in curs; zilele de concediu de odihna neefectuate se calculeaza incluzand si luna de preaviz? adica, sunt 21 de zile : 12 luni x 6 luni (ianuarie-iunie inclusiv) sau x 5 luni (ianuarie-mai inclusiv)?

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 21 Iun 2010, 17:15
Membru nou
Membru nou

Imi este neclara si formularea din Codul Muncii cu privire la plata concediului de odihna neefectuat: atr.141, alin.4 CM: "Compensarea in bani a concediul de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii CIM." de aici rezulta ca poate sa imi platesca concediul neefectuat, insa nu si ca ar fi obligat sa faca acest lucru!

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 12 Iul 2010, 21:22
Curios
Curios

Buna ziua,
Am fost in aceeasi situatie cu tine vezi subiectul "Salariu compensator" postat in 12.iulie.
Am dat firma injudecata tribunalul mi-a acordat un salariu brut, dar firma vrea sa-mi dea un slariu net desi hotararea suna asa:

"Obliga parata sa plateasca reclamantului o compensatie echivalenta cu salariul de baza al acestuia, respectiv 2788 lei"

Eu consider ca tb sa primesc 2788, mai ales ca firma a venit in intampinarea plangerii mele cu solicitarea de a-mi plati 1900 ron (cv salariului net) iar tribunalul a dat raspunsul de mai sus.

Cu stima

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Iul 2010, 12:52
Curios
Curios

Buna ziua,
am si eu o nelamurire: cate salarii compensatorii trebuie sa primesc de la o firma care are domeniul de activitate comert, cod CAEN 46..., dar care s-a inregistrat cu CCM la nivel national la ITM? Mentionez ca in aceasta perioada ma aflu in preaviz urmand sa fiu trimisa in somaj ca urmare a restrangerii activitatii.
Multumesc

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Iul 2010, 15:11
Membru nou
Membru nou

Cauta pe net "Contract colectiv de muncă la nivelul Ramurii Comerţ pe anul 2010" in format pdf si pe urma cauta in textul lui cu Ctrl+F numele firmei care te-a dat in somaj; daca o gasesti in anexa care prezinta firmele semnatare ale acestui contract sunt obligati sa iti dea cel putin 2 salarii compensatorii (oricum nu o sa iti dea mai multe, decat daca CCM inregistrat la ITM prevede mai multe, desii daca este vorba de CCMUN este doar 1 salar).
Daca nu reusesti lasa-mi un Id si ti-l trimit eu.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Iul 2010, 15:12
Membru nou
Membru nou

Ti l-as atasa aici pe forum insa imi spune ca extensia pdf nu este permisa.

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Iul 2010, 15:15
Membru nou
Membru nou

DanielD scrie:
Buna ziua,
Am fost in aceeasi situatie cu tine vezi subiectul "Salariu compensator" postat in 12.iulie.
Am dat firma injudecata tribunalul mi-a acordat un salariu brut, dar firma vrea sa-mi dea un slariu net desi hotararea suna asa:

"Obliga parata sa plateasca reclamantului o compensatie echivalenta cu salariul de baza al acestuia, respectiv 2788 lei"

Eu consider ca tb sa primesc 2788, mai ales ca firma a venit in intampinarea plangerii mele cu solicitarea de a-mi plati 1900 ron (cv salariului net) iar tribunalul a dat raspunsul de mai sus.

Cu stima

Din cate stiu eu aceste salarii compensatorii se impoziteaza si se retin inclusiv contributiile sociale, mai putin somajul...de aceea este posibil sa iti fi dat doar netul

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Iul 2010, 15:21
Membru nou
Membru nou

Apropo...ai facut mai intai plangere la ITM si pe urma i-ai dat in judecata? sau..care au fost pasii urmati dupa trimitrerea notificarii cu drepturile salariale ce ti se cuvin?

multumesc

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Iul 2010, 15:31
Curios
Curios

Din Codul muncii stiu ca nu e obligatoriu sa se gaseasca in acea anexa.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
...
c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
In articolul de mai sus nu spune ca angajatorul trebuie sa fie semnatarul CCM pe ramura. CCM afost incheiat pentru toti angajatorii din ramura comert.
Deci pana la urma este 1 salar sau doua?

Raportează acest mesaj
Sus
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 25 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2

Subiecte similare
 Subiecte   Autor   Răspunsuri   Vizualizări   Ultimul mesaj 
Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. salarii compensatorii

davideloo608

0

201

10 Oct 2011, 15:36

davideloo608 Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. Plata salarii compensatorii

Smiley000

1

460

13 Mai 2011, 07:59

smill Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. plata salarii compensatorii

Cleopatra

0

236

29 Noi 2006, 10:21

Cleopatra Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. drept la salarii compensatorii

pestritu135

1

55

10 Feb 2012, 11:14

andr33a_rose Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. politisti - salarii compensatorii 2012

vilcan_doru

0

194

06 Ian 2012, 12:18

vilcan_doru Vezi ultimul mesaj

Puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
  • alegi un avocat
  • te intalnesti cu un avocat
  • semnezi cu un avocat
  • Cauta un avocat
    Dupa numele avocatului:
    Dupa numele societatii:
    DOCUMENTE UTILE
    Cunoaste-ti problema
    Penal
    Civil
    Comercial
    Proprietate Intelectuala
    Contencios administrativ si fiscal
    Litigii de munca
    Minori si familie
    Asigurari sociale
    Faliment - procedura insolventei
    Drept maritim si fluvial
    CEDO
    Vorbeste cu altii!
    Ultimele 50 de mesaje

