|
Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active
| Autor |
Mesaj |
|
mariusms
|
Subiectul mesajului: Scris: 22 Ian 2006, 15:49 |
|
| Membru de baza |
 |
|
|
Salavastru, te-am intrebat daca ti-e clar ceva. Vad ca o iei pe aratura. Vino cu argumente si nu ma mai plictisi cu ifose dnastea.
|
|
| Sus |
|
 |
|
bog28
|
Subiectul mesajului: Scris: 22 Ian 2006, 17:11 |
|
| Membru activ |
 |
 |
|
acum sa ne "duelam" pe acest topic de penal....
sunt de acord cu salavastru si argumentatia lui/ei. eu mi-am prezentat in mare argumentele (si care conincid ca idee ce cele ale vorbitorului pe care il sustin), asa ca voi reula si comenta contraargumentele voastre:
Citat: Lovitura a fost intentionata, rezultatul (moartea victimei) fiind mai grav, dar rezultatul are drept cauza lovitura, nu violul. Daca rezultatul (moartea tot cu praeterintentie) ar fi avut drept cauza violul, atunci am fi avut incadrarea juridica de la art. 197 alin. 3. bineinteles ca moartea a avut drept cauza loviturile, insa acestea au fost aplicate tocmai pentruu a realiza constrangerea prevazuta de textul de incriminare. si bine ti-a raspuns salavastru in acest sens. de altfel, nu stiu cum fiziologic/medical (nu stiu care e cel mai potrivit termen) moartea s-ar putea datora unui act sexual  nu am auzit ca nimeni sa moara datorita unui act sexual (realizat chiar voluntar) 8O 8O . este clar ca moartea de care vb textul de lege nu poate interveni decat datorita constrangerilor aplicate pentru realizarea actului sexual.. pe de alta parte, daca inculpatul loveste victima cuscopul de a o viola insa nu reuseste sa intretina actul sexual, vorbim de infractiunea de lovire in cuncurs cu cea de viol? evident ca nu, lovirea se absoarbe in tent de viol.La fel si aici. acelasi raspuns si pentru dricau cand a scris: Citat: Or, acesta nu este violul ci actele de agresiune fizica. ....In aceeasi masura insa ma gindesc la cum ar trebui sa arate o tentativa de viol urmata de moartea victimei . moartea nu poate surveni ca urmare a actului sexual din continutul violului, ci numai datorita loviturilor ce reprezinta constrangerea exercitata Citat: Sunt convinsa ca teoria expusa de mine, care nu este catusi de putin originala, ea fiind impartasita de majoritatea doctrinei si practicii judiciare, --si aici salsavastru are dreptate. eu as adauga teoria noastra.. Citat: Vatamarile prevazute de Cp la art. 197 alin. 2 sunt praeterintentionate (specific infractiunilor complexe - varianta agravata). In speta lovirile au fost savarsite cu intentie. Clar? - la asta am raspuns in mesajul anterior.
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
bog28
|
Subiectul mesajului: Scris: 22 Ian 2006, 17:20 |
|
| Membru activ |
 |
 |
|
si pentru orange:
Citat: Ideea e ca daca acceptam varianta tentativei, ar trebui sa acceptam si niste limite de pedeapsa foarte mici - si de asta in practica se ia pedeapsa de la infractiunea in forma consumata (viol urmat de moartea victimei, talharie urmata de moartea victimei etc.) Ce argument legal poate fi invocat in favoarea acestei concluzii? nu stiu ce argumente juridice ar putea fi aduse, insa eu sunt de parare ca trebuie sa se aplice 21, alin.2, astfel nu s-ar respecta legalitatea incriminarii. 15-25 ani chiar dat in jumatate, nu e o pedeapsa chiar atat de mica. in plus judecatorii se pot orienta cu usurinta in acest caz, datorita pericolului social foarte mare, eventual a mijloacelor folosite catre maximul pedepsei, aplicand chiar maximul 12 ani si 6 luni. Citat: O alta solutie - impartasita de altii- ar fi sa consideram pur si simplu infractiunea ca fiind viol urmat de moartea victimei, tocmai pentru ca rezultatul mai grav s-a produs. - fata de continutul legal al infractiunii, violul nu poate fi considerat consumat daca actul sexual nu a avut loc.

|
|
|
| Sus |
|
 |
|
mariusms
|
Subiectul mesajului: Scris: 22 Ian 2006, 17:41 |
|
| Membru de baza |
 |
|
Hai sa venim si cu putina doctrina (sper sa apreciati efortul) si sa nu o mai lungim aiurea.
"S-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau sanatatii. In raport cu acest rezultat mai grav trebuie sa existe culpa autorului, ceea ce inseamna ca in aceasta varianta fapta se savarseste cu praeterintentie. Daca autorul comite vatamarea grava cu intentie, el va raspunde pentru un concurs de infractiuni - viol si infractiunea prevazuta la art 182 alin.2." Gh. Nistoreanu, V. Dobrinoiu s.a., "Drept penal. Partea speciala", Ed. Europa Nova, Bucuresti 1997, p. 168. Mergem mai departe cu rationamentul si observam ca raportat la acea vatamare intentionata s-a produs rezultatul mai grav, moartea, solutia trebuind sa fie tot concursul de infractiuni.
Viol inseamna actul sexual prin constrangere sau profitand ...
Sa nu incurcati elementul material cu rezultatul praeterintentionist al variantei complexe-agravate. Se stie ca exista infractiune complexa tip complexa in varianta agravata (vz si talharia in acest sens).
Gata, ma duc la o BRRC.

|
|
|
| Sus |
|
 |
|
lawprofile
|
Subiectul mesajului: Scris: 22 Ian 2006, 20:09 |
|
|
|
|
omor(intentie indirecta)+tentativa de viol,concurs ideal.
nu se poate spune ca avem concurs LCM+tentativa de viol pt ca LCM-ul in cazul nostru e reprezentat chiar de constrangerea ce se constituie in tentativa de viol.
actionand cu intentia de a viola victima(intentie directa)prin trantirea acesteia,faptuitorul evident ca n-a urmarit moartea ei dar a acceptat inclusiv posibilitatea mortii ei(intentie indirecta).
|
|
| Sus |
|
 |
|
salavastru
|
Subiectul mesajului: Scris: 23 Ian 2006, 11:39 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
| Sus |
|
 |
|
minodora
|
Subiectul mesajului: Scris: 23 Ian 2006, 12:16 |
|
| Membru senior |
 |
|
|
"Tentativa violului intra in concurs cu infractiunea de vatamare corporala grava sau cu infractiunea de omor daca prin violentele exercitate asupra victimei in scopul de a avea raport sexual cu ea - raport pe care nu a reusit sa-l realizeze - faptuitorul i-a produs acesteia o vatamare grava sau moartea..." O. Longhin si T. Toader - Drept penal roman - partea speciala
|
|
| Sus |
|
 |
|
alcali
|
Subiectul mesajului: Scris: 23 Ian 2006, 12:39 |
|
| Membru activ |
 |
|
minodora scrie: "Tentativa violului intra in concurs cu infractiunea de vatamare corporala grava sau cu infractiunea de omor daca prin violentele exercitate asupra victimei in scopul de a avea raport sexual cu ea - raport pe care nu a reusit sa-l realizeze - faptuitorul i-a produs acesteia o vatamare grava sau moartea..." O. Longhin si T. Toader - Drept penal roman - partea speciala
constrangerea de care vorbeste art priveste acte de violenta inerente,minime retinerii infractiunii...daca nu ar fi constrangere-datorata rezistentei vfictimei...atunci nu ar mai fi viol,ci rel sex.de consimtite.
totusi victima a decedat-nu e exagerat sa se retina doar tentativa de viol?
_________________ "Dar uiti ca daca-s urme pe zapada,/Noroiul e lasat de pasii tai."
|
|
| Sus |
|
 |
|
gstefan5
|
Subiectul mesajului: Scris: 23 Ian 2006, 17:01 |
|
| Membru activ |
 |
|
minodora scrie: "Tentativa violului intra in concurs cu infractiunea de vatamare corporala grava sau cu infractiunea de omor daca prin violentele exercitate asupra victimei in scopul de a avea raport sexual cu ea - raport pe care nu a reusit sa-l realizeze - faptuitorul i-a produs acesteia o vatamare grava sau moartea..." O. Longhin si T. Toader - Drept penal roman - partea speciala
Asta se intampla pe vremuri, intre timp a aparut O.U.G. 89/2001 care introduce Art. 197(2) lit.c -> "S-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau sanatatii" si O.U.G. 143/2002 care introduce urmatorul articol: 197(3)"... daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este..."
|
|
| Sus |
|
 |
|
mariusms
|
Subiectul mesajului: Scris: 23 Ian 2006, 17:16 |
|
| Membru de baza |
 |
|
|
Afirmatia din citatul dat de Minodora este corecta. Daca violatorul ii trage un pumn victimei (cu intentie, normal) si-i rupe maxilarul, avem concurs. Elementul material este acela de a avea relatii sexuale cu victima prin costrangere sau profitand de starea victimei de a se apara. La constrangere pot fi si inerentele mici violente, cum bine a remarcat si micuta zanuta zburatoare. Altfel, ce s-ar intampla daca victima este, sa zicem, in coma alcoolica si agresorul ii mai trage si cativa pumni si-i scoate dintii? Este viol in varianta agravata sau concurs? Eu optez fara retinere pentru concurs.
|
|
| Sus |
|
 |
|
bobocel
|
Subiectul mesajului: Scris: 23 Ian 2006, 19:32 |
|
| Membru senior |
 |
 |
|
mariusms scrie: Eu optez fara retinere pentru concurs.
si eu la fel ... 
|
|
| Sus |
|
 |
|
lawprofile
|
Subiectul mesajului: Scris: 23 Ian 2006, 22:29 |
|
|
|
bog28 scrie: de altfel, nu stiu cum fiziologic/medical (nu stiu care e cel mai potrivit termen) moartea s-ar putea datora unui act sexual  nu am auzit ca nimeni sa moara datorita unui act sexual (realizat chiar voluntar) 8O 8O . [i][b]este clar ca moartea de care vb textul de lege nu poate interveni decat datorita constrangerilor aplicate pentru realizarea actului sexual. Si acum sa demontam si teza cealalta!
1.Pentru a se realiza 197 al 3 e nevoie de 2 elemente:costrangerea si violul in sine(actul sexual).
E adevarat ca violul(actul sexual in sine) nu e susceptibil in principiu de a cauza moartea(desi am vazut odata intr-un film niste subiecti activi...Dumnezeule!)dar el constituie contextul necesar in care se poate realiza 197 al 3,e o conditie sine qua non;astfel se diferentiaza 197 al 3 de infractiunea de omor;legiuitorul a urmarit sa pedepseasca mai drastic moartea unei persoane in contextul unui viol.de altfel pt 197 al 3 limitele pedepsei sunt aceleasi ca pt omorul calificat.
Referitor la ce spunea SALAVASTRU cu privire la "nerealizarea sub aspect obiectiv a continutului infractiunii prin neconsumarea violului" il rog sa observe ca la 197 al 3 consumarea infractiunii presupune moartea victimei cea ce in cazul nostru s-a realizat fiind exclusa astfel posibilitatea unei tentative la 197 al 3.
2.Art 197 al 3 se refera la "fapta" nu la "infractiune";doar infractiunea e susceptibila de tentativa;"fapta" din legea penala semnifica "constrangerea+actul sexual".
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
bog28
|
Subiectul mesajului: Scris: 23 Ian 2006, 22:35 |
|
| Membru activ |
 |
 |
|
Citat: 2.Art 197 al 3 se refera la "fapta" nu la "infractiune";doar infractiunea e susceptibila de tentativa;"fapta" din legea penala semnifica "constrangerea+actul sexual". Un argument nou si interesant, trebuie sa recunosc
promit sa reiau maine discutia asta!
|
|
| Sus |
|
 |
|
| Subiecte similare |
| Subiecte |
Autor |
Răspunsuri |
Vizualizări |
Ultimul mesaj |
 |
|
ce infractiune?
|
danutza |
9 |
267 |
02 Dec 2005, 17:58
danutza
|
 |
|
infractiune?
|
cuziamusia |
0 |
187 |
08 Aug 2010, 20:46
cuziamusia
|
 |
|
infractiune continuata
[ Du-te la pagina: 1, 2, 3, 4 ]
|
cardozzo |
52 |
2387 |
13 Noi 2004, 16:57
cardozzo
|
 |
|
ce infractiune a savarsit?
[ Du-te la pagina: 1, 2, 3 ]
|
croc |
31 |
720 |
01 Dec 2005, 08:47
croc
|
 |
|
S-a savarsit sau nu o infractiune ?
|
vaidad |
5 |
388 |
02 Iun 2007, 11:04
constable
|
| |
|
Puteţi scrie subiecte noi în acest forum Puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
|
|
|
Utilizatori online: corina, 103 utilizatori neinregistrati
|
|