|
Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active
| Autor |
Mesaj |
|
orange
|
Subiectul mesajului: ce infractiune? Scris: 19 Ian 2006, 20:44 |
|
|
|
(Speta clasica)
Faptuitorul, vrand sa violeze victima, o tranteste la pamant cu putere. In cadere, victima se loveste de o piatra si moare. (Violul nu a mai avut deci loc.) Ce infractiune se retine?
P.S. Cei cu mistourile, abtineti-va 
|
|
| Sus |
|
 |
|
luc4s
|
Subiectul mesajului: Scris: 19 Ian 2006, 22:58 |
|
| Membru senior |
 |
|
|
Omor(praeterintentie) si tentativa de viol.
|
|
| Sus |
|
 |
|
bog28
|
Subiectul mesajului: Scris: 19 Ian 2006, 23:29 |
|
| Membru activ |
 |
 |
|
luc4s a scris:
Citat: Omor(praeterintentie)
infractiunea de omor se caracterizeaza pe latura subiectiva numai prin intentie. de preterintentie vorbim doar la loviri sau vatamari cauzatoare de moarte (183)
incadrarea dupa parerea mea este: tentativa de viol ce a avut ca urmarea moartea vicitmei- 20 raportat la 197, alin3, teza 2 C.p. ... cu toate discutiile din doctrina refritoare la tentativ in cazul infractiunilor comlpexe si preteeintentionate.
|
|
| Sus |
|
 |
|
gstefan5
|
Subiectul mesajului: Scris: 19 Ian 2006, 23:29 |
|
| Membru activ |
 |
|
|
Loviri sau vatamari cauzatoare de moarte in concurs cu tentativa de viol.
|
|
| Sus |
|
 |
|
orange
|
Subiectul mesajului: Scris: 20 Ian 2006, 00:52 |
|
|
|
bog28 scrie: incadrarea dupa parerea mea este:tentativa de viol ce a avut ca urmarea moartea vicitmei- 20 raportat la 197, alin3, teza 2 C.p. ... cu toate discutiile din doctrina refritoare la tentativ in cazul infractiunilor comlpexe si preteeintentionate. Sunt la curent cu discutiile din doctrina, dar ma interesa cum argumentezi... Plus ca in practica judiciara, s-a dat solutia pe care o spui tu, cu precizarea ca se aplica pedeapsa nu de la tentativa, ci chiar de la viol urmat de moartea victimei, desi violul nu a avut loc. Nu gasesc decizia momentan... gstefan5 scrie: Loviri sau vatamari cauzatoare de moarte in concurs cu tentativa de viol.
La fel, cum argumentezi? Daca legiuitorul a facut o infractiune complexa din cele 2 fapte, o putem desparti asa?
|
|
| Sus |
|
 |
|
orange
|
Subiectul mesajului: Scris: 20 Ian 2006, 00:54 |
|
|
|
|
P.S. Precizez ca intreb nu pentru a ma afla in treaba cu o chestiune controversata, ci pentru a vedea cum se poate argumenta in sensul diferitelor solutii :)
|
|
| Sus |
|
 |
|
bog28
|
Subiectul mesajului: Scris: 20 Ian 2006, 08:31 |
|
| Membru activ |
 |
 |
|
Citat: P.S. Precizez ca intreb nu pentru a ma afla in treaba cu o chestiune controversata, ci pentru a vedea cum se poate argumenta in sensul diferitelor solutii
intrebarea este foarte buna, tocmai asta este rolul forum-ului sa discutam chestiuni controversate...si eventual sa facem propuneri de lege ferenda.
argumentele solutiei propuse de minele scriu mai pe dupa-amiaza.
|
|
| Sus |
|
 |
|
aho
|
Subiectul mesajului: Scris: 20 Ian 2006, 09:28 |
|
| Membru de baza |
 |
|
orange scrie: Sunt la curent cu discutiile din doctrina, dar ma interesa cum argumentezi... Plus ca in practica judiciara, s-a dat solutia pe care o spui tu, cu precizarea ca se aplica pedeapsa nu de la tentativa, ci chiar de la viol urmat de moartea victimei, desi violul nu a avut loc. Nu gasesc decizia momentan...
La fel, cum argumentezi? Daca legiuitorul a facut o infractiune complexa din cele 2 fapte, o putem desparti asa?
Scuze ca intervin intre penalisti
stiu ca nu stiu !
Cred ca am citit speta in Loghin dar nu o am la indemana insa am o speta asemanatoare, tentativa viol urmata de sinuciderea vicimei ( prin aruncare de la etaj) in care s-a dat solutia de omor calificat 174 rap. la 175 lit. h c.pen, csj dec 470/93, dreptul nr.3/94.
|
|
| Sus |
|
 |
|
gstefan5
|
Subiectul mesajului: Scris: 20 Ian 2006, 11:20 |
|
| Membru activ |
 |
|
|
1- Tentativa la infractiunea de viol ce a avut ca urmare moartea victimei nu poate exista.
2- Victima a murit in urma loviturilor si nu in urma violului = lovituri sau vatamari cauzatoare de moarte.
3- Hotararea de a viola a fost pusa in executare, executare care a fost intrerupta= tentativa de viol.
4- Actiunea savarsita de aceeasi persoana intruneste elementele mai multor infractiuni -> lovituri sau vatamari cauzatoare de moarte si tentativa de viol.
|
|
| Sus |
|
 |
|
bobocel
|
Subiectul mesajului: Scris: 20 Ian 2006, 11:36 |
|
| Membru senior |
 |
 |
|
gstefan5 scrie: 1- Tentativa la infractiunea de viol ce a avut ca urmare moartea victimei nu poate exista.
3- Hotararea de a viola a fost pusa in executare, executare care a fost intrerupta= tentativa de viol.
1. esti sigur ca nu poate exista ???
3. gstefan5 ... te contrazici singur ???  (nu te supara  )
|
|
| Sus |
|
 |
|
luc4s
|
Subiectul mesajului: Scris: 20 Ian 2006, 20:17 |
|
| Membru senior |
 |
|
bog28 scrie: luc4s a scris: Citat: Omor(praeterintentie) infractiunea de omor se caracterizeaza pe latura subiectiva numai prin intentie. de preterintentie vorbim doar la loviri sau vatamari cauzatoare de moarte (183) incadrarea dupa parerea mea este: tentativa de viol ce a avut ca urmarea moartea vicitmei- 20 raportat la 197, alin3, teza 2 C.p. ... cu toate discutiile din doctrina refritoare la tentativ in cazul infractiunilor comlpexe si preteeintentionate.
Corect.(prima fraza)
Ontopic:Poate fi si omor(intentie indirecta), daca declara ca, datorita rezistentei opuse de aceasta, a izbit victima de pamant, fara a dori sa o omoare, dar acceptind posibilitatea asta.
|
|
| Sus |
|
 |
|
dricaru
|
Subiectul mesajului: Scris: 21 Ian 2006, 10:05 |
|
|
|
Mda....LCM-eu si tentativa de viol.
PS
Ala cu omoru preterintentionat e genial!!!!
A fost un raspuns de vis. Clar ca nu are absolut nici o treaba cu penalul!!
Ce draq mai cauta pe forumu asta, in conditiile in care isi mai da si aiurea cu parerea in loc sa taca si sa invetze, nu stiu....
|
|
| Sus |
|
 |
|
claire
|
Subiectul mesajului: Scris: 21 Ian 2006, 15:01 |
|
|
|
Bog are dreptate, dupa parerea mea. Astfel, este evident ca trantirea victimei este produsa cu intentie directa in ce priveste vatamarea corporala si praeter in ce priveste moartea. Dar lovirea este subordonata implinirii scopului initial, dominant in mintea faptuitorului:violul. Acest lucru justifica logica incadrarii in art.197 al.3, nefiind vorba decat despre aspectele unei singure infractiuni, fapta de tentativa de viol fiind legata indisolubil de rezultatul produs. 
|
|
| Sus |
|
 |
|
orange
|
Subiectul mesajului: Scris: 21 Ian 2006, 15:59 |
|
|
|
dricaru scrie: Mda....LCM-eu si tentativa de viol.
gstefan5 scrie: 4- Actiunea savarsita de aceeasi persoana intruneste elementele mai multor infractiuni -> lovituri sau vatamari cauzatoare de moarte si tentativa de viol. bobocel scrie: Lovituri sau vatamari cauzatoare de moarte + tentativa de viol.
Cam asta as fi zis si eu, inainte de a afla de superdecizia Curtii care spune ca e tentativa la viol urmat de moartea victimei, dar ca se aplica pedeapsa de la infractiunea consumata, argumentand ca daca legiuitorul a facut o infractiune complexa, nu putem le putem desparti si ca, oricum, rezultatul mai grav s-a produs
Sa ne gandim la o ipoteza similara: tentativa la talharie urmata de moartea victimei. Tot asa ar fi?
P.S. AHO, nu a fost in intentia mea sa sune asa. Doar ca voiam sa trec repede repede peste chestii de genul nia citeste si tun ca sa ajung la argumente 
|
|
| Sus |
|
 |
|
| Subiecte similare |
| Subiecte |
Autor |
Răspunsuri |
Vizualizări |
Ultimul mesaj |
 |
|
ce infractiune?
|
danutza |
9 |
267 |
02 Dec 2005, 17:58
danutza
|
 |
|
infractiune?
|
cuziamusia |
0 |
187 |
08 Aug 2010, 20:46
cuziamusia
|
 |
|
infractiune continuata
[ Du-te la pagina: 1, 2, 3, 4 ]
|
cardozzo |
52 |
2387 |
13 Noi 2004, 16:57
cardozzo
|
 |
|
ce infractiune a savarsit?
[ Du-te la pagina: 1, 2, 3 ]
|
croc |
31 |
720 |
01 Dec 2005, 08:47
croc
|
 |
|
S-a savarsit sau nu o infractiune ?
|
vaidad |
5 |
388 |
02 Iun 2007, 11:04
constable
|
| |
|
Puteţi scrie subiecte noi în acest forum Puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
|
|
|
Utilizatori online: corina, 103 utilizatori neinregistrati
|
|