• Eos KSI- amenintare de chemare in judecata - Scris de andreea vio in Procedura Civila la 13 Feb, 09:41
  • Recuperatorii trimisi de Orange ma ameninta cu inchisoarea - Scris de pink in Consulta un avocat la 13 Feb, 00:50
  • viol - Scris de nicoletagabriela in Consulta un avocat la 13 Feb, 00:02
  • vatamre tentativa - Scris de gabriele79 in Consulta un avocat la 12 Feb, 22:34
  • certificat de la primarie - Scris de bulumac in Civil la 12 Feb, 20:38
  • Actiune in stabilirea paternitatii - Scris de in Consulta un avocat la 12 Feb, 17:11
  • nu stiu cum sa procedez - Scris de in Consulta un avocat la 12 Feb, 14:56
  • Punere in posesie teren in plus la masuratoare cadastrala - Scris de Andrei in Civil la 12 Feb, 13:27
  • Contestatie RATB - Scris de ion in Contencios Administrativ la 11 Feb, 22:22
  • Represiunea nedreaptă - Scris de X-ulescu in Penal la 11 Feb, 22:04
  • aspectul clauzei penale intr un contract de imprumut??? - Scris de mihailov in Consulta un avocat la 11 Feb, 21:26
  • nedumerire - Scris de arisalex58 in Civil la 11 Feb, 19:50
  • penal - Scris de stoikitza86 in Penal la 10 Feb, 22:25
  • revenire la lucru dupa cic - Scris de administrator in Muncii la 10 Feb, 19:11
  • ingrijiri medicale - Scris de in Consulta un avocat la 10 Feb, 18:40
  • doresc un raspuns cat mai urgent! - Scris de in Consulta un avocat la 10 Feb, 17:24
  • testament ce nu poate fi atacat - Scris de angela-dontu in Succesiuni la 10 Feb, 16:59
  • plangere impotriva unui judecator - Scris de Ghe-R in Penal la 10 Feb, 16:55
  • anulare contract de v-c, datorii banci - Scris de Eugen Z in Civil la 10 Feb, 16:50
  • formula recuperare taxa auto - persoana juridica - Scris de Holly-Erin in Drept Societar la 10 Feb, 16:46
  • procedura recunoastere minor - Scris de xena-1 in Familiei la 10 Feb, 16:39
  • uzucapiune si nuliate absoluta contract de vanzare - Scris de ramonta in Civil la 10 Feb, 16:36
  • Amenda casa de marcat , agentie imobiliara - Scris de Laura Duca in Contabilitate la 10 Feb, 16:32
  • Nelamuriri infiintare SRL - Scris de Plesan-wic in Drept Societar la 10 Feb, 16:31
  • Problema despagubire RCA - Scris de ionutm in Asigurari la 10 Feb, 15:50
  • iesire din tara minor fara parinti - Scris de Cuculis in Civil la 10 Feb, 15:03
  • acord tata - Scris de Cuculis in Familiei la 10 Feb, 15:02
  • Concubinaj - Scris de Cuculis in Civil la 10 Feb, 15:01
  • Citat sa ma prezint la Politie - Scris de Aioanei Costel in Penal la 10 Feb, 14:12
  • depunere intampinare ca intervenient - Scris de constanta in Procedura Civila la 10 Feb, 14:00
  • inselare consumator - pret mai mare la casa de marcat - Scris de Liz1979 in Civil la 10 Feb, 13:58
  • amenzi neachitate - Scris de elvis in Contencios Administrativ la 10 Feb, 13:44
  • Neplata pensie de intretinere - Scris de ionita mihaela in Familiei la 10 Feb, 11:59
  • OUG 125/2011 pentru modificarea si completarea Codului Fisca - Scris de C_A_Coltuc in Alte discutii la 10 Feb, 11:58
  • drept la indemnizatia pentru crestere copil - Scris de mikerinos in Muncii la 10 Feb, 11:42
  • presupus furt - Scris de in Penal la 10 Feb, 11:35
  • plata cota parte caldura, desi am centrala proprie - Scris de Lorrry_27 in Civil la 10 Feb, 11:26
  • firma executata silit, recuperare restante salariale - Scris de andr33a_rose in Muncii la 10 Feb, 11:23
  • desfiintare post, angajat in CO - Scris de andr33a_rose in Muncii la 10 Feb, 11:17
  • drept la salarii compensatorii - Scris de andr33a_rose in Muncii la 10 Feb, 11:14
  • rovinieta - 4 amenzi dupa 6 luni - Scris de yin-yang in Contencios Administrativ la 10 Feb, 11:11
  • Interpretare Codul Muncii - Scris de andr33a_rose in Muncii la 10 Feb, 11:00
  • Urgent - Scris de in Consulta un avocat la 10 Feb, 10:36
  • cererea de gratiere - Scris de florica a in Noul Cod Penal la 9 Feb, 23:27
  • cererea de gratiere - Scris de mirabela1900 in Noul Cod Penal la 9 Feb, 23:26
  • gratiere presedentiala - Scris de ylenia in Penal la 9 Feb, 20:31
  • teapa pe okazii.ro - Scris de legally in Civil la 9 Feb, 18:38
  • Recuperare creante. Executare silita - Scris de C_A_Coltuc in Executare silita la 9 Feb, 18:23
  • Dizolvare srl asociat unic - Scris de in Consulta un avocat la 9 Feb, 17:24
  • vanzare autorurism - Scris de edera-s in Civil la 9 Feb, 17:04
  • s
    u
    s
    s
    t
    o
    p
    j
    o
    s
    Utilizatori online:
    administrator, johei, smill, andr33a_rose, anam, 94 utilizatori neinregistrati
    Cautari frecvente